TERKINI :

Monday, November 13, 2017

Wanita Islam yang bekerja di hotel di Pulau Pinang tidak akan dihalang daripada memakai tudung.

Guan Eng anggap 'larangan bertudung’ satu bentuk diskriminasi


Persatuan Hotel Malaysia (MAH) cawangan Pulau Pinang berkata, Ketua Menteri Lim Guan Eng tidak bersetuju dengan dasar yang melarang pekerja wanita Islam di kaunter depan daripada memakai tudung.

Presiden MAH Pulau Pinang Khoo Boo Lim berkata ketua menteri menghubungi beliau untuk menyatakan bantahannya itu, khususnya merujuk kenyataan Presiden MAH Samuel Cheah mengenai perkara itu, baru-baru ini.

"KM menyatakan kekecewaannya dengan kenyataan tersebut yang dianggapnya bersifat diskriminasi dan penyalahgunaan hak asasi pekerja wanita Islam untuk memakai pakaian pilihan mereka.

"KM juga anggap larangan berbentuk diskriminasi itu tidak ada kaitan dengan prestasi pekerja," katanya.

Sehubungan itu, Khoo berkata wanita Islam yang bekerja di hotel di Pulau Pinang tidak akan dihalang daripada memakai tudung.

"Hotel di Pulau Pinang terbuka dan mengalu-alukan wanita Islam yang bekerja di hotel kami yang ingin memakai tudung," katanya pada sidang akhbar di lobi Dewan Undangan Negeri hari ini.

Read more at https://www.malaysiakini.com/news/401831#ejKb0cVEAWwWUOGj.99

LARANGAN PEMAKAIAN TUDUNG DALAM INDUSTRI PERHOTELAN ADALAH AMALAN LAPUK SERTA BERTENTANGAN PERKEMBANGAN SEMASA

Kenyataan Media
13 November 2017

http://4.bp.blogspot.com/-Rd0r6wr6y3Y/VPaL79a5vlI/AAAAAAAABJw/rPzxJo3QdLU/s1600/DSC_0012.JPG

Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) memandang berat kenyataan yang dikeluarkan oleh Persatuan Hotel Malaysia (MAH) berkaitan dengan larangan berkait pemakaian tudung untuk wanita Islam yang ingin bekerja di 'front line desk' hotel-hotel di Malaysia. ABIM menilai kenyataan tersebut secara jelas menafikan hak kebebasan mengamalkan agama dan terang-terangan bertentangan dengan peruntukan Perkara 5 dalam Perlembagaan Persekutuan.

Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) memandang serius sebarang isu diskriminasi wanita di tempat kerja. Tambahan pula ia cuba dijustifikasikan atas standard dan polisi antarabangsa. Persoalan yang berikut timbul daripada polemik ini:-
1. Bagaimanakah sesebuah hotel boleh beroperasi dengan menggunakan SOP yang jelas bercanggah dengan peruntukan yang ditetapkan dalam Perlembagaan Persekutuan?

2. Sejelas manakah Indeks Syariah yang diwar-warkan menjadi rujukan dalam industry perhotelan di negara ini taktala dikatakan wujud SOP untuk sesebuah hotel menghalang pekerja atau pelatih mengenakan tudung di kaunter khidmat pelanggan (frontdesk)?

3. Apakah ruang yang diberikan untuk para pekerja atau pelatih wanita Muslim untuk menyuarakan hak mereka secara rasmi? Apakah wujud penafian mahupun larangan untuk mereka menyuarakan aduan melalui saluran rasmi hatta melalui kesatuan mahupun NGO pekerja?

4. Apakah konsep Hotel Patuh Syariah yang cuba diterapkan sebagai contoh Kumpulan Hotel De Palma (mulai tahun 2008) tidak menepati standard serta piawaian antarabangsa mulai tahun tersebut mahupun menjejaskan kualiti industri perhotelan dan pelancongan negara?

Dengan itu ABIM menggesa agar pihak-pihak berkuasa berkenaan seperti Kementerian Wanita dan Kebajikan Masyarakat serta Kementerian Pelancongan dan Kementerian Sumber Manusia mengeluarkan kenyataan rasminya berhubung isu ini. Masyarakat memerlukan rujukan mahupun makluman dasar rasmi berhubung isu ini memandangkan ia menyentuh sensitiviti beragama dan hak asasi manusia dalam industri yang cuba mengangkat imej negara di mata dunia.

Amalan bertudung bukanlah suatu amalan yang asing hatta di peringkat antarabangsa yang meraikan sumbangan para tokoh serta professional wanita Muslim dalam pelbagai lapangan. Jangan sampai polemik ini menjejaskan nama baik negara serta industri pelancongan yang integral dengan perkembangan sejagat.

Atas dasar ini, ABIM juga menyeru agar kesemua pendokong hak asasi manusia dan wanita untuk sama-sama memperjuang isu ini secara serius di peringkat nasional sehingga antarabangsa. Larangan pemakaian tudung adalah isu lapuk yang perlu ditentang bukan sahaja dalam kalangan industri perhotelan, hatta dalam setiap lapangan pekerjaan serta industri sekalipun.

Nor Azura Kamarudin Sohami
Naib Presiden (HELWA)
Angkatan Belia Islam Malaysia

Timb. Menteri KDN 'halau' Zamihan

Keluar kalau tak suka, kata Nur Jazlan kepada ‘aset penting’

 jazlan-zamihan1
JOHOR BAHRU: Kementerian Dalam Negeri (KDN) kecewa dengan sikap penceramah kontroversi Zamihan Mat Zin yang dilihat terus-terusan memperlekehkan amaran dan nasihat yang diberikan oleh pelbagai pihak terhadap kenyataan yang dikeluarkannya.

Timbalan Menteri Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata kenyataan Zamihan yang dilihat menghina Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini, berkaitan pembinaan Pusat Keamanan Antarabangsa Raja Salman (KSCIP), tidak wajar diutarakan oleh seorang yang dikatakan sebagai ‘aset’ penting kerajaan.

“Kita kecewa kerana sebelum ini dia (Zamihan) telah mencabar institusi diraja, keagamaan dan baru-baru ini Perdana Menteri pula jadi sasarannya. Kita memang tidak mempertikaikan kewibawaan beliau dalam menjalankan tugas di KDN tetapi sebagai seorang pegawai kerajaan, beliau tidak boleh bertindak secara peribadi.

Walaupun Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi memberi pengiktirafan kepada kebolehan beliau, saya tetap mahu dia tutup mulut, berfikir dahulu sebelum mengeluarkan kenyataan dan kalau memang dia tidak boleh menerima dasar kerajaan, dia boleh keluar,” katanya ketika ditemui pemberita hari ini.

Nur Jazlan berkata demikian ketika mengulas video Zamihan berdurasi 2 minit 27 saat yang viral baru-baru ini yang menyifatkan tindakan perdana menteri membenarkan pembinaan KSCIP sebagai tindakan “kurang cerdik”.

Menurut Nur Jazlan, sebagai pegawai KDN, Zamihan juga perlu berhati-hati dengan kenyataan yang dikeluarkan terutamanya dalam hal berkaitan keganasan dan tidak menolak kemungkinan mempertimbangkan semula peranan Zamihan di KDN.

“Setiap perkataan yang beliau keluarkan kepada awam itu menggambarkan imej dan integriti KDN. Saya juga minta beliau untuk tidak mensensasikan keadaan keganasan yang agak tegang yang sedang berlaku di Timur Tengah.

“Segala pertuturan beliau dipantau dan boleh menimbulkan masalah, jadi saya minta beliau untuk senyap. Sekiranya beliau masih juga berdegil dan masih memberikan kesulitan kepada KDN, kita mungkin akan nilai kembali peranan dia kepada kementerian dalam mendamaikan tahanan pengganas.”

Menurutnya lagi, tindakan mempersoalkan pembinaan KSCIP di atas tanah seluas 16 hektar di Putrajaya juga dilihat bertentangan dengan dasar kerajaan yang menjalin kerjasama yang baik dengan Arab Saudi, lebih-lebih lagi KSCIP merupakan ilham peribadi Raja Arab Saudi Raja Salman Abdulaziz Al-Saud.

“Kenapa dia (Zamihan) perlu mempersoalkan pembinaan KSCIP, sedangkan kos pembinaan ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan Arab Saudi dan pembinaan bangunan tersebut juga boleh membantu kepada pembangunan agama Islam dalam negara.

“Dia sebagai seorang anggota kerajaan tidak boleh memberikan pandangan peribadi, itu melanggar dasar yang dibuat oleh kerajaan, kalau dia tak suka dia kena berhenti lah,” tegasnya.

Zamihan merupakan seorang pegawai Jabatan Kemajuan Islam Malaysia yang dipinjamkan kepada KDN dan kini ditempatkan di Jabatan Penjara Malaysia sebagai pegawai pemulihan pengganas dan penjenayah ekstremis.

Beliau juga merupakan Presiden Persatuan Ahli Sunnah Wal Jamaah (Aswaja) dan merupakan penolong setiausaha kanan Bahagian di Bahagian Keselamatan dan Ketenteraman Awam KDN.

Zamihan sebelum ini ditahan reman 2 hari bagi membantu siasatan mengikut Akta Hasutan 1948 kerana kenyataannya yang didakwa mengkritik Sultan Johor berhubung titah mengenai kedai dobi layan diri untuk orang Islam saja.

Apa salah bertudung, peguam persoal dasar untuk pekerja hotel

FMT Reporters | November 13, 2017

Art-Harun-hotel
Ia bertitik tolak daripada sikap 'Islamofobia' dan melanggar dasar antarabangsa mengenai diskriminasi, kata Art Harun

Art-Harun-hotelPETALING JAYA: Peguam dan pengulas politik Azhar Harun menimbang mengenai isu wanita Islam yang dilarang memakai tudung ketika bekerja di hotel dengan berkata ia adalah “kesan Islamofobia”.

Menurutnya, dasar itu “diskriminasi berdasarkan agama dan jantina”.

“Tidak menjadi hal jika hotel mengikuti prosedur operasi standard (SOP) antarabangsa, tapi mengapa wanita tidak boleh bertudung ketika bertugas sebagai kakitangan barisan depan di hotel antarabangsa?” soalnya mengenai SOP yang diamalkan oleh sebuah hotel terkemuka.

Azhar yang lebih dikenali sebagai Art juga mempersoalkan rasional di sebalik dasar hotel itu.

“Adakah mereka tidak cukup berpenampilan kemas jika memakai tudung? Adakah tudung menjejaskan keupayaan mereka melayani pelanggan hotel?

“Adakah mereka tidak mesra jika memakai tudung?” soalnya sambil menambah beliau faham jika larangan itu untuk wanita yang berpurdah.

“Tetapi kenapa tudung?” soalnya lagi.

Isu tersebut dibangkitkan dalam laporan Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) baru-baru ini.

Pengarah Eksekutif MEF, Datuk Shamsuddin Bardan berkata, beliau menerima aduan daripada pekerja hotel berhubung larangan memakai tudung di tempat kerja.

Ia disusuli seorang aktivis Dr Rafidah Hanim Mokhtar mengecam dasar itu kerana bertentangan dengan status Islam sebagai agama Persekutuan.

“Tiada penjelasan munasabah mengapa tudung dilarang dalam persekitaran kerja mereka.

“Hanya kerana berada di sektor swasta tidak mengecualikan hotel itu menghormati hak seseorang untuk mengamalkan ajaran agama mereka,” katanya sambil menambah hujah itu juga boleh terpakai kepada Malaysia Airlines.

“Hakikatnya kru penerbangan bertudung melayani penumpang semasa musim haji dalam penerbangan ke Mekah adalah bukti bertudung bukan faktor ketidakcekapan,” kata Rafidah.

Art menggesa sektor swasta supaya tidak mengamalkan diskriminasi apabila mengenakan dasar sedemikian walaupun mereka tidak melanggar undang-undang.

“Saya sedar larangan Perlembagaan Persekutuan terhadap diskriminasi hanya terpakai kepada undang-undang dan pihak berkuasa awam.

“Bagaimanapun, trend seluruh dunia dalam milenium ini adalah sektor swasta juga sepatutnya mengamalkan semangat Perlembagaan yang mana mereka dengan lantang menuntut negeri berbuat demikian.”

GST: Peniaga kedai runcit tertekan, pelanggan beli cukup-cukup sahaja

ARIF ATAN Foto WAN ZAHARI WAN SALLEH
November 13, 2017 1:02 pm 0

GST: Peniaga kedai runcit tertekan, pelanggan beli cukup-cukup sahaja
Rata-rata pengusaha kedai runcit mengakui tertekan dengan pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST) selain faktor lain seperti kemunculan pasar mini dan pasar raya yang semakin banyak.

Peniaga kedai runcit di Seksyen 7, Shah Alam, Mohamed Subuhan memberitahu terdapat tiga kedai termasuk premisnya serta dua pasar mini di sekitar kawasan tersebut sebelum ini.

“Namun, kini hanya tinggal kedai saya dengan satu pasar mini sahaja. Satu lagi pasar mini telah tutup,” ujar pemilik Kedai Runcit Perniagaan Subahan Maju itu.

Beliau berkata, perniagaannya meriah pada 2010 lalu kerana sering menjadi tumpuan penduduk setempat dan pelajar dari institusi pengajian tinggi (IPT) berdekatan.

Walaupun begitu, ujarnya, keadaan tersebut berubah apabila pelanggan semakin berkurangan sejak penuntut di salah satu daripada kampus IPT itu dipindahkan ke tempat lain.

Akibatnya, Subuhan memberitahu, jualan kedainya merosot sehingga 30 peratus berbanding ketika mula-mula berniaga.

“Penurunan jualan juga berlaku selepas GST dilaksanakan selain persaingan dengan pasar raya moden,” jelasnya dipetik daripada akhbar Sinar Harian hari ini.

Situasi sama turut diakui seorang peniaga, Faizal Amarullah apabila jualan di kedai runcitnya menyusut lebih 10 peratus.

Menurut pengusaha kedai runcit di Seksyen 17, Shah Alam itu, GST tambah menjejaskan perniagaan pada ketika banyak pasar raya moden yang berupaya menawarkan harga jualan lebih rendah muncul berhampiran premisnya.

“Keadaan ini lebih rumit bila ada GST, yang membuatkan jualan dan keuntungan berkurangan,” dipetik daripada akhbar sama.

Bahkan, ada peniaga kedai runcit di Shah Alam mendedahkan jualan mereka menjunam lebih 40 peratus akibat GST selain disebabkan kemunculan pasar raya moden.

Cuba bertahan

Enggan dikenali seorang peniaga memberitahu, jualannya semakin jatuh sehingga kurang RM4,000 sehari sejak 2012 berbanding ketika mula berniaga pada 2006 dengan jualan mencecah RM7,000 sehari.

“Selain itu, penurunan jualan juga disumbangkan GST dan situasi ekonomi,” katanya lagi yang juga memberitahu trend pembelian pelanggan pada masa ini membeli dalam kuantiti amat kecil.

“Pelanggan hari ini pula suka beli barang basah ikut hari. Contohnya, barang basah kegunaan hari ini seperti cili 20 sen, sayur dan ikan dalam kuantiti (beli) cukup-cukup sahaja,” ujarnya.

Kesan pelaksanaan GST dan kemerosotan kuasa beli pelanggan pada masa ini juga diakui pengusaha Pasar Mini Asina Enterprise di Seksyen 17, Shah Alam yang berniaga sejak tahun 2002.

Pemiliknya, Mohamed Dhagri berkata, majoriti pembeli sekarang berbelanja di pasar mini dalam jumlah yang sedikit sehingga menyebabkan purata jualan hariannya menurun kepada RM1,000 berbanding RM4,000 sebelum ini.

“Ini ditambah dengan adanya GST. Sekarang, kami cuba mempertahankan perniagaan kami selagi mampu. Ini perniagaan sendiri dan kami tidak pernah menerima bantuan kerajaan atau mana-mana pihak,” ujarnya lagi.

Pasar raya dan pasar mini yang memiliki banyak cawangan mampu menawarkan harga jualan lebih rendah kerana membeli pukal barangan pada harga borong.

Sebaliknya, kebanyakan perniagaan kedai runcit diusahakan keluarga dengan sukar bersaing daripada segi tawaran harga lebih rendah walaupun premis disusun lebih kemas atau dinaik taraf.

Sementara itu, pemerhatian Malaysia Dateline di sekitar bandar Bukit Sentosa di Hulu Selangor semalam turut menyaksikan kegetiran peniaga kecil untuk terus bertahan.

Satu lot niaga dalam pasar raya Tesco ditutup manakala sebahagian besar deretan bangunan kedai yang siap dibina akhir tahun 2015 berdekatan pasar pagi bandar itu masih tergantung notis “Untuk Disewa”.

Tinjauan dalam kalangan peniaga gerai makanan di Jalan Bunga Kertas 1 juga mendapati rata-rata mereka mengakui kos bahan mentah semakin meningkat dengan paling ketara sejak dua tahun lalu.

Akibatnya, jumlah keuntungan diperoleh pada masa ini jauh lebih kecil manakala sebuah gerai diusahakan ahli keluarga yang menjual makanan mengandungi udang dan potongan sotong difahamkan gulung tikar sejak akhir tahun lalu.

Bagi peniaga makanan yang masih bertahan pula, mereka tidak dapat menaikkan harga lebih tinggi bagi mengelak pelanggan lari apatah lagi trend pembeli berbelanja sedia ada juga semakin merosot terutama ketika pertengahan bulan.

Untuk rekod, GST pada kadar enam peratus yang dikuatkuasakan mulai 1 April 2015 pernah dijamin oleh Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan ketika itu mampu menurunkan harga barang dengan mendakwa kononnya harga barang menjadi semakin murah.

AJK Pusat PAS bantai GUAN ENG sebab tak ucap terima kasih kepada Kelantan sedangkan....

Selepas lima hari Guan Eng ucap terima kasih…
ARIF ATAN

Selepas lima hari Guan Eng ucap terima kasih…
Walaupun prinsip tabayyun iaitu memeriksa terlebih dahulu kesahihan kerap ditekankan Pas terhadap ahlinya tetapi ada pemimpin parti yang bermusuh dengan Pakatan Harapan itu bersikap sebaliknya.

Ahli Jawatankuasa Pusat Pas, Mokhtar Senik menuduh Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng tidak mengucapkan terima kasih pula kepada kerajaan negeri Kelantan berhubung bantuan kepada mangsa banjir.

Walhal, Guan Eng telah berbuat demikian dalam laman Facebook rasminya sejak pagi 6 November lepas tetapi mungkin tidak diketahui Mokhtar walaupun selepas lima hari berlalu.

“LGE (Lim Guan Eng) dan kerajaan negeri (Pulau Pinang) tak ucap terima kasih kepada Kelantan dalam isu banjir di Penang bagi saya bukan isu.

“Perkara biasa kalau diberitahu ‘kura-kura tak pandai memanjat’ juga perkara biasa kalau diberitahu ‘anjing gigit orang’.

“Tapi kalau diberitahu ‘orang gigit anjing’ baru saya hairan dan memang satu isu besar. Bagi saya peristiwa banjir yang melanda Pulau Pinang benar-benar pukulan yang memalukan LGE,” tulis Mokhtar di Facebook, 11 November lalu.

Status Ketua Dewan Ulama Pas Pahang di media sosial tersebut turut meramalkan peristiwa buruk akan berlaku di Pulau Pinang jika Guan Eng dianggap memperlekeh kerajaan negeri Kelantan.

Sehubungan itu, pemilik Pusat Pendidikan Islam an-Nuur atau dikenali Pondok an-Nuur di Pantai Sepat, Kuantan berkenaan menyeru sudah tiba masa rakyat di Pulau Pinang menggulingkan DAP sebagai parti pemerintah.

“Saya perhatikan sejak dulu, asal ada perkara yang LGE tuduh dan merendah-rendahkan kerajaan Pas Kelantan, pasti selepas itu perkara yang sama dan bahkan lebih buruk akan berlaku di Penang.

“Sudah sampai masanya rakyat Pulau Pinang menurunkan DAP daripada takhta Pulau Mutiara itu. Kesombongan bermakna menjemput bala daripada Allah,” hukum Mokhtar lagi.

Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP pada 6 November lalu telah menyatakan penghargaannya kepada kerajaan negeri Kelantan yang telah meluluskan bantuan segera mencecah RM50,000 kepada Pulau Pinang ekoran banjir besar.

“Terima Kasih Negeri Kelantan atas segala sumbangan dan kelulusan sejumlah RM50,000 sebagai bantuan segera ke Pulau Pinang,” dipetik dari Facebook Guan Eng.

sumber

Kenapa Najib masih belum membubarkan Parlimen?

NAJIB BELUM YAKIN MENANG, LAPORAN PELBAGAI AGENSI MASIH TAK MEMIHAK KEPADANYA

Pertembungan sebenar PRU 14 adalah perlawanan "kalah mati" antara Najib Razak dengan Tun Mahathir Mohamad di mana siapa yang kalah akan mati dunia politiknya, manakala yang menang terus hidup masa depannya.

Di belakang Najib ada UMNO serta BN dan di belakang Tun Mahathir ada Bersatu serta Pakatan Harapan.

Di bahu Najib terpikul isu-isu seperti 1MDB, Jho Low, Rosmah Mansor, GST, pelaburan China, kedudukan ekonomi, kos sara hidup dan ribuan beban yang lain.

Di bahu Tun Mahathir pula beliau sedang dibebankan  untuk menjawab isu-isu lama semasa kepimpinannya dahulu seperti forex, ISA, kronisme, nepotisme, kekayaan anak-anaknya, selain berkaitan kepentingan Melayu, kedudukan DAP dan pelbagai lagi.

Walapun Tun Mahathir dan Pakatan Harapan mahu menang dalam pilihanraya akan datang, khususnya dengan tujuan untuk menyelamatkan negara daripada pelbagai kebobrokan yang sedang melanda, beliau sebaliknya tidaklah takut kepada kekalahan.

Menang atau kalah, Tun Mahathir dan Pakatan Harapan masih macam biasa saja. Beliau tetap negarawan juga.

Berbeza dengan Najib, beliau bukan saja sangat mahu menang, tetapi amat takut kepada kekalahan.

Sebaik kalah dan hilang kuasa, Najib dan segala rangkaian yang ada kaitan dengannya pasti akan berdepan dengan proses tangkapan, perbicaraan dan mungkin penjara sebagai tempat kediaman.

Tun Mahathir dan Pakatan Harapan sudah berkali-kali menjanjikan, dalam 100 hari mereka berkuasa, antara perkara yang menjadi keutamaan ialah menangkap Malaysian Official 1.

Perkara itu dengan sendirinya menimbulkan keghairahan kepada rakyat untuk memberi kemenangan kepada Pakatan Harapan, selain kerana tidak sabar untuk menikmati kehidupan baru  tanpa GST, tanpa tol, tidak tiap-tiap minggu dibebankan dengan kenaikan petrol dan macam-macam pembaharuan lagi.

Sebaliknya, jika BN kekal berkuasa, kebosanan sudah boleh dibayangkan kerana di samping muka Najib dan Rosmah mungkin lebih kerap muncul di TV dan tiada isu untuk memenjarakan Tun Mahathir, kadar GST, tol dan harga bawang pun pasti akan meningkat lagi harganya.

Oleh kerana pertembungan itulah, maka usaha membunuh karektor Tun Mahathir dan parti Bersatu yang dipengerusikankannya tidak habis-habis dan satu demi satu dilakukan sehingga sekarang.

Semakin Tun Mahathir dan Bersatu diserang, baik berkaitan isu lama atau isu baru yang sekadar dicipta untuk didongengkan, tidak kira sama ada oleh pemimpin UMNO atau bekas sampah-sarap Bersatu yang sedang syok membaham dedak, semuanya adalah gambaran bahawa Najib, UMNO dan BN masih tiada keyakinan untuk menang dan semakin menghampiri detik kekalahan.

Meskipun ramai yang suka dan menaruh harapan kepada Tun Mahathir dan Pakatan Harapan, yang lebih nyata ialah semakin ramai yang meluat, benci dan menyampah kepada Najib.

Kecuali ahli UMNO, itu pun bukan semuanya, susah benar untuk melihat ada rakyat biasa jatuh suka kepada Najib dan Rosmah.

Najib bukan tidak sedar hakikat ini. Maklumat daripada UMNO mengatakan hampir semua agensi yang membuat kajian mengenai kecenderungan rakyat masih mendapati sokongan kepada Najib, UMNO dan BN masih tidak menggembirakan serta belum memberi jaminan ke arah kemenangan.

Dikatakan, di sebalik kerap menampakkan wajah selalu senyum dan seolah-olah yakin, antara sebab Najib masih belum menemui tarikh untuk mengadakan pilihanraya adalah kerana laporan-laporan yang masih kelabu daripada pelbagai agensi yang membuat kajian tersebut.

Dengan undi bukan Melayu secara nyatanya tidak berubah dan kekal berpihak kepada DAP, manakala Melayu urban pula lebih condong kepada PKR, Tun Mahathir dan Bersatu adalah wadah, naungan serta harapan baru bagi Melayu kampung dan luar bandar yang sudah putus harapan kepada UMNO.

Sebab itu, selagi semua laporan pelbagai agensi itu masih kelabu, serangan yang semakin aktif akan terus dihalakan kepada Tun Mahathir dan Bersatu.

Tun Mahathir tidak saja ancaman dan mimpi ngeri buat Najib, malah sudah menguasai seluruh ketakutan yang ada dalam dirinya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...