TERKINI :

Thursday, July 13, 2017

PAS tawar 'gencatan senjata' pada Pakatan Harapan

PAS hari ini menyeru “gencatan senjata” sesama pembangkang, sebaliknya menggembleng tenaga bersama untuk menumbangkan BN.

Timbalan presidennya Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berharap pertelagahan sesama mereka kini dapat ditamatkan demi rakyat dan masa depan negara.

“Pertama, parti-parti pembangkang perlu melaksanakan gencatan serangan sesama sendiri bagi memberi fokus kepada musuh sebenar Umno-BN.

“Jangan pedulikan tulisan murahan tentera siber yang suka melagakan antara satu sama lain. Golongan ini akan ada di setiap zaman dan tempat.

“Apa yang penting dilihat ialah masa depan negara.

“Kerana masa depan rakyat, agama, bangsa bahkan parti politik hanya akan wujud bila adanya kestabilan negara,” kata Tuan Ibrahim dalam kenyataannya hari ini.

Katanya, PAS dan parti-parti dalam Pakatan Harapan – DAP, PKR dan Parti Amanah Negara (AMANAH) – perlu bertolak ansur dan mencari titik persamaan tanpa membelakangkan dasar masing-masing.

“Banyak persamaan yang perlu diutamakan berbanding hanya beberapa perkara sahaja yang berbeza.

“Dalam mewujudkan toleransi politik yang baik, tentulah usaha perlu diambil bagi memperbesarkan persamaan dan mengecilkan ruang perbezaan,” katanya.

PAS sebelum ini memutuskan hubungan dengan DAP setelah perbezaan pendapat dan perbalahan berterusan dalam isu pelaksanaan hudud.

Langkah itu menyebabkan Pakatan Rakyat, yang dianggotai mereka bersama PKR terkubur.

DAP dan PKR kemudian membentuk gabungan dengan serpihan PAS, Parti Amanah Negara (AMANAH).

Manakala PAS memilih kerjasama baru dengan parti kecil Parti Ikatan Bangsa Malaysia (IKATAN) pimpinan bekas menteri Umno Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir.

Note admin : Untuk makluman ini cerita 2016 dah disiarkan semula sebagai peringatan sejarah setahun yg lepas dan alangkah indahnya jika gencatan ini berlaku dgn masing hanya menghalakan serangan pada BN.. 

Injunksi mahkamah pada Selangor manfaat buat semenanjungKeputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memberi injunksi kepada kerajaan Selangor menghentikan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) daripada mengemukakan laporan persempadanan semula kepada perdana menteri turut memberi manfaat kepada seluruh negeri di Semenanjung Malaysia.

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali berkata, dengan keputusan berkenaan SPR tidak akan menggunakan persempadanan baru sehingga Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 akan datang.

"Saya nak ucap tahniah kepada seluruh rakyat Selangor kerana buat pertama kali dalam sejarah perundangan negara mahkamah petang semalam membenarkan injunksi melarang SPR kemukakan laporan kepada perdana menteri mengenai persempadan semula yang dicadangkan.

“Ini kejayaan yang besar dan alhamdulillah bukan sahaja Selangor akan terima manfaat daripada keputusan itu, tapi seluruh negeri Semenanjung Malaysia kerana SPR tak akan gunakan persempadanan baru sehingga PRU akan datang.

"Ini membuktikan inisiatif kerajaan Selangor untuk mempertahankan hak rakyat - bukan saja di Selangor tetapi seluruh negara - telah menghasilkan kejayaan," kata Azmin semasa berucap pada majlis sambutan Aidilfitri Institut Darul Ehsan (IDE) di Seksyen 15 Shah Alam hari ini.

Semalam, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memberikan injunksi kepada kerajaan negeri Selangor untuk menghentikan SPR daripada mengemukakan laporan persempadanan semula kepada perdana menteri.

Hakim Azizul Azmi Adnan memberi perintah itu kerana SPR tidak bersetuju dengan tafsiran kerajaan Selangor mengenai seksyen 8 dalam jadual ke-13 Perlembagaan Persekutuan.

Kerajaan negeri pada Oktober tahun lepas memfailkan permohonan semakan kehakiman untuk menghentikan pelaksanaan persempadanan semula.

Azizul kemudian membenarkan penangguhan pertanyaan tempatan di Selangor sementara menunggu keputusan mahkamah kerajaan negeri.

"Hanya ada satu laporan kepada perdana menteri dan laporan itu hanya boleh dikeluarkan apabila semua inkuiri mengenai pelaksanaan persempadanan semula untuk semua negeri Tanah Melayu selesai.

"Tiada laporan boleh diberikan kepada perdana menteri yang tidak termasuk Selangor," katanya.

Mujahid saman pensyarah RM5 juta


Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menetapkan 27 Julai ini sebagai tarikh baru pengurusan kes saman Naib Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH) Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa terhadap Pensyarah Universiti Utara Malaysia (UUM) Dr Kamarul Zaman Yusoff.

Dalam sebutan pertama kes itu di hadapan Timbalan Pendaftar Rumaizah Baharom hari ini, Mujahid - yang diwakili peguam Mohd Fitri Asmuni - berkata saman berkenaan difailkan ekoran status Facebook dimuat naik Kamarul Zaman pada 25 Mei lalu.

Tulisan itu bertajuk: Dr Mujahid antara kuda tunggangan terbaik DAP.

“(Anak guam saya) menuntut ganti rugi sebanyak RM5 juta termasuk ganti rugi keterlaluan dan ganti rugi teladan untuk libel (fitnah bertulis).

“Ia juga injunksi untuk menghalang defendan sama ada menerusi defendan sendiri, ejen atau sesiapapun daripada menerbitkan kenyataan berunsur fitnah atau memberi sebarang kesan kepada plaintif baik di media sosial, cetak, mahupun elektronik,” katanya kepada pemberita di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur hari ini.

Selain itu, katanya, plaintif turut menuntut defendan supaya menerbitkan permohonan maaf secara terbuka.

Tak buat semakan

Sebelum ini Kamarul Zaman mendakwa buku tulisan Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor Hannah Yeoh bertajuk Hannah - A Personal Journey cuba memujuk, mempengaruhi atau menghasut orang ramai supaya menganut atau cenderung kepada Kristian.

Kenyataan Kamarul Zaman itu mengundang banyak kritikan, termasuk daripada Mujahid. Kamarul Zaman kemudian membuat laporan polis terhadap Yeoh.

Namun pada 24 Mei lalu Mujahid berkata beliau telah membaca buku tulisan Yeoh namun mendapati kandungannya mempunyai persamaan dengan naskhah yang ditulisnya pada 2010, Aren't We All Malaysian.

Katanya, beliau memilih subjek lain untuk menyatakan pandangannya manakala Yeoh memilih tema ketuhanan.

Pada masa sama Mujahid berkata beliau tidak menemui sebarang unsur yang boleh membawa seseorang Muslim murtad seperti didakwa Kamarul Zaman.

"Sebaliknya selepas membaca buku itu saya menjadi Muslim yang lebih baik," kata Mujahid.

Susulan dari kenyataan Mujahid itu, Kamarul memuat naik status yang menuduhnya sebagai kuda tunggangan DAP.

Sementara itu, Mohd Fitri menegaskan kenyataan Kamarul Zaman itu berunsur fitnah dan diterbitkan dengan niat jahat, hingga merosakkan reputasi dan nama baik Mujahid.

"Kenyataan berunsur fitnah menjejaskan imej, reputasi, kedudukan dan kerjaya plaintif sebagai muslim, ahli parlimen, pemimpin parti dan masyarakat.

"Kenyataan itu sendirinya membuktikan satu fitnah berat dan serius yang membabitkan soal agama, perkauman, kepercayaan, dan ketaatan plaintif terhadap Islam dan negara.

"Defendan menerbitkan kenyataan berunsur fitnah tersebut tanpa terlebih dahulu membuat semakan atau pengesahan dengan plaintif," katanya.

Mufti - Pulau Pinang menggalakkan azan dua kali setiap subuh

 
Pernah didakwa melarang azan, pihak berkuasa Islam di Pulau Pinang kini menggalakkan masjid di negeri itu melaungkan azan dua kali setiap subuh.

Kenyataan itu dikeluarkan Jabatan Agama Islam Pulau Pinang (Jaipp) melalui surat bertarikh 6 Julai lalu dan ditandatangani sendiri oleh pengarahnya, Datuk Sazali Hussein.

Bercakap kepada Malaysiakini, Mufti Pulau Pinang Datuk Dr Wan Salim Wan Noor berkata pihaknya mengeluarkan nasihat itu setelah melakukan perbincangan mengenainya selama enam tahun.

"Ia dibuat berdasarkan keputusan Mesyuarat Jawatankusa Mufti Pulau Pinang pada 18 dan 19 April lalu.

"Jabatan Mufti meminta Bahagian Pengurusan Masjid dan Surau Jaipp mengeluarkan surat kepada masjid dan surau di seluruh negeri mengenai nasihat itu," katanya.

Menurut Wan Salim, amalan berkenaan dibuat sebagai langkah melaksanakan sunnah yang pernah dilakukan pada zaman Rasulullah SAW dulu.

Katanya lagi azan pertama dilaungkan kira-kira 30 minit lebih awal daripada waktu Subuh dan bertujuan untuk mengejutkan umat Islam daripada tidur.

Azan kedua pula, katanya, dikumandangkan sebaik masuk waktu solat Subuh.

Bagaimanapun, Wan Salim berkata, ia bukanlah dimestikan kepada masjid dan surau, sebaliknya ia digalakkan kepada mereka.

Untuk makluman, amalan azan dua kali pada setiap subuh bukanlah sesuatu yang aneh. Ia memang diamalkan di beberapa negara lain termasuk Arab Saudi.

Husam keliru alamat Climate Protector


PEMIMPIN parti serpihan secara berterusan menghangatkan lagi isu Syarikat Climate Protector Sdn Bhd (CP) yang menjalankan kerjasama perdagangan karbon dengan kerajaan negeri.

Terbaru Naib Presiden Parti Amanah Negara (PAN), Datuk Husam Musa dilapor mendakwa alamat CP di PT327 Tingkat 1, Bangunan MPKB, Pasar Berek 12, Kota Bharu tidak wujud.

Mortazi IsmailSetiausaha Adun Kota Lama, Mohd Mortazi Ismail berkata, berdasar kepada rujukan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) CP berada di bawah Erra Management & Secretarial Service sebagai setiausaha syarikat.

Katanya, pemimpin PAN terbabit menyebut Datuk Anuar Tan berbohong pada persidangan DUN mengenai alamat pendaftaran syarikat CP di Berek 12.

“Secara jelas Datuk Anuar menyebut alamat berdaftar. Bermakna itulah alamat yang syarikat CP daftarkan di SSM.

“Di sini jelas Adun Kota Lama tidak berbohong dalam dewan, bahkan Adun Salor yang cuba mengelirukan rakyat,” katanya di Kota Bharu.

Pada persidangan Dun Selasa lepas berlaku perbahasan hangat antara Husam dan beberapa penyokong kerajaan negeri termasuk Zulkifli Mamat (Pulai Chondong) dan Anuar Tan.

Husam pada perbahasan itu menyifatkan alamat syarikat tersebut tidak wujud.

Mortazi juga berkata, secara jelas Syarikat Climate Protector didaftar di nombor 13, Bangunan MPKB, Pasar Berek 12 seperti disenarai di SSM.

Oleh itu beliau menyifatkan Adun PAN terbabit gagal memahami kenyataan Anuar Tan pada persidangan Dun baru-baru ini. – HARAKAHDAILY 13/7/2017

Pejabat Climate Protectors tidak wujud, kerajaan negeri ditipu, tegas Husam

Husam Musa

Muak dengan sikap kerajaan negeri yang masih mempertahankan projek perdagangan karbon dengan sebuah syarikat yang diragui, naib presiden Amanah Datuk Husam Musa mempelawa ahli exco kerajaan negeri Kelantan Datuk Anuar Tan untuk melawat premis pejabat syarikat berkenaan yang sebenarnya tidak wujud.

Mesej pesanan ringkas (SMS) itu dihantar Husam kepada Anuar semalam mempelawanya melawat pejabat syarikat Climate Protectors (CP) yang dikatakan broperasi di Pasar Berek 12, Kota Bharu.

"Ucapan penggulungan Datuk semalam menyebut dengan penuh yakin bahawa pejabat Climate Protectors adalah di PT327 Tingkat 1, Bangunan MPKB, Pasar Berek 12, Kota Bharu.

"Kami berkesempatan melawat alamat yang dinyatakan oleh Dato tengah hari ini. Kami tidak menemui pejabat yang dinyatakan.

"Alamat itu menempatkan pejabat Setiausaha Syarikat Iaitu Erra Management & Secretarial Services," mesej Husam kepada Anuar dipetik.

Husam menambah, pihaknya telah mendapatkan penjelasan pengurusan Erra Management dan mereka mengesahkan pejabat CP tidak wujud di situ.

Husam kesal kerana Anuar gagal memastikan maklumat yang disampaikan dalam sidang Dun Kelantan adalah benar dan ini boleh membawa kesan berbohong di dalam Dun.

Malah menurutnya, dua premis pejabat CP di B5, Plaza Mt Kiara seperti dinyatakan dalam lawan sesawang syarikat dan No 5-2, Jalan Wangsa Delima 10, Wangsa Link, KL seperti termaktub dalam dokumen perjanjian dengan kerajaan negeri juga tidak wujud.

"Sebuah syarikat bertaraf antara bangsa di bawah mekanisma UN (PBB), tidak mempunyai pejabat tetapi mendakwa mempunyai pejabat? Menghairankan.

"Saya bayangkan, untuk menguruskan sejuta ekar hutan simpan bagi perdagangan karbon yang bernilai berbilion ringgit seperti dakwaan YB, pejabat nya penuh dengan kaki tangan dan pakar, peralatan canggih serta sibuk dengan pelbagai acara pengurusan.

"Paling tidak, seorang staf untuk melayan pertanyaan," ujar Husam lagi.

Sehubungan itu, beliau mempersoalkan sama ada kerajaan negeri telah diperdaya oleh syarikat berkenaan dan kesal kerana pemimpin kerajaan negeri masih percaya kepada pembohongan dan 'menyambung pembohongan' itu.

"Integriti YB boleh tercemar. Bukankah ini boleh dijadikan petanda stok integriti CP bercampur karbon dioksida yg tinggi?

"Menghairankan 'ore cerdik supo ambo' yg disebut oleh YB ditujukan kpd YB sendiri semasa berucap semalam, berani meluluskan sejuta ekar hutan untuk diurus oleh sebuah syarikat yang tidak berpejabat.

"Tetapi berbohong adalah satu keberanian yang lebih menghairankan," tegas Husam.

Pemuda Amanah serah memo siasat segera Climate Protectors

Kerajaan Negeri Kelantan diminta segera memohon kepada pihak berkuasa agar membekukan sejumlah besar wang yang telah diperolehi oleh syarikat yang dikaitkan bekerjasama dengan kerajaan negeri, sehingga siasatan terhadap kes ini selesai.

Pemuda Amanah Kelantan yang menyerahkan memorandum kepada Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob mengkaji semula seterusnya membatalkan perjanjian konsesi menguruskan hutan seluas 1 juta ekar selama 30 tahun itu yang dianugerahkan oleh Kerajaan Kelantan kepada Climate Protector Sdn Bhd (EcoBit).

Ketuanya, Hazmi Hassan berkata rakyat secara umumnya tiada masalah dengan projek Carbon Credit Trading ini, ia suatu projek yang baik demi kelestarian alam sekitar, bahkan mampu menjana pulangan kewangan kepada negeri Kelantan, jika dilaksanakan dengan betul sebagaimana yang digariskan oleh Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar, Bank Negara Malaysia dan REDD+, UNDP serta UNFCCC.

"Walaubagaimanapun, kami meragui status keupayaan dan integriti syarikat Climate Protector Sdn Bhd dan EcoBit yang memperolehi perjanjian ini.

"Berdasarkan latar belakang syarikat ini yang diragui dari pelbagai aspek.

"Tambahan pula, kedua dua buah syarikat ini telahpun disenaraihitamkan oleh Bank Negara Malaysia sebagai "unauthorised", dan salah seorang Board of Director kedua buah syarikat ini iaitu Tang Too Siah atau TS Tang, terlibat dalam kes penipuan wang melibatkan skandal BTC Panda, yang mengakibatkan kerugian berpuluh juta ringgit di negara Indonesia dan Filipina," katanya dalam memorandum yang diserahkan beliau sendiri kepada menteri besar selepas persidangan Dun di Kota Bharu hari ini.

Beliau risau sekiranya projek yang asalnya berniat baik ini akhirnya dipergunakan oleh syarikat berkenaan untuk satu lagi jenayah penipuan wang orang awam, berdasarkan 11 buah laporan polis yang telah dibuat oleh mangsa penipuan itu kepada TS Tang.

"Kami menyeru pertimbangan wajar dan kebijaksanaan pihak YAB Dato dalam menyelesaikan isu ini, agar kepentingan, maruah, integriti dan imej pihak Kerajaan Negeri Kelantan terpelihara dari terus dikaitkan dengan syarikat yang meragukan ini," katanya.

Sementara itu, aktivis masyarakat Hishamuddin Ghazali atau lebih dikenali Syam Ghaz menyerahkan surat bantahan terhadap projek pembangunan Lembah Binjai.

Beliau berkata penduduk meminta jasa baik kerajaan supaya menarik balik warta seksyen 8, kampung Chepa seluas 45 ekar melibatkan 144 lot.

"Kita tak main cakap di belakang, berani berdepan dan nyatakan kebenaran dan suara penduduk kampung," katanya.

Menurutnya 4 daripada 5 kampung yang penduduk perjuangkan sudah ditarik balik.

"Alhamdulillah, betul apa yang kami perjuangkan.

"Doakan Kerajaan Kelantan selepas baca surat bantahan ini untuk tarik balik Zon A, runding dengan penduduk buat penyusunan semula tanah mana yang boleh atau tidak," katanya.

Satu lagi memorandum dari aktivis R turut diserahkan kepada menteri besar memohon ditubuhkan segara Perbadanan Petroleum Kelantan untuk menguruskan sendiri carigali minyak dalam kawasan negeri Kelantan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...