TERKINI :

Sunday, February 4, 2018

KENAPA KHALID TIDAK Dr HASAN ALI


#MSONews
KENAPA KHALID TIDAK Dr HASAN ALI

Pas Selangor bersedia untuk memberi ruang dan perluang kepada Abdul Khalid Ibrahim bertanding dalam pilihan raya akan datang.

Perkara ini dibayangkan oleh Pesuruhjaya Pas Selangor Salehin Mukhyi sendiri. Menurutnya, Khalid boleh bertanding untuk membantu Pas walaupun tanpa menggunakan simbol bulan.

Cara Pas Selangor melayan Khalid itu ia sesuatu yang istimewa. Khalid sebelum ini dikaitkan akan menyertai Pas tetapi masih belum jadi kenyataan. Kononnya beliau sedang menanti keputusan berkaitan dengan bantahan terhadap pemecatannya daripada PKR.

Bagi bekas MB itu tawaran Pas itu tidak menjadi masalah kepadanya. Jika beliau ingin kembali aktif dalam politik ia perlu diterima segera tidak perlu menanti parlimen dibubarkan.

Soalnya kenapa Khalid diberi keistimewaan itu? Ini mungkin ada kaitan dengan pengalaman Khalid sebagai bekas MB Selangor. Apakah Pas bercadang akan menobatkan Khalid sebagai MB? Sebelum ini pun hubungan Pas Pusat dengan Khalid sangat intim.

Semasa projek Langkah Kajang untuk menyingkir Khalid dari kerusi MB, Pas membela dan berpihak di sebelah Khalid. Pas memulau pilihan raya kecil Kajang sebagai solidariti kepada Khalid.

Dalam pada itu, keistimewaan diberikan oleh Pas kepada Khalid itu menimbul pertanyaan umum. Boleh jadi juga ada di kalangan pemimpin Pas negeri sendiri berasa pelik atau aneh dengan kemurahan yang dibuka kepada Khalid itu.

Persoalan yang timbul dari kalangan pemerhati pula, apakah Pas ketiadaan tokoh untuk dinobat sebagai MB sekiranya parti itu menang pilihan raya nanti? Atau pun Pas sengaja mengundang Khalid untuk menarik perhatian rakyat? Menjadikan Khalid sebagai tokoh “pemanggil”. Pas memasang impian untuk memerintah di Selangor.

Pas perlu jelas secara jujur kenapa ia memerlukan Khalid. Kalau Khalid hendak dinobatkan sebagai MB, tidak menjadi masalah, Khalid memang layak sebab prestasinya semasa menjabat jawatan itu sangat menbanggakan. Setengah penganalisa mengatakan beliau lebih baik daripada Azmin Ali. Tidak perlu berlambat-lambat atau malu untuk mengistyharkan Khalid sebagai bakal MB daripada Pas.

Cuma dari sudut lain apabila Pas menaruh harapan kepada bekas Pengerusi PNB itu ia menggambarkan bahawa Pas Selangor tidak yakin kepada tokoh-tokohnya sendiri untuk menjadi MB. Ini secara tidak langsung pemimpin Pas yang ada tidak sampai ke tahap untuk diangkat menjadi MB.

Apakah ketiadaan itu disebabkan kerana ramai tokoh profesional Pas Selangor minggat dari parti itu.
Apakah begitu?

Pas Selangor masih memiliki beberapa orang pemimpin yang pernah menduduki jawatan sebagai pesuruhjaya, selain daripada Salehin, ada Dr Rani Osman Adun Meru dan seorang lagi (lupa nama) yang juga sebagai Adun. Sebelum ini Dr Hassan Ali juga pernah menjadi Pesuruhjaya.

Apakah ketiga mereka tidak layak untuk jadi MB? Jika Pas berasakan Dr Rani dan seorang lagi (yang saya lupa nama) itu tidak layak, kenapa tidak mengundang Dr Hassan Ali kembali ke dalam parti itu kemudian diangkat jadi MB?

Jika Pas sedia memberi laluan kepada Abdul Khalid tanpa menjadi ahli Pas, tiada sebab untuk Pas tidak boleh jemput Hassan Ali untuk ditabalkan sebagai MB. Lagipun semasa beliau memimpin Selangor, namanya sudah disebut dan ditulis bakal menjadi MB Selangor.

Ada khabar juga terdengar Hassan ingin kembali kepada Pas, tetapi mengalami sedikit masalah apabila kepimpinan Pas Selangor kini tidak sedia menerimanya. Pintu Pas Selangor ditutup kepada Hassan? Khabarnya Hassan mencuba untuk menyertai semula Pas dengan menjadi ahli di salah satu cawangan di Perlis.

Apapun sama ada Khalid atau Hassan elok bagi Pas mengistyharkan mereka sebagai bakal MB Selangor meniru apa dibuat oleh Pakatan Harapan yang mengistyharkan Dr Mahathri sebagai bakal perdana menteri. Dalam politik Machiavelli tiada apa yang pelik dan ganjil.

Trims.

Mohd Sayuti Omar

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...