TERKINI :

Friday, November 24, 2017

Jangan buang masa guna sistem usang, laksana daftar pemilih automatik

Kerajaan BN khususnya ketua menteri Melaka dinasihati agar tidak membuang masa dan wang ringgit untuk mendaftar pemilih baru sebaliknya menggunakan masa dan kos yang ada untuk menambahbaik sistem pilihan raya.

Mengulas kenyataan Datuk Seri Idris Haron berhubung 69,453 warganegara yang layak mengundi dan bermastautin di Melaka yang didapati masih tidak mendaftar sebagai pemilih, Timbalan Pengerusi AMANAH Melaka Mohd Sofi Abdul Wahab berkata, pihaknya sudah lama mencadangkan mekanisme pendaftaran pemilih secara automatik dilaksanakan.

Namun katanya, kerajaan BN dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tetap berdegil mahu mengekalkan sistem pendaftaran manual yang usang ini.

“Pelbagai alasan yang tidak logik diberikan. Sedangkan kerajaan melaung-laungkan untuk mengapplikasikan IT dan online sepenuhnya.

“Sepatutnya tiada masalah untuk melaksanakan pendaftaran automatik kerana Jabatan Pendaftaran Negara mempunyai pangkalan data yang lengkap untuk dihubungkan dengan SPR bagi mendaftarkan rakyat yang genap umurnya 21 tahun ke atas sebagai pemilih yang sah,” ujar beliau.


Bercakap kepada pemberita, Idris berkata bagi memastikan penjawat awam melaksanakan tangungjawab sebagai pemilih, sekretariat pilihan raya di peringkat kementerian dan pejabat setiausaha kerajaan negeri termasuk di Melaka diwujudkan.

Sekretariat itu, katanya berperanan menggalakkan penjawat awam di peringkat negeri dan Persekutuan untuk mendaftar sebagai pemilih serta menukar alamat kad pengenalan dan tempat mengundi berdasarkan alamat bermastautin yang terkini.

Menurut Idris, pelbagai program sedang dijalankan oleh SPR untuk meningkatkan kadar pendaftaran pemilih di negeri itu dan antara pendekatan diambil termasuk mengadakan program pendidikan pengundi.

Hasilnya, tambah beliau Melaka mencatatkan kadar peratusan warganegara belum mendaftar sebagai pemilih antara terendah iaitu pada kadar 12.5 peratus.

Mengulas lanjut, Sofi menasihati kerajaan dan agensinya agar tidak menghabiskan masa, tenaga dan wang ringgit untuk mencari dan mendaftarkan rakyat sebagai pemilih sebagaimana dicadangkan Idris.

SPR sendiri, kata Sofi tidak perlu menghabiskan masa dan kos yang tinggi untuk pendaftaran pemilih sebaliknya masa dan kos itu perlu digunakan untuk penambahbaikkan sistem pilihan raya.

“Di sini saya sekali lagi menegaskan supaya kerajaan dan SPR melaksanakan sistem pendaftaran automatik seberapa segera supaya 100% rakyat Malaysia yang berumur 21 tahun ke atas layak untuk menjadi pemilih berdaftar menjelang PRU 14 nanti.

“Sekarang adalah masa terbaik bagi SPR dan kerajaan untuk membuktikan ketelusan dan komitmen mereka kepada rakyat dalam hal pendaftaran pemilih ini,” katanya.

Laporan audit 1MDB mesti dikemuka di parlimen, kata peguam


Ketua Audit Negara perlu mengemukakan kepada Parlimen semua laporan mengenai entiti milik kerajaan yang telah diaudit - termasuk 1MDB - dan bukan sekadar mengklasifikasikannya sebagai rahsia rasmi negara, kata peguam Haniff Khatri Abdullah.

Haniff yang mewakili bekas anggota Umno, Zahid Md Arip memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini bahawa Perkara 107 (1) Perlembagaan Persekutuan menyatakan keperluan agar laporan audit dikemukakan kepada Parlimen.

Zahid, yang kini menjadi anggota Majlis Tertinggi BERSATU memfailkan permohonan semakan kehakiman untuk mencabar status sulit laporan Ketua Audit Negara mengenai 1MDB di bawah Akta Rahsia Rasmi 1972.


Di bawah Akta Audit 1957, Haniff (gambar) menegaskan, syarikat di mana kerajaan adalah pemegang saham majoriti, atau 100 peratus yang dimiliki oleh kerajaan mesti diaudit oleh Ketua Audit Negara.

Beliau menambah ini merangkumi laporan audit mengenai 1MDB, yang diminta oleh Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

"Bolehkah sesiapa tunjukkan kepada saya di mana di bawah 183 perkara dalam perlembagaan yang mengecualikan keperluan di bawah Perkara 107 (1)?" soal Haniff meminta peguam kanan persekutuan Suzana Atan, yang mewakili Ketua Audit Negara, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan kerajaan.

Selain Zahid, Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali juga memfailkan permohonan semakan kehakiman yang berasingan dalam usaha untuk mendedahkan laporan audit 1MDB.

Tetapi seperti Azmin, Zahid juga diberitahu oleh peguam persekutuan bahawa dia tidak mempunyai locus standi untuk meminta laporan berkenaan.

Read more at https://m.malaysiakini.com/news/403239#kYad0LDg8lKHeCSv.99

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...