TERKINI :

Thursday, October 19, 2017

‘Pembohongan Agama’ demi politik,kuasa dan harta

Ahmad Sayuti Bashiron

http://www.sinarharian.com.my/polopoly_fs/1.153831.1366813936!/image/image.jpg_gen/derivatives/landscape_624/image.jpg 

Sejak Khamis 27 Mac 2014, saat Pas sudah dua kali kemukakan kertas cadangan untuk keluar dari kerjasama politik dengan PKR-DAP ketika kemuncak serangan rakyat pada tindakan khianat Pas di Kota Damansara, Sungai Acheh, isu calon pil kuda, dan lain-lain, maka sebaik Menteri Jamil Khir bangkit cabar Pas untuk bawa hudud ke Parlimen, mungkin dah beratus kali kita nasihatkan kepimpinan bahawa “JANGAN SESEKALI percaya pada Umno”.

Sebab Umno-BN itu jahat, zalim dan pembohong besar. Bahkan setiap inci gerak-tari atau patah perkataan Umno itu semuanya adalah perangkap politik untuk hancurkan pembangkang, Islam dan Melayu.

Kita sebut tak ada satu pun sikap Umno itu boleh manfaat buat Islam atau Melayu. Kita pesan, kekallah beristiqamah demi perjanjian tahaaluf siyasi sudah disepakati yangg jelas ‘SANGAT MENGUNTUNGKAN dakwah dan politik’ itu.

Sebab matlamat jangka panjang kita adalah untuk bebaskan Malaysia dan seterusnya membawa kebebasan pada sistem yang rosak yang Umno tinggalkan.

Di situlah ruang dan medan untuk Islam menjadi sistem demi mengisi keperluan ummah dan negara kita kelak. Jangan terburu. Jangan bodoh dan masuk dalam perangkap itu!

Kalangan mereka itu adik-adik yg sangat naif politik. Baru pulang dari luar negara, dari Mesir dan Timur Tengah, jiwa penuh retorik “al-Islamu huwal haal” (Islam lah jalan penyelesaiannya) yang baru mahu berjinak dengan parti politik dan lain-lain, terus bangkit membantah, kamu semua itu bukan golongan yang tulen (asolah) dalam perjuangan Pas.

Mereka melenting -‘Hudud itu darah daging Pas, hudud perjuangan sebenar Pas’, kalau gagal buat hudud 2015 saya letak jawatan Menteri Besar, siapa yang tak sokong hudud mereka anti Islam.
Pergi mampus dengan PKRpDAP yang anti hudud hatta kita tak kesah kalah pilihan raya sekalipun, asalkan Allah redha katanya.

Kemuncaknya 7 September 2014, Haji Abdul Hadi Awang cakap lagi – kalau kamu tak setuju dengan keputusan itu, kamu keluarlah dari Pas dan tubuhkan parti sendiri. Jangan lagi duduk dalam Pas dan jadi nyamuk yang bising.

Sabtu 6 Jun 2015, disaksikan lebih 2,000 perwakilan Muktamar di Kuala Selangor, akhirnya Haji Hadi yang bergelar ulamak itu terus sanggup salah-gunakan “veto” untuk putuskan langsung hubungan dengan DAP dengan arahkan usul putus dengan DAP “diterima tanpa dibenarkan bahas” sehinggalah terbubarnya PR akhirnya.

Itulah kisah malapetaka (nakbah) ciptaan ulamak itu. Itu juga barangkali titik pertama dalam sejarah pasca Nubuwaah sesebuah sekumpulan Islam sanggup khianati perjanjian bertulis yang mereka tandatangani tanpa satu pun alasan yang mampu disandarkan.

Demi hudud sahaja katanya, habis semua dijadikan musuh. Manakala musuh Umno itu dijadikan sahabat berpeluk-cium depan khalayak tanpa lagi malu dan segan.

Sejak itu juga, hudud dah hilang. Ditukar nama RUU355 yang 4 kali bertukar-tukar matannya dan 3 kali ditangguh-tangguhkan mengikut skrip Umno. Bahkan November 2016 Haji Hadi sebut dengan bangga sekali RUU355 ini bukan sesekali untuk buat hudud di Kelantan. Satu dunia tertipu dan akhirnya melopong hairan.

Dan hari ini seorang ulamak lain pula kata tangguhkan lagi RUU355 itu hingga lepas PRU14 untuk dibawa ke Parlimen, itupun jika Pas menang katanya.

Ikhwah yang dirahmati…Inilah politik yang tiada rahmah padanya.

Episod kaffarah berupa kehinaan kata dan tindakan buruk para ustaz Pas yg terbukti dah berulang-ulang khianat dan bohong atas nama agama dan ulamak ini sudah pun di-institusikan, dan disokong pula oleh pengikut yang ta’asub secara ghulluw pada susuk ulamak itu, tanpa secebis keberanian menegur dan membetulkan.

Benarlah amaran Allah ini;

*وَلَوْ شِئْنَا لَرَفَعْنَاهُ بِهَا وَلَكِنَّهُ أَخْلَدَ إِلَى الأَرْضِ وَاتَّبَعَ هَوَاهُ فَمَثَلُهُ كَمَثَلِ الْكَلْبِ إِن تَحْمِلْ عَلَيْهِ يَلْهَثْ أَوْ تَتْرُكْهُ يَلْهَث ذَّلِكَ مَثَلُ الْقَوْمِ الَّذِينَ كَذَّبُواْ بِآيَاتِنَا فَاقْصُصِ الْقَصَصَ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ*

Maksudnya;
Bandingan mereka yang cenderong mengikut hawa nafsunya dengan melakukan “pembohongan atas nama Allah”, adalah seperti anjing, yg mana tatkala Engkau menghalaunya ia pasti menghulurkan lidahnya termengah-mengah. Dan jika Engkau membiarkannya ia juga terus menghulurkan lidahnya termengah-mengah.

[ Al-‘Araf 176]

Benarlah sekali,
Kisah “penunggang agama” sebegitu telah lama dinaqalkan dalam Al-Quran untuk kita bersama jadikannya sebagai pengajaran bagi berfikir.

Insya Allah beruntunglah pula siapa atau kumpulan yg meneruskan perjuangan ini berdasarkan PRINSIP PERJUANGAN yang dibentuk dari setiap ilmju dan ‘ibrah yang dilalui itu.

BN bermasalah kekalkan kuasa, kurang ‘kerusi selamat’, kata pensyarah

 http://www.thesundaily.my/sites/default/files/thesun/Catalogue/600px-Flag_of_Barisan_Nasio.jpg
Prof Marzuki Mohamad dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia berkata, BN akan kekal sebagai parti pemerintah jika mereka memenangi 100 daripada 222 kerusi Parlimen.

“Melainkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dapat menjadikan baki kerusi itu sebagai kerusi selamat untuk BN, mengadakan pilihan raya umum sekarang agak berisiko untuk beliau,” katanya.

Dalam analisis yang dipetik New Mandala hari ini, Marzuki berkata secara realistiknya, Umno hanya berpeluang memenangi 57 daripada 165 kerusi Parlimen di Semenanjung, sedangkan 70 daripada kerusi itu adalah kawasan bermajoriti Melayu, di mana 70% daripada pengundi ialah orang Melayu.

Beliau berkata, 8 daripada kerusi Parlimen itu terletak di Kedah yang merupakan kubu kuat Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Tun Dr Mahathir Mohamad, manakala sekurang-kurangnya 5 kerusi lain mempunyai pengaruh kuat Pas, lapor FMT.

Katanya, sokongan pengundi bukan Melayu untuk BN sangat rendah sejak PRU13, di mana tinjauan terbaru menunjukkan tiada peningkatan sokongan bukan Melayu untuk kerajaan.

Marzuki berkata, terdapat 47 kerusi Parlimen di kawasan bermajoriti Melayu kecil di Semenanjung, di mana lebih 30% ialah pengundi bukan Melayu.

“Pengaruh Pas di kawasan ini sangat kecil dan mungkin tidak memberi banyak kesan kepada perpecahan undi Melayu.

“Di kawasan inilah PH cuba tembusi dan memberi cabaran serius kepada BN. Sesetengah kerusi Parlimen di kawasan ini sudah berada di tangan PH.”

Katanya, terdapat 48 kawasan bermajoriti bukan Melayu di Semenanjung yang boleh dianggap kerusi selamat buat pembangkang.

Beliau berkata, BN hanya mempunyai baki 57 kerusi Parlimen di Sabah dan Sarawak yang merupakan ‘deposit tetap’ parti itu.

Bagaimanapun, katanya, 9 daripada kerusi itu kini dipegang pembangkang, dengan 5 lagi terletak di pantai timur Sabah yang cuba dikuasai Parti Warisan Sabah.

“Kerusi ini bukan lagi kerusi selamat untuk BN. Jadi, daripada 57 kerusi Parlimen di Sabah dan Sarawak, hanya 43 kerusi dianggap selamat untuk BN.”

Marzuki berkata, kemenangan BN pada PRU lalu disebabkan kemampuannya membangunkan ekonomi dan mengekalkan kestabilan politik.

Bagaimanapun, katanya, “keadaan ekonomi sekarang tidak kelihatan baik” susulan kenaikan kos sara hidup, pemansuhan subsidi untuk barangan penting, kadar inflasi disebabkan ringgit yang lemah serta pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST) sebanyak 6%.

Beliau menjangkakan Bajet 2018 yang bakal dibentangkan di Parlimen akhir bulan ini tidak dapat memberi banyak ruang kepada Najib untuk mencipta faktor “feel good” kerana “dana kerajaan semakin berkurangan, tanggungan besar dan masih perlu mengurangkan defisit bajet”.

Ini di samping skandal 1MDB yang menurut Marzuki, memberi kesan buruk kepada populariti Najib.

“Berdasarkan situasi ini, Najib mungkin memerlukan lebih banyak masa untuk mengubah keadaan.

“Tetapi, masa mungkin tidak menyebelahinya,” katanya.

Walaupun melobi, Malaysia gagal duduki kerusi Majlis Hak Asasi Manusia PBB


Kerajaan perlu menjelaskan sebab di sebalik kegagalan negara menduduki satu daripada 15 kerusi Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

“Amat mengejutkan apabila Malaysia gagal dalam usaha diplomatiknya. Kerajaan perlu memaklumkan kepada ahli Parlimen mengenai apa yang sebenarnya telah terjadi,” kata Ahli Parlimen Kluang, Liew Chin Tong.

Sehubungan itu, beliau akan menghantar soalan bagi sesi Waktu Pertanyaan Menteri pada 24 Oktober nanti bagi menggesa Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman menjelaskan perkara berkenaan dalam sesi Parlimen akan datang.

Chin Tong yang juga Pengarah Pendidikan Politik DAP turut meminta Anifah mendedahkan kos yang dikeluarkan kerajaan bagi menampung perbelanjaan melobi dan berkempen bagi mendapatkan kerusi Majlis Hak Asasi Manusia itu.

Malaysia pernah tewas dalam usahanya melobi kerusi untuk Majlis Hak Asasi Manusia pada 2006-2009 dan 2010-2013.

Ini adalah kegagalan ketiga negara yang hanya meraih 129 undi di belakang Afghanistan, Nepal, Pakistan dan Qatar.

Majlis yang diilhamkan pada Perhimpunan Agung PBB 2006 dan dianggotai 47 ahli itu bertanggungjawab memperkasakan promosi dan perlindungan hak asasi manusia di seluruh dunia dan mengetengahkan isu dan cadangan membabitkan perkara itu.

Mahkamah Persekutuan pula membebaskan Mat Sabu dari pertuduhan menghina pasukan keselamatan

KENYATAAN MEDIA

SEJARAH KEMERDEKAAN PERLU DITULIS SEMULA

Kes sejarah kemerdekaan Malaya kemudian Malaysia yang cuba saya kemukakan bahawa pejuang kemerdekaan bukan hanya diperjuangkan oleh Tunku Abdul Rahman, Dato Onn Jaafar, pemimpin Umno sahaja.

Malah saya mengatakan bahawa ia juga diperjuangkan oleh tokoh pejuang masyarakat termasuk juga Dr Burhanuddin al-Helmy, Ibrahim Yaakob, Datuk Ahmad Boestamam, Abu Bakar al-Baqir dan ramai lagi termasuk Mat Indera yang saya sebut pada satu ceramah di Padang Menora Pulau Pinang, enam tahun lalu.

Saya membangkitkan soal kenapa Pegawai British disanjung sebagai pejuang kememerdekaan manakala yang melawan British dianggap sebagai pengganas.

Peristiwa ceramah saya itu kemudian dibawa ke mahkamah oleh pemerintah. Saya yakin tindakan itu dibuat untuk membangkitkan kemarahan pasukan polis dan tentera kepada saya dan dieksploitasi semahunya oleh akbar Utusan dan TV3.

Selepas perbicaraan di Mahkamah Sesyen Butterworth, mahkamah membebaskan saya daripada tuduhan yang kemudiannya membawa kepada pihak pendakwa merayu ke Mahkamah Tibggi.

Mahkamah Tinggi kemudiannya juga membebaskan saya, dan pihak pendakwa merayu lagi ke Mahkamah Persekutuan.

Dalam perbicaaran yang berlangsung jam 11 pagi hari ini 10 Oktober 2017, mahkamah sekali lagi membebaskan saya dari tuduhan menghina pasukan keselamatan.

Saya berterima kasih dan besyukur kepada Allah di atas keputusan yang dibuat hakim hari ini. Juga kepada peguam-peguam yang terus membela saya yang diketuai Mohamed Hanipa Maidin, sdra Aminuddin dan Sdra Nassar Khan. Pertarungan yang berlangsung enam tahun akhirnya berakhir pagi tadi dengan keputusan Mahkamah Persekutuan menolak rayuan oleh pendakwa.

Maka kita akui sejarah yang ditulis termasuk oleh Kerajaan Negeri Johor bahawa Mat Indera juga adalah salah seorang pejuang kemerdekaan.

#AmanahDemiNegara

MOHAMAD SABU
Presiden
Parti Amanah Negara

19 OKTOBER 2017

Dr M: Bagaimana Malaysia boleh hapuskan GST


19 Okt 2017

Malaysia tidak perlukan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) dan ia boleh dihapuskan tanpa menjejaskan pendapatan kerajaan atau membebankan rakyat, kata Pengerusi Pakatan Harapan (HARAPAN) Tun Dr Mahathir Mohamad.

Menurut Mahathir, kerajaan Najib melaksanakan GST untuk menampung kerugian akibat penyelewengan dana awam yang dibelanjakan untuk dasar-dasar populis.

Katanya, ini termasuklah Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), elaun RM300 kepada nelayan, pemberian RM800 untuk pengerusi-pengerusi Jawantankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), tajaan program hari, dan pemberian wang persaraan untuk golongan yang tidak layak.

“Kerajaan Perdana Menteri Najib Razak tidak mempunyai wang yang cukup kerana penyelewengan dalam pengurusan dana kerajaan yang digunakan untuk meraih populariti untuk diri sendiri,” katanya.

Menurut Mahathir, tindakan Najib menaikkan gaji penjawat awam, menambah jumlah penjawat awam kepada 1.6 juta serta menubuhkan agensi-agensi dengan peruntukan yang besar seperti Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) telah menjejaskan lagi dana kerajaan.

“Semua pihak yang mendapat untung daripada pemberian Najib mungkin berasa gembira. Namun sebenarnya peningkatan pendapatan itu tidak begitu menguntungkan mereka.

“Ini kerana peningkatan gaji mereka selalunya menyebabkan kenaikan kos hidup. Dalam kata lain, peningkatan gaji tidak meningkatkan kemampuan membeli mereka.

Beban kekurangan dana

“Yang penting bukannya berapa banyak gaji seseorang. Yang penting adalah kemampuan membelinya. Apabila kos barangan dan perkhidmatan meningkat, pendapatan tambahan yang diperoleh seseorang tidak begitu bermakna,” kata Mahathir.

Untuk mengatasi beban kekurangan dana, kerajaan perlu mengurangkan defisit dengan menghapuskan kepercayaan bahawa wang mampu membeli populariti, mengurangkan kos dan menampung kerugian 1MDB, kata Mahathir.

Mahathir menambah, kebanyakan penerima BR1M mampu hidup tanpa BR1M dan pemberian BR1M seharusnya ditukar kepada elaun untuk golongan miskin yang tidak mempunyai pekerjaan.

“Jumlah sebenar bantuan kepada golongan miskin tegar seharusnya dinaikkan dan diberikan setiap bulan, bukannya setahun sekali,” katanya.

Berkenaan elaun kepada nelayan, Mahathir berkata tindakan yang tepat untuk dilakukan adalah meningkatkan usaha penguatkuasaan dalam memastikan nelayan asing tidak menceroboh perairan negara sekaligus membolehkan golongan nelayan tempatan meraih pendapatan yang lebih tinggi.

“Pelbagai lagi elaun seumpamanya perlu dikaji semula atau dimansuhkan. Kenaikan gaji penjawat awam tidak seharusnya datang dengan kemerosotan nilai wang. Ada cara lain untuk melaksanakannya.

“Jika kerajaan berhemah dalam pengurusan dana kerajaan, kekurangan dana tidak seharusnya terjadi. Pengenalan cukai baru boleh dielakkan,” katanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...