TERKINI :

Wednesday, February 7, 2018

Tabung Haji umum hibah 6.25 peratus kepada 8.7 juta pendeposit

 Tabung Haji umum hibah 6.25 peratus kepada 8.7 juta pendeposit
Tabung Haji (TH) mengumumkan agihan hibah atau bonus kepada pendeposit sebanyak 4.50 peratus dan tambahan hibah haji 1.75 peratus kepada yang belum menunaikan haji bagi tahun kewangan 2017.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata ia melibatkan pembayaran berjumlah RM2.7 bilion.

“Bayaran hibah sebanyak 6.25 peratus ini akan memberi manfaat kepada 93 peratus atau 8.7 juta pendeposit yang belum menunaikan ibadat haji.

“Bagi 600,000 pendeposit yang telah menunaikan haji akan menerima hibah sebanyak 4.50 peratus,” katanya ketika mengumumkan agihan hibah itu, di sini hari ini.

Untuk rekod, TH mengumumkan 4.25 peratus hibah tahunan dan tambahan hibah haji sebanyak 1.5 peratus kepada pendeposit yang belum menunaikan haji bagi tahun kewangan 2016 melibatkan pembayaran berjumlah RM2.88 bilion.

Pendeposit boleh mula menyemak pengkreditan hibah TH 2017, Isnin ini (12 Februari).

Jamil Khir berkata pengagihan hibah itu telah mengambil kira pembayaran zakat sebanyak RM68 juta kepada semua pusat pungutan zakat negeri dan kepada asnaf-asnaf yang layak di seluruh negara.

Menurutnya, TH mencatatkan prestasi kewangan lebih baik pada tahun 2017 berbanding 2016, dengan pendapatan kasar meningkat sebanyak RM1.1 bilion atau 31 peratus kepada hampir RM4.5 bilion, berbanding tahun kewangan 2016 sebanyak RM3.4 bilion.

“TH juga merekodkan keuntungan bersih selepas zakat sebanyak hampir RM2.8 bilion iaitu peningkatan sebanyak RM0.3 bilion (13 peratus) berbanding tahun 2016 sebanyak RM2.5 bilion,” katanya.

Tambahnya, anak-anak syarikat TH turut menyumbang kepada pendapatan tersebut sebanyak RM1.1 bilion antaranya BIMB Holdings Berhad (RM706 juta), TH Properties Sdn Bhd (RM113 juta), Kumpulan TH Hotel & Travel (RM104 juta), TH Trust (RM82 juta), Kumpulan LTH Property Holdings Ltd (RM82 juta) dan TH Plantations Berhad (RM50 juta).

syarikat minyak dan gas yang telah dan masih terjejas ekoran kemelut melanda industri itu.

Dalam pada itu, Jamil Khir berkata TH telah membelanjakan sebanyak RM356 juta bagi pengurusan haji pada tahun 2017, dengan RM298 juta adalah subsidi haji dan RM58 juta bagi kos tidak langsung termasuk kos kesihatan, kaunseling dan bimbingan haji.

Katanya, sebanyak RM2.41 juta pula diperuntukkan bagi membiayai 713 warga tua dan kurang berkemampuan untuk menunaikan haji melalui Dana Tabung Warga Tua.

Bagi tahun ini, Jamil Khir berkata

Rafizi kekal MP hingga rayuan selesai, kata Pengerusi SPR

 Rafizi kekal MP hingga rayuan selesai, kata Pengerusi SPR
Mohd Rafizi Ramli yang dijatuhi hukuman penjara 30 bulan selepas didapati bersalah mendedahkan maklumat perbankan dibawah Akta Bank dan Institusi-Institusi Kewangan (BAFIA), enam tahun lepas, masih kekal sebagai Ahli Parlimen Pandan.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Mohd Hashim Abdullah berkata kedudukan Rafizi seteruskan akan ditentukan selepas semua proses rayuan selesai sepenuhnya.

“Buat masa ini terlalu awal untuk SPR memberi sebarang komen berhubung kedudukan beliau (Mohd Rafizi) sama ada boleh atau tidak beliau bertanding pada Pilihanraya Umum ke-14 nanti memandangkan kes tersebut hanya akan menjadi muktamad selepas semua proses perundangan berkaitannya diselesaikan sepenuhnya kerana beliau masih mempunyai hak untuk mengemukakan rayuan,” katanya dalam kenyataan kepada Bernama di sini.

Mahkamah Sesyen Shah Alam hari ini menjatuhkan hukuman penjara 30 bulan terhadap Rafizi yang juga Naib

Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) selepas didapati bersalah mendedahkan maklumat perbankan di bawah BAFIA enam tahun lepas.

Hakim Zamri Bakar turut menjatuhkan hukuman sama terhadap bekas kerani bank, Johari Mohamad selepas didapati bersalah bersubahat dengan Mohd Rafizi .

Mahkamah bagaimanapun membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman sementara menunggu proses rayuan selepas membenarkan permohonan peguam Latheefa Koya yang mewakili Johari dan peguam Ahmad Nizam Hamid mewakili Mohd Rafizi.

Menurut Artikel 48(1)(e) Perlembagaan Persekutuan seseorang itu tidak layak menjadi calon sekiranya dijatuhi hukuman penjara setahun atau denda RM2,000 atau kedua-duanya dan di bawah artikel sama, seseorang wakil rakyat boleh hilang kelayakan sebagai anggota Parlimen sekiranya dijatuhi hukuman sama.

Mohd Rafizi, 41, didakwa mengikut Seksyen 97(1) BAFIA yang boleh dihukum mengikut Seksyen 103(1)(a) akta sama, membawa hukuman penjara maksimum tiga tahun atau denda maksimum RM3 juta atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan

Beku peruntukan: PAS beri tempoh kepada Azmin sebelum Tahun Baru Cina

salleha
SHAH ALAM: PAS memberi tempoh kepada Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali sebelum Tahun Baru Cina 17 Februari ini untuk melepaskan peruntukan negeri kepada wakil-wakil rakyat dan penyelaras DUN PAS.

Pesuruhjaya PAS Selangor Sallehen Mukhyi memberi amaran parti Islamis itu akan bertindak sekiranya pengerusi Pakatan Harapan Selangor itu tidak memenuhi tuntutan mereka.

“Kalau kami masih belum menerima juga, dan apabila Adun-Adun lain yang kami difahamkan ada yang boleh menggunakan peruntukan ini, maka selepas daripada Tahun Baru Cina ini kita akan ambil tindakan seterusnya termasuk buat kenyataan rasmi,” katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Jawatankuasa PAS harian hari ini.

Media sebelum ini melaporkan Sallehen sebagai berkata Unit Perancangan Ekonomi Negeri (Upen) memaklumkan peruntukan tahun ini kepada wakil-wakil rakyat dan penyelaras DUN PAS akan dibekukan.

Azmin sebelum ini menafikan pentadbirannya menyekat peruntukan tahunan RM800,000 itu dan berkata kelewatan mungkin berpunca kerana masalah teknikal.

Sallehen hari ini berkata PAS Selangor, parti komponen yang membentuk kerajaan negeri sekarang bersama PH, mahu bertemu Azmin dan mendengar penjelasannya mengenai peruntukan itu.

“Saya sendiri telah pun mengeluarkan pesanan ringkas kepada menteri besar dan saya meyakini permohonan saya sampai kerana beliau sendiri maklumkan hasrat saya kepada Adun Dusun Tua (Razaly Hassan) mengatakan saya akan berjumpa beliau.

“Namun sehingga hari ini kita masih belum dapat berjumpa menteri besar mungkin kerana kesibukan dan sebagainya. Kita akan terus berhubung dengan setiausaha politik beliau (Mat Shuhaimi Shafiei) untuk kami berjumpa,” katanya.

PAS tidak akan merayu

Sallehen menegaskan tujuan perjumpaan itu nanti bukan untuk merayu kepada timbalan presiden PKR itu.

Pemimpin PH kecewa Rafizi dipenjara 30 bulan demi selamat wang rakyat

Rafizi55
SHAH ALAM: Pemimpin Pakatan Harapan (PH) kecewa dengan hukuman penjara 30 bulan yang dijatuhkan mahkamah ke atas Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli kerana mendedahkan penyata akaun bank anak syarikat National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFCorp) dan Pengerusi Eksekutifnya, Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail, pada 2012.

Walaupun terkejut, Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP, Ronnie Liu lega kerana hakim Mahkamah Sesyen membenarkan pelaksanaan hukuman ditangguhkan sementara menunggu rayuan.

“Saya harap rayuan Rafizi dan (bekas kerani bank) Johari Mohamad akan berjaya sebab apa yang mereka buat untuk mempertahankan wang rakyat.

“Malah, beliau tidak mendapat sebarang keuntungan atas pendedahan itu. Kami DAP tetap akan memberi sokongan kepada Rafizi,” katanya kepada FMT selepas hadir mendengar keputusan itu di Mahkamah Sesyen Shah Alam hari ini.

Terdahulu, Hakim Zamri Bakar mendapati Rafizi dan Johari bersalah di bawah Akta Bank dan Institusi-institusi Kewangan (Bafia) kerana mendedahkan penyata akaun NFC, National Meat & Livestock Sdn Bhd, Agroscience Industries Sdn Bhd dan Salleh.

Naib presiden PKR itu didakwa mengikut Seksyen 97(1) Bafia dan boleh dihukum mengikut Seksyen 103(1)(a) akta sama yang membawa hukuman penjara sehingga 3 tahun atau denda maksimum RM3 juta atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Johari pula didakwa mengikut Seksyen 112(1)(c) Bafia dan boleh dihukum mengikut Seksyen 103 akta sama atas kesalahan bersubahat.

Pengarah Strategi Amanah, Dr Dzulkefly Ahmad menyifatkan keputusan itu satu lagi hari hitam dalam sistem perundangan negara.

“Hukuman penjara 30 bulan adalah berat dan sangat menakutkan buat warganegara, rakyat yang berpotensi menjadi ‘whistleblower’ untuk membanteras penyalahgunaan kuasa, pecah amanah, songlap dan beraneka jenayah kolar putih.

“Tidak dapat dielakkan persepsi buruk rakyat terhadap perundangan negara yang tidak melindungi rakyat baik atau ‘good citizens’ ini, sebaliknya melindungi penjenayah.

“Kalau usaha membanteras jenayah dianggap jenayah, maka negara sedang dipimpin penjenayah,” katanya.

Ketua Pemuda PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad yakin kemenangan PH menawan Putrajaya ialah satu-satunya jalan untuk memastikan Rafizi mendapat keadilan sewajarnya dan dibebaskan sepenuhnya.

“Kita kesal dengan sabitan kes ini dan hukuman 30 bulan penjara, tapi kita bersyukur ia diberi penangguhan hukuman untuk rayuan dan kita yakin selepas pilihan raya, kita menang nanti, saya rasa kes ini kita boleh menang.”

Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar menyifatkan Rafizi ialah pemimpin yang berani menegakkan kebenaran demi menyelamatkan wang rakyat.
“Kami hadir untuk beri sokongan buat saudara Johari dan Rafizi kerana antara usaha penting yang dilakukan mereka untuk ketengahkan skandal rasuah, itulah keberanian bagi pemberi maklumat.

“Kami amat kecewa sama sekali (dengan hukuman hari ini). Bagi pihak PKR dan keluarga besar kami, di mana antara kebanyakan usaha Rafizi menyelamatkan dana negara, maka 30 bulan itu memang sesuatu yang sukar diterima.

“Memandangkan perbandingan dengan jenayah yang berlaku di luar sana, sama ada perasuah atau penjenayah lain, kita harus lihat dari segi yang lebih tinggi, tapi kita terikat dengan keputusan mahkamah.

“Kita akan terus sedaya upaya memberi sokongan moral kepada Rafizi dan Johari,” katanya sambil menambah pihaknya menghormati keputusan mahkamah.

Hadir sama ialah Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor, Hannah Yeoh; Ketua Whip PKR, Datuk Johari Abdul; Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail; bekas senator, Dr Syed Husin Ali; Ahli Parlimen Kelana Jaya, Wong Chen; Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani Abdul Hamid serta penyokong PH.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...