TERKINI :

Friday, February 9, 2018

MCA nafi serah kerusi parlimen Bandar Tun Razak pada UMNO

BN BERPERANG BAB KERUSI. TUNGGU MUKTAMAD CALON, PERANG DUNIA AKAN MELETUS DLM UMNO & BN


MCA hari ini menafikan yang ia menyerahkan kerusi parlimen Bandar Tun Razak kepada Umno.

“Tidak benar. Saya tidak akan bincangkan isu pertukaran kerusi menerusi media,” kata Presidennya Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Bekas Timbalan Menteri Dalam Negeri Tan Sri Tan Chai Ho menyandang kerusi itu selama 3 penggal sebelum tewas di tangan bekas Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim yang bertanding atas tiket Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada pilihan raya umum 2008.

MCA berpendapat, kerusi di kawasan bandar yang majoriti pengundinya Melayu itu diperuntukkan sebagai kerusi tradisi MCA sejak 5 pilihan raya lalu atas dasar semangat Barisan Nasional namun kerusi tersebut turut dimahukan Umno.

ANDIK VERMANSAH PEMAIN IMPORT KUOTA ASEAN KEDAH FA.

ANDIK VERMANSAH PEMAIN IMPORT KUOTA ASEAN KEDAH FA.


Selamat datang ANDIK VERMANSAH!

Kedah FA - Persatuan Bolasepak Kedah - berjaya mengikat khidmat pemain kebangsaan Indonesia ini selama setahun bagi mengisi slot kuota import Asean skuad hijaukuning.

Pemain sayap lincah ini menjadi rebutan 6 kelab di liga Indonesia dan akhirnya memutuskan skuad hijaukuning destinasi perjuangan bagi musim ini.

Pengesahan kontrak dan pendaftaran beliau dimaklumkan oleh Football Malaysia LLP petang tadi selepas proses termeterainya kontrak dan pemeriksaan perubatan diselesaikan semalam di Alor Setar.

Andik akan menyarung jersi bernombor 30 pada musim ini.

Dengan berita ini, tertutuplah spekulasi kuota import Asean skuad hijaukuning dan kini muktamad semua 5 kuota import didaftarkan oleh KFA.

Ayuh Andik, kamu bisa!

-------------------------------

BIODATA ANDIK VERMANSAH

Nama penuh: Andik Vermansah
Tarikh lahir: 23 November 1991 (umur 26 tahun)
Tempat lahir: Jember, Indonesia
Tinggi: 163 cm
Posisi: Sayap, Tengah

|> Info kelab

>Akademi
2005–2008 Persebaya Surabaya

>Kelab
Tahun / Pasukan / Penampilan (gol)
2008–2013 Persebaya Surabaya 92 (36)
2013–2017 Selangor FA 67 (11)

>Pasukan Kebangsaan
2012 Indonesia U-21 6 (5)
2011–2013 Indonesia U-23 21 (3)
2012 Indonesia 17 (2)

KESEMUA GERAN TANAH-TANAH FELDA DI JALAN SEMARAK MASIH HAKMILIK PEMAJU

KESEMUA GERAN TANAH-TANAH FELDA DI JALAN SEMARAK MASIH HAKMILIK PEMAJU

Saya masih berminat untuk meneruskan siasatan ke atas tanah-tanah Felda di Jalan Semarak kerana saya percaya penyelesaian yang diumumkan oleh Tan Sri Shahrir Samad hanyalah satu helah. Jika tanah-tanah ini terus diserahkan kepada pemaju untuk dimajukan, peneroka-peneroka Felda dan rakyat keseluruhannya akan kerugian besar.

Saya ingin kembali kepada titik mula isu ini, iaitu:

i. Tan Sri Shahrir Samad mula-mula mendedahkan perkara ini kerana kata beliau, Felda tidak mahukan projek pembangunan yang melibatkan pemaju dan hanya mahukan tanah-tanah itu kembali kepada Felda

ii. Selepas isu tanah-tanah Felda diambil tanpa pengetahuan pengurusan Felda menjadi polemik sehingga hampir sebulan, pada 15 Januari 2018, Tan Sri Shahrir Samad sendiri memanggil sidang media mengumumkan bahawa tanah-tanah itu telah kembali kepada Felda.

Ekoran dari sidang media 15 Januari 2018 itu, akhbar-akhbar utama melaporkan kononnya “Felda telah dapat kembali hak milik tanah-tanah (di Jalan Semarak)”.

Ini dilaporkan oleh akhbar-akhbar yang dikawal oleh Barisan Nasional, contohnya Utusan Malaysia:

Untuk mengelakkan saya tersalah baca, saya juga menyemak akhbar-akhbar yang dilihat lebih beas, contohnya The Sun:

Kedua-dua laporan dengan secara jelas menyebut bahawa Felda telah mendapat kembali hak milik. Laporan The Sun (yang lebih bebas) dengan lebih jelas menyebut bahawa “all of the property ownership letters have been registered back under Felda’s name” yang memberi maksud kesemua hak milik tanah itu telah didaftarkan kembali di atas nama Felda.

Saya telah membuat pelbagai siasatan dan telah berjaya mendapatkan geran hak milik untuk kesemua 16 lot tanah Felda yang dipindahkan kepada pemaju, Synergy Promenade Sdn Bhd. Semua geran ini diperolehi dengan menjejaki nombor-nombor geran hak milik, yang seterusnya membolehkan saya membeli setiap geran yang bernilai RM30 setiap satu.

Saya tunjukkan geran-geran ini setiap satu persatu seperti berikut:

Saya ingin menunjukkan beberapa persoalan nyata yang perlu dijawab oleh Tan Sri Shahrir Samad ekoran dari sidang media beliau bertarikh 15 Januari 2018 kononnya Felda telah memperolehi kembali hak milik tanah-tanah tersebut:

i. Tidak ada satu pun dari tanah-tanah itu yang telah dipindah milik kembali kepada Felda. Setakat 31 Januari 2018 iaitu seminggu lalu ketika geran-geran ini diperolehi, kesemua 16 lot tanah masih lagi milik syarikat pemaju iaitu Synergy Promenade KLVC Sdn Bhd (Lot 390) dan Synergy Promenade Sdn Bhd (15 lot yang lain)

ii. Apabila Tan Sri Shahrir mengumumkan pada 15 Januari yang lalu kononnya Felda telah memiliki kembali hak milik, apakah maksud beliau sedangkan geran-geran hak milik secara jelas menunjukkan ia masih lagi hak milik pemaju?

iii. Apabila beliau dipetik oleh akhbar The Sun sebagai berkata “semua surat pemilikan tanah telah didaftarkan kembali atas nama Felda”, surat apa yang dimaksudkan beliau? Satu-satunya instrumen undang-undang yang diguna pakai adalah geran hak milik yang menunjukkan tidak ada satu pun geran hak milik didaftarkan atas nama Felda

Lebih tenat lagi, saya ingin mengingatkan Tan Sri Shahrir bahawa syarat nyata yang dimasukkan bagi geran hak milik tanah-tanah lot 4573, 4574, 9096, 14120 dan 22524 adalah bagi tujuan pejabat Felda sahaja, seperti yang ditunjukkan oleh geran-geran lot 4573 dan 4574 di bawah (boleh rujuk setiap geran yang disertakan bersama):

Maka, apabila pemaju Synergy Promenade Sdn Bhd mahu membangunkan menara-menara perniagaan dan kediaman mewah untuk dijual kepada orang ramai, itu telah pun melanggar syarat-syarat nyata berhubung 5 lot tanah yang diambil dari Felda itu.

Ini adalah soalan-soalan awal yang saya ingin tanyakan kepada Tan Sri Shahrir Samad agar beliau dapat menerangkan kepada rakyat.

Saya tahu bahwa tujuan sandiwara ini dimainkan adalah untuk menunjukkan bahawa pengurusan Felda di bawah kepimpinan Tan Sri Shahrir Samad tidak terlibat di dalam pelbagai urusniaga yang merugikan peneroka Felda dan sedang berusaha menyelamatakan Felda. Ini bertujuan meyakinkan peneroka Felda dan orang Melayu kononnya pelbagai isu yang dibawakan oleh saya dan pimpinan Pakatan Harapan yang lain adalah tidak benar.

Hakikatnya tidak ada satu pun lagi tanah-tanah itu yang diumumkan “telah kembali” kepada Felda yang hak miliknya didaftarkan kembali atas nama Felda. Jika saya tidak berusaha mendapatkan geran-geran ini, sudah tentu peneroka akan tidur lena kerana percaya tanah-tanah itu kekal dalam tangan Felda, sedangkan semua gerak hak milik menunjukkan ia telah dipindahkan sepenuhnya kepada pemaju dan tidak satu pun yang dikembalikan.

Saya akan terus menunggu jawapan dari Tan Sri Shahrir dan terus berdebat dengan beliau melalui media sehinggalah tanah-tanah itu kembali sepenuhnya kepada Felda, bukannya sandiwara yang dimainkan setakat ini.

RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN
NAIB PRESIDEN KEADILAN
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...