TERKINI :

Tuesday, July 25, 2017

SUDAH CUKUP DENGAN JANJI-JANJI MANIS UMNO BN, RAKYAT INGINKAN PERUBAHAN

Kenyataan Media | 25 Julai 2017

Saya membaca kenyataan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor yang mengatakan bahawa kerajaan Umno BN sedia memperbaiki segala kesilapan yang telah dilakukan.

Apa yang semua sudah sedia maklum, kerajaan Umno BN memanf sudah terlalu banyak kesilapan yang sengaja dilakukannya.

Antaranya kesilapan dengan memperkenalkan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang begitu zalim terhadap semua lapisan rakyat meskipun negara belum bersedia untuk melaksanakannya.

Umno BN juga telah banyak kali membuktikan bahawa mereka seolah-olah tidak peduli akan nasib golongan bawahan dengan jurang pendapatan ketara, yang kaya bertambah kaya manakala yang miskin bertambah miskin.

Kesan buruk kepada rakyat dan negara semakin menyerlah dengan gejala rasuah yang semakin membarah, keborosan melampau dan skandal dan ketirisan seperti 1MDB, FGV, Felda, Tabung Haji, NFC,KWAP sudah cukup menceritakannya.

Sikap tamak haloba pemimpin Umno BN dengan setiap peruntukan dan bajet negara yang sepatutnya dinikmati oleh rakyat telah 'dicuri' sebanyaknya dan hanya meninggalkan 'hampas' kepada rakyat.

Rakyat sudah terlalu penat dengan kesemua janji yang telah ditabur dan habuan 'saguhati' yang tidak seberapa, pada hakikatnya rakyat semakin ditindas sehingga membebankan kehidupan seharian mereka.

Saya ingin menasihatkan kepada Tengku Adnan untuk letak jawatan dan berehatlah selama mungkin jika sudah kehabisan idea untuk membantu warga Wilayah Persekutuan.

Saya menyeru rakyat Malaysia untuk bangkit dan lawan melalui Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang,  sampai bilakah rakyat hendak diperbodohkan lagi?

*Datin Paduka Dr Tan Yee Kew*
Bendahari Agung
Parti KEADILAN Rakyat

KENYATAAN MEDIA ANAK: TS Shahrir...mengapa berbohong?

Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan(ANAK) amat dukacita dengan penafian Pengerusi Felda, Tan Sri Shahrir Abd Samad, mengenai jumlah sebenar hutang peneroka Felda yang di kategorikan bersama Felda @ menyerahkan tanam semula kepada Felda.

Isu timbunan hutang peneroka adalah sesuatu yang diketahui umum. Jumlahnya bukan sahaja mencecah RM100,000 seperti disebut mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir; di Kota Tinggi pada 15 julai lalu, bahkan ANAK boleh buktikan di sesetengah felda sedang menghampiri RM170,000!

Sebagai Pengerusi Felda sejak 6 Jan 2017 lalu, seharusnya TS Shahrir beroleh gambaran tepat mengenai jumlah hutang 94,956 orang peneroka. Apabila hutangnya besar, tempoh membayar balik memakan masa hingga 20 tahun. Kadangkala, belum merasa lega atau merdeka dari bebanan hutang, proses tanam semula berikutnya bermula, dimana hutang baru khususnya pinjaman sara hidup antara RM1,000 hingga RM1,500 sebulan dibuat hingga tempoh 7-8 tahun.

Justeru, insentif yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri mengenai pelupusan hutang bernilai RM5,000 seorang peneroka dan dana khas pelupusan lebihan hutang tanam semula berjumlah RM300 juta bagi tempoh lima tahun antara 2017-2021, bagi melupuskan hutang kos operasi,melebihi jangkaan RM40,000; tidak akan menyelesaikan derita dan sengsara peneroka mengenai beban hutang yang terlalu tinggi.

ANAK konsisten mencadangkan:

1. Melupuskan hutang peneroka sekurang2nya 50% seperti dalam penyata Kos Tanam Semula,

2. Mansuhkan faedah 6.25% atas pinjaman seperti dalam perjanjian Tanam Semula,

3. Mengkaji semula terma hutang pembangunan ladang seperti baja( mahal tetapi didakwa tidak berkualiti), kos penyelenggaraan ladang dan pinjaman persendirian seperti pembesaran rumah yang mengenakan kos perkhidmatan 2.5%.

4. Mempercepatkan proses Tanam Semula dari kerja penebangan, penyediaan tapak nurseri, menanam benih dan penyelenggaraannya. Proses tanam semula yang lambat@tidak efisien; menyebabkan Kos sara hidup meningkat.

Adakah TS Shahrir maklum, ada kes yang diadukan kepada saya, beserta penyata yang dilampirkan, ada peneroka yang terpaksa menanggung kos faedah atas pinjaman sahaja bernilai RM47,000!

ANAK sependapat dengan pengumuman YAB Perdana Menteri mengenai pembentukan geran khas tanam semula peneroka yang diluluskan Lembaga Minyak Sawit Malaysia( MPOB)kepada Felda hingga tahun 2020. Ia telah diperjuangkan ANAK sekian lama dan perjumpaan dengan pengurusan MPOB pun telah dibuat sebelum ini. Soalnya, mengapa setakat tahun 2020 sahaja?

ANAK ingin mengingatkan TS Shahrir, selagi mana isu hutang dan pendapatan peneroka tidak ditangani secara menyeluruh dan mekanisme yang betul, gesaan terhadap 17,000 peneroka felda yang melaksanakan kebun secara bersendirian , agar kembali bersama Felda, dalam tempoh 6 bulan ini, tidak akan berkesan.

Jika mereka bebas dari hutang dan beroleh pendapatan lebih baik, apa alasan untuk mereka bersama Felda?

Seharusnya, Kerajaan berterima kasih kepada 17,000 orang peneroka ini yang hakikatnya memenuhi hasrat dan dasar Felda ditubuhkan. Mereka tidak perlu terus menerus bergantung kepada Felda. Jika pun ada masalah penyelenggaraan kebun, beri khidmat nasihat dan tunjuk ajar yang sepatutnya.

Tindakan mengasingkan mereka dan dinafikan dari mendapat sebarang insentif adalah suatu diskriminasi dan tindakan kejam yang bertentangan dengan ajaran Islam dan hak asasi yang dijamin perlembagaan persekutuan.

ANAK mendesak TS Shahrir, jangan diteruskan amalan tidak demokratik seperti dilakukan TS Isa Samad.

Akuilah pandangan pihak lain termasuk parti pembangkang. ANAK yakin 6 insentif yang di umumkan YAB Perdana Menteri ada kaitan dengan kebimbangan terlepasnya 54 Parlimen yang ada Felda di dalamnya, pada PRU 14 akan datang.

ANAK dan Ngo2 lain bersedia mengadakan perbincangan demi kebaikan bersama.

Zaman Ugut dan ancam kepada peneroka sudah berlalu.

Muafakat membawa berkat!

Mazlan Aliman
Presiden ANAK
24 Julai 2017

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...