TERKINI :

Sunday, November 12, 2017

Pas diibarat seperti ‘dinasour’ dalam politik

HASLINA KAMALUDIN
12 NOVEMBER 2017

SHAH ALAM - Sikap tegas yang cuba ditonjolkan oleh Pas untuk tidak bekerjasama dengan mana-mana parti politik menjelang PRU14 memperlihatkan strategi parti itu masih kuat.

Pensyarah Kanan Hal Ehwal Politik dan Antarabangsa Univeriti Utara Malaysia, Md Shukri Shuib berkata, biarpun mahu dilihat kuat dan agresif, tetapi hakikatnya Pas memerlukan rakan strategik dan tidak boleh bergerak sendirian.

“Pas perlu sedar, mereka sudah banyak kehilangan sokongan daripada orang muda khususnya di bandar-bandar.

“Ini kerana kebanyakan orang muda yang dahulunya ‘setia’ bersama Pas kini bertukar kepada Parti Amanah Nasional (Amanah) yang umum tahu merupakan parti serpihan dari Pas,” katanya kepada Sinar Online.
Tidak hanya itu, beliau berkata, Pas juga semakin kehilangan sokongan dari pantai barat iaitu dari Perlis hingga Johor.

Susulan perubahan itu katanya, Pas perlu mencari rakan untuk mengukuhkan diri mereka dalam senario politik semasa.   

“Saya lihat, ini adalah strategi Pas untuk menampakkan mereka masih kuat. Hakikatnya tidak.

“Walaupun tidak bekerjasama, tetapi mereka perlu mengambil jalan damai. Jika Pas terus berdegil dan konservatif, lebih ramai yangt menarik diri dari bersama mereka,” katanya.

Beliau berkata, jika berlaku perkara sedemikian, Pas boleh dianggap sedang mengalami risiko kepupusan.  

“Jadilah Pas seperti dinasour politik di mana nampak kuat, tulang yang kuat, tetapi tiada jasad dan roh.

“Mereka hanya akan menonjol dalam liputan akhbar, media tetapi mereka tidak akan ada lagi kerusi-kerusi strategik di negeri-negeri terutamanya di pantai barat,” katanya.

Md Shukri berkata, sudah tiba masanya Pas memilih untuk bekerjasama demi memastikan survival politik mereka akan terus diterima di semua tempat.

“Orang muda akan lebih memilih Amanah kerana merasakan ia adalah alternatif dalam Pakatan Harapan (Harapan) jika tidak mahu bersama Pas lagi.

“Kesetiaan orang muda serta ahli dalam Pas sendiri boleh diragui. Kerana itu, Pas perlu mencari rakan strategik agar mereka akan terus relevan,” katanya.

Menurutnya, secara jelas, musuh utama Pas adalah Tun Dr Mahathir Mohamad dan kerana itulah Pas tidak boleh bersama Harapan.

“Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dengan tegas menolak untuk bekerjasama dengan mana-mana politik.

“Ia juga secara jelas sebagai usaha meyakinkan ahli-ahli Pas, keputusan itu adalah terbaik,” katanya.

Beliau berkata, dengan penolakan itu, Pas dapat menutup kelemahan dan kegagalan parti itu kerana tidak mahu menjalin kerjasama dengan mana-mana parti.   

MAJLIS EKSEKUTIF KFA TOLAK SARANAN MB KEDAH MELETAK JAWATAN SEBAGAI PRESIDEN

KENYATAAN MEDIA
PERSATUAN BOLASEPAK KEDAH DARUL AMAN
12 NOVEMBER 2017

1. Persatuan Bolasepak Kedah Darul Aman (KFA) telah mengadakan satu Mesyuarat Khas bagi membincangkan isu-isu semasa berkenaan maklumbalas dari cadangan dan desakan oleh beberapa pihak terdiri dari Badan Bukan Kerajaan (NGO) dan Pemuda Umno Negeri Kedah supaya Menteri Besar Kedah merangkap Presiden KFA, YAB Dato’ Seri DiRaja Ahmad Bashah Bin Md. Hanipah meletak jawatan sebagai Presiden KFA.

2. Ahli Majlis Eksekutif KFA telah berbincang isu tersebut secara mendalam dan telah bersetuju sebulat suara bahawa barisan kepimpinan KFA melalui Ahli Majlis Eksekutif memohon supaya jawatan Presiden KFA yang disandang YAB Dato’ Seri DiRaja Ahmad Bashah Bin Md. Hanipah wajib DIKEKALKAN.

3. Ahli Majlis Eksekutif berpendapat sumbangan dan komitmen Beliau sebagai Presiden KFA menerusi pelbagai bentuk sokongan terutamanya aspek kewangan, tajaan pihak swasta dan penyediaan kemudahan infrastruktur latihan pasukan antara kesan dan kepentingan YAB Dato’ Seri DiRaja Ahmad Bashah Bin Md. Hanipah  perlu mengekalkan jawatan sebagai Presiden KFA.

4.  KFA juga ketika ini dalam proses melakukan persediaan pasukan Kedah bagi mengharungi musim 2018, peralihan kuasa pengurusan pada ketika ini dianggap tidak sesuai memandangkan komitmen yang telah diberi sejak 2 tahun lepas.

5. Berkenaan tular isu rasuah yang digembar-gemburkan pihak media, pihak KFA berasa kesal dengan pihak yang tidak bertanggungjawab menyebarkan tuduhan tanpa sebarang bukti dan tidak mengikut saluran yang betul. Jika pihak terbabit mempunyai bukti, pihak KFA menyarankan laporan dilakukan kepada pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia untuk tindakan susulan. Dengan prestasi pasukan musim ini yang sentiasa mempamerkan aksi terbaik dan menggapai beberapa kejuaraan, tuduhan tidak berasas ini patut dihentikan untuk menjaga imej bolasepak pasukan Kedah dan juga maruah setiap pemain yang bernaung dibawah KFA.

6. Berkenaan isu sorakan terhadap YAB Dato’ Seri DiRaja Ahmad Bashah Bin Md. Hanipah ketika aksi perlawanan akhir TM Piala Malaysia Sabtu lepas di Stadium Shah Alam, pihak KFA kesal dengan situasi yang berlaku tambahan pula berlaku dihadapan KDYMM Tuanku Sultan Kedah dan menegaskan supaya budaya menghormati pemimpin perlu diberi perhatian supaya sukan bolasepak alat perpaduan bukan perpecahan.

7. Ahli Majlis Eksekutif KFA merakamkan ucapan tahniah kepada pihak pengurusan tertinggi diterajui YAB Dato’ Seri DiRaja Ahmad Bashah Bin Md. Hanipah dan barisan kepimpinan Ahli Majlis Eksekutif, pengurusan pasukan, para pemain, para penyokong di atas kejayaan pasukan Kedah musim ini dengan menjuarai Piala Sultan Haji Ahmad Shah dan Piala FA. Selain itu KFA juga berjaya menggondol kejuaraan Piala Belia oleh skuad Kedah Bawah 19 tahun dan juga skuad Bolasepak Wanita Kedah menjuarai Liga Bolasepak Rakyat Wanita dan naib juara Piala Tun Sharifah Rodziah.

8. KFA sentiasa berusaha untuk melakukan transformasi dan penambahbaikan dari segi aspek pengurusan dalam semua sudut, kesannya dapat dilihat dari sistem penyampaian dan prestasi pasukan kini berada di landasan tepat sebagai pasukan elit dalam bolasepak Malaysia. KFA juga mengharapkan penyokong pasukan Kedah sentiasa memberi sokongan kepada pihak pengurusan KFA dengan turut bersama-sama memainkan peranan masing-masing bagi kemajuan bolasepak negeri Kedah.

Sekian.

Kenyataan media oleh,

Dato' Paduka Haji Syed Unan Mashri Bin Syed Abdullah
TIMBALAN PRESIDEN KFA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...