TERKINI :

Friday, December 15, 2017

SELEPAS ANNUAR MUSA TIDAK DIDAKWA DALAM KES MARA, APA JADI PULA KEPADA FELCRA DAN FELDA?

http://s3media.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2017/01/annuar-musa-mara-1.jpg

Selepas setahun disiasat SPRM dan Annuar Musa sendiri digantung jawatannya sebagai Pengerusi MARA dalam tempoh tersebut, beliau akhirnya dibebaskan dengan alasan agensi pencegah rasuah tidak cukup bukti untuk mendakwanya.

Keputusan SPRM yang diumumkan beberapa hari selepas berakhirnya PAU2017 segera menimbulkan banyak persoalan di kalangan orangramai.

Ada yang bertanya, kenapa hanya setelah hampir setahun baru perkara itu diumumkan?

Apakah ia ada kaitan dengan tindakan Annuar yang dalam tempoh yang sama sentiasa gigih dan ketagih memuji Najib Razak dan membelasah Tun Mahathir Mohamad atas kapasitinya sebagai Ketua Penerangan UMNO?

Adakah juga ia berkaitan dengan pujian Najib dalam ucapan penggulungan PAU2017 lalu yang menyifatkan Annuar sebagai pemimpin yang kuat bekerja untuk memenangkan parti dalam PRU 14 akan datang?

Jika demikian, apakah pendedahan mengenai tajaan anak syarikat MARA kepada pasukan bolasepak Kelantan yang dimulakan oleh Tunku Mahkota Johor dan kemudian diambil tindakan oleh Majlis MARA dengan menggantung jawatan Annuar, tiada nilai dan hanya perbuatan sia-sia?

Apakah kes Annuar boleh dibuka semula dan dicukupkan buktinya jika Pakatan Harapan nanti berjaya mengambil alih Putrajaya?

Selain Annuar yang merupakan Ketua UMNO Bahagian Ketereh, Kelantan, dua lagi pemimpin UMNO, Bung Mokhtar Radin dan Isa Samad turut sedang disiasat oleh SPRM dan keputusannya sedang dinanti-nantikannoleh masyarakat umum.

Bung Mokhtar yang merupakan Ketua UMNO Bahagian Kinabatangan dan Pengerusi Felcra disiasat berhubung penggunaan dana agensi itu untuk membeli saham amanah yang dikaitkan dengan isteri mudanya, Zizie Ezzette didakwa mendapat manfaat daripada pembelian itu.

Atas perkara itu, Bung Mokhtar telah disiasat selama 12 jam di pejabat SPRM pada Ogos 2016. Namun, setelah lebih setahun berlalu, masih tiada khabar berita mengenainya.

Isa Samad, Ketua UMNO Bahagian Teluk Kemang pula disiasat berhubung pembelian hotel oleh Felda di London dan Sarawak ketika beliau menjadi Pengerusi Felda.

Beliau pernah ditahan reman selama lima hari pada 0gos 2017, tetapi siasatan terhadap kes itu difahamkan memerlukan lebih banyak masa kerana bukti-buktinya banyak berada di luar negara.

Tetapi, beberapa hari selepas dibebaskan daripada tahanan reman, Isa kemudiannya difahamkan menerima surat rasmi berhubung perlantikannya sebagai Pengerusi SPAD.

Rentetan bebasnya Annuar daripada kes yang sedang dihadapinya, persoalan ramai kini ialah apakah pula nasib Bung Mokhtar dan Isa Samad?

Apakah mereka juga bakal dibebaskan atau akan menerima nasib yang berbeza daripada Annuar? (ShahbudinHusin 15/12/2017).

GST umrah berkuat kuasa hari ini

BANGI, 26 Rabiulawal 1439H, Jumaat – Kerajaan menerusi Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan (Motac) menguatkuasakan Integrated Manasik Monitoring System atau Sistem Pemantauan Pengendalian Pakej Umrah Malaysia (IMAMS), mulai hari ini.

IMAMS bukan dikendalikan oleh Motac, tetapi oleh sebuah syarikat swasta yang membuat cadangan kepada kementerian satu sistem yang boleh diguna pakai serentak dengan penguatkuasaan Lesen Khas Umrah (LKU).

Menerusi IMAMS, syarikat itu akan mengutip cukai barangan dan perkhidmatan (GST) RM5.10, selain bayaran tambahan RM45 untuk sistem dan pengurusan serta RM40 (insurans), daripada setiap umat Islam Malaysia yang hendak mengerjakan umrah.

Timbalan Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, kerajaan bersetuju supaya kementerian mengguna pakai sistem pengurusan maklumat pemantauan bersepadu IMAMS, bagi pelaksanaan umrah dan ziarah.

Beliau mendakwa Kedutaan Arab Saudi di negara ini bersetuju menyokong usaha transformasi kementerian dalam pelaksanaan Lesen Khas Umrah (LKU), termasuk memberi hak eksklusif pemantauan visa umrah kepada kementerian melalui penggunaan IMAMS.

“Sehubungan itu, kementerian dengan ini mensyaratkan supaya semua syarikat pelancongan pengendali umrah yang dilesenkan LKU dan berstatus muasassah adalah diwajibkan mengguna pakai Sistem Pengurusan Maklumat Pemantauan Bersepadu IMAMS berkuat kuasa 15 Disember 2017,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam surat arahan bertarikh 8 Disember lalu yang dialamatkan kepada Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) dan Persatuan Syarikat Pengendalian Pelancongan Bumiputera (BUMITRA).

Katanya, penggunaan IMAMS selaras dengan peruntukan mengikut Peraturan 6(1)(n) Peraturan-Peraturan Industri Pelancongan (Perniagaan Pengendalian Pelancongan dan Perniagaan Agensi Pengembaraan) 1992 di mana pemegang lesen hendaklah mematuhi apa-apa syarat lain sebagaimana yang ditetapkan pesuruhjaya dari semasa ke semasa.

Beliau berkata, mengikut peruntukan itu, pemegang lesen berstatus muasassah hendaklah memastikan semua maklumat jemaah dan butiran pakej jemaah dimasukkan ke dalam apa-apa kaedah yang diarahkan oleh pesuruhjaya dari semasa ke semasa.

IMAMS pada awalnya dirancang dikuatkuasakan pada 1 November lalu, tetapi ditangguhkan berikutan bantahan daripada syarikat pengendali umrah dan ziarah.

Perlukah tentera kita dihantar ke Jerusalem?

Oleh Mohd Arshad Rajii

MENTERI Pertahanan Hishamuddin Hussein dilaporkan mengatakan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bersedia untuk menghantar pasukan tenteranya ke Baitulmaqdis (Jerusalem), dalam misi yang masih bersifat misteri buat masa ini.

Beliau seterusnya berkata, "pasukan tentera sedang menunggu arahan (atau perintah), daripada pimpinan tertinggi untuk bergerak".

Setakat ini, tidak ada satu kenyataan pun yang dibuat oleh pimpinan ATM mengenai penghantaran
tentera ke Baitumuqaddis, atau sekurang-kurangnya mengesahkan pengumuman yang dibuat menteri.

Persatuan Patriot Kebangsaan mengambil pandangan yang sangat berhati-hati berhubung penghantaran anggota tentera Malaysia ke luar negara, terutamanya ke Jerusalem yang merupakan zon konflik antara Palestin dan Israel.

ATM pernah menghantar pasukan tenteranya ke luar negara, tetapi dalam misi yang diluluskan oleh Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNSC).

Berhubung dengan Baitulmuqaddis, keputusan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump untuk mengiktiraf, sama ada secara langsung atau tidak langsung, bandar Baitulmuqaddis yang dipertikaikan sebagai ibu negara Israel, adalah tindakan bersifat unilateral.

Ia tidak diiktiraf oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan oleh itu, Baitulmuqaddis kekal sebagai wilayah Palestin secara sah. Hal ini mewujudkan situasi perbalahan yang pasti akan mengakibatkan konfrontasi ketenteraan di antara Palestin dan Israel.

Jika sesungguhnya ATM akan menghantar pasukan tentera ke Baitulmuqaddis pada minggu-minggu atau bulan-bulan akan datang, terdapat beberapa soalan yang perlu dijawab.

1. Di bawah pemerintahan siapakah pasukan tentera kita akan diletakkan?

2. Apakah tahap kekuatan yang diperlukan untuk misi seperti ini, dan bagaimana pasukan ini akan distrukturkan?

3. Pihak berkuasa mana yang akan membuat keputusan muktamad untuk mengerahkan pasukan tentera kita dalam misi yang tidak diiktiraf oleh UNSC ini?

4. Pihak berkuasa yang meluluskan harus memahami bahawa mengerahkan pasukan tentera ke dalam zon konflik tidak sama seperti mengerahkan pasukan tentera ke operasi pengaman yang diluluskan oleh UNSC.

Korban dan kecederaan parah sudah pasti dijangkakan. Adakah pihak berkuasa yang meluluskan sanggup dipertanggungjawabkan sepenuhnya kerana menempatkan anggota tentera kita dalam situasi bahaya

5. Adakah kerajaan akan membawa isu ini ke Parlimen untuk dibahaskan?

6. Adakah pimpinan ATM yakin pasukan tentera kita adalah kompeten dan terlatih sepenuhnya untuk menghadapi ancaman yang akan berlaku di zon konflik yang asing dan mungkin berubah menjadi medan pertempuran?

Walau apa sebab sekali pun kerajaan perlu menghantar anggota ATM untuk berkhidmat dalam zon konflik di medan yang asing buat anggota tentera kita, ia mesti difikirkan dan dipertimbangkan dengan serius.

Tambahan lagi, konflik antarabangsa di Baitumuqaddis adalah isu politik. Langkah terbaik adalah biarkan diplomasi menyelesaikan kekacauan sejarah ini. Sekiranya diplomasi gagal, tindakan berikutnya boleh dalam bentuk kecaman masyarakat antarabangsa.

Membuat perisytiharan secara melulu untuk mengerahkan pasukan tentera kita adalah kurang bijak. – 11 Disember, 2017.

* Mohd Arshad Raji ialah presiden Persatuan Patriot Kebangsaan.

Najib patut jumpa Trump lagi

Oleh Subky Latif


MASYARAKAT Islam Amerika khususnya dan lain-lain di luar Amerika bangkit atas kenyataan anti Islam Presiden Donald Trump dalam twitternya.

Hingga ada yang mahu Trump diimpeach iaitu dibicara dan dipecat.

Memang Presiden Amerika bedebah itu diketahui benci Islam sejak sebelum jadi Presiden lagi dan apabila jadi Presiden dia bertindak tidak memberi visa kepada rakyat beberapa buah negara Islam untuk mengembara ke Amerika. Bahkan yang sudah menetap di Amerika keluar Amerika pernah tidak diizin kembali ke Amerika.

Akan tetapi ada orang Malaysia rasa yakin Donald Trump ada perubahan terhadap Islam setelah didatangi Perdana Menteri Najib di Rumah Putih beberapa bulan lalu.

Menteri luar Anifah Aman yang menemani PM Najib bertemu Trump itu rasa positif ada kesan penjelasan Najib atas Islam kepada pemimpin Amerika itu khususnya tentang pegangan umat Islam di Malaysia.

Dalam petikan video Najib pada Trump tentang amalan Islam kita itu adalah Islam Progresif. Pendirian yang bukan pengganas agaknya bahkan kerajaan yang dipimpin orang Islam Malaysia adalah memerangi keganasan dalam kalangan orang Islam yang sama-sama Amerika dan dunia hadapi sekarang.

Sekalipun Anifah Aman tidak selesa Trump dalam ucapan sulung di Perhimpunan Agung PBB selepas itu tidak ada pembelaan terhadap Rohingya yang Najib hajat sangat agar Trump sentuh. Pengungsian setengah juta umat Rohingya ke Bangladesh adalah antara yang Najib bangkitkan dengan Trump.

Bagaimanapun sebelum dia menempelak Islam yang terbaru itu, dia menyelar regim Myanmar dan nyonya yang memimpinnya atas isu tidak peri kemanusiaan. Tidak dipastikan marah Trump kerana kezaliman Myanmar terhadap Islam atau kezaliman sesama manusia?

Apapun Malaysia boleh berpuas hati atas sikap terbaru Trump tentang Rohingya. Ia sesuai dengan yang Najib kata semasa menemuinya itu.

Malaysia amat positif dengan petemuan Najib - Trump itu. Jika seruan itu justeru dakwah, logiknya dakwah Najib positif. Indahnya pertemuan mereka justeru telah berkenalan lama.

Tetapi dakwah itu tidak mengubah isi perut Trump tentang Islam. Dilanyaknya Islam melalui twitternya. Tidak pasti akan sikap Trump itu tetapi umat Islam Amerika amat menyayat hati.

Kesemua Presiden Amerika dulunya adalah tidak mesra Islam. Tetapi munafiknya tidak dinyata kepada umum benci dan anti Islam. Kerana Israel kata Yasser Arafat dan PLOnya pengganas, merekapun jadi tiong juga. Benci di hati di mulut dan jari tidak kata benci.

Adapun Trump bedebah ini, bencinya di hati, di lidah dan di hujung jari.

Dia ibarat Kaisar Parsi yang diseru Rasulullah SAW agar menerima Islam. Jika tidak terima bukan dia saja berdosa, dia tanggung dosa sekalian rakyatnya yang kekal kafir. Lain-lain raja juga tidak terima tapi tidak koyak mesej baginda. Kaisar Parsi koyak. Gara-garanya putera Kaisar bunuh ayahnya.

Trump mungkin macam hati Kaisar itu. Tidak mustahil kuasanya dikoyak dan bangsa Amerika dan terus dibayangi Islam.

Memandangkan Najib dikira positif dalam misi semi dakwahnya pada Trump, Trump suka padanya dan mendengar pandangannya, apa kata kalau Najib pergi jumpa Trump lagi, ceritakan lagi Islam progresif itu kalau-kalau terbuka pintu hatinya tidak anti Islam lagi.

Tidak pasti apa Islam progresif itu. Adakah ia seperti Islam syumul macam yang Islam faham terhadap Islam? Tentunya tidak sama progresif dengan Islam sebagai addin

sumber

Ketagihan internet di Malaysia membimbangkan

media sosial
HULU TERENGGANU - Kadar 'ketagihan' penggunaan internet penduduk Malaysia kini mencapai tahap yang membimbangkan, kata Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Jailani Johari.

Beliau yang merangkap Ahli Parlimen Hulu Terengganu berkata, ia adalah berdasarkan dapatan kajian tiga fasa yang dijalankan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) bermula 2010 hingga kini.

Katanya, fasa pertama dijalankan ke atas 725 responden, 89 peratus daripadanya menunjukkan mereka ketagih kepada internet, selain itu, 60 peratus daripada responden menunjukkan tahap-tahap keresahan dan 32 peratus daripadanya pula mengalami tahap kemurungan yang tinggi.

"Kajian SKMM ini juga dijalankan secara bersama dengan pakar akademik daripada universiti swasta tempatan, iaitu International Medical University dan Heriot-Watt University Malaysia.

"Hasil keputusan fasa pertama ini, pihak kerajaan melanjutkan kajian ke fasa kedua, membangunkan modul dan program intervensi menangani tahap keresahan dan kemurungan kalangan pengguna yang ketagih internet," katanya pada sidang media selepas merasmikan Majlis Berkhatan dan Bertindik Parlimen Hulu Terengganu.

Seramai 95 kanak-kanak lelaki dan 40 kanak-kanak perempuan bermula lima hingga 12 tahun diraikan dalam majlis yang turut dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi Multimedia dan Tugas-tugas Khas negeri merangkap Anggota Dewan Undangan Negeri Ajil, Ghazali Taib.

Menurut Jailani, bermula 2015 kerajaan mula menjalinkan kerjasama dengan Kementerian Pendidikan Malaysia dalam melatih 34 kaunselor di peringkat sekolah dalam melaksanakan modul dan program intervensi ini di sekolah terpilih di seluruh Malaysia untuk mengawal ketagihan tersebut.

"Melalui kajian pada fasa-fasa terdahulu dan keputusan positif dalam pelaksanaan modul dan program intervensi ini, kami bercadang mewujudkan Pusat Kesejahteraan Siber yang telah dikemukakan cadangan oleh SKMM. Ini masih di peringkat kajian dan insya-Allah hasilnya akan dapat diketahui kelak.

"Cadangan ini turut merangkumi pembangunan modul-modul intervensi dalam menangani isu ketagihan bermain permainan dalam talian, ketagihan melayari kandungan lucah dalam talian dan sistem sokongan keluarga," katanya.

Kata Jailani lagi, SKMM turut bekerjasama dengan beberapa pihak lain dalam melaksanakan program kesedaran awam mengenai penggunaan internet ini.

Ini termasuklah dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia melalui program Digital Dakwah, Kementerian Pendidikan Malaysia (program Pembimbing Rakan Sebaya dalam Isu Keselamatan Internet), Persatuan Pengakap Malaysia (program Kepimpinan Digital Pengakap) dan Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara melalui pembangunan modul Pendidikan Keselamatan Keluarga dan Anak dalam isu Keselamatan Internet.

Jailani turut menekankan peranan ibu bapa dalam memantau anak-anak mereka kerana mereka paling dekat dengan golongan muda muda ini iaitu daripada 30 juta jumlah penduduk Malaysia, 24.1 juta menggunakan internet untuk pelbagai akitiviti.

“Daripada 24.1 juta pengguna, 80 peratus daripadanya menggunakan kemudahan untuk melayari media sosial, dan purata penggunaannya melebihi empat jam sehari yang 76.1 peratus daripadanya adalah golongan belia iaitu berumur 20 hingga 49 tahun.

"Golongan kedua tertinggi berusia 19 tahun ke bawah iaitu 15.5 peratus dan golongan 50 tahun ke atas menggunakan internet hanya 8.4 peratus," katanya. - Bernama

Masalah bekalan air bersih di Kedah makin meruncing


Penduduk Taman Seri Kota mendapatkan bekalan air bersih di bahu jalan selepas bekalan air di kediaman mereka terputus.
Masalah bekalan air terawat di Kedah semakin meruncing dan memerlukan tindakan segera kerajaan negeri kerana ia telah berlarutan sejak sekian lama dan membabitkan banyak kawasan.

Pengerusi AMANAH Kedah, Datuk Dr Ismail Salleh yang melawat kawasan yang terjejas mahu kerajaan negeri lebih serius mengatasi masalah keperluan asas rakyat itu.

Malah sebaik saja menerima aduan penduduk Taman Seri Kota, Kuala Kedah, beliau bersama beberapa pemimpin AMANAH dan Pakatan Harapan (PH) segera turun padang meninjau lebih dekat masalah yang dihadapi penduduk.

“Adun Pengkalan Kundor, Datuk Ir Phahrolrazi Zawawi yang juga Timbalan Pengerusi AMANAH Kedah bersama dengan pegawai Syarikat Air Darul Aman (SADA) bersama saya turun padang meninjau untuk mengetahui keadaan sebenar bekalan air yang sering terputus.

“Selain dari pam air di loji Pelubang yang telah dibaiki akibat kerosakan, SADA juga memaklumkan satu paip tambahan akan dipasang khusus untuk disalurkan ke Taman Seri Kota yang sering mengalami bekalan air terganggu.

“Mereka juga memaklumkan bahawa masalah ini dijangka akan berlarutan antara satu hingga dua hari lagi sebelum ia dapat diatasi sepenuhnya,” ujar beliau ketika ditemui semalam.

Dr Ismail (kiri) dan Ir Phahrolrazi Zawawi (tengah) turun padang mendengar keluhan penduduk di Taman Seri Kota mengenai masalah bekalan air.

Menurut Dr Ismail, SADA juga akan berusaha membekalkan bekalan air bersih terus ke rumah-rumah dengan menggunakan lori.

“Sebaik sahaja menerima aduan dan permintaan dari orang ramai, lori-lori SADA akan segera membekalkan air bersih ke kawasan terlibat.

“Kekerapan terputusnya bekalan air bersih sepatutnya diatasi dengan segera oleh kerajaan negeri kerana masalah ini telah berlarutan begitu lama.

“Lebih parah lagi ketika cuti umum dan hari perayaan apabila penggunaan air meningkat sehingga menyebabkan urusan harian penduduk terganggu,” jelas beliau.

Sehubungan itu beliau mahu kerajaan negeri memberi tumpuan khusus untuk menyelesaikan masalah bekalan air bersih di negeri ini. SUMBER

Ketua polis negara digesa ekstradisi Jho Low dari China

 Pada awal bulan ini, akhbar Financial Times melaporkan yang 1MDB sedang bersiap sedia membayar balik hutang sebanyak AS$6.5 bilion (kira-kira RM26 bilion) dengan pertolongan negara China
Ketua polis negara digesa mendapatkan kerjasama kerajaan China untuk mengekstradisi ahli perniagaan kontroversi warga Malaysia, Jho Low bagi dibawa balik dan didakwa di negara ini ekoran penglibatannya dalam skandal 1MDB.

Jurucakap Anak Muda Cari Jho Low (AMCJL) Faiz Fadzil berkata, akhbar The Australian mendedahkan bahawa penjenayah paling dikehendaki di dunia itu kini sedang bersembunyi di Shanghai, China dan menghabiskan masanya sama ada menginap di hotel mewah Peninsula atau belayar dengan bot mewahnya ‘Equanimity’ di sana.

Menurut Faiz, tiada keraguan bahawa Jho Low telah melakukan pelbagai kesalahan jenayah di negara ini dalam skandal 1MDB manakala Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) Amerika Syarikat juga sedang melakukan siasatan terhadap perlakuan jenayah Jho Low.

Beliau menambah, Jho Low disebut sebagai arkitek utama penyelewengan dana 1MDB dalam saman Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) yang telah menggariskan kesalahan-kesalahan yang dilakukan di bawah undang-undang Malaysia termasuk penipuan menurut seksyen 415 dan 418 Kanun Keseksaan dan pemberian rasuah menurut seksyen 16 dan 17 Akta SPRM 2009.

Malah tegas Faiz, wang berjumlah RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaun peribadi MO1 (Malaysian Official 1) di Ambank daripada Tanore Account adalah dimiliki Jho Low.

“MO1 disahkan Menteri Datuk Abdul Rahman Dahlan sebagai Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Ambank adalah institusi kewangan tempatan. Jadi, wang yang diseleweng daripada 1MDB tersebut boleh dianggap pelakuan merasuah MO1 bagi mengeluarkan Surat Sokongan yang ditandatangani Perdana Menteri bagi menjamin pengeluaran bon 1MDB sebanyak AS$3 bilion,” ujarnya.

Faiz melahirkan kehairanan dengan sikap ketua polis negara yang masih mendiamkan diri walaupun bukti-bukti berhubung kelakuan jenayah Jho Low telah banyak didedahkan.

“Tingkah laku sang penguasa di Putrajaya yang kini banyak berhutang dengan kerajaan China seperti projek Landasan Keretapi Pantai Timur (ECRL) bernilai lebih RM55 bilion dan keistimewaan kepada negara kuasa besar dunia tersebut menguasai tanah-tanah di negara ini, tetapi pada masa yang sama membiarkan Jho Low bebas hidup di negara China mewujudkan persepsi negatif di kalangan masyarakat umum seolah-olah Jho Low sedang dilindungi kerajaan,” ujar beliau.

sumber : KLIK SINI
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...