TERKINI :

Tuesday, February 6, 2018

Institusi Parlimen akan direformasikan jika PH memerintah

Institusi Parlimen akan direformasikan jika PH  memerintah
Pakatan Harapan (PH) akan melaksanakan reformasi untuk mengukuhkan institusi Parlimen sekiranya berjaya membentuk kerajaan selepas Pilihan Raya Umum akan datang.

Pengerusinya Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, reformasi terhadap institusi Parlimen itu kelak akan meliputi pelantikan semua jawatan tertinggi dalam pentadbiran kerajaan dan badan berkanun akan ditentukan oleh semua ahli parlimen bukan lagi dibawah kuasa seorang perdana menteri.

“Ramai yang khuatir sama ada Pakatan Harapan boleh buat perubahan atau tidak dalam kerajaan dan pentadbiran negara bila kami ambil alih kelak.

“Parlimen tidak diberikan peranan yang sepatutnya kerana salah guna kuasa oleh seorang perdana menteri.

“Apabila parlimen tidak diberikan peranan yang sepatutnya mengikut perundangan.

“Kita mahu parti yang kalah di dalam Parlimen mereka boleh memainkan peranan umpamanya untuk bersama memilih calon yang akan dipilih bagi jawatan tertinggi dalam kerajaan seperti Ketua Polis Negara, badan Kehakiman, Perkhidmatan Awam, SPRM tidak lagi hanya kepada kuasa seorang perdana menteri.

“Apa yang berlaku hari ini semua bergantung kepada Perdana Menteri yang akan melaporkan kepada Yang Dipertuan Agong untuk diperkenankan. Malah YDP Agong hanya mendengar penjelasan perdana menteri.

“Kita akan tukar setiap calon yang akan memegang jawatan penting dalam kerajaan boleh disoal (beri pandangan) oleh semua ahli parlimen.

“Ini termasuk jawatan perdana menteri kita akan kekalkan untuk dua tahun sahaja,” ujarnya dalam sidang media selepas mesyuarat mingguan PH yang diadakan di Yayasan Kepimpinan Perdana di Putrajaya hari ini.

Ini membawa maksud sekiranya PH memerintah sebuah jawatankuasa parlimen akan ditubuhkan bagi menangani permasalah utama negara.

PH berpandangan Parlimen merupakan antara tunjang utama demokrasi justeru ia akan diperkukuhkan sebagai sebuah institusi untuk memainkan peranan yang lebih berkesan dalam proses semak dan imbang terhadap pihak eksekutif.

Antara reformasi akan dilaksanakan seperti Pengerusi Kira-kira Wang Negara (PAC) akan dilantik dari kalangan pihak pembangkang.

Pelantikan utama suruhanjaya serta badan berkanun seperti Suhakam, Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman (JAC) mestilah melalui jawatanakuasa Parlimen yang berkenaan untuk saringan dan calon lantikan juga akan diundi di Parlimen dan bukannya lagi dipilih oleh seorang Perdana Menteri.

Ditanya mengenai kenapa baharu kini Dr Mahathir mahu memikirkan reformasikan institusi Parlimen berbanding ketika di zaman beliau menjadi perdana menteri 22 tahun, Dr Mahathir menjelaskan, ketika beliau memimpin negara ini tidak berlaku sebarang salah guna kuasa terhadap parlimen Malaysia.

“Pada masa itu saya tidak menipu..saya bukan macam Najib, Saya mengikut undang-undang. Najib lain… saya dulu tak curi duit bahkan saya bagi balik semua hadiah yang saya terima, Saya tidak ambil…Najib bagi balik apa?” soalnya. MD

Pelancaran KR1M 2.0 hanya gimik pilihan raya, kata Pemuda PH
Pemuda Pakatan Harapan (PH) menyifatkan pengumuman pelancaran Kedai Rakyat 1 Malaysia 2.0 (KR1M 2.0) oleh Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Najib Tun Razak hanyalah sebagai gimik pilihan raya.


“KR1M dilancarkan menjelang PRU13 dan gagal. Kini, dengan PRU14 bakal tiba tidak lama lagi, KR1M 2.0 pula dilancarkan. Jelasnya, ia hanya gimik pilihan raya,” kata ketuanya Nik Nazmi Nik Ahmad dalam satu kenyataan hari ini.

Nik Nazmi Nik Ahmad


Pengumuman PM Najib Razak berkenaan Kedai Rakyat 1Malaysia 2.0 baru-baru ini menimbulkan beberapa persoalan, kata beliau.

“Ini kerana kegagalan KR1M telah memberi kesan yang mendalam kepada ribuan rakyat terutamanya pekerja KR1M.

“Janji kerajaan bahawa KR1M akan menawarkan harga yang murah juga tidak benar pada masa itu kerana ada juga harga barangan yang lebih mahal berbanding di kedai lain.

“Malah Kerajaan langsung tidak bertanggungjawab di atas kegagalan KR1M dan hanya menyalahkan pihak lain,” tambah beliau.

Jadi apakah jaminan yang boleh diberikan oleh Kerajaan bahawa KR1M 2.0 juga tidak akan gagal? soal Nik Nazmi.

Jelas beliau, model perniagaan KR1M 2.0 juga tidak jelas.

“Menurut apa yang dilaporkan media, model barunya berkonsepkan kepada tiga kategori model perniagaan iaitu kerjasama strategik antara kerajaan dengan pengilang, pengeluar dan pengedar; operasi perniagaan kendalian pemilik serta penjenamaan bersama.

“Menurut kenyataan Najib, kedai-kedai akan menyertai program itu kerana bakal memperoleh keuntungan akibat ramai orang yang akan membeli di kedai mereka.

“Tetapi bagaimana barangan berjenama ini dapat dijual pada harga murah berbanding kedai lain? Adakah wujud subsidi kerajaan?” katanya.

Jika ya katanya lagi, kerajaan wajar berterus-terang kerana sebelum ini kerajaan menjalankan proses pemotongan subsidi dengan alasan golongan termiskin dibantu menerusi BR1M.

“Atau mungkin sebagaimana pernah didakwa Ahmad Maslan suatu ketika dahulu, penurunan harga ini hasil cukai GST diperkenalkan?

“Atau adakah kedai-kedai ini menjualnya di bawah kos? Bagaimana dengan kelestarian perniagaan mereka apabila model perniagaan ini digunapakai?” jelasnya.

Selagi Kerajaan tidak ambil tanggungjawab terhadap kegagalan yang lampau, menerangkan punca sebenar kegagalan itu, apa yang diumumkan hanya menimbulkan lebih banyak tanda tanya, katanya.

Jangan lihat Mahathir dengan ‘team’ dahulu, kata Husam

 https://1.bp.blogspot.com/-Wrvy5wOu02I/WXoUwtRtLUI/AAAAAAAADxA/FvHga3t_VpoP4-WLdzpLl8CUd6nQi40bQCLcBGAs/s1600/Dailog_Husam-Tun_3.jpg
Naib Presiden AMANAH, Datuk Husam Musa memberi jaminan Kabinet yang diterajui Tun Dr Mahathir akan dibarisi pemimpin Pakatan Harapan jika blok pembangkang itu mendapat mandat di Putrajaya pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14).

Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Kelantan itu berkata, menteri-menteri Umno tidak akan lagi mendapat tempat dalam Kabinet pasca PRU-14 memandangkan pendirian Tun Mahathir sudah berbeza berbanding ketika menjadi Perdana Menteri sebelum ini.

“Beza Tun Mahathir sekarang dengan yang dulu, kita akan ada Kabinet yang baru. Ahmad Maslan tidak boleh masuk Kabinet. Yang boleh masuk Kabinet adalah Nurul Izzah, Azmin Ali, Salahuddin Ayub.

“Nazri Aziz tidak boleh masuk Kabinet. Dia sudah tidak boleh keluar TV3 lagi sebagai menteri. Jadi, Tun Mahathir dengan ‘team’ baru.

“Jangan lihat Mahathir dengan team dahulu,” ujarnya dalam Ceramah Perdana Muafakat Rakyat di Melaka semalam.

Beliau berkata, keputusan PH mencalonkan Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri (PM) memandangkan pertukaran rejim bagi sebuah negara yang belum pernah mengalami pertukaran parti pemerintah memerlukan tokoh yang diterima banyak pihak daripada segi pengalaman.

Sehubungan itu, Husam menyeru supaya rakyat bersatu menolak rejim Umno-BN pada pilihan raya akan datang kerana masalah yang dihadapi di negara ini membebani semua pihak tanpa mengira kaum.

“Kita kena bersatu-padu, kena lupakan perselisihan, batu api, lupakan perbezaan kaum. Macam GST (cukai barang dan perkhidmatan), adakah kena pada orang Cina?

“Orang Melayu teruk (akibat GST) sebagai pengguna. Orang Cina rasa teruk sebagai ahli perniagaan. Orang India, orang Umno, orang Pas pun kena GST. Jadi masalah dihadapi semua rakyat,” ujar bekas Exco Kerajaan Negeri Kelantan itu.

Beliau turut mengulangi penegasan bahawa kerajaan PH akan melaksanakan janji menghapuskan GST sebaliknya cukai enam peratus itu dijangka akan naik jika rejim Umno-BN terus mendapat mandat.

“GST tidak boleh dijamin kekal enam peratus. Kalau Najib naik jadi perdana menteri sekali lagi, naik lapan peratus, sembilan peratus.

“Ada yang soal kalau hapus GST, apa jadi pada BR1M (Bantuan Rakyat 1Malaysia)? Kita PH secara afirmatif menegaskan BR1M akan diteruskan kerana kita faham ada rakyat benar-benar susah kerana subsidi minyak dan barang-barang utama sudah tiada,” jelas Husam lagi.

Terima biaya DAP: AMANAH Kelantan saman Ketua Eksekutif PKINK dan portal TranungkiteZIKRI ABDULLAH

http://www.tv14.my/wp-content/uploads/2017/08/Amanah-vs-PAS.jpg
Parti Amanah Negara (AMANAH) Negeri Kelantan memfailkan dua saman di mahkamah berkait dengan fitnah menerima biaya DAP di Mahkamah Tinggi Kota Bharu.

Menurut peguam Hisham Fauzi yang mengendalikan kes-kes tersebut, saman pertama telah difailkan oleh penasihat AMANAH Kelantan, Datuk Husam Musa.

“Saman berkenaan adalah terhadap Ahli Lajnah Politik dan Pilihan Raya Pas Kelantan yang juga Ketua Eksekutif, Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK) Datuk Dr. Wan Zawawi Wan Ismail.

“Ia berkaitan penyiaran tulisan di akaun Facebooknya yang menuduh bahawa AMANAH negeri Kelantan menerima duit dari seorang taukey judi dari parti DAP untuk digunakan bagi menjatuhkan Kerajaan Pas Kelantan.

“Gambar Husam turut disiarkan bersama-sama dengan artikel tersebut,” katanya kepada Malaysia Dateline.

Saman kedua pula kata beliau yang juga Pengarah Undang-undang Pakatan Harapan (PH) Kelantan, telah difailkan atas nama Pengerusi AMANAH Kelantan, Datuk Wan Abdul Rahim Wan Abdullah.

“Ini berkaitan tindakan sebuah portal pro-Pas iaitu Tranungkite yang telah menyiarkan artikel bahawa AMANAH Kelantan sedang bekerjasama dengan Umno Kelantan bagi menjatuhkan Kerajaan Pas Kelantan.

“Tulisan ini kemudiannya banyak dikongsi (share) oleh pengguna media sosial dan tersebar luas,” katanya.

Kedua-dua kes ini menurutnya masih di peringkat pengurusan kes di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Malaya Kota Bharu dan tarikh pengurusan kes terdekat ialah pada 7 Febuari ini.

“Justeru, saya sebenarnya tidak terkejut apabila sekarang ini heboh diperbincangkan mengenai Datuk Mohd Amar, Timbalan Menteri Besar Kelantan yang membuat kenyataan terbuka menuduh AMANAH menerima pembiayaan dari Umno untuk menjatuhkan Kerajaan Pas Kelantan.

Tuntut siasat wakil rakyat punyai dana luar biasa, dok bagi RM100 kat orang kampung..!!

Tuntut siasat wakil rakyat punyai dana luar biasa
Ismail dalam ceramah rakyat malam tadi di Kampung Memali.

BALING - Parti Bersatu mendesak Lembaga Hasil Dalam Negeri ( LHDN) dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat seorang wakil rakyat yang didakwa mempunyai wang simpanan luar biasa.

Penasihat Bersatu Baling, Datuk Ismail Abu Bakar berkata, beliau hairan bagaimana seorang wakil rakyat boleh mempunyai dana begitu besar mengalahkan perdana menteri.

Menurutnya, wang itu secara terang-terangan disogok kepada rakyat daerah ini bagi agenda politik peribadi.

"Ada seorang wakil rakyat... selalu bagi RM100 kepada orang-orang kampung, bagi itu, bagi ini. Kalau tuan-tuan pi bank nak bawa keluar RM100,000 beli tanah, pengurusan bank akan tanya duit ambil daripada mana, sumber daripada mana?

"Tapi kawan tu datang tabur duit setiap kampung, dia ambil duit mana? Dia simpan di mana duit tu? Bukan senang nak bawa keluar duit daripada simpanan bank dalam jumlah sejuta dan ke atas. Apa yang depa buat ni ada benda tak kena sebab itu ekonomi negara jadi haru," katanya dalam ceramah rakyat di Kampung Memali.

Beliau yang juga mantan Adun Kupang 2004-2008 berkata, perkara salah tetap salah dan beliau sedia ditahan pihak berkuasa di atas kenyataan tersebut.

"Selama ini SPRM dan LHDN tidak ambil tindakan. Jadi sudah tiba perkara ini disiasat.

Mai lah tangkap saya pun benda salah tetap kita kata salah," katanya.

Harapan ada peluang jika Anwar berkempen

Harapan ada peluang jika Anwar berkempen
SHAH ALAM - Pembebasan Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada hukuman penjara yang dijangka pada 8 Jun depan, memberi kelebihan kepada Pakatan Harapan (Harapan) sekiranya PRU14 berlangsung seperti bayangan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, kelmarin.

Ketua Kluster Governans, Perundangan dan Pengurusan Awam, Majlis Profesor Negara (MPN), Prof Nik Ahmad Kamal Nik Mahmood berkata, pengaruh dan kelebihan Anwar dilihat bakal memberi kesan positif terhadap gabungan pembangkang itu.

“Jika beliau (Anwar) bebas, Harapan ada kelebihan sebab Anwar banyak pengaruh. Kebolehan beliau dalam berpidato juga beri kelebihan kepada Harapan.

“Jadi kalau BN bimbang mengenai Anwar, mereka perlu buat PRU14 sebelum Jun,” katanya.

Semalam, Najib memberi bayangan PRU14 akan diadakan sebelum musim haji yang dijadualkan bermula pada Julai depan.

Mengulas lanjut mengenai bayangan tarikh PRU14 oleh Najib, Nik Ahmad Kamal berpendapat ia adalah tempoh sesuai.

“Jika PRU14 berlaku ketika musim haji, maka lebih 20,000 pengundi tidak boleh jalankan tanggungjawab mereka untuk mengundi kerana menunaikan ibadat haji,” katanya.

Pada masa sama katanya, beliau yakin tarikh sebenar PRU14 akan diisytiharkan selepas BN selesa dengan kedudukan mereka.

“Kelebihan juga akan berpihak kepada BN jika semua isu yang boleh membawa kesan kepada peluang kemenangan pada PRU14 telah diselesaikan sepenuhnya,” katanya.

Peluang terbaik ubah pemerintahan Kerajaan BN

Peluang terbaik ubah pemerintah
ALOR SETAR - Gelombang Tsunami Mahathir-Anwar melanda ketika ini adalah peluang terbaik kepada pengundi membuat perubahan dalam PRU14 nanti.

Ahli Parlimen Alor Setar, Gooi Hsiao Leung berkata, PRU kali ini merupakan peluang dan harapan terbaik bagi mereka yang menginginkan perubahan dalam negara.

“Sebelum ini, kita tidak pernah menyangka langsung bahawa satu ribut politik yang amat sempurna, iaitu Tsunami Mahathir-Anwar akan berlaku.

“Bagaimanapun, sekarang kita berada dalam situasi luar biasa yang tiada sesiapapun terbayang,” katanya ketika membuat lawatan bersempena Tahun Baharu Cina ke Pasar Pagi Simpang Kuala, dekat sini, hari ini.

Hsiao Leung berkata, pengundi perlu bersatu padu memberi sokongan kepada Tsunami Mahathir-Anwar dalam usaha menyelamatkan negara daripada Umno dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk masa depan lebih baik.

SINAR HARIAN

Budaya guna telefon bimbit ketika memandu perlu dibuang

 Budaya guna telefon bimbit ketika memandu perlu dibuang
ALOR SETAR - Budaya menggunakan telefon bimbit ketika memandu yang menjadi antara penyumbang utama kemalangan jalan raya di negara ini perlu dibuang dalam diri setiap pengguna jalan raya.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengangkutan dan Badan-Badan Bukan Kerajaan negeri Datuk Tajul Urus Mat Zain berkata tahap kesedaran pengguna jalan raya untuk tidak menggunakan telefon bimbit ketika memandu kereta atau menunggang motosikal masih rendah.

"Saya bimbang lihat pengguna jalan raya yang menggunakan telefon bimbit terutamanya penunggang motosikal. Ini adalah satu tindakan yang tidak wajar kerana ia boleh mengganggu dan membahayakan nyawa pengguna jalan raya lain.

"Kalau penting sangat, mereka boleh berhenti di kawasan yang selamat untuk menjawab panggilan atau membalas teks," katanya selepas merasmikan Kempen Keselamatan Jalan Raya bersempena Perayaan Tahun Baharu Cina Peringkat Negeri Kedah 2018.

Tajul Urus berkata sikap kurang sabar pengguna ketika di jalan raya juga mempengaruhi jumlah kemalangan dan kematian yang berlaku.

"Pengguna perlu ada sikap sabar supaya mereka boleh mematuhi undang-undang jalan raya, jika tiada sikap sabar itu yang menyebabkan mereka langgar lampu merah dan memotong sesuka hati. Kalau sabar, semua boleh sampai ke destinasi yang dituju dengan selamatnya," katanya.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya negeri Chan Pei Hong berkata pengguna jalan raya perlu memberi fokus 100 peratus semasa di jalan raya tetapi fokus tersebut menurun kepada 50 peratus apabila pengguna menggunakan telefon bimbit.

"Apabila tahap fokus tinggal 50 peratus, tumpuan pengguna jalan raya terhadap risiko kemalangan juga berkurangan. Itu boleh menyebabkan berlakunya kemalangan sehingga meragut banyak nyawa," katanya. - Bernama
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...