TERKINI :

Sunday, October 29, 2017

Apabila tak dapat beza program Kerajaan Negeri & Parti.. maka beginilah berlaku pada ADUN PAS Selangor

PKR persoal gambar ADUN PAS pada sampul skim Selangor


Ahli Majlis Pimpinan Wanita PKR Pusat, Juwairiya Zulkifli mempersoalkan tindakan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sabak, Sallehen Mukhyi yang didakwa mengelirukan orang ramai terhadap inisiatif kerajaan Selangor.


Juwairiya melalui laman sosial Facebooknya sebelum ini memuat naik gambar beberapa keping sampul surat yang tertera logo dan tulisan Skim Peduli Sihat.

Namun, pada sampul terbabit turut tertera gambar ADUN Sabak itu bersama logo PAS sedangkan skim terbabit merupakan program kerajaan negeri dan bukannya parti politik yang diwakili Sallehen.

Sampul tersebut dipercayai mengandungi borang dan kad skim berkenaan.

https://i.malaysiakini.com/1173/64d6c597861b184e98c6b415be9e96d9.jpeg
Oleh demikian, Juwairiya menegaskan tindakan Sallehen itu jelas memperlihatkan sikap tidak profesional beliau dalam melaksanakan tugas sebagai wakil rakyat.

"Saya menyatakan rasa kecewa saya pada ADUN tersebut yang tidak hormat dan tidak bersikap profesional dalam melaksanakan tugas yang mewakili kerajaan negeri di kawasan tersebut," kata Juwairiya kepada Malaysiakini.

Menurut Juwairiya, Pesuruhjaya PAS Selangor itu tidak seharusnya berbuat demikian.

"Program negeri harus ditonjolkan kerajaan negeri bukan parti politik yang diwakili.

"Kerana ADUN mewakili seluruh rakyat, mewakili negeri tanpa lihat latar belakang politik yang dinaunginya (orang yang mereka berkhidmat)," tegas Juwairiya.

Rawatan kesihatan asas

Oktober tahun lalu kerajaan negeri Selangor memperkenalkan skim kesihatan percuma untuk kumpulan isi rumah berpendapatan 40 peratus terendah (B40) dalam belanjawannya bagi tahun 2017.

Digelar 'Skim Peduli Sihat' atau skim perlindungan perubatan dan kesihatan, Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali berkata, langkah itu diambil untuk menangani kos sara hidup yang dihadapi kumpulan berkenaan.

Mereka yang dilahirkan dalam Selangor atau menetap di negeri itu lebih 10 tahun layak menyertai skim ini, katanya semasa membentangkan Belanjawan Selangor 2017 di Dewan Undangan Negeri hari ini.

Skim ini akan diuruskan oleh pentadbir jagaan kesihatan pihak ketiga Selgate Corporation, yang akan membiayai rawatan kesihatan asas sebanyak RM500 setahun untuk setiap keluarga yang layak.

Malaysiakini sedang mendapatkan maklum balas Sallehen dan pejabat MB Selangor berhubung perkara tersebut.

Read more at https://www.malaysiakini.com/news/399876#FSCRVU7vxYWiXwJ1.99

Komisyen balak diguna untuk beli Wisma Tok Guru, dedah Husam


ZIKRI ABDULLAH

http://malaysiagazette.com/v2/wp-content/uploads/2017/01/xMGF11122016_KonvensyenNasionalPAN11-681x454.jpg.pagespeed.ic.sjGbsclUCU.jpg
Kelulusan kawasan balak seluas 5,500 ekar kepada tiga buah syarikat yang dimiliki orang yang sama didedahkan sebagai modus operandi untuk membiayai pembelian tapak Wisma Tok Guru.

Pengerusi Pakatan Harapan Kelantan, Datuk Husam Musa berkata, beliau dimaklumkan secara jauh bahawa salah seorang ADUN Kelantan telah mengutip sejumlah wang daripada pengarah syarikat yang terlibat.

Sebahagian wang inilah telah digunakan untuk membayar tapak tanah Wisma Tok Guru, katanya di majlis dialog di Lakloh Kuala Krai malam tadi.

Beliau mempersoalkan apakah asas 5,500 ekar hutan Kuala Pahi diluluskan kepada tiga syarikat yang dimiliki oleh orang yang sama.

“Khazanah hutan dan tanah untuk perladangan baharu negeri Kelantan semakin pupus.

“Kelulusan baharu sepatutnya dibuat secara tender terbuka yang telus demi meningkatkan hasil negeri untuk faedah rakyat Kelantan.

“Juga dengan cara memilih syarikat yang layak dengan kemampuan kewangan yang tidak diragui bagi mengelakkan kroni dan Ali Baba mengambil kesempatan mengaut kekayaan dengan mudah atas harta rakyat,” katanya.

Lebih penting lagi menurutnya, hutan dan tanah yang semakin berkurangan di negeri itu patut diutamakan kepada rakyat jelata untuk dibangunkan demi meningkatkan ekonomi.

“Isu yang saya akan bangkitkan kali ini ialah kelulusan hutan tanah kerajaan untuk perladangan sawit seluas 5,566 ekar di Mukim Kuala Pahi, Daerah Batu Mengkebang, Jajahan Kuala Krai kepada tiga syarikat yang dimiliki oleh orang yang sama.

“Ia diluluskan oleh kerajaan melalui Akademi Yakin yang belum diketahui terma-termanya, kecuali satu iaitu ‘Sayugia juga dimaklumkan kelulusan ini khusus kepada BE sahaja dan tidak boleh ditawarkan kepada pihak ketiga sebelum perjanjian ditandatangani dengan pihak Akademi Yakin’.

“Akademi Yakin dipengerusikan oleh Timbalan Menteri Besar, Datuk Haji Mohd Amar Bin Abdullah.

Menurutnya, syarat ini terkandung dalam surat Pengurus Operasi Akademi Yakin bertarikh 3 Oktober 2016.

“Berdasarkan syarat ini, boleh difahami, selepas perjanjian ditandatangani, syarikat-syarikat ini bebas menjual kawasan yang diluluskan kepada pihak ketiga,” katanya.

Kata Husam, adalah agak pelik, satu daripada syarikat ini hanya ditubuhkan pada 5 Ogos 2016 dan sembilan hari kemudian iaitu pada 14 Ogos, syarikat terus memohon untuk berusaha sama dengan Akademi Yakin.

“Pada 25 September 2016 iaitu 42 hari selepas permohonan itu dibuat, Jawatankuasa Teknikal Pelaburan Akademi Yakin Bil 3/206 telah secara dasar meluluskan permohonan ini.

“Semakan data-data di Suruhanjaya Syarikat menunjukkan syarikat ini tidak mempunyai apa-apa kenyataan kewangan bagi membuktikan mereka mempunyai kemampuan kewangan memajukan ladang berkenaan.

“Bahkan tercatit, bentuk perniagaan sebagai ‘dormant’ atau syarikat yang tidak aktif sahaja.

“Satu syarikat lagi, penyata kewangannya menunjukkan kerugian selepas cukai bagi tahun 2016 adalah sebanyak RM 3.7 juta. Syarikat ketiga yang dimiliki oleh orang yang sama ini pula hanya ditubuhkan pada 16 Mei 2016.

“Juga tidak mencatatkan apa-apa mengenai kewangan termasuk kemampuan kewangan,” katanya.

Beliau yakin kelulusan ini telah dirancang oleh orang politik sebelum permohonan dibuat.

“Adalah meragukan bagaimana syarikat yang baru ditubuhkan sehari dua sebelum permohonan dibuat, dengan mudah mendapat kelulusan sebegini besar jika ia tidak diatur dengan persetujuan pihak berkuasa terlebih dahulu.

“Dengan latar belakang syarikat yang tidak mempunyai pengalaman perladangan mahupun kedudukan kewangan yang kuat mampu mendapat kelulusan yang besar sebegini, ia menimbulkan tanda tanya mengenai niat sebenar kelulusan ini dibuat,” katanya.

Beliau menimbulkan persoalan kenapa kelulusan 5,566 ekar ini dipecahkan kepada tiga syarikat walaupun pemiliknya adalah orang yang sama.

“Syarikat A : 1,478 ekar. Surat Akademi Yakin untuk bayaran deposit bertarikh 22 Mei 2017.

“Syarikat B : 2,000 ekar. Surat Akademi Yakin untuk bayaran deposit bertarikh 22 Mei 2017.

” Syarikat C : 2,088 ekar. Surat Akademi Yakin untuk bayaran deposit bertarikh 22 Mei 2017,” katanya.

Tambah beliau, semakan peta Google yang dibuat menunjukkan kawasan 5,500 ekar Mukim Kuala Pahi, Daerah Batu Mengkebang, Jajahan Kuala Krai ini mempunyai kepadatan hutan yang tinggi.

“Berapa nilai balak-balak yang ada di sini?

“Bolehkah Kerajaan Pas Kelantan berlaku telus?

“Amalan biasa, syarikat yang berjaya mendapat kelulusan ladang akan diberi izin untuk menebang dan menjual balak-balak yang ada dalam kawasan mereka.

“Jadi, orang ini akan mendapat dua kali durian runtuh.

“Kali pertama, mereka menjadi kaya raya dengan balak-balak yang ada dalam kawasan mereka dan mereka mungkin terus menjual balak dan tanah ladang yang mereka perolehi,” katanya.

Husam juga berkata kawasan hutan yang diluluskan ini adalah termasuk dan berdekatan dengan kawasan perkelahan dengan jeram atau air terjun yang cantik.

“Air Terjun Lata Berangin termasuk dalam kawasan yang diluluskan dan berdekatan pula dengan Hutan Lipur Lata Tembakah.

“Adakah kesan ekologi kepada tarikan semula jadi ini diambil kira?” soal Husam.

'Tiada gunanya Dr M minta maaf pada saya'Bekas tahanan Operasi Lalang, Chandra Muzaffar berkata beliau tidak memerlukan permohonan maaf daripada bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad kerana menyebabkan beliau ditahan tanpa bicara pada 1980an.

"Tidak ada apa gunanya untuk Dr Mahathir meminta maaf. Adalah lebih baik sekiranya Dr Mahathir bermuhasabah, melihat dirinya sendiri dan seluruh kariernya dan apa yang telah beliau lakukan.

"Bahawa seseorang boleh menukar pendiriannya seperti menukar baju, tanpa melalui proses muhasabah, ini sangat mengganggu saya," kata Chandra dalam temu bual dengan The Malaysian Insight.

Ketika ditanya sama ada beliau telah memaafkan Mahathir, Chandra menjawab beliau tidak menyimpan dendam terhadap bekas perdana menteri yang berkuasa selama 22 tahun itu.

"Tidak ada dendam dalam hati saya. Saya sudah sebut hal ini semasa saya dibebaskan. Tidak ada rasa marah dan kecewa.

"Ada orang yang mungkin mahu membawa luka masa lalu itu sampai sekarang, dan sampai ke masa depan. Saya tidak fikir itu caranya," jelasnya.

Chandra adalah antara 106 orang yang ditahan tanpa perbicaraan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 pada tahun 1987.

Pada masa itu, beliau terlibat dengan Persatuan Aliran Kesedaran Negara (Aliran), sebuah pergerakan masyarakat sivil yang diasaskan beliau.

Antara isu yang disuarakan oleh Aliran pada masa itu termasuk skandal kewangan Bumiputera Malaysia Finance (BMf) serta kes pencemaran alam sekitar Asia Rare Earth di Perak.

Ia juga lantang mempersoalkan pemberian kontrak pembinaan Lebuhraya Utara Selatan kepada Hati Budi, sebuah syarikat pelaburan Umno.

Chandra ditahan pada 27 Oktober 1987 dan dibebaskan selepas 57 hari.

Disoal Hanif, Rahim Noor

Chandra mendedahkan bahawa pada awal penahanannya, beliau telah disoal oleh ketua polis negara, Tun Mohammed Hanif Omar dan bekas pengarah Cawangan Khas Tan Sri Rahim Noor ketika itu.

"Mereka tanya apakah saya tidak hargai apa yang kerajaan lakukan. Itu bukan satu masalah kerana dalam semua kenyataan saya, saya mengakui perkara baik dan positif yang kerajaan lakukan.

"Apa yang baik kita alu-alukan, apa yang tidak baik kita kritik. Itulah demokrasi." kata Chandra.

Menurut Chandra, Hanif kemudian cuba mengatur pertemuan antara beliau dan Mahathir.

"Saya syak Dr Mahathir yang tidak gembira dengan suara-suara yang berlainan dan peranan saya dalam Aliran. Saya ada alasan untuk percaya itulah sebabnya Haniff mahu aturkan pertemuan itu. Tetapi saya tolak.

"Saya beritahu Haniff saya tidak boleh berjumpa Dr Mahathir dalam keadaan beliau warganegara yang bebas sedangkan saya sedang ditahan. Dalam erti kata lain, saya bukan dalam keadaan yang wajar untuk membuat keputusan kerana saya sedang ditahan.

"Haniff terima alasan saya. Dia kata: "Saya hormat pendirian saudara". Saya masih ingat kata-katanya itu," jelas Chandara.

Katanya, tidak berapa lama selepas dibebaskan, Haniff menganjurkan forum mengenai hak asasi manusia dan menjemput beliau sebagai ahli panel.

Read more at https://www.malaysiakini.com/news/399897#5Y5XO1TX2SdvfTi0.99

Pas perkenal cukai orang kaya, hapus GST

Pas perkenal cukai orang kaya, hapus GST
Muhammad Khalil (empat dari kiri) menunjukkan buku cadangan bajet.

KUALA NERUS - Penghapusan pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dan memperkenalkan cukai mewah bagi golongan kaya antara fokus utama pembentangan Bajet Malaysia 2018 (Alternatif) bagi perspektif Pemuda Pas.

Bagaimanapun, GST hanya akan dihapuskan dalam tempoh tiga tahun atas sebab implikasi undang-undang, namun tiada kutipan dibuat sehingga ia dimansuhkan.

Ketua Pemudanya, Muhammad Khalil Abdul Hadi berkata, adalah mustahil untuk Pas memansuhkan serta merta sistem itu seandainya memenangi PRU14 memandangkan ia terikat dengan undang-undang serta akta negara yang perlu dipatuhi.

Beliau berkata, Pas menyasarkan untuk mansuh GST dalam tempoh tiga tahun selepas memerintah, namun sepanjang tempoh itu tiada kutipan dibuat, tetapi akta (GST) tetap ada.

“Setiap cadangan atau manifesto yang Pas ingin laksanakan adalah perlu realistik dan kita perlu sedar bahawa kita masih lagi terikat dengan undang-undang negara yang perlu dipatuhi.

“Namun, jelas sini, fokus kita adalah ingin hapuskan GST dan dalam masa yang sama kita cadangkan alternatif lain seperti menaikkan cukai simpanan korporat, cukai keuntungan perniagaan saham dan cukai mewah bagi golongan kaya.

“Pelaksanaan GST yang dikenakan ketika ini jelas memberi bebanan yang cukup besar kepada rakyat terutamanya golongan kurang berkemampuan kerana cukai turut dikenakan ke atas barangan keperluan harian,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media sempena Pembentangan Bajet Malaysia 2018 (Alternatif) Perspektif Dewan Pemuda Pas Malaysia (DPPM) di Hotel Tabung Haji dan Pusat Konvensyen, di sini, semalam.

Menurut Abdul Khalil, selain penghapusan GST, cadangan bajet yang bertemakan ‘Pembangunan Demi Kelestarian Generasi Masa Depan’ itu turut memberi perhatian terhadap ketirisan dan pembaziran yang berlaku dalam pemerintahan kerajaan ketika ini.

“Kita melihat ketika ini terlalu banyak kementerian diwujudkan dalam kerajaan dengan turut membuat pelantikan politik membabitkan jawatan timbalan menteri,” katanya.

Dalam pada itu, Pemuda Pas turut membuat perkiraan cadangan pendapatan kerajaan sekiranya memerintah negara ini berjumlah RM215 juta membabitkan RM125 juta untuk cukai langsung, RM50 juta untuk cukai tidak langsung dan RM40 juta untuk hasil bukan cukai.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...