TERKINI :

Saturday, October 28, 2017

Kem belum siap tetapi sudah ada pengundi tentera?

ARIF ATAN

Kem tentera Segamat yang belum siap didakwa sudah mempunyai 1,051 pengundi pos.

Tular di media sosial tentang dakwaan wujudnya seramai 1,051 pemilih pos bagi kem tentera Segamat yang belum siap.

Maklumat jumlah pemilih itu dikatakan terkandung dalam daftar pemilih terbaharu bulan ini walaupun kem tersebut difahamkan hanya siap 60 peratus.

Selain gambar pintu masuk kem yang dalam pembinaan, turut tersebar keratan daftar pemilih dengan terdapat 88 pengundi di Pusat Latihan Polis Segamat menjadikan jumlah keseluruhan pemilih pos seramai 1,139 orang.

Kem tentera Segamat adalah antara empat kem baharu yang kesemuanya bernilai RM200 juta dan dijangka siap akhir tahun ini.

Panglima Tentera Darat, Datuk Seri Zulkiple Kassim pada Julai lalu dilapor berkata, kem baharu lain di Hutan Melintang, Bera dan Pagoh dengan kos setiap satu kem itu mencecah RM50 juta.

Dalam perkembangan berkaitan, Pengerusi Biro Integrasi Nasional dan Penyelaras PKR Segamat, Datuk Seri Dr R Santhara Kumar pada Jun lalu bimbang dengan kemungkinan kemasukan ramai pengundi tentera di kawasan itu.

Sehubungan itu, beliau mendesak Angkatan Tentera Malaysia (ATM ) dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengesahkan status kemasukan nama-nama anggota terbabit dalam daftar pemilih.

Pada Pilihan Raya Umum (PRU) 2013 lalu, Presiden MIC, Datuk Seri S Subramaniam menang dengan majoriti 1,217 undi menewaskan bekas Menteri Pengangkutan, Datuk CHua Jui Meng sebagai calon PKR.

P140 Segamat merupakan kawasan campuran dengan 47,009 pemilih berdaftar pada PRU-13 lalu.

‘Golongan agama rasa diri suci’ buat MP Pas panas punggung

http://www.therakyatpost.my/media/k2/items/cache/e36ac2d714751163d1116dc4193a01da_XL.jpg

Ekoran membangkitkan fenomena sesetengah golongan agama yang “merasakan diri mereka suci”, perbahasan Mohamed Hanipa Maidin (AMANAH-Sepang) dicelah dua ahli parlimen Pas yang mahukan penjelasan.

Ketika bangun membahaskan Rang Undang-Undang (RUU) Kemudahan dan Perkhidmatan Jagaan Kesihatan Warga Emas Swasta 2017 yang dibentangkan Menteri Kesihatan bagi bacaan kali ke-2 pada sidang Dewan Rakyat, pagi tadi, Hanipa berkata sekarang ini wujud golongan agama yang merasakan diri mereka suci.

Kenyataan beliau itu menyebabkan Datuk Dr Khairudin Aman Razali (Pas-Kuala Nerus) bangkit mahukah kepastian siapakah ‘golongan agama’ yang dimaksudkan Hanipa.

Tanpa ragu-ragu, Hanipa menjawab, “Pas!”

Ini menyebabkan Nasrudin Hassan (Pas-Temerloh) bangun dan berkata, tidak menjadi satu kesalahan untuk mengkritik golongan agama tetapi jangan mempersenda.

Hanipa bersetuju dengan saranan Nasrudin namun menegaskan bahawa ‘golongan agama’ sendiri yang meletakkan diri mereka untuk dipersenda.

Beliau memberi contoh bagaimana ada golongan agama mendakwa saman sivil Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) terhadap beberapa individu warga Malaysia sebagai satu ‘campur tangan asing’.

“Kenyataan (seperti) ini bagi saya yang menyebabkan golongan agama dipersenda,” kata Hanipa.

Nazri tidak faham saman DOJ berkaitan Jho Low, kata Pemuda AMANAH

http://s3media.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2017/10/nazri-jho-low-3.jpg

Kenyataan Datuk Seri Nazri Abdul Aziz bahawa Jho Low tidak melakukan kesalahan dalam negara tetapi di luar negara adalah pengakuan secara tidak langsung berkaitan kebenaran fakta bahawa Jho Low telah menyeleweng wang 1MDB sepertimana pendedahan Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (DOJ).

Timbalan Ketua Pemuda AMANAH Faiz Fadzil berkata, kenyataan bahawa Jho Low tidak melakukan kesalahan di dalam negara menunjukkan Nazri Aziz tidak faham pendedahan fakta di dalam Saman civil forfeiture oleh DOJ (saman DOJ) yang difailkan pada 15 Jun 2017 lalu.

“Pengakuan Nazri Aziz bahawa terdapat kesalahan Jho Low di luar negara menunjukkan beliau ada membaca saman DOJ kerana saman tersebut adalah satu-satunya dokumen mahkamah yang memperincikan penyelewengan wang 1MDB oleh Jho Low dan MO1, namun gagal memahaminya dengan baik.

“Jika Nazri Aziz membaca secara teliti dan mengkaji secara mendalam saman DOJ, Nazri akan mendapati di perenggan 942 mukasurat 247, DOJ menggariskan kesalahan-kesalahan yang dilakukan di bawah undang-undang Malaysia termasuk penipuan menurut seksyen 415 dan 418 Kanun Keseksaan dan pemberian rasuah menurut seksyen 16 dan 17 Akta SPRM 2009.

“Semakan di bahagian IV perenggan 298-299 pula mendapati bahawa sejumlah RM2.6 bilion telah dimasukkan ke akaun peribadi MO1 di Ambank daripada Tanore Account yang dimiliki Jho Low. MO1 disahkan Menteri Datuk Abdul Rahman Dahlan sebagai Perdana Menteri Datuk Sri Mohd Najib Razak dan Ambank adalah institusi kewangan tempatan.

“Jadi, wang yang diseleweng daripada 1MDB tersebut boleh dianggap pelakuan merasuah MO1 bagi mengeluarkan Surat Sokongan yang ditandatangani Perdana Menteri bagi menjamin pengeluaran bon 1MDB sebanyak AS$3 bilion. Bukankah kesalahan ini dilakukan di Malaysia?,” soalnya dalam kenyataan hari ini.

Beliau mengulas kenyataan dibuat Menteri undang-undang Datuk Seri Nazri Aziz, semalam, yang membidas pengkritik dan meminta mereka senaraikan pelbagai kesalahan yang didakwa dilakukan Low Taek Jho di Malaysia sebelum meminta tindakan diambil terhadap ahli perniagaan itu.

Nazri dipetik berkata di Malaysia, tindakan hanya boleh diambil terhadap pelaku sekiranya kesalahan dilakukan di negara ini.

Justeru Faiz yang juga seorang pengamal undang-undang menjelaskan, banyak lagi fakta yang menunjukkan kesalahan Jho Low dilakukan di negara ini.

” Kesalahannya boleh dikategorikan bersubahat menipu Bank Negara menurut seksyen 418 dibaca bersama seksyen 107 Kanun Keseksaan seperti yang didedahkan di bahagian II berkenaan pembayaran tipu sebanyak AS$1.03 bilion kepada Good Star Ltd yang dimiliki Jho Low kononnya syarikat tersebut adalah milik PetroSaudi.

“Nazri Aziz pasti sedar bahawa Bank Negara telah mendenda 1MDB sebanyak RM115.8 juta atas pelbagai kesalahan melanggar Akta Perkhidmatan Kewangan 2013, maka Jho Low sebagai pemain utama penyelewengan wang 1MDB telah melakukan kesalahan di dalam negara.

“Sebagai Menteri dan bekas pengamal undang-undang, Nazri Aziz seharusnya bertindak atas prinsip integriti dan menegakkan keluhuran undang-undang.

“Beliau seharusnya menasihatkan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi untuk terus mengarahkan pihak polis memburu Jho Low yang telah mencuri lebih RM20 bilion wang negara melalui penyelewengan 1MDB.

“Nazri Aziz atau mana-mana Menteri Kabinet tidak seharusnya membiarkan Jho Low terus bebas sedangkan skandal 1MDB ini dianggap punca utama kemerosotan ekonomi negara hari ini dan mencalar maruah negara sehingga digelar kleptokrasi,” terangnya.

Bajet 2018: Bajet ‘aiyak daun ketum’ kata Mahfuz

 Bajet 2018: Bajet ‘aiyak daun ketum’ kata Mahfuz
Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar berpandangan Bajet 2018 oleh kerajaan hari ini adalah ‘bajet daun ketum’ yang bersifat jangka pendek bukan jangka panjang yang hanya untuk menghayalkan rakyat.

Beliau menyentuh mengenai Bajet 2018 yangg dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak di Dewan Rakyat petang ini antara lain ujarnya, tidak menyentuh untuk penghapusan atau pengurangan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang menjadi punca kepada kesempitan hidup rakyat.

“Saya anggap Bajet 2018 ialah ‘aiyak (air) daun ketum’ yang menghayalkan yang bersifat sementara, kerana apa yang diumumkan cadangan dan penyelesaian yang dikatakan dihadapi rakyat bersifat jangka pendek bukan jangka panjang.

“Sebab itu tidak disentuh hal berkaitan penghapusan GST sedangkan itu antara faktor menjadi punca kenaikan harga barang patutnya dikurangkan kerana GST membebankan rakyat,” ujarnya ketika ditemui Malaysia Dateline diperkarangan Dewan Rakyat.

Najib ketika membentangkan Bajet 2018 menyentuh mengenai GST tidak mahu ia dijadikan polimik dan isu politik.

Kata Najib, GST menjadi penyelamat kepada ekonomi negara tahun ini, tanpa kutipan RM41bilion beliau tidak dapat membayangkan macam mana negara boleh menampung perbelanjaan yang diperlukan untuk rakyat.

Pembentangan Bajet 2018 bertemakan Memakmur Ekonomi Yang Inklusif, Mengimbang Keunggulan Duniawi dan Ukhrawi, Menjurus Aspirasi TN50.

Menurut perdana menteri lagi mulai 1 Januari 2018 kerajaan bersetuju untuk memansuhkan kutipan tol di Batu Tiga Shah Alam dan Sungai Rasau di Selangor; Bukit Kayu Hitam di Kedah dan; Eastern Dispersal Link di Johor.

Kata Mahfuz lagi, ini jelas membayangkan kerajaan pimpinan Umno-BN kini bimbang dengan pembangkang yang mendapat sokongan rakyat di tiga negeri itu.

” Faktor pembangkang yang terlalu kuat di Kedah, Selangor dan Johor menunjukkan negeri itu bakal jatuh di tangan pakatan.

“Dulu kita (pembangkang) cadang hapuskan semua tol…semua orang kata tak boleh.

“Tapi hari ini PM membuktikan tol boleh dihapuskan walaupun beliau tidak umum nak hapuskan semua tol, tapi dengan adanya ‘political will’ ia boleh dilakukan walaupun hanya babit beberapa negeri sahaja ,” ujarnya.

Hampa GST tidak dimansuhkan: KM P.Pinang

Lim Guan Eng
KUALA LUMPUR - Bajet 2018 kali ini agak menghampakan memandangkan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) tidak dimansuhkan.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata kini terpulang pada rakyat untuk memilih dalam PRU akan datang sama ada mahu kekal GST atau tidak.

"Kalau pilih kerajaan, tidak mustahil GST akan bertambah naik kalau ikut seperti yang terjadi di Singapura.

"Jadi sekarang, penentuan adalah pada rakyat untuk memilih pada PRU akan datang sama ada tolak BN dan GST atau tidak," katanya ketika ditemui di Dewan Rakyat, hari ini.

Terdahulu, Najib yang juga Menteri Kewangan membentangkan Bajet 2018 di Parlimen dengan mengetengahkan lapan tunjang utama antaranya merancak pelaburan perdagangan dan industri, mengutamakan kesejahteraan rakyat dan peluang menjana pendapatan dan meningkatkan kecekapan dan penyampaian GLC dan perkhidmatan awam.

Bajet tahun ini juga bertemakan 'memakmur ekonomi yang inklusif, mengimbangi keunggulan duniawi dan ukhrawi demi mensejahtera kehidupan rakyat, menuju aspirasi TN50'.

Pembangkang ciplak bajet BN

Wee Ka Siong
SHAH ALAM - Pakatan Harapan didakwa menciplak bajet BN dengan membentangkan bajet yang dirancang kerajaan sepanjang tahun ini.

Menurut Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong, pakatan pembangkang seperti tidak melakukan kajian dengan teliti apabila didapati semua kandungan yang ada dalam bajet mereka sama seperti bajet BN.

"Saya masih ingat lagi dari 2016 hingga hari ini, peruntukan kerajaan untuk kampung baru Cina telah disediakan sebanyak RM102 juta.

"Jika ditambah dengan peruntukan bagi tujuan pengubahsuaian sebanyak RM17 juta, ia telah menghampiri RM120 juta.

"Yang peliknya, kenapa Pakatan Harapan mendakwa BN hanya memperuntukkan RM20 juta sahaja kepada pembangunan kampung baru Cina?" katanya seperti dipetik dalam Sin Chew Daily.

Beliau berkata, pihak pembangkang sebenarnya ingin mengulangi apa yang telah dilakukan BN, sebab itulah mereka cuba menciplak bajet dan meniru segala rancangan BN yang telah diberikan kepada rakyat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...