TERKINI :

Wednesday, July 19, 2017

JOM KITA PEJATUH UMNO/BN DULU!!!

BismillahirRahmanirRahim

PEJATUH UMNO/BN DULU!!!

Bagi saya jatuh penguasa jahat dulu dan gantikan kepada yang tidak berapa jahat pun sudah memadai untuk tahap pertama ini, jika kita benar-benar cinta dan sayangi Malaysia ini.

Contohi Indonesia, jatuhkan regim Suharto yang lama berkuasa dan selepas itu mengambil masa selama 18 tahun untuk mencapai Indonesia yang perangi rasuah dan menteri serta kakitangan kerajaan semakin berintegriti bukan lagi dalam bentuk slogan tetapi secara praktis di lapangan.

21 Mei 1998 - Naik Habibie sebagai Presiden. Tahun ini 2017 beliau dituduh terlibat rasuah. Maknanya semasa beliau mula menjadi Presiden dia bukanlah seorang malaikat. Apapun beliau cukup banyak berjasa di zaman awal selepas Suharto dengan membuka seluasnya kepada rakyat untuk menyatakan pendapat sehingga dalam masa singkat 48 buah parti didaftarkan dan kesatuan-kesatuan buruh yang diharam di zaman Suharto dibenarkan kembali bergerak secara legal. Timur Letse merdeka dari Indonesia dimasa pemerintahannya hasil referendum rakyat pribumi.

20 Oktober 1999 - Gusdur ganti Habibie dengan imej agama yang moderate, beliau berjaya mengurangkan campur tangan kuasa tentera dalam pemerintahan, melebarkan kerjasama dari berbagai parti dalam pemerintahannya termasuk parti yang beridealogi sosialis. Namun agak mendukacitakan dia terpalit dengan skandal rasuah dan walaupun begitu beliau mempunyai jasa membenarkan tulisan Cina digunakan semula di Indonesia dikalangan kaum tionghua di sana.

23 Julai 2001 - Megawati pula mengambil alih dengan menghidupkan kembali nostaljia Sukarno walaupun beliau telah terasuh dilingkungan terpisah jauh dari rakyat sedangkan ayahnya adalah pejuang rakyat secara praktis. Beliau memimpin Indonesia memacu pertumbuhan ekonomi dan menentang pengganas selepas pengeboman di Bali. Beliau juga mencadangkan agar pemilihan Presiden dilakukan melalui suara rakyat bukan lagi melalui ahli parlimen.

20 Oktober 2004 - Bambang adalah Presiden pertama yang di pilih melalui pengundian oleh seluruh rakyat Indonesia yang layak mengundi. Beliau muncul pada awalnyadengan gaya kemas dan tersusun dari segi pentadbiran namun dalam penggal kedua terpalit juga dengan skandal rasuah. Usaha pendemokrasian dalam segenap bidang semakin diperbaiki semasa era beliau dan Indonesia menyertai G-20.

20 Oktober 2014 -Jokowi seorang pedagang perabot terkenal dengan sikap serius dalam menlasanakan amanah ketika menjawat Gabenor Jakarta telah terpilih sebagai Presiden. Gejala rasuah ditentang habis-habisan, perbelanjaan negara dijimatkan, menteri dilantik dari kalangan yang mempunyai rakam jejak yang baik serta sukses. Beliau diangkat oleh Parti PDI-P yang berideologi Marhaenisme iaitu cantuman nama Marx dan Hagel oleh Bapak Indonesia iaitu Sukarno, sehingga perkataan marhain diterima pakai sebagai golongan bawahan yang sentiasa tertindas oleh pihak borjois.

Begitulah silih berganti 5 presiden Indonesia selama 18 tahun dan semakin ketara Indonesia sedang menuju sukses dalam segenap bidang, terutama dalam soal memerangi rasuah, ketelusan dalam pentadbiran, kebebasan media, menteri yang berintegriti yang mungkin tidak dibayangkan ketika gerakan reformasi yang mengorbankan pelajar Universiti menumbang regim Suharto.

Nah kita di Malaysia, sudah terpampang depan mata jalan menjatuhkan UMNO/BN dalam pilihanraya umum ke 14 nanti. Tak perlu sangat banyak songeh dan berteori, ubah sistemlah, tarbiyyah ummah lah dan macam-macam lagi.

Yang penting sekarang jatuhkan UMNO/BN dulu, selepas itu yakinlah perubahan akan jadi seperti Indonesia, nak pilih PM warak macam Al-Fadzil Mokhtar Senik dari idealogi parti Islam atau setulus Dr. Jayakumar dari idealogi parti Sosialis atau selicik Azmin Ali dari idealogi pragmatis atau betul bendul macam lebai Tok Cha seperti anda.

Yang penting sekarang semua kita perlu bergabung tanpa mengira idealogi parti, agama, kaum, jantina untuk bersama-sama nyahkan UMNO/BN kali ini melalui Pakatan Harapan. Selepas itu pakat aturlah agar rakyat menerima idealogi bawaan anda secara demokratis seperti Indonesia yang bertukar ganti parti serta Presiden dari berbagai aliran dan idealogi yang cuba diterap dalam negara mereka ke arah kesejahteraan kepada seluruh rakyatnya.

Aris Awang
Setiausaha AMANAH Kedah

HEBATNYA NIK ABDUH, INILAH YANG DIKATA LEBIH UMNO DARIPADA UMNO

INILAH YANG DIKATA LEBIH UMNO DARIPADA UMNO

Wah...wah...wah...hebatnya Nik Abduh Nik Aziz sekarang ini.

Kata beliau, rakyat tidak harus membelakangkan pemerintah dengan mendengar hasutan yang memfitnah pemimpin.

"Mereka berjaya menyebarkan ketidakpuasan melalui fitnah dan pembohongan sehingga tidak lagi mensyukuri nikmat keharmonian sedia ada," demikian antara kata-katanya.

Apa yang fitnahnya terhadap pemimpin dan pemerintah?

Adakah 1MDB itu suatu fitnah? Apakah Jho Low yang merupakan dalang mencuri duit suatu 1MDB fitnah? 

Adakah wang RM2,600 juta dalam akuan bank Najib Razak juga fitnah? Adakah anak tiri Najib membeli apartment mewah ratusan juta ringgit di New York dan London suatu fitnah?

Adakah keluarga Najib bermewah, membazir dan membeli-belah di sana-sini fitnah? Adakah isteri Malaysian Official 1 menerima hadiah barang kemas, termasuk rantai dan loket berwarna merah jambu dengan jumlah keseluruhan RM128 juta juga suatu fitnah?

Tidak syak lagi, kenyataan ini tentunya, bukan saja amat menggembirakan Najib, tetapi juga semua pemimpin UMNO yang lain.

Pemimpin UMNO ketika ini pun ada yang segan-segan untuk bercakap sedemikian rupa lantaran mereka tahu hakikat yang sebenarnya mengenai Najib dan kerajaan, cuma ramai yang bertahan kerana jawatan, kedudukan, wang dan semata-mata "cari makan".

Adakah Nik Abduh juga seorang yang "cari makan" atau sebagai pemimpin Pas yang hari-hari bercakap tentang Islam dan Al-Quran, beliau merasakan ada pahala dengan berkata demikian?

Di sebalik Pas masih mengatakan UMNO musuh mereka dan mereka mendakwa kononnya tetap dengan perjuangan untuk menumbangkan UMNO, kata-kata pemimpinnya jelas "lebih UMNO daripada UMNO".

Di ketika ramai orang UMNO tidak lagi bersama UMNO atau jadi kurang UMNO, Nik Abduh dan sebahagian lagi pimpinan Pas sebaliknya jadi lebih UMNO daripada UMNO.

Mereka juga, malah dengan sendirinya membuktikan sudah jadi kurang Pas daripada mendokong perjuangan Pas itu sendiri. Seolah-olah mempertahankan Najib dan pemerintah lebih utama dan wajib.

Kenapa tak masuk atau bergabung saja dengan UMNO? (ShahbudinHusin 18/07/2017).

Link FMT : KLIK SINI

FORMAT DAN SUBSTANSI : Perlukah semua benda atau perkara diletakkan perkataan Islam?

FORMAT DAN SUBSTANSI

1. Perlukah semua benda atau perkara diletakkan perkataan Islam utk menggambarkan keislamannya, misalnya restoran Islam, bas Islam, parti Islam atau minggu fesyen Islam? Takutkah kita untuk meletakkan perkataan Islam padahal kita adalah orang Islam?

2. Identiti dan matlamat Islam tidak hilang dan terjejas sekalipun tiada perkataan Islam. Misalnya, sebuah restoran bernama Restoran Makan Puas-puas merupakan sebuah restoran yang bersih, perkhidmatannya cekap, harganya berpatutan, makanannya halal, walaupun dimiliki oleh non muslim, restoran itu adalah "restoran Islam".

3. Demikianlah dengan enam tawaran 100 hari Pakatan Harapan, walaupun tiada perkataan Islam, semua tawaran itu tidak ada sebarang unsur yang bercanggah dengan Islam bahkan menepati tujuan penurunan syariah. Bukankah membanteras rasuah sehingga ke akar umbi adalah tuntutan syariah?

4. Semua tawaran itu dikata memfokus kepada maddi (fizikal, benda) sahaja dan mengabaikan ruhi (kejiwaan, kerohanian). Perlu disebut, unsur ruhi tidak boleh dipisahkan dengan unsur maddi. Antara unsur ruhi ialah keberkatan dan keadilan. Bagaimanakah keberkatan dan keadilan boleh diperolehi jika penguasa menekan rakyat dengan GST? Justeru, penghapusan GST secara fizikal akan mengundang keberkatan dan menjamin keadilan untuk semua.

5. Politik umat Islam di Malaysia sudah memasuki era kematangan. Politik yang bermuarakan retorik dan simbol perlu diganti dengan politik aksi dan substansi. Nabi SAW sendiri tidak menamakan Madinah sebagai wilayah atau negara Islam, tetapi baginda membangunkan Madinah sebagai bumi yang dipenuhi dengan keadilan dan kemakmuran. Bukankah Nabi SAW membina pasar untuk menyaingi pasar orang Yahudi yang sedia ada? Pasar itu bernama Pasar Islam, atau Pasar Taqwa?

6. Pakatan Harapan akan fokus dengan enam tawaran itu. Begitu lama leher rakyat dijerut dengan kebobrokan regim Umno/BN sehingga rakyat kini sudah menjadi seperti hamba atau pelarian di negara sendiri. Sudah sampai masanya rakyat melekangkan diri daripada sistem pemerintahan yang penuh dengan retorik dan penipuan ini. Buruk benarlah sikap mereka yang masih mempertahankan regim ini dan mengganggu kebangkitan rakyat untuk menumbangkannya dalam PRU akan datang.

ZOLKHARNAIN BIN ABIDIN
Pengarah Hal Ehwal Syariah,
Parti Amanah Negara.
18 Julai 2017

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...