TERKINI :

Friday, October 6, 2017

Wajarkah Ahmad Yakob berada dalam majlis buka aurat?

ULAS ISU

Dua atau tiga minggu lepas saya rasa boleh bangga dengan tindakan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan (JHAIK) yang telah mengeluarkan notis saman kepada seorang lelaki kerana berseluar pendek. Lelaki itu dicadangkan denda RM1,000 dan diminta menjalani kauseling wajib.
Ini sahih bukan budaya Melayu. pakai skirt. 
Walaupun tindakan itu dicemuhi oleh ramai orang kerana ia dianggap tindakan ekstrimis, tetapi secara peribadi saya bangga dengan tindakan tegas itu. Bagi saya apa yang berlaku itu, perwujudan peraturan itu adalah sebahagian keunikan dan keistimewaan negeri Kelantan.

Saya minta orang faham dengan
 tindakan itu dan berilah hak kepada kerajaan Kelantan. Lagi pun undang-undang untuk mengambil tindakan ke atas lelaki Islam berseluar pendek di tempat setidak sepatutnya di Kelantan sudah digubal sejak 30 tahun lalu.
Kurang manis persembahan begini di hadapan Ustaz.
Bagaimana pun saya sedih dan semacam kontas pula dengan apa yang berlaku malam semalam di majlis perasmian pintu gerbang Cheng Ho di Jalan Kebun Sultan Kota Bharu bila mana diraikan dengan  persembahan oleh peserta yang tidak menutup aurat.

Maksudnya penari kebudayaan di majlis itu berpakaian kurang sopan dan dianggap menjolok mata. Ia juga boleh dikelasifikasikan sebagai mendedah aurat jika dipadankan dengan peraturan kecil Enakmen Syariah Kelantan 1985 (2002). "Kesalahan" mereka lebih teruk daripada lelaki yang berseluar pendek itu.

Daripada beberapa gambar yang ditularkan dalam media sosial jelas sekali gambar peserta yang membuat persembahan itu tidak senonoh dan mencacat dan menjulingkan mata memandangnya. Paling menyedihkan dalam majlis itu dihadiri sama oleh pembesar negeri termasuk Menteri Besar Ustaz Ahmad Yakob.

Saya tidak faham kenapakah majlis sebegitu diadakan. Dalam tilikan saya yang mengambil bahagian semacam bukan orang Islam, anak-anak Melayu, tetapi orang bukan Islam. Tetapi sungguh pun begitu ia bukan lesen untuk menghalalkan penampilan begitu. Ia sangat tidak sesuai disaksikan oleh orang bukan Islam, apa lagi orang tua seperti Ahmad Yakob yang dianggap ustaz dan orang alim 40.

Melihat kepada cara berpakaian persembahan itu mungkin budaya tarian Cina?
Ahmad Yakob kelihatan dalam majlis dedah aurat.
Apakah kerana majlis itu ada sangkut paut dengan perasmian pintu gerbang berbudaya Cina maka persembahan kebudayaan Cina juga patut diadakan sehingga tidak mempedulikan sensitiviti syariah Islam?

Kenapa tidak diadakan persembahan Dikir Barat yang selalu ditampilkan dalam acara-acara lain adakan di Kelantan.

Anak-anak Cina Kelantan rasanya tidak pelek (telor) untuk menyanyi dan menuturkan lagu-lagu Dikir Barat, mereka juga boleh mengarut dan berdikir. Selalu kita berbangga yang orang Cina Kelantan unik, kenapa tidak tunjukkan keunikan itu di majlis seperti itu. Tidak sahkah perasmian itu kalau ia diraikan dengan budaya Melayu.

Di sinilah lemahnya orang Melayu, mereka tidak pandai mengeksploitasikan majlis seperti itu untuk mengangkat martabat budaya bangsa sendiri. Sudah tentu majlis itu disiarkan secara langsung boleh disaksikan di seluruh dunia. Sayang kesempatan itu tidak diambil kesempatan.

Berbalik majlis berkenaan bila ia tidak syarie, tetapi kenapa diadakan juga? Bagi saya ia satu kelemahan pihak pengurus majlis itu. Sepatutnya pegawai MB menyemak acara majlis itu dan memaklumkan kepada MB apakah ia sesuai hadir atau pun tidak. Tanpa semakan pengisian majlis itu, maka berlakulah kecanggungan itu yang menjadi perbualan umum.

Dari sudut lain, ia menampakkan bagaimana masyarakat Cina sangat teguh dengan budaya mereka. Walaupun berada dalam kelompok Melayu berabad-abad namun budaya mereka tidak pernah lekang dan pupus. Saya tidak fikir kalau diadakan apa-apa persembahan kebudayaan di Pulau Pinang atau Singapura ia turut diisi dengan persembahan budaya tradisi Melayu Kelantan seperti Dikir Barat?

Untuk masa akan datang bagi menjamin nama baik MB dan juga kerajaan Kelantan yang dianggap kerajaan Islam, semua pihak harus lebih berhati-hati. Kita tidak mahu kita bercakap untuk menegakkan syariat Islam, membendung maksiat tetapi bila ia ada sangkut paut dan kepentingan bagi kita segala peraturan dan azam itu diketepikan begitu sahaja. [wm.kl. 6:44 pm 05/10/17] LINK

Pendang - Guna nama Abim kutip derma depan bank

 Guna nama Abim kutip derma depan bank
PENDANG - Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) telah merampas sebuah tabung kutipan derma haram yang diletakkan di hadapan sebuah bank di daerah ini.

Yang Dipertua Abim Kedah, Zul Azri Mohd Sani berkata, pihaknya sangat kesal dengan kejadian ini kerana mereka tidak pernah meletakkan sebarang tabung kutipan derma di hadapan bank.

"Pada Selasa lalu, pihak Abim ada menerima panggilan telefon daripada orang awam mengatakan terdapat seorang lelaki bersama sebuah tabung derma atas nama sekolah dibawah seliaan Abim iaitu Sekolah Menengah Sains Tahfiz Alor Setar di hadapan bank," katanya.

Katanya, pengadu berkenaan bertanya adakah Abim ada membuat kutipan derma untuk pembangunan sekolah dan pihak Abim terus menafikan.

"Pihak kami telah menghantar wakil ke bank tersebut dan melihat sendiri keadaan di sana.

"Ternyata, memang benar terdapat sebuah tabung disana namun lelaki yang dilaporkan tidak terdapat di situ dan pihaknya telah mengambil tabung berkenaan dan membawa pulang ke pejabat," jelasnya.

Zul berkata, pihak Abim hanya membuka akaun bank untuk orang ramai menyalurkan sumbangan dan belum pernah menggunakan kaedah meletakkan tabung di hadapan bank.

"Hasil siasatan, kami dapati dalam tabung tersebut hanya terdapat RM10 dan kami tidak mengetahui sejak bila aktiviti tidak bertanggungjawab ini berlaku," katanya.

Zul turut meminta orang ramai agar lebih berhati-hati dengan kaedah kutipan derma seperti ini dan berharap mereka yang menjumpai tabung atas nama pembangunan berkaitan Abim untuk melaporkan segera kepada pihaknya.

Azmin sifatkan tindakan Jamal biadab

 Azmin sifatkan tindakan Jamal biadab
SUNGAI BESAR - Tindakan Pengerusi NGO Malaysia, Datuk Seri Jamal Md Yunos memecahkan kira-kira 100 botol arak menggunakan tukul besi di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) semalam disifatkan biadab dan tidak sopan.

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, pihaknya tidak boleh menerima individu atau kumpulan bertindak seperti samseng, tidak sopan dan merosakkan harta awam.

"Walaupun Pakatan Harapan kita menganjurkan demonstrasi...kerana itu adalah hak rakyat untuk berhimpun secara aman, tetapi kita tidak boleh terima tindakan seperti ini," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui selepas Majlis Penyerahan Notis 5A dan Menyemarak Inisiatif Peduli Rakyat (IPR) di Dewan Hala Cara Baru, Parit 16, Sungai Panjang, di sini hari ini.

Mohamed Azmin berkata, pihaknya menyerahkan kepada pihak polis untuk menjalankan siasatan lanjut terhadap Jamal dan kumpulan terbabit.

"Saya difahamkan pihak polis telah mengemukakan kertas siasatan seperti diumumkan di dalam media semalam," katanya.

Jamal bersama tujuh individu lain ditahan polis, di Sekinchan awal pagi tadi atas tindakan memecahkan botol minuman keras di hadapan Bangunan SUK, semalam.

Sementara itu, dalam perkembangan lain Mohamed Azmin menegaskan, kerajaan negeri progresif memberikan kelulusan permohonan penganjuran festival membabitkan minuman keras sekiranya penganjur memenuhi syarat syarat ditetapkan.

"Telah terbukti pada tahun lalu dan tahun sebelumnya, kita telah memberi kelulusan, tetapi dengan syarat mesti dipatuhi penganjur.

"Saya difahamkan untuk Majlis Bandaraya Petaling Jaya penganjur gagal mendapat kebenaran daripada pihak polis.

"Maka atas syarat ditetapkan, kelulusan hanya akan diberikan sekiranya penganjur dapat membuktikan kelulusan diperoleh daripada pihak keselamatan," katanya.

Beliau berkata, syarat ditetapkan itu bukan sahaja memerlukan kelulusan polis, tetapi ada beberapa agensi lain termasuk Kastam dan jabatan teknikal lain untuk menjamin keselamatan pengunjung dan mereka yang terlibat.

"Apabila mereka menganjurkan program ini memang syarat-syaratnya ketat tidak boleh melibatkan orang Islam dan itu memang dipatuhi," katanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...