TERKINI :

Tuesday, August 29, 2017

DATO' MAHFUZ, DATO' AMIRUDDIN, YB NASIR DAN SANUSI - "ASAL PEMIMPIN, PEMIMPIN JUGA"

DATO' MAHFUZ, DATO' AMIRUDDIN, YB NASIR DAN SANUSI
(Asal Pemimpin, Pemimpin Juga)

1. Empat nama ini sedang hangat dalam bursa politik Pas di negeri Kedah sekarang ini.

2. Dato' Mahfuz telah diserang oleh Sanusi Md Nor dalam satu ceramahnya di Alor Setar, serangan itu berpunca dari kerana beliau rapat dengan AMANAH dan PH, tetapi isi serangan itu lebih menjurus kepada memperlekihkan DMO termasuklah dalam hal 'siapa dia sebelum jadi Pas'.

3. Kelmarin, apabila Dato' Amiruddin dan YB Nasir hadir dalam perasmian Konvensyen Amanah Kedah, Sanusi mula pula 'serangan' dengan memutuskan persahabatan maya di FB. Dari komen-komen 'putus kawan' itu, dilihat ramai pula 'anak buah' Sanusi yang bergembira dengan kelaku Sanusi memutuskan kawan di alam maya. Saya tak pasti apa sikap Sanusi terhadap dua YB tersebut di alam nyata, semoga 'persahabatan' mereka kekal di alam nyata !.

4. 'Cerdaih' 'cergaih' (baca  : Cerdas, Cergas') dan 'hemoi'  adalah sifat tiga orang wakil rakyat ini. Wakil Rakyat di kawasan spra bandar dan kampong di Kedah perlu ada sifat ini.

5. 'Cerdaih' menangani dan menyantuni masaalah pengundi - kadang2 sampai hal ehwal rumahtangga, isu 'bataih perenggan' dan isu seharian pun diadu kepada wakil rakyat - .

6. 'Cergaih', sehingga mati hidup, kenduri kendara rakyat, jatuh sungai, anak berkhatan, mak mertua nak menunaikan haji perlukan 'sentuhan' dan 'kehadiran' wakil rakyat. Saya bersaksi ketiga-tiga orang ini amat 'cergaih' untuk kerja-kerja ini.

6. 'Hemoi' juga penting untuk tugas wakil rakyat (cara kampung dan dalam realiti politik Malaysia), wakil rakyat mesti 'tebal muka' selain 'tebal poket' untuk bertemu dengan segenap masyarakat. Saya juga bersaksi 'depa' ni memang ada sifat 'hemoi', tak dak masjid, surau, market, rumah ibadat agama lain, longkang, parit, bataih ban yang depa tak tau dalam kawasan depa. "Kalau Dato' Amir jadi calon parti mana pun, saya jamin undi cina mesti bagi kat dia" kata Sow Lian Kiau.

7. Semasa menjalankan tugas hakiki sebagai anggota lageslatif, ketiga-tiga YB ni bagi saya amat cemerlang.

8. Kenapa mereka masuk Pas ? "Kerana perjuangan Islam dan nak martabatkan rakyat".

9. Adapun Sanusi adalah seorang yang bijak dan setia, tetapi 'bijak'nya tidak boleh dikontrol. Setia dia pula selalunya bergantung bagaimana 'bijak'nya pada sesuatu ketika.

11. Andainya semua mereka MEMILIH untuk menyertai AMANAH, saya antara yang akan berdiri menyokong kerana mereka punya nilai untuk ditumpang, cuma sekarang mereka 'mungkin' masih tercari wadah untuk berkongsi nilai yang ada pada mereka.

12. Benarlah 'resmi' kepimpinan Melayu  "ASAL PEMIMPIN, PEMIMPIN JUGA"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...