TERKINI :

Tuesday, September 12, 2017

PEMBANGKANG PECAH TIGA, PENGUNDI HANYA PECAH DUA

Pertembungan tiga penjuru barangkali sudah terlalu sukar untuk dielakkan daripada berlaku dalam pilihanraya umum akan datang. 

Pihak yang teringin sangat kepada pertandingan tiga penjuru, selain Najib Razak, UMNO dan BN, ia juga seolah-olah suatu keseronokan bagi Pas.

Sebab itu, Pas yang berstatus pembangkang, tidak lagi menyerang UMNO dan BN sekarang ini. Najib pula sudah jadi sahabat karib mereka.

Yang selalu, bahkan hampir setiap hari diserang Pas ialah pembangkang juga iaitu Pakatan Harapan, khususnya Tun Mahathir Mohamad dan DAP. 

Lebih fasih mulut pemimpin Pas mengatakan mengundi Pakatan Harapan sama seperti mengundi DAP berbanding hakikat bahawa mengekalkan UMNO dan BN lagi akan terus memberi kesusahan dan kesengsaraan kepada kehidupan rakyat melalui kenaikan kos sara hidup yang tidak terkawal serta kemungkinan GST akan dinaikkan peratusannya.

Amanah yang sebahagian besar pemimpinya merupakan bekas pemimpin Pas juga merupakan musuh utama Pas ketika ini. Di mata Pas, pemimpin Amanah lebih jahat dan teruk berbanding UMNO yang suatu ketika dahulu pernah mereka kafirkan dan ragui keIslamannya. 

Melihat kepada gaya politik Pas sekarang, menang atau kalah dan berapa jumlah kerusi yang mampu dimenangi tidak lagi penting buat mereka. Sangat penting bagi Pas hanyalah memastikan pertandingan tiga penjuru menjadi kenyataan.

Tidak tahu apa upah atau ganjaran yang bakal diperolehi oleh Pas di sebalik perubahan haluan politik mereka itu. Mungkin sudah ada fatwa atau hadis baru yang membolehkan menyokong politik suku dan agama suku atau bersama pemimpin yang diragui menjanjikan lebih besar pahalanya lagi.

Tetapi, itulah realitinya. Pas lebih seronok menyerang Pakatan Harapan dan memungkinkan tiga penjuru menjadi kenyataan berbanding menolak keburukan UMNO, BN, kerajaan dan BN yang terang-terang terbentang menjadi pengetahuan seluruh pancaindera dunia.

Dengan sikap Pas yang yang benar-benar inginkan pertandingan tiga penjuru, ia dengan sendirinya menjadikan UMNO dan BN lebih santai untuk menghadapi pilihanraya akan datang.

Ramai pemimpinnya lebih girang kebelakangan ini dengan berkata, "apa nak ditakutkan....tiga penjuru kita akan terus berkuasa lagi".

Makna kata, di sebalik Pas seronok dengan tiga penjuru, UMNO dan BN secara sedar melihat kedudukan parti Islam itu hanyalah sebagai alat, perkakas dan penyendal kepada cerahnya sebuah kerajaan kleptokrasi terus berkuasa di bumi Malaysia ini.

Soalnya, benarkah pertandingan tiga penjuru memberi kelebihan kepada UMNO dan BN serta akan menipiskan peluang Pakatan Harapan menjadi kerajaan?

Realitinya, yang berpecah tiga hanyalah parti-parti iaitu BN, Pakatan Harapan dan Pas yang digambarkan mengetuai Gagasan Sejahtera, tetapi rakyat secara majoritinya hanya berpecah kepada dua.

Satu kelompok rakyat mahukan UMNO serta BN kekal berkuasa dan satu lagi mahukan sebuah kerajaan baru dapat diwujudkan.

Atau dalam ertikata lain lain - satu mahu hitam dan satu lagi mahu putih, satu mahu kebaikan dan satu lagi mahu mengekalkan kerosakan.

Dalam kelompok Pakatan Harapan, boleh dikata seluruhnya mahu yang putih, kebaikan dan kerajaan baru dapat diwujudkan.

Dalam UMNO dan BN, ia diakui terpecah dua. Adayang mahu Najib kekal berkuasa dan semakin ramai yang menyampah untuk mengekalkannya. Mereka percaya mengekalkan lagi UMNO dan BN, yang lebih seronoknya hanyalah Najib dan Jho Low saja.

Kesukaran ekonomi, rasuah, kemewahan pemimpin, beban sara hidup dan sukarnya anak-anak mereka mendapat pekerjaan adalah antara sebab mereka tidak lagi sesetia dulu, malah sedia untuk putus cinta terhadap UMNO, BN dan kerajaan sedia ada.

Golongan tersebut secara diam-diam akan mengundi Pakatan Harapan atau mungkin memilih untuk tidak keluar mengundi sama-sekali. Mereka tahu mengekalkan kemungkaran besar dosanya.

Dalam Pas juga begitu, meskipun ada segelintir yang taksub dan wala' membabi buta, ramai juga yang menjadikan pilihan dalam PRU 14 akan datang ialah antara hitam atau putih, kebaikan atau kerosakan dan kerajaan lama yang menyusahkan atau kerajaan baru yang menyuluhkan jalan harapan.

Pilihan bagi ahli dan penyokong Pas yang celik itu turut sama pilihannya - mengundi calon Pakatan Harapan sedia diam-diam atau langsung tidak keluar mengundi. 

Pas akan diketepikan terus dalam pertimbangan pilihan ahli dan penyokongnya jika mereka lihat parti itu tiada harapan langsung untuk menang dan membentuk kerajaan.

Mereka secara umumnya sedar persaingan sebenar adalah antara Pakatan Harapan dan BN. Membazir saja memberi undi kepada calon-calon Pas yang akhirnya akan menyebabkan musuh mereka sejak azali, UMNO dan BN menang dalam pilihanraya serta meneruskan kerakusan kuasa merosakkan segala-galanya.

Selain tidak sanggup mengundi parti yang tidak membawa kemenangan, pasti ramai ahli dan penyokong Pas yang turut tidak sedia memberi undi mereka yang hanya memberi laluan kepada cukai GST terus dikenakan dan harga ikan kembung RM22 sekilogram.

Oleh yang demikian, secara perlahan-lahan Pas akan jadi semakin kecil sokongannya. Dengan mereka yang boleh berfikir, terbuka dan memikirkan masa depan sedia untuk memilih perubahan, hanya kelompok terasing yang totok dan jumud saja tinggal bersama Pas.

Yang mustahak, dalam tempoh berbaki beberapa bulan lagi sebelum PRU 14, penerangan dan pemahaman yang seluas-luasnya harus diberikan kepada rakyat mengenai pilihan yang harus mereka buat. Pakatan Harapan mesti menjadikan ini sebagai agenda keutamaan.

PRU 14 adalah peluang terbaik melakukan penghijrahan. Selepasnya, peluang  untuk membuat perubahan mungkin tidak muncul lagi dalam pilihanraya-pilihanraya akan datang. Sekali kita melepaskannya, penyesalan akan menghantui sepanjang zaman.

Tetapi, jika Pakatan Harapan yang menjadi kerajaan dan mereka tidak menjadi sebaik yang diharapkan, ia lebih mudah ditukar dalam pilihanraya yang seterusnya.

Filipina, Indonesia serta Thailand misalnya sudah lama menguak perubahan dan hari ini rakyatnya sedang menikmati hasil yang lebih baik dalam kehidupan mereka.

Bolehkah kita bayangkan apa jadi kepada Filipina dan Indonesia jika Marcos dan Suharto tidak disingkirkan dahulu atau Thailand kalau pemimpinnya yang terpalit rasuah tidak berani ditukar ganti dan dikekalkan hingga kini?  (ShahbudinHusin 12/09/2017)

Perginya sultan berjiwa rakyat


Muhammad Aminuralif Mohamad Zoki
11 September 2017
Perginya sultan berjiwa rakyat
Noor Hasni melihat keratan Sinar Harian yang menyiarkan mengenai titah Tuanku Abdul Halim Mei lalu.

TASEK GELUGOR – “Biarpun baginda merupakan Sultan Kedah, baginda dekat di hati kami,” luah aktivis masyarakat,Noor Hasni Saad yang turut bersedih dengan kemangkatan Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah, hari ini.

Noor Hasni berkata, Sultan Abdul Halim sentiasa peka dengan permasalahan serta isu setempat.

"Sebelum ini baginda pernah bertitah mengenai rasa dukacita berikutan berlakunya perpecahan dalam masyarakat yang dilihat semakin parah kebelakangan ini sehingga institusi masjid dicemari pada Mei lalu.

"Ketika melihat titah baginda itu, saya berasa cukup terharu, ia menunjukkan bahawa baginda merupakan seorang raja yang peka dengan hal sekeliling," katanya.

Menzahirkan ucapan takziah, katanya kemangkatan baginda turut dirasai dirinya biarpun bukan rakyat di negeri Kedah.

"Dengar sahaja tentang berita tersebut, saya rasa sebak sangat, ia satu kehilangan yang besar bukan sahaja kepada rakyat Kedah malahan saya sebagai rakyat di Pulau Pinang juga turut terasa kehilangannya.

"Semoga roh baginda dicucuri rahmat hendaknya," katanya.

Dimasyhurkan sebagai Sultan Kedah pada 1958, baginda yang merupakan Sultan tertua di negara ini mangkat pada jam 2.30 petang tadi.

Diputerakan pada 28 November 1927 di Istana Anak Bukit, Alor Setar, Kedah, Tuanku Abdul Halim merupakan anakanda ketiga Almarhum Sultan Badlishah ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah dan Almarhumah Yang Mulia Tunku Sofia Tunku Mahmud.

Baginda merupakan satu-satunya Sultan yang menjadi Yang Di Pertuan Agong sebanyak dua kali iaitu kali pertama pada 1970-1975 ketika Tun Abdul Razak menjadi Perdana Menteri.

Kali kedua pada ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-14 pada 11 April 2012.

Pelantikan kedua untuk tempoh lima tahun mulai 13 Disember 2011 dan menamatkan perkhidmatan pada Disember 2016.

Klinik pakar, pesakit luar di Kedah tutup hari ini


Datuk Dr Norhizan Ismail
Datuk Dr Norhizan Ismail


ALOR SETAR - Semua klinik pakar, klinik pesakit luar dan kes-kes pembedahan secara elektif (bukan kecemasan) di hospital di seluruh Kedah akan ditutup sempena cuti kelepasan am berikutan kemangkatan Sultan Kedah Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah.

Pengarah Jabatan Kesihatan Kedah, Datuk Dr Norhizan Ismail berkata, orang ramai yang mempunyai temu janji bagi pembedahan dan pemeriksaan hendaklah menghubungi pihak hospital bagi menetapkan tarikh temu janji baharu.

Beliau berkata, pihak hospital akan menghubungi ibu-ibu mengandung dan kanak-kanak yang telah ditetapkan temu janji untuk mendapatkan suntikan imunisasi apabila hospital itu dibuka semula seperti biasa pada Rabu.

“Bagaimanapun, perkhidmatan Jabatan Kecemasan dan Trauma di semua hospital akan beroperasi seperti biasa,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Sultan Abdul Halim mangkat di Istana Anak Bukit dekat sini pada 2.30 petang tadi dan akan dimakamkan di Makam Diraja Langgar petang esok.

Dr Norhizan berkata, semua Klinik 1Malaysia akan beroperasi seperti biasa dari 10 pagi hingga 10 malam kecuali Klinik Kesihatan (KK) Bandar Alor Setar yang menyediakan perkhidmatan tempoh lanjutan dari 8 pagi hingga 1 tengah hari.

“Klinik-klinik desa di seluruh negeri ini juga ditutup kecuali perkhidmatan kecemasan tetap yang disediakan di Klinik Kesihatan, Klinik Desa atas dasar panggilan,” katanya.

Klinik-klinik Kesihatan di Pusat Tranformasi Bandar (UTC) Alor Setar dan Sungai Petani juga ditutup begitu juga dengan Klinik Kesihatan Pergigian dan Klinik Pergigian Pakar di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB).

Beliau berkata, sekiranya terdapat sebarang kecemasan pergigian, pesakit boleh mendapatkan rawatan di unit kecemasan hospital daerah yang berdekatan kerana perkhidmatan kecemasan pergigian atas panggilan beroperasi seperti biasa di semua hospital daerah. - Bernama

Istiadat penghormatan terakhir bermula 11 pagi

 Sultan Kedah Mangkat
ALOR SETAR - Rakyat jelata, yang berhasrat memberi penghormatan terakhir kepada Almarhum Baginda Sultan Kedah Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah, boleh berbuat demikian di Istana Anak Bukit di sini bermula 11 pagi hingga 12.30 tengah hari esok.

Menurut aturcara yang dikeluarkan Mesyuarat Jawatankuasa Tetap Istiadat Kemangkatan dan Pemakaman Diraja, orang ramai diminta berpakaian rasmi dan sopan ketika hadir di Balai Penghadapan istana bagi upacara tersebut.

Istiadat Kemangkatan dan Pemakaman Diraja itu akan dimulakan dengan bersiram, mengkafan jenazah serta menabur cendana pada 8 pagi.

Ini disusuli dengan solat jenazah dan penghormatan terakhir bagi orang awam dan kenamaan di Balai Penghadapan istana.

Sejurus sebelum pengiringan jenazah ke Makam Diraja Langgar untuk pemakaman, istiadat Pengisytiharan Keputusan Majlis Mesyuarat Mengangkat Raja dijangka berlangsung pada 1.30 petang.

Pemakaman dijangka bermula pada 4 petang disusuli dengan majlis tahlil serta doa selamat. - Bernama

Tuanku Abdul Halim dimakamkan 4 petang nanti

Tuanku Abdul Halim dimakamkan 4 petang esok
ALOR SETAR - Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah mangkat di Istana Anak Bukit kira-kira jam 2.30 petang semalam.

Baginda satu-satunya Raja-raja Melayu yang memegang jawatan Yang di-Pertuan Agong sebanyak dua kali.

Kali pertama, sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-5 (21 September 1970 - 20 September 1975) dan yang ke-14 (13 Disember 2011 - 13 Disember 2016).

Kemangkatan baginda diumumkan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah pada sidang media khas di Wisma Darul Aman, pada jam 6.30 petang.

Menurutnya, jenazah Almarhum akan disembahyangkan pada Selasa (12 September) jam 10.30 pagi dan disemayamkan di Dewan Penghadapan Baru, Istana Anak Bukit sebagai istiadat penghormatan terakhir bermula 11 pagi hingga 12.30 tengah hari.

“Rakyat berpeluang memberi penghormatan terakhir bermula 11 pagi hingga 12.30 tengah hari manakala orang kenamaan bermula dari 12.30 tengah hari hingga 1.30 tengah hari.

“Jenazah akan dibawa melalui Lebuhraya Darul Aman, Jalan Tun Razak dan seterusnya ke Makam DiRaja Langgar untuk dimakamkan pada 4 petang,” katanya.

Ahmad Bashah berkata, bendera negeri Kedah dan Persekutuan serta bendera-bendera lain hendaklah dikibarkan separuh tiang selama tiga hari bermula pada hari kemangkatan.

“Tempoh perkabungan adalah selama tujuh hari bermula hari ini hingga 17 September 2017. Sepanjang waktu tersebut, semua bentuk hiburan, keramaian dan perayaan adalah dibatalkan,” katanya.

Menurutnya, Selasa (12 September) diisytiharkan sebagai cuti kelepasan am bagi seluruh negeri Kedah, kecuali bagi pelajar yang menduduki Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR), yang akan diadakan seperti biasa.

“Marilah sama-sama kita berdoa ke hadrat ALLAH SWT semoga roh Almarhum ditempatkan bersama para shuhadah dan solihin,” katanya.

Almarhum Tuanku Abdul Halim dilahirkan pada 28 November 1927, merupakan anakanda ketiga Sultan Badlishah Ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah dan Yang Mulia Tunku Sofia Tunku Mahmud.

Tuanku Abdul Halim ditabalkan sebagai Sultan Kedah pada 20 Februari 1959. Baginda menerima pendidikan awal di Sekolah Melayu Titi Gajah dan meneruskan pelajaran di Kolej Sultan Abdul Hamid di Alor Setar.

Pada 1952, ketika Baginda masih bergelar Raja Muda Kedah, Tuanku Abdul Halim melanjutkan pengajian di Kolej Wadham, Oxford di London dalam bidang sains sosial dan pentadbiran awam.

Baginda mengahwini Tuanku Hajah Bahiyah Tuanku Abdul Rahman pada 10 Mac 1956 dan dikurniakan tiga puteri, Tunku Soraya, Tunku Salina dan Tunku Puteri Intan Safinaz.

Sultanah Bahiyah mangkat pada 2003. Tuanku Abdul Halim mengahwini Che Puan Hajah Haminah Hamidun pada 25 Disember 1975 dan diumumkan sebagai Sultanah Kedah baharu pada 9 Januari 2004 dengan gelaran Tuanku Sultanah Hajah Haminah.

Pemerintah baginda mencipta sejarah apabila ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong buat kali kedua pada tahun 2012, di mana kali pertama adalah pada tahun 1970.

Tuanku Abdul Halim menamatkan tempoh pemerintahan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke 14 pada Disember tahun lalu sebelum digantikan oleh Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...