TERKINI :

Friday, December 22, 2017

Tony Pua sokong dakwaan Daim, projek ECRL sebenarnya hutang bukan pelaburan

Pelbagai persoalan timbul berhubung projek mega Landasan Keretapi Pantai Timur (ECRL) yang dianugerahkan kerajaan UMNO kepada sebuah syarikat China.

Baru-baru ini, bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin mempersoalkan sama ada projek kontroversi bernilai RM55 bilion itu sebenarnya hutang ataupun pelaburan.

“Kalau betul dia bawa duit, ok lah, berapa banyak pelaburan dia bawa masuk? Keretapi dia bawa duit?

“Kalau ‘loan’ makna kata dia bayar balik? Kalau bayar duit itu makna pelaburan? kalau kamu pelabur kamu kata apa? Tidak, itu pinjaman,” katanya menurut laporan media, semalam.

Menurut Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua, persoalan yang dibangkitkan Daim itu adalah untuk memperbetulkan persepsi orang ramai bahawa ECRL itu sebenarnya projek hutang, dan tidak membawa keuntungan seperti yang digembar-gemburkan kerajaan.

Katanya, kerajaan bermati-matian bertegas bahawa projek itu kononnya sebuah “pelaburan domestik dengan pembiayaan asing”.

Malah, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Kabinetnya sering menjaja projek berkenaan sebagai kejayaan kerajaan UMNO meraih pelaburan asing yang besar.

Tony dalam kenyataan hari ini turut mempersoalkan mengapa projek sebesar itu tidak diberikan secara tender terbuka.

“Oleh itu, timbul persoalan, siapa yang benar-benar mendapat keuntungan dari kontrak ini?” soalnya.

Syarikat milik China, China Communications Construction Company (CCCC) dianugerahkan projek berkenaan dan dibiayai Export-Import Bank of China (EXIM) yang juga dimiliki tanah besar itu pada tahun lalu.

Projek yang memakan kos RM91.7 juta per km itu dianggap pengkritik dan pihak pembangkan sebagai mahal dan tidak berpatutan.

Dalam pada itu, Tony yang juga Setiausaha Publisiti DAP berkata kerajaan sehingga kini masih tidak menjawab mengapa kontrak pembinaan ECRL diberikan secara terus kepada CCCC dengan nilai RM55 bilion jika projek berkenaan sebenarnya berharga RM30 juta.

“Di manakah lebihan RM25 bilion pergi? Adakah ia akan digunakan untuk membayar sebahagian hutang 1MDB sebagai spekulasi untuk menutup skandal kewangan antarabangsa terbesar pentadbiran Najib?” soalnya.

Timbul 1001 tandatanya mengapa Nik Amar kata Kelantan tak patut contohi Selangor?

Merujuk kepada satu laporan di Malaysiakini, Timbalan Menteri Besar, Datuk Nik Mohd Amar Nik Abdullah berkata bahawa pembangunan fizikal Kelantan sengaja dilambatkan. Nik Amar dipetik berkata:

“Memang kita akui pembangunan fizikal negeri kita lambat. Kita sengaja melambatkan supaya kita nak pastikan pembangunan ini dapat dinikmati rakyat.”

Kenyataan sebegini sekali imbas mungkin melucukan dan menggambarkan betapa pincangnya dasar Kerajaan PAS di Kelantan dalam tadbir urus negeri. Kegagalan kerajaan PAS Kelantan mengaitkan pembangunan pesat dengan nikmat kebaikan yang dirasai rakyat memberikan gambaran sebuah kerajaan yang lebih kuat beri alasan berbanding betul-betul melakukan yang terbaik buat rakyat.

Seiring dengan pembangunan pesat Selangor, rakyat Selangor menikmati pelbagai manfaat melalui skim-skim dan inisiatif-inisiatif. Yang kini dipanggil Inisiatif Peduli Rakyat (IPR).

Terbaru, kerajaan negeri Selangor melancarkan Kasih Ibu Smart Selangor (KISS) yang membantu kaum ibu berpendapatan rendah, yang mana penerima akan memperoleh bantuan kewangan bagi pembelian keperluan asas. Manfaat yang dinikmati rakyat Selangor bermula dari baru lahir sehinggalah mencapai usia emas.

Jelas hujah Nik Amar mengenepikan kepentingan pembangunan, kononnya atas alasan supaya rakyat menikmati kebaikan lebih kurang seperti peribahasa ‘besar bungkus tak berisi’.

Tanpa segan silu Nik Amar juga memberikan satu contoh yang pada hemat saya sangat ironi. Nik Amar memberikan contoh bagaimana di Langkawi, “membangun pesat tetapi rakyatnya terpaksa pindah dan lari.”

Kerajaan PAS Kelantan lupa pada hakikat disebabkan pembangunan yang perlahan, mereka turut gagal menyediakan peluang pekerjaan. Akhirnya ramai rakyat Kelantan, termasuk saya sendiri terpaksa berhijrah keluar daripada Kelantan untuk mencari rezeki.

Meskipun Nik Amar mengatakan Kelantan tidak boleh mencontohi Selangor kerana nanti rakyatnya ada yang ketinggalan, Nik Amar lupa bahawa ramai dari kalangan anak Kelantan berhijrah ke Selangor untuk mencari rezeki dan kini menikmati pelbagai manfaat.

Kenyataan yang dibuat oleh Nik Amar dilihat bertujuan untuk menutup ketidakupayaan dan kelemahan tadbir urus kerajaan negeri. Hutan semakin botak, duit habis diratah, pembangunan tetap tak nampak. Sebagai anak Kelantan yang turut terpaksa berhijrah keluar dari Kelantan, kenyataan Nik Amar itu cukup menyakitkan hati.

Nik Amar perlu ingat, pilihan raya umum (PRU) yang lepas mereka kekal pun atas faktor pengundi yang tinggal di luar Kelantan. Rakyat Kelantan yang masih berada di Kelantan sendiri tentu sudah lelah dengan kerajaan yang langsung tidak ambil peduli tentang kebajikan mereka. PRU-14 akan datang, saya menjangkakan rakyat Kelantan akan bangkit dan melontarkan mesej kepada PAS bahawa jika mereka pembangunan perlahan, maka semua pemimpin yang di atas akan diturunkan dengan pantas.

>> Komentar bebas Ahmad Irfan Hani, Ahli Majlis Perbandaran Selayang. Beliau berasal dari Kelantan I 22 Disember 2017

USTAZ HASANUDDIN WAKILI AMANAH KE FORUM SELAMATKAN BAITUL MAQDIS

KENYATAAN MEDIA

1. Jemputan untuk AMANAH menyertai forum tersebut di atas telah diterima agak lewat, iaitu pada Rabu, 20hb Disember, melalui panggilan telefon kepada Dato' Dr. Mujahid Yusuf Rawa.

2. Memandangkan isunya begitu serius, AMANAH telah mengesahkan penyertaannya pada petang 21hb dan memutuskan Ust Hasanuddin Mohd Yunus sebagai wakil AMANAH.

3. Ust Hasanuddin sebagai veteran Mavi Marmara yang pernah ditahan komando Israel dan disumbat ke dalam penjara Israel adalah dianggap orang yang paling sesuai mewakili AMANAH dalam isu ini.

4. AMANAH mengucapkan terima kasih kepada pihak penganjur di atas jemputan menjadi ahli panel walaupun jemputannya dilakukan pada saat akhir. Adalah dianggap forum ini merupakan tambahan saat akhir selepas kerajaan ditegur dan dikritik kerana dilihat ingin membolot isu Al-Quds hanya untuk Pas dan Umno sahaja.

5. Namun demikian AMANAH tidak akan menyertai perhimpunan selepas solat Jumaat hari ini. Ini adalah kerana pemidato perhimpunan telah dirancang lebih awal dan tiada ruang disediakan bagi pimpinan parti politik umat Islam selain Umno dan Pas.

6. Tidak menyertai perhimpunan selepas solat Jumaat *tidak* bererti tidak menyokong bantahan terhadap usaha Trump. Ianya sekadar atas sebab menghormati pihak penganjur yang jelas ingin merapatkan lagi hubungan kedua-dua parti ini dan  menggambarkan mereka sebagai yang memperjuangkan nasib Al-Quds.

7. AMANAH berharap bahawa pada masa akan datang, program yang memperjuangkan hak ummah dan menentang kezaliman Israel akan dibuka juga kepada pemimpin-pemimpin yang sudah dikenali umum memperjuangkan hak rakyat Palestin seperti Tun Dr Mahathir, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Sdr Mohamad Sabu. Jika ini dilakukan, barulah akan terserlah kesatuan umat memperjuangkan hak Palestin secara bersama.

8. Ke arah menzahirkan keseriusan isu ini dan kemarahan umat Islam dan rakyat Malaysia terhadap pengisytiharan Trump berhubung Baitul Maqddis, adalah didesak supaya satu sidang khas Parlimen dipanggil oleh Perdana Menteri untuk membantah dan mengutuk sikap Trump.

9. Forum dan demonstrasi adalah satu alternatif tindakan oleh NGO dan pihak yang tidak mempunyai kuasa dalam negara. Sebagai kerajaan, BN digesa mengambil tindakan melepasi tahap sekadar demonstrasi dan kutukan dalam menzahirkan bantahan terhadap sikap biadap Trump.

Menjunjung Amanah Rakyat

KHALID ABDUL SAMAD
Pengarah Komunikasi
Parti AMANAH Negara

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...