TERKINI :

Friday, November 3, 2017

Sampai bila Najib mahu perbodohkan orang kampung?

 
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam satu ucapannya pada Dialog e-Usahawan TN50 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) baru-baru ini telah menyatakan kerajaan persekutuan tidak bercadang untuk memberi subsidi bagi pembangunan internet berkelajuan tinggi di kawasan luar bandar.

Dikatakan kawasan di luar bandar tidak mempunyai permintaan tinggi dan tidak wajar sekiranya wang rakyat diambil dan digunakan untuk memberi subsidi kepada mereka dalam perkara ini.

Perkara ini amat mengecewakan dan saya berpendapat bahawa alasan Najib itu tidak masuk akal kerana dilihat sengaja tidak mahu memberikan penduduk kampung atau luar bandar akses kepada internet.

Semua penduduk sewajarnya mendapat kemudahan tambahan supaya mereka juga akan mendapat tahu perkembangan semasa ,masalah atau keadaan sebenar yang berlaku di dalam negara ini.

Selain itu, anggapan penduduk luar bandar tidak mampu melanggan perkhidmatan internet perlu ditolak jauh memandangkan mereka perlu berkongsi kemudahan terbabit yang mampu melonjak kekuatan ekonomi di desa.

Saya beranggapan bahawa Najib sendiri tahu sebenarnya internet merupakan medium yang paling berkesan untuk menyampaikan dan menyebarkan maklumat, jadi beliau takut sekiranya orang kampung ini mengetahui keadaan sebenar melalui pelbagai sumber yang boleh diperolehi daripada internet seperti blog, portal berita dan media sosial yang melaporkan perkara sebenar tanpa ditapis.

Jangan beranggapan tiada penembusan internet di kawasan luar bandar oleh kerana penduduk sendiri yang tidak mahukannya kerana memperkenalkan internet kepada mereka sedikit sebanyak akan menimbulkan keinginan untuk menggunakannya.

“Tidak semestinya tiada penembusan Internet di sesetengah kawasan luar bandar tetapi ada penduduk sendiri yang tidak mahukannya kerana mungkin beranggapan internet tidak penting, maka dengan adanya PI1M ini dapatlah kita memperkenalkan internet kepada mereka dan moga timbul keinginan untuk menggunakannya.

Kebimbangan Umno BN dapat dilihat apabila sokongan penduduk kampung atau luar bandar akan beralih arah sekiranya mereka mempunyai akses kepada internet.

Sampai bila Najib ingin memperbodohkan rakyat? Semua rakyat tidak kira di bandar atau desa berhak untuk mempunyai jaringan internet yang sama rata.

TAN KAR HING adalah ADUN Simpang Pulai dari parti PKR.

Read more at https://www.malaysiakini.com/letters/400429#zqbwvAb8Sj79CxQJ.99

Sarawak Report Dedah Kemewahan Pimpinan-Pimpinan Pas

https://ahmadalikarim.files.wordpress.com/2012/09/nh.jpg
CLARE REWCASTLE BROWN pengarang Sarawak Report melalui kenyataan pembelaannya yang dikeluarkan pada 21 April 2017 mendedahkan bagaimana Ahli Parlimen PAS dan pemimpin kanan parti suci itu telah membeli kereta baru, mewah dan rumah baru. Menikah dengan isteri kedua dan ketiga, dengan perbelanjaan yang lebih tinggi berbanding dengan gaji politik mereka dan apa yang mereka boleh bayar sebelum ini.

Menurut Clare, Dr Nasharudin Mat Isa ("Nasharudin") telah menjadi sekutu politik Presiden PAS yang konservatif dan seorang perunding gabungan politik antara PAS dan UMNO.

"Pada tahun 1999 Nasharudin menjadi Setiausaha Agung PAS dan pertama kali dipilih ke Parlimen, menjadi Ahli Parlimen untuk Yan sehingga kehilangan kerusi itu pada tahun 2004. Pada tahun 2005 beliau terpilih sebagai Timbalan Presiden Pas, yang bertindak sebagai timbalan kepada Hj Hadi. Beliau dipilih semula pada kedudukan itu pada 2009. Dia gagal dipilih semula pada tahun 2011, ketika ia dikalahkan oleh Mat Sabu, dari puak yang progresif dalam PAS.

"Pada Januari 2013, beliau diusir dari Majlis Syura PAS untuk mengatur dan mengambil bahagian dalam perjalanan publisiti sebelum pilihan raya oleh Najib Razak ke Gaza. Bertentangan dengan hasrat Nik Aziz, Mursyidul 'Am PAS, tetapi dengan sokongan dari Hj Hadi, dia tidak dipecat dari keanggotaan PAS, tetapi tetap sebagai pendukung berpengaruh terhadap Hj Hadi dan anggota puak ulama yang diketuai oleh Hj Hadi dan hubungan politik dengan Najib Razak."

Clare mendakwa, sejak 2014, berjuta-juta ringgit telah dibayar kepada Nasharudin oleh atau bagi pihak Najib Razak, termasuk wang yang disalurkan oleh Najib Razak dari 1MDB, yang dibayar kepada akaun bank peribadi Najib Razak oleh anak syarikat 1MDB SRC International Sdn Bhd.

Dakwaan yang sama pernah dibuat oleh Rafizi Ramli melalui satu akuan bersumpah tetapi sehingga kini entah apa sebabnya Nasharudin tidak berani saman Rafizi....

"Lebih daripada RM200 juta telah dibayar kepada Nasharudin oleh atau bagi pihak Najib Razak dari mana peristiwa PAS secara rahsia dibiayai mempromosikan puak ulama yang diketuai oleh Hj Hadi." dakwa Clare.

Rafizi telah membuat suatu akuan bersumpah bahawa Nasharudin Mat Isa adalah orang yang menerima dana
daripada bekas anak syarikat 1MDB, SRC International.

Menurutnya lagi, jutaan ringgit yang dibelanjakan untuk acara parti PAS yang dianjurkan pada tahun 2014 dan pada tahun 2015 oleh PAS di Selangor, Kelantan, Kedah dan di tempat lain, mempromosikan puak ulama yang akan mengambil alih pada Perhimpunan Agung 2015 yang dibiayai secara rahsia oleh wang ini dari Najib Razak dan UMNO. Acara ini mempromosikan pro-ulama, kumpulan pro-UMNO dalam PAS.

Clare juga mendakwa pembayaran sebanyak RM10 juta telah dibuat untuk membiayai acara Majlis Ulama Sedunia pada Mac 2015 yang dianjurkan oleh pihak Pas di Rusila yang di dalamnya Kawasan Parlimen Terengganu.

"Dana rahsia diteruskan pada tahun 2015 dan selepas itu, termasuk untuk Perhimpunan Agung pada bulan Jun 2015 dan acara-acara seperti Himpunan Istiqamah Sampai Kemenangan pada bulan Jun 2015, Himpunan 60K / Himpunan Fastaqim pada bulan Oktober 2015, Himpunan Anak Muda Istiqamah (HAMASAH 2015), September 2015, TPPA Himpunan Bantah, Januari 2016, RUU 355 di Padang Merbok, Februari 2017 dan Persidangan Antarabangsa mengenai Kesatuan Islam, Kota Bharu, Julai 2017." Ujarnya.

Menurut Clare, pemimpin tinggi PAS selain Nasharudin yang menerima bayaran rahsia yang berasal dari Najib Razak termasuk Takiyuddin bin Hassan, Ahli Parlimen Kota Baharu dan Setiausaha Agung PAS, Nik Mohamad Abduh, Pemimpin Pemuda, dan Ahmad Samsuri Mohktar, Setiausaha Politik Presiden.

"Nasharudin dan pemimpin kanan PAS turut mendapat faedah secara peribadi, menikmati dan mempamerkan kemewahan baru dari wang yang disalurkan ke parti itu oleh Najib Razak.

"Nasharudin telah menunjukkan kekayaan barunya dengan membeli kenderaan bernilai tidak kurang daripada RM1.5 juta (termasuk BMW 525 berharga RM388,000, Mini berharga RM230,000, Toyota Vellfire berharga RM290,000, Toyota Camry, berharga RM150,000 dan Toyota Fortuner berharga RM200,000 dan hartanah termasuk rumah di Bangi, Selangor, bernilai RM3 juta, dibeli dengan wang tunai.

"Ahli Parlimen PAS dan pemimpin tinggi telah membeli kereta baru, mewah dan rumah baru dan isteri kedua dan ketiga berkahwin, membelanjakan wang yang mencukupi melebihi gaji politik mereka dan apa yang mereka boleh bayar sebelum ini.

"Dengan cara ini, Timbalan Ketua Menteri Kelantan, Mohd Amar Nik Abdullah telah membeli sebuah kereta mewah, termasuk Range Rover, Audi 6, Toyota Vellfire dan Toyota Attis dan membina beberapa buah rumah untuk keluarganya.

Clare melanjutkan pendedahananya terhadap beberapa pemimpin tinggi Pas yang lain; Mursyidul ‘Am Hashim Jasim memperoleh kereta Porsche Cayman. Ketua MP dan Ketua Penerangan PAS, Khairuddin Aman Razali memberikan isteri keduanya RM500,000 sebagai kereta Audi Q7 sebagai hadiah.

"Ketua Penerangan PAS Nasrudin Hassan Tantawi membeli Toyota Vellfire bernilai RM300,000. Setiausaha Majlis Syura, Nik Muhammad Zawawi Nik Salleh memperoleh Mercedes mewah dengan nombor plat PAS 9, bernilai kira-kira RM100,000 dan Audi mewah.

" Takiyuddin bin Hassan, Ahli Parlimen Kota Baru dan Ketua Setiausaha PAS telah membeli sebuah kereta mewah dan sebuah motosikal mewah, termasuk Volkswagen Passat berharga RM160,000 dengan plat nombor peribadi TAK 11, yang bernilai sehingga RM100,000.

"Muhammad Khalil, Pemimpin Pemuda PAS, telah memperoleh motorsikal mewah BMW. Mokhtar Senik, pengerusi Majlis Ulama PAS Pahang, telah membeli Mercedes dan Toyota mewah."

Kesian kepada ahli-ahli Pas bawahan yang bertungkus lumus berkorban tenaga dan wang ringgit untuk perjuangan parti yang kononnya memperjuangkan agama, rupa-rupanya pemimpin atasan mereka joli sakan menambah bini dan hidup serba mewah hasil dari dedak Umno.

TMJ nasihat Pemuda Umno Kedah jaga mulut

 
Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim menghalakan kritikan kepada Pemuda Umno Kedah menjelang perlawanan akhir Piala Malaysia antara Johor Darul Ta'zim (JDT) dan Kedah, Sabtu ini.

Beliau turut mensasarkan kelemahan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah dan Setiausaha Kehormat Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA) Datuk Aminuddin Omar sebagai punca ketegangan kedua-dua pasukan.

Justeru Tunku Ismail yang juga presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) menasihati penyokong kedua-dua pasukan supaya tidak terus bertelingkah.

"Inilah terjadi apabila ada Menteri Besar yang kurang tegas dan terdapat orang bawahan yang buat kerja bukan-bukan termasuklah sengaja ingin menegangkan hubungan kedua pihak demi politik masing-masing," katanya menerusi Facebook.

Semalam, bekas menteri besar Kedah dan Presiden Parti Pribumi Bersatu (BERSATU) Datuk Seri Mukhriz Mahathir mendakwa tiket perlawanan akhir itu dibedal oleh Pemuda Umno Kedah.

Ketua Pemuda Umno Kedah, Saiful Hazizi Zainal Abidin bagaimanapun hari ini menafikan tuduhan berkenaan sebaliknya mengatakan ia ditimbulkan pihak berkepentingan sebagai modal politik mereka.

"Kita bagi kepada peminat bola sepak, peminat bola sepak ini ada Umno, ada PAS, ada orang DAP, ada orang BERSATU dan ini (dakwaan tiket diagih kepada penyokong Umno) sangat subjektif," katanya.

Tunku Ismail berkata beliau telah meminta Football Malaysia Limited Liability Partnership (FMLLP) untuk melihat kemungkinan mencetak tiket tambahan bagi penyokong Kedah yang gagal mendapat tiket.

Beliau juga mengeluarkan amaran kepada Pemuda Umno Kedah, walaupun tidak jelas apakah ia mempunyai kaitan dengan isu tiket.

"Saya juga ingin menasihatkan kepada pemuda Umno Kedah, jaga sikit mulut anda semua. Di dalam sukan bola sepak kita sepatutnya bermusuh hanya di dalam padang sahaja bukan di luar padang.

"Jangan lupa parti politik awak dilahirkan di mana, dan belajar hormati Institusi. Apabila menjadi ahli politik, tugas anda adalah berkhidmat dan menjadi hamba kepada rakyat, bukan menjadi ahli politik semata-mata untuk kepentingan diri sendiri," katanya.

'Tidak kisah PAS atau Umno'

Sementara itu, Tunku Ismail turut membidas Aminuddin yang juga anggota exco Kedah kerana mengugut tidak akan menghadiri perlawanan akhir Sabtu ini.

Ini selepas FMLLP mencadangkan untuk menjemput Radhi Mat Din, seorang lagenda dan bekas ketua pasukan bola sepak Kedah bagi majlis pembukaan tirai perlawanan akhir berkenaan.

"Ini disebabkan kerana saudara Radhi adalah seorang ahli parti PAS. Saya tidak kisah anda sokong PAS atau Umno kerana yang penting bola sepak atau sukan tiada kena mengena dengan politik.

"Saudara Radhi berhak untuk bersama dengan penyokong Kedah ketika majlis pembukaan tersebut di atas pencapaian beliau membantu Kedah menjuarai Piala Malaysia," katanya.

Malaysiakini sedang cuba untuk menghubungi Aminuddin bagi mendapatkan reaksi beliau.

Kedah sebagai juara bertahan dan pemenang Piala FA bakal berdepan juara Liga Super musim ini, JDT, di Stadium Shah Alam Sabtu ini.

Read more at https://www.malaysiakini.com/sukan/400558#v5PpPm0BeotBPLGY.99

Veteran tentera ikrar pertahan, lindungi Dr M


Hari ini, 12:20 pm Hari ini, 12:49 pm

Persatuan Patriot Kebangsaan menyelar keputusan menarik balik khidmat pengawal peribadi Unit Tindakan Khas (UTK) kepada bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Menyifatkan keputusan itu tidak bertanggungjawab, presidennya Brigadier Jeneral (B) Datuk Mohd Arshad Raji berkata pihaknya berikrar akan terus "mempertahankan dan melindungi" bekas perdana menteri itu.


"Kita tidak boleh jadi patriot kepada bangsa ini jika tidak bersimpati dengan pemimpin negara yang telah berkhidmat kepada rakyat, negara dan Raja-Raja," katanya dalam satu kenyataan.

Keputusan menarik balik pengawal peribadi Mahathir Rabu lalu adalah langkah terbaru dikenakan terhadap negarawan itu sejak beliau menjadi pengkritik kerajaan dan pengerusi gabungan parti pembangkang.

Sebelum ini, kontrak tukang masak dan pembantu pejabatnya juga ditamatkan, manakala khidmat polis pengiring juga ditarik balik.


Mohd Arshad berkata keputusan itu adalah "amatur, tidak bertanggungjawab, tidak bermaruah serta merendahkan" bekas pemimpin yang telah memimpin negara selama 22 tahun dan membawa banyak kemajuan ekonomi kepada negara.

"Para pemimpin dunia memberi perhatian yang tinggi kepada beliau dan Malaysia pernah mendapat penghormatan semasa kepimpinannya. Semasa kemelesetan global 1998, tindakan Mahathir menyelamatkan ekonomi kita.

"Tidak kira apa pun beliau hari ini, beliau pastinya tidak berhak menerima layanan yang tidak bertanggungjawab seperti itu oleh kerajaan," kata Mohd Arshad.

Katanya, anggota persatuan bekas tentera itu akan menyalahkan kepimpinan negara sepenuhnya sekiranya sesuatu tidak diingini berlaku kepada Mahathir.

Read more at https://www.malaysiakini.com/news/400597#IsTAQ25yrrAzv4IE.99

Najib perlu jadi ‘pencelah’ saman presiden Pas terhadap Sarawak Report

HUSIN MAHAT

Di saat para pemimpin Umno dan Pas bersepakat menggesa bekas presiden Majlis Peguam S Ambiga menjelaskan maklumat yang diperolehinya berhubung dana yang disalurkan perdana menteri kepada Pas seperti didedahkan pengarang Sarawak Report dalam teks pembelaan dan tuntutan balasnya di Mahkamah Tinggi London, timbalan ketua Pemuda AMANAH Faiz Fadzil pula meminta Datuk Seri Najib Razak menjawab pembelaan Clare Rewcastle-Brown dengan menjadi pencelah dalam saman presiden Pas.

Menurut Faiz, oleh kerana salahlaku jenayah Najib Razak didedahkan secara terperinci di dalam pembelaan Clare yang pasti telah mencemar nama baik negara, Najib seharusnya melantik peguam untuk memohon sebagai pencelah dalam saman presiden Pas itu bagi menjawab segala dakwaan Clare.

“Begitu mengejutkan meneliti pendedahan fakta oleh Clare Brown dalam Pembelaan dan Tuntutan Balas terhadap Saman yang dikemukakan oleh Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Mahkamah Tinggi London susulan suatu artikel yang mendakwa RM90 juta dimasukkan ke akaun pemimpin kanan Pas untuk menyokong Umno dan BN seperti disiarkan Sarawak Report sekitar Ogos 2016.

“Pembelaan Clare tersebut mendedahkan beberapa fakta yang terperinci berkaitan pembayaran jutaan ringgit kepada pemimpin kanan Pas oleh Perdana Menteri. Antaranya, sejumlah RM200 juta kepada bekas Timbalan Presiden Pas Nasharudin Mat Isa termasuk wang hasil penyelewengan 1MDB dan pemilikan aset-aset mewah hartanah dan kenderaan oleh 10 orang pemimpin kanan Pas yang lain.

“Clare mendakwa jumlah tersebut sebagai sogokan untuk Pas berpecah daripada Pakatan Rakyat. Dakwaan ini adalah serius dan seharusnya SPRM menjalankan siasatan segera kerana ia melibatkan jenayah rasuah dan penyelewengan dana awam di bawah Akta SPRM 2009 dan Kanun Keseksaan,” ujar Faiz dalam satu kenyataan.

Beliau menambah, intipati substantif pembelaan Claire menjurus kepada pendedahan salahlaku jenayah korupsi dan salahguna kuasa oleh Najib Razak termasuk skandal 1MDB, urusniaga kapal selam Scorpene, kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu dan pendakwaan politik kes sodomi Anwar Ibrahim bagi menunjukkan betapa korupnya Najib Razak.

Pas tambah beliau adalah antara ‘umpan’ Najib Razak bagi mengekalkan kuasa politik beliau dengan menyogok wang jutaan ringgit.

Perpecahan dalam parti Islam tersebut serta Pakatan Rakyat, ujar Faiz dilihat sebagai kejayaan permainan licik politik Najib Razak dan Umno.

Sehubungan itu beliau menyarankan Najib menjawab pembelaan Clare Rewcastle-Brown dengan menjadi pencelah dalam saman presiden Pas di Mahkamah Tinggi London bagi membersihkan imej beliau dan negara.

Menurut Faiz, pembelaan adalah dokumen mahkamah yang bersifat dokumen awam yang boleh diakses oleh mana-mana individu di seluruh dunia.

Sehubungan itu, tambahnya Najib seharusnya mengambil langkah berani mempertahankan nama baik dan maruah negara atas premis integriti dan akauntabiliti.

Pengiring UTK Mahathir ditarik balik

Wartawan Sinar Harian

Pengiring UTK Mahathir ditarik balik

Facebook Mahathir memuatnaik semula gambar pembantu rumahnya yang ditamatkan kontrak oleh kerajaan setahun lalu.

SHAH ALAM - Khidmat pengiring Unit Tindakan Khas (UTK) kepada bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad ditarik balik.

Perkara itu dimaklumkan Mahathir menerusi status di laman Facebook beliau, semalam.

"Genap setahun yang lalu, Kak Fauziah dan pembantu rumah di pejabat dipindahkan dan ditamatkan kontrak oleh kerajaan.

"Hari ini (kelmarin), khidmat pengiring UTK pula ditarik balik, perjuangan tetap diteruskan," katanya.

Sebelum ini, pada Mei 2016, polis pengiring Mahathir telah ditarik balik.

Ketika itu, bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar menjelaskan tindakan itu terpaksa diambil susulan penglibatan Mahathir dalam perhimpunan Bersih dan anti kerajaan.

‘Ibu segala bajet’ bakal ditampung kenaikan GST dan pengenalan cukai baru, kata Anwar

HUSIN MAHAT
November 3, 2017 10:41 am 0

http://s3media.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2017/04/anwar-gsst.jpg
Bajet 2018 yang dibentangkan perdana menteri di Dewan Rakyat 27 Okt lalu bukan sahaja sarat dengan pelbagai pemberian sekaligus (one off) untuk menarik sokongan rakyat menjelang pilihan raya umum (PRU) malah mempunyai ‘kelompangan besar’ apabila kerajaan BN gagal menunjukkan kaedah bagaimana mengimbangkan perbelanjaan dengan pendapatan.

Penasihat umum Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam satu kenyataan meragui kemampuan kerajaan untuk menepati janji-janji dalam ‘bajet pra-PRU’ itu kerana tiada langsung penjelasan bagaimana kerajaan akan menambahkan pendapatan dalam belanjawan dibentangkan Datuk Seri Najib Razak itu.

“Jumaat lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mendakwa bahawa beliau telah mengumumkan ‘ibu segala bajet’.

“Pelbagai janji telah ditabur dalam usaha yang tidak berselindung untuk memperdaya rakyat untuk menyokong BN pada PRU akan datang.

“Tetapi ada kelompangan cukup besar di dalam bajet prapilihan raya ini; ia gagal menunjukkan bagaimana kerajaan akan mengimbangkan perbelanjaan dengan pendapatan,” ujarnya.

Anwar mempersoalkan bagaimana kerajaan BN akan menepati janji-janji dalam bajet itu walhal ia belum menunjukkan bagaimana pendapatan kerajaan akan ditambah malah tidak langsung ditunjukkan dalam mana-mana bahagian bajet ini.

Sehubungan itu beliau yakin cukai-cukai baru atau peningkatan dan perluasan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) akan dikenakan ke atas rakyat jika BN terus memerintah negara selepas PRU ke-14 akan datang.

“Sekiranya BN memenangi PRU akan datang, saya yakin mereka akan segera mengumumkan cukai-cukai baru atau peningkatan cukai GST.

“Rakyatlah yang akan menderita dan yang akan menanggung beban ini untuk membolehkan BN melaksana segala janji yang dibuat di dalam bajet ini,” katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...