TERKINI :

Friday, January 5, 2018

BIAR BERGADUH DALAM MESYUARAT BUKAN MENGATA DILUAR BILIK

BismillahirRahmanirRahim

BIAR BERGADUH DALAM MESYUARAT BUKAN MENGATA DILUAR BILIK MESYUARAT (FB DAN WHATSAPP)

Pengalaman saya bertugas sebagai pengurus projek dengan syarikat kontraktor Cina dan Pengalaman menjadi RE M&E Consultant untuk beberapa projek seperti Asrama UITM Merbok dan Arau bawah Maju Holdings dan Asrama Kampus Bukit Kachi UUM mengajar saya betapa perlunya serius dalam mengurus projek.

Semasa jadi Pengurus Projek dengan syarikat kontraktor elektrik Cina, saya hadir beberapa mesyuarat tapak projek Taman Kota Kenari Kulim, mula2 saya terkejut dengan budaya mesyuaratnya yang di pengerusikan oleh seorang arkitek cina, maki hamun sumpah seranah sepanjang mesyuarat walaupun kesilapan hanya kecil sahaja ( masa tuh saya baru berhenti dari khidmat sebagai pensyarah politeknik - amat jauh beza masa mesyuarat kamipenuh dengan gurau senda, hilai ketawa lepas tuh apa yang tak puas hati bercakap diluar bilik mesyuarat). Hasil dari mesyuarat penuh dengan maki hamun itu kerja dapat disiapkan ikut masa dan kos tidak banyak lari dari yang dijangkakkan. YANG BAGUSNYA LEPAS MESYUARAT BOLEH BERGELAK DAN BERTEPUK TAMPAR DAN SEGALA MAKI HAMUN SEBELUM ITU TAK BERBEKAS DALAM HATI PUN.

Begitu juga dalam politik, kalau mesyuarat nak jaga hati banyak orang inilah hasilnya bila lepas mesyuarat buat kerja lain. PH kena bertegas dengan semua pemimpin komponen dan mana-mana pemimpin yang bergerak bercanggah dengan keputusan yang dibuat perlu ditegur dan kalau masih tak pakai juga halau dari mesyuarat, teruskan agenda perjuangan bukan agenda peribadi.

Sumber
FB Md Zulaimi Kazin

Nota: Gambar mesyuarat AJK Pilihanraya Pakatan Harapan Kedah yang serius membincangkan strategi menjatuhkan UMNO/BN malam tadi dihadiri oleh keempat-empat wakil parti komponen PH Kedah iaitu KEADILAN, PPBM, DAP dan AMANAH.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...