TERKINI :

Sunday, January 21, 2018

MAHATHIR LAGI TERUK?

Timbalan Presiden Pas (Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man) mengatakan "menukar Najib Dan naikkan Mahathir lagi teruk"?.
Apakah Tuan Ibrahim ini sudah membuat Kajian atau sekurang-kurangnya melihat secara kasar "Corak Pemerintahan, Dasar Dan Kesan kepada rakyat Dan negara"  di antara kedua pemimpin ini memimpin?. Apakah kriteria yang digunakan sehingga ia merumuskan perkara di atas.

Tuan Ibrahim sepatutnya membuat perbandingan sekurang-kurangnya dari sudut ekonomi (Nilai RM, hutang negara, simpanan rizab negara, pelaburan negara dan asing ke negara, peluang pekerjaan, harga komuditi hasil Negara, pengangguran, Dan pelbagai faktor selain dari kuasa membeli rakyat dan  RM).

Ini belum lagi kepada faktor pendidikan, prasarana dan pembangunan negara, kesihatan rakyat, masalah sosial, Pendatang asing dan Keselamatan Negara, ketelusan dan intergriti Jabatan kerajaan dan perkhidmatan awam.

Jika hanya merumuskan Najib lebih baik tanpa Kajian samalah sebagaimana "YB parlimen kedai kopi".

Tuan Ibrahim ada mengatakan "Mahathir lebih teruk Dari Najib"; maknanya, Najib pun "teruk". Soalnya, Jika kedua-dua orang itu "teruk @ lebih teruk", siapa pula yang layak untuk memimpin negara.
Haji Hadi kah yang sesuai untuk jawatan PM dan Tuan Ibrahim selaku TPM.

Selain dari itu, Tuan Ibrahim ada menyatakan tentang menukar "dasar"  kerajaan. Kerajaan sekarang BN dan pemufakatan politik Pakatan Harapan, tidak berkemampuan selain dari Gagasan Sejahtera yang diketuai Pas Kerana akidah tidak betul.

Adakah Pas mempunyai akidah Yang betul; sedangkan Di Trengganu (suatu ketika dulu Hj Hadi selaku MB) dan Kelantan dibawah pas; dasar pemerintahan tak bertukar walaupun sebelum ini memperjuangkan "hudud", dasar Islam dan negara Islam.

Adakah Tuan Ibrahim nak menggambarkan bahawa Pas sahaja yang mampu mengubah dasar pemerintahan negara?.

Jika ini benar, saya anggap itu sebagai "gula2 Pru".

Ini semuanya seolah2 membuka peluang kepada Pemerintah zalim dan tidak betul  di bawah kerajaan kleptokrasi  kekal memerintah.

Inilah tahap pemikiran Timbalan Presiden Pas, mungkin Presiden dan jK Pas Pusat; mempunyai pemikiran seperti pemimpin no  2 Pas ini iaitu mengeluarkan kenyataan dan rumusan mengikut emosi tanpa Kajian ilmiah dan ikut citarasa masing2.

Mohd Noor

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...