TERKINI :

Tuesday, October 24, 2017

Penyokong Pas pilih Bersatu, ahli Umno masuk AMANAH

ARIF ATAN

Asmirul Anuar Aris (bersongkok) pada Konvensyen Nasional AMANAH di Alor Setar.

Sudah menjadi trend di Kedah menjelang Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) yang semakin hampir ini apabila wujud aliran penyertaan ahli dan penyokong Pas ke dalam parti Bersatu.

Ketua Pemuda AMANAH Kedah, Asmirul Anuar Aris memberitahu tindakan mereka itu ekoran bagi mengelak tekanan dahsyat jika menyatakan sokongan secara terbuka kepada AMANAH.

Katanya, walaupun penyokong Pas sudah mula mendekati AMANAH akhir-akhir ini tetapi bukan sedikit ahli Pas yang terus memilih Bersatu.

“Mereka takut dilabel pengkhianat yang nampaknya panggilan itu sudah menjadi senjata orang yang ekstrem dalam Pas untuk menjauhkan sokongan kepada AMANAH.

“Pada masa sama, ramai ahli Umno pula selesa memilih AMANAH. Bagi saya apabila ahli Umno masuk AMANAH dan ahli Pas pula masuk dalam Bersatu, ini satu strategi silang politik menjelang pilihan raya yang baik,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui Malaysia Dateline kelmarin selepas Konvensyen Nasional AMANAH 2017 di Hotel Royale Signature, Alor Setar ditangguhkan.

Mengulas lanjut, Asmirul yang juga Ketua Pemuda Pakatan Harapan Kedah berkata, tekanan untuk ahli dan penyokong Pas memilih Bersatu tidak sehebat jika mereka menyertai AMANAH.

“Saya sentiasa berlapang dada dengan perkembangan positif ini. Bersatu dan AMANAH adalah rakan dalam Pakatan Harapan. Saya sudah merata-rata ke akar umbi dan mendapati ramai ahli Pas sudah menyertai Bersatu.

“Alhamdulillah, masa sama kita pula dengan mudahnya dapat tarik keyakinan ahli Umno yang nampaknya selesa dengan pendekatan ukhwah dan mesra diamalkan AMANAH,” ujarnya.

Antara kawasan yang menyaksikan peralihan sokongan daripada Pas kepada Bersatu dan AMANAH, jelasnya, seperti dapat dilihat berlaku di Kuala Kedah, Baling dan Padang Terap.

“Bahkan di Padang Terap, awalnya orang Pas mendabik dada mengangggap AMANAH tidak boleh masuk tempat mereka. Alhamdulillah, akhir-akhir ini rakyat mula sedar. Ramai ahli Pas sudah berminat dengan AMANAH,” akuinya.

Mengulas kehadiran dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kedah pada hari perasmian Konvensyen Nasional AMANAH, 21 Oktober lalu, beliau berkata, sokongan Datuk Amiruddin Hamzah (Anak Bukit) dan Mohd Nasir Mustafa (Kubang Rotan) menyumbang kesan positif kepada AMANAH.

“Mereka berdua dari Kuala Kedah. Kehadiran mereka itu sebenarnya memberi implikasi kepada ahli-ahli Pas.

“Datuk Amiruddin sendiri pernah jemput saya untuk agihkan sumbangan kepada rakyat di Anak Bukit walaupun tidak secara rasmi mengumumkan penyertaannya dalam AMANAH.

“Di Anak Bukit juga, jangan terkejut apabila jentera pilihan raya Pas yang banyak membantu Datuk Amiruddin sebelum ini boleh pula buka pejabat AMANAH.

“Siap elok sebelah-menyebelah dengan pejabat PKR. Mereka boleh bekerjasama. Alhamdulillah. Ini satu perkembangan yang amat baik bagi Pakatan Harapan di Kedah khususnya,” tambah Asmirul lagi.

Ribuan hadirin memenuhi Dataran Wisma Harapan Baru Kedah dalam program Rapat Umum Selamatkan Malaysia Jumaat lalu.

‘Kenapa Najib tolak soalan berkaitan 1MDB di Dewan Rakyat?’

Oct 23 2017 / Suara Keadilan

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menuntut Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk menjelaskan sebab di sebalik keengganannya menjawab soalan berkaitan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) di Dewan Rakyat.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu berkata, Najib menolak empat soalan yang menyentuh isu pengesahan kompaun Bank Negara Malaysia (BNM) ke atas 1MDB, isu pematuhan 1MDB terhadap penarikan balik pelaburan oleh Bank Negara dan isu membawa pulang kembali aset-aset yang dirampas oleh Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (DoJ).

"Pertanyaan saya itu ditolak. Kenapa ia ditolak? Pada hari ini saya telah menerima surat jawapan dari Pejabat Setiausaha Dewan Rakyat bagi memaklumkan alasan penolakannya.

"Isu-isu yang kita bangkitkan bukan hanya berkaitan kompaun yang dikenakan oleh Bank Negara terhadap 1MDB dan pendirian balik pelaburan tetapi juga tindakan perundangan terhadap kesalahan jenayah 1MDB yang berada di bawah jurisdiksi Najib," katanya pada sidang media di Parlimen, hari ini, lapor The Malaysian Insight.

Wan Azizah berkata, satu usul di bawah Peraturan 99, iaitu Peraturan-peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat telah dikemukan oleh 60 ahli Parlimen pembangkang termasuk Warisan dan PAS bagi menentang keputusan tersebut.

"Menurut Peraturan 99 itu, ia memadai dengan usul bersendiri seorang ahli. Namun, kami telah mengemukakan usul bersendiri itu dengan ditandatangani lebih a 60 ahli Parlimen pembangkang yang merangkumi KEADILAN, DAP, Amanah, Bersatu, Warisan serta PAS," katanya.

Menurut beliau, ia dikemukakan semasa sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini untuk mendapatkan penjelasan berhubung kenyataan media yang Bank Negara berkaitan cadangan yang dikemukakan kepada Peguam Negara, Apandi Ali.

Cadangan itu adalah berkaitan pendakwaan jenayah di bawah Akta Kawalan Pertukaran Wang 1953 (ECA) atas kesalahan pelanggaran Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 sehingga dikenakan kompaun sebanyak RM115.8 juta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...