TERKINI :

Wednesday, October 25, 2017

Hapuskan GST, tol keutamaan untuk rakyat dalam Belanjawan Alternatif PH

MALAYSIA DATELINE

Hapuskan  GST, tol  keutamaan untuk rakyat dalam Belanjawan Alternatif PH
Belanjawan Alternatif Malaysia 2018 kali ini bertemakan Belanja berhemah, potong cukai dan pilihan Harapan.

Ini adalah belanjawan alternatif ketiga selepas Pakatan Harapan (PH) dibentuk pada 2015.

Belanjawan Alternatif Malaysia ini dibahagikan kepada empat bagian itu menyenaraikan dan menyentuh mengenai perkembangan ekonomi dari tahun 2017 dan apa yang diharapkan oleh PH pada tahun 2018.

Belanjawan Alternatif ini juga menyediakan pelan tindakan mengenai bagaimana jika PH akan menguruskan perbelanjaan kerajaan sekiranya menang dalam Pilihan Raya Umum ke-14 akan datang.

Belanjawan Alternatif juga menyentuh mengenai dasar utama manifesto ekonomi untuk PRU14 yang mengambarkan dasar-dasar fiskal, kewangan dan ekonomi jangka sederhana yang akan dilaksanakan oleh PH apabila diberikan mandat lima tahun memerintah oleh rakyat dalam PRU14 nanti.

Belanjawan Alternatif juga menyediakan apa yang PH Malaysia kelihatan pada 2030 selepas 12 tahun pemerintahan kelak yang mengambarkan impak positif kepada sosial dan ekonomi yang boleh dinikmati rakyat.

Antara 10 intipati Belanjawan Alternatif 2018 oleh PH adalah:
1. Mengapuskan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST)

2. Pendidikan percuma iaitu membantu penghapusan hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dan pendidikan percuma untuk rakyat.
3. Pelaksanaan gaji minma Rm1,500 di seluruh negara

4. Rumah mampu milik untuk semua rakyat miliki rumah

5. Menghapuskan rasuah

6. Menghapuskan campurtangan politik dalam Felda

7. Menghapuskan tol dengan membeli balik syarikat konsesi

8. Menaikkan royalti minyak Kelantan, Terengganu,Sabah dan Sarawak sebanyak 20 peratus.

9. Bagi golongan wanita diberikan cuti bersalin sebanyak 120 hari dan paras gaji yang setara dengan pekerja lelaki.

10. Menyediakan dana khas pembangunan bagi Sabah dan Sarawaksebanyak RM75 bilion.

Belanjawan Alternatif Malaysia 2018 ini telah dibacakan oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail di Parlimen hari ini yang dihadiri ke semua ahli parlimen parti pembangkang.

Ia turut dihadiri satu-satunya Ahli Parlimen (Pas) Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar.

Pembentangan Belanjawan Alternatif 2018 dari PH telah diperincikan kandungannya (dari kiri) oleh Pengarah Strategik AMANAH Dr Dzulkifly Ahmad, Ahli Parlimen Kelana Jaya Wong Cheng, Ahli Parlimen Serdang Ong Kian Ming, Ketua Strategik Bersatu Dr Rais Hussin.

Syukur Alhamdulillah.. Harga minyak naik lagiHarga minyak untuk minggu mendatang menyaksikan kenaikan antara 2sen hingga 3sen seliter.

Bermula jam 12.01 tengah malam ini, RON95 dan RON97 akan dijual 3sen lebih mahal dengan harga masing-masing ditetapkan pada RM2.20 dan RM2.50 seliter.

Harga baru itu adalah yang ketiga tertinggi sejak 31 minggu lalu apabila mekanisme penentuan harga secara mingguan diperkenalkan.

Sementara itu, harga diesel akan naik 2sen, menjadikan harga jualannya RM2.13 seliter.

Harga baru diumumkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) petang ini.

Mekanisme penetapan harga bahan bakar mingguan mula dikuatkuasakan pada April lalu.

Ia ditetapkan berdasarkan kedudukan harga Means of Platts Singapore (Mops) serta kekukuhan ringgit berbanding dolar Amerika Syarikat pada minggu terdahulu.

Sesuatu untuk direnung,antara kos sara hidup dan gaya hidup di zaman NAJIB memerintah


BERNAMA


Sesuatu untuk direnung,antara kos sara hidup dan gaya hidup
Telefon pintar terbaru, tudung selebriti, langganan WiFi, keseluruhan langganan pakej Astro dan sebagainya bukan termasuk barangan kos sara hidup. Pada asasnya ia adalah keperluan gaya hidup dan kos yang ditanggung bersama dengannya perlu dirujuk sebagai sebagai ‘kos gaya hidup’, kata MajlisBekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak).

Timbalan presidennya Tan Sri Abdul Rahman Sulaiman dalam komentar yang dikeluarkan hari ini, menjelang pembentangan Bajet 2018 di Parlimen pada Jumaat ini, beliau berkata ada orang mungkin berpendapat barangan ini benar-benar perlu dan keperluan penting dalam kehidupan hari ini sejajar dengan hasrat kerajaan untuk mencapai status negara berpendapatan tinggi.

“Baiklah, sekiranya perlu, biar begitu. namun perlu diingat bahawa barangan ini bukan kos sara hidup. Pada asasnya ia adalah keperluan gaya hidup dan kos yang ditanggung bersama dengannya perlu dirujuk sebagai kos gaya hidup,” katanya.

Beliau berkata dalam menghitung kos sebenar kehidupan, mungkin ada kecenderungan sesetengah pihak untuk mencampuradukkan kedua-duanya, satu jumlah yang boleh memeranjatkan.

“Bagi mengelak kekeliruan yang mungkin berlaku, kemungkinan sekarang lebih baik dan bijaksana bagi kerajaan untuk mengeluarkan formula atau istilah baharu untuk menerangkan keadaan kebimbangan semasa berhubung kos yang ditanggung rakyat Malaysia dalam kehidupan harian mereka, katanya.

Abdul Rahman mencadangkan supaya keadaan ini harus dipanggil Belanja Kehidupan , yang diperoleh dengan menambah kos sara hidup dan kos gaya hidup.

(Kos Sara Hidup + Kos Gaya Hidup = Belanja Kehidupan)

Menyedari bahawa isu kos sara hidup yang semakin meningkat telah menjadi perkara yang tidak tentu arahnya terutama di kalangan isi rumah berpendapatan rendah (B40) dan pertengahan (M40) ketika ini, Abdul Rahman optimis bahawa kerajaan melalui bajet akan datang ini akan terus memperkenalkan langkah-langkah untuk mengurangkan bebanan rakyat, selaras dengan strategi menjaga ekonomi rakyat.

“Bagaimanapun, tiada siapa patut mengharapkan satu keajaiban. Harga akan meningkat

tahun demi tahun dengan atau tanpa pengenalan cukai baharu. Seiring dengan kenaikan harga, kos sudah pasti akan meningkat termasuk kos sara hidup, katanya.

Abdul Rahman berkata kenaikan harga makanan tidak ada kaitan langsung dengan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) seperti yang didakwa sesetengah pihak kerana barangan yang terlibat adalah sama ada cukai dikecualikan, kadar sifar atau bersubsidi.

Bagi membantu mengurangkan bebanan rakyat terhadap impak kenaikan kos sara hidup, beliau berkata kerajaan telah memperkenalkan pelbagai langkah termasuk Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), Klinik 1Malaysia dan Kedai Rakyat 1Malaysia.

Abdul Rahman berkata dengan permulaan perkhidmatan MRT Laluan Sungai Buloh-Kajang pada Julai lepas turut membantu penduduk Lembah Klang menangani masalah pengangkutan mereka.

“Memandangkan langkah-langkah yang diambil kerajaan setakat ini, maka wajarlah untuk mengharapkan rakyat juga memainkan peranan dalam mengurangkan bebanan mereka.

Mereka boleh berbuat demikian dengan meningkatkan keupayaan pendapatan mereka sama ada melalui produktiviti yang lebih tinggi, meningkatkan kecekapan atau bahkan melakukan kerja sambilan sebagai tambahan. Kalau boleh, mereka juga harus mengurangkan perbelanjaan mereka pada

barangan bukan kos sara hidup atau sekurang-kurangnya menangguhkan sementara hasrat untuk memuaskan kehendak hati mereka, katanya.

Mengenai Bajet, Abdul Rahman berkata dalam merangka dokumen belanjawan, kerajaan perlu mengambil kira jumlah hasil yang dijangkakan untuk dipungut bagi tahun yang dibincangkan itu dan menimbangkannya dengan hasrat rakyat , sementara pada masa sama, memastikan momentum pertumbuhan ekonomi dapat dikekalkan.

Beliau berkata Bajet 2018, yang dilabelkan sebagai Bajet Pilihan Raya juga menarik lebih banyak perhatian di kalangan rakyat kerana negara kini dalam pusingan terakhir persediaannya menghadapi Pilihan Raya Umum ke-14 yang perlu diadakan sebelum Ogos tahun depan.

Selaras dengan ini, jangkaan umum rakyat juga agak tinggi daripada biasa dengan senarai kehendak mereka lebih panjang daripada biasa.

Kali ini, ramai orang menanti-nantikan apa yang dipanggil “goodies dalam bentuk insentif, pemotongan cukai atau hadiah secara langsung seperti bonus untuk penjawat awam dan pesara, peningkatan pembayaran BR1M, peningkatan dalam kuantum elaun nelayan atau subsidi input lebih tinggi untuk para petani.

Sebagai seorang pemimpin kerajaan yang bertanggungjawab dan penyayang, Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Datuk Seri Najib Tun Razak sudah pasti suka untuk menggembirakan dan memenuhi impian setiap lapisan masyarakat, katanya.

RM1.6 juta tulis artikel burukkan Anwar?

ARIF ATAN

http://s3media.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2017/06/najib_anwar_600.jpg
Seorang pemimpin AMANAH mengemukakan soalan kepada Perdana Menteri berhubung bayaran sebenar kepada bekas penulis ucapan George W Bush, Joshua Trevino untuk menyerang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ahli Parlimen Sepang, Hanipa Maidin berkata, soalan pada sidang Dewan Rakyat kali ini penting memandangkan sebanyak AS$389,724.70 (RM 1.61 juta) didakwa terlibat bagi tujuan tersebut.

Menurutnya, apa yang beliau tahu berkenaan latar belakang Trevino hanya melalui beberapa artikel yang dibaca dari penerbitan luar negara seperti artikel oleh Rosie Gray dan beberapa yang lain.

“Dilaporkan beliau adalah mantan ‘speech writer’ dalam pentadbiran mantan Presiden Amerika, George W.Bush, mantan konsultan dan pegawai Tentera AS. Dia juga dikatakan terlibat dengan Yayasan Polisi Awam Texas,” ujarnya.

Sehubungan itu, Hanipa memberitahu, tindakannya sebagai Ahli Parlimen mahu mendapatkan pengesahan maklumat berkaitan pembayaran sejumlah RM1.6 juta itu adalah munasabah.

Sebelum ini, Ketua Pemuda PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad yang pada 2013 merupakan Pengarah Komunikasi parti itu mendesak Najib menjelaskan sama ada kerajaan mengetahui Joshua adalah penyokong kuat rejim Israel.

Menurutnya, kerajaan Malaysia pernah didapati membayar RM94 juta kepada FBC Media antara 2007 hingga 2010 selain daripada bayaran AS$70,000 kepada Apco Worldwide oleh FBC untuk melobi kerajaan Amerika Syarikat bagi pihak Najib.

Empat tahun lalu, Trevino mengaku menerima AS$389,724.70 daripada kerajaan Malaysia untuk mengendalikan blog MalaysiaMatter.com dan MalaysiaWatcher.com.

Pengakuan itu didapati menerusi pemfailan pendapatan beliau dengan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat.

C4: Bos SPRM perlu tunjuk integriti jelaskan dakwaan skandal

 cynthia-dzul-1
PETALING JAYA: Pusat Membanteras Rasuah dan Kronisme (C4) menggesa Tan Sri Dzulkifli Ahmad menunjukkan integritinya sebagai ketua pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), dengan membuat penjelasan berhubung dakwaan beliau menjalin hubungan sulit dengan isteri orang.

Pengarah Eksekutif C4, Cynthia Gabriel berkata, tugas Dzulkifli ialah mempromosi integriti dan dakwaan “skandal” itu melanggar Seksyen 2 Akta SPRM mengenai promosi integriti.

“Ketua SPRM itu mungkin sedang memburukkan keadaan bagi dirinya. Pada mulanya, ia kelihatan seperti ‘hubungan’ itu dan penghapusan rasuah sememangnya 2 perkara berasingan dan tiada kaitan dengan kerjanya.

“Tetapi, usahanya mempromosikan ikrar integriti meletakkannya dalam keadaan tersepit.

“Integriti sepatutnya menyeluruh, ini bermaksud pemimpin berintegriti patut menunjukkan nilai baik, tetapi beliau gagal,” kata aktivis anti-rasuah itu kepada FMT.

Sehubungan itu, Cynthia menggesa Dzulkifli menjelaskan perkara sebenar.

“Beliau perlu memberitahu perkara sebenar kerana itu sebahagian daripada integriti yang kamu bertanggungjawab ke atas sesuatu.”

“Jika tidak melakukannya, beliau hanya perlu membuat penafian. Jika betul, beliau harus memberitahu perkara sebenar. Ini sebahagian daripada usaha mempromosi integriti dan Seksyen 2 Akta SPRM mengkehendaki beliau berbuat sedemikian.”

Katanya, Dzulkifli yang giat menggesa parti politik dan pemimpin melakukan ikrar integriti, sepatutnya menunjukkan teladan baik dengan “melakukan apa yang beliau war-warkan”.

Beliau berkata, pegawai kerajaan tertakluk kepada penelitian umum berbanding orang lain.

“Ketua SPRM itu lebih tahu mengenainya berbanding orang lain. Walaupun dakwaan skandal itu ialah hal peribadi, kami percaya nama SPRM tidak patut tercemar disebabkannya.”

Sebelum ini sebuah rakaman kamera litar tertutup tersebar menunjukkan seorang lelaki yang didakwa ialah Dzulkifli dan seorang wanita dikatakan isteri orang berpegang tangan dan memasuki sebuah restoran di Bali, Indonesia, sekitar Julai lalu.

Satu lagi klip video menunjukkan tiket penerbangan, dokumen pendaftaran hotel dan rakaman lain memaparkan pasangan itu serta bagasi dikeluarkan dari sebuah hotel.

Pada 16 Oktober lalu, Dzulkifli mengecam dakwaan itu “kotor” dan “keji”, tetapi berikrar akan meneruskan kempen anti-rasuah dengan agresif.

Wanita itu dan suaminya dilaporkan bercerai bulan lepas.

Peguam hak asasi, Syahredzan Johan bagaimanapun tidak berpendapat dakwaan skandal itu akan menjejaskan kerja Dzulkifli sebagai ketua SPRM.

“Secara peribadi, saya tidak fikir itu hubungan luar nikah itu akan menjejaskan kerjanya.

“Jadi, saya fikir walaupun ia akan dikritik orang ramai, jika ianya benar, saya tidak fikir beliau patut letak jawatan.

“Selagi tidak menjejaskan kerjanya, saya tidak rasa kita patut campur tangan dalam hubungan peribadinya.”

Bagaimanapun, katanya, kerja Dzulkifli mungkin terkesan jika beliau diugut.

“Seseorang yang hendak menyembunyikan sesuatu boleh terjejas, jika beliau diugut.

“Dalam situasi itu, sudah tentu kerjanya akan terjejas. Tetapi disebabkan dakwaan ini sudah tersebar luas, secara ironiknya peluang itu berkurangan.”

Bajet Alternatif: PH cadang mansuh GST, kekalkan BR1M

 Wan-Azizah_bajet_600_new
KUALA LUMPUR: Pakatan Harapan (PH) menerusi Bajet Alternatif 2018 mengulangi hasrat untuk memansuhkan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dan mengembalikan subsidi bahan api.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail ketika mengumumkan Bajet Alternatif di luar Dewan Rakyat berkata, hasrat menghapuskan GST dan mengembalikan cukai jualan dan perkhidmatan pada 2018 bukan tindakan populis, sebaliknya bertujuan meremajakan penggunaan.

“Niat kami adalah untuk mengembalikan RM25.50 bilion ke dalam ekonomi dan membantu meringankan situasi suram ekonomi bagi semua orang,” katanya hari ini.

Presiden PH itu berkata, subsidi minyak perlu diberikan kepada rakyat kerana Malaysia ialah pengeluar minyak.

“Untuk itu kami mencadangkan subsidi minyak sekitar RM1 bilion pada 2018.

“Ini bermakna pengurangan 20 sen seliter untuk sejumlah 5.4 bilion liter petrol bersubsidi.”

Bagaimanapun, katanya, PH tidak bercadang mengembalikan subsidi gula atas faktor kesihatan, tetapi akan mengekalkan pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).

Beliau berkata, PH mengiktiraf BR1M berupaya membantu golongan memerlukan, tetapi mencadangkan penerimanya melakukan sesuatu yang positif bagi meningkatkan produktiviti mereka.

“Contohnya kami mungkin akan memberikan bayaran BR1M, bersyarat penerimanya mesti bekerja dan kekal bekerja sekurang-kurangnya 3 bulan.”

Wan Azizah berkata, PH juga akan mensyaratkan penerima BR1M menggunakan bantuan kewangan itu untuk perbelanjaan seisi keluarga, seperti membayar bil utiliti dan pendidikan.

“Untuk itu, kami perlu bekerjasama erat dengan pasar raya dan pembekal utiliti, oleh itu kami akan memperbaiki bantuan BR1M pada 2018 dan menggunakan jumlah RM5.4 bilion yang sama seperti kerajaan pusat bagi program bantuan sosial ini,” katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...