TERKINI :

Monday, July 10, 2017

Saman fitnah: Mahkamah tolak rayuan NFC, Mohamad Salleh

 https://dinmerican.files.wordpress.com/2015/10/nfc-scandal.gif?w=545
Mahkamah Rayuan hari ini menolak rayuan dikemukakan National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFCorp) dan Pengerusi Eksekutifnya Datuk Seri Mohamad Salleh berhubung saman fitnah mereka terhadap Nurul Izzah Anwar dan PKR berkaitan kenyataan pembelian lapan unit hartanah di KL Eco City.

Panel tiga hakim diketuai Datuk Abang Iskandar Abang Hashim memutuskan rayuan itu tidak mempunyai merit.

Panel itu juga memutuskan hakim Mahkamah Tinggi tidak melakukan sebarang kekhilafan yang memerlukan mahkamah rayuan untuk campur tangan.

Kami mengesahkan dapatan fakta oleh hakim perbicaraan (Mahkamah Tinggi). Rayuan ini ditolak dengan kos RM50,000," katanya Hakim Abang Iskandar yang bersidang bersama-sama Hakim Datuk Dr Badariah Sahamid dan Hakim Datuk Mary Lim Thiam Suan.

NFCorp dan Mohamad Salleh merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 4 Mac 2016, yang menolak saman mereka terhadap Nurul Izzah dan PKR.

Hakim Mahkamah Tinggi memutuskan kenyataan dibuat Nurul Izzah, selaku defendan, tidak memfitnah Mohamad Salleh.

Hakim berkata kenyataan itu apabila dibaca secara menyeluruh tidak bersifat memfitnah Mohamad Salleh kerana kenyataan media dibuat Nurul Izzah adalah dalam kapasitinya sebagai anggota Parlimen (MP) Lembah Pantai.

Hakim juga berkata kenyataan itu ditujukan kepada Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil iaitu bekas MP Lembah Pantai yang juga isteri Mohamad Salleh, dan mana-mana orang yang berfikiran waras akan menimbangkan artikel itu sebagai menggesa akauntabiliti di pihak Shahrizat berhubung kenyataan MP Pandan Mohd Rafizi Ramli berhubung perkara sama.

Pada 24 Dis, 2013, Mohamad Salleh memfailkan saman terhadap Nurul Izzah dan Setiausaha Agung PKR ketika itu, Datuk Saifuddin Nasution atas dakwaan memfitnahnya dalam komen Nurul Izzah berhubung pendedahan oleh Mohd Rafizi, yang ketika itu pengarah strategi PKR, mendakwa Mohamad Salleh telah melakukan penyelewengan dana syarikat itu.

Mohd Rafizif didakwa berkata plaintif telah membeli lapan unit hartanah di KL Eco City menggunakan dana NFCorp.

Plaintif mendakwa Nurul Izzah membuat kenyataan memfitnah itu dalam siaran Malaysiakini TV pada 7 Mac, 2012.

Peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah mewakili NFCorp dan Mohamad Salleh manakala peguam Razlan Hadri Zulkifli dan peguam Joshua Kevin mewakili Nurul Izzah dan Saifuddin.

Mukhriz arah peguam ambil tindakan terhadap Najib

 mukhriz-najib-razak
PETALING JAYA: Bekas menteri besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir mengarahkan peguamnya bertindak ke atas Datuk Seri Najib Razak dengan dakwaan beliau cuba mempengaruhi keputusan mahkamah mengenai saman malunya terhadap perdana menteri itu melalui kenyataan yang dibuat setiausaha akhbarnya, Datuk Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad.

“Saya mendapati kenyataan itu sengaja dibuat oleh Najib untuk mengganggu perjalanan perbicaraan kerana beliau mengetahui dengan baik tuntutan saya terhadap Tengku Sariffuddin,” kata Mukhriz.

Bekas MB Kedah yang juga penyandang ahli dewan undangan (Adun) Ayer Hitam itu memfailkan saman ke atas 4 kenyataan media yang dikeluarkan oleh Tengku Sariffuddin pada 15, 20, 23, dan 26 April.

Keempat-empat siaran akhbar itu ialah “Kenyataan setiausaha akhbar perdana menteri mengenai pengesahan sumbangan oleh menteri luar Arab Saudi”, “Kenyataan setiausaha akhbar perdana menteri mengenai wawancara Reuters dengan bekas DPM”, “Kenyataan Mukhriz Mahathir: Respon oleh setiausaha akhbar perdana menteri” dan “Kenyataan setiausaha akhbar perdana menteri terhadap Tun Dr Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir”.

Dalam tuntutan balas, Tengku Sariffuddin berkata beliau tidak pernah memfitnah Mukhriz dalam mana-mana kenyataan medianya tetapi cuba menjelaskan isu dan ketidakbenaran yang tersebar tentang Najib.

Tengku Sariffuddin berkata kenyataan itu disiarkan berdasarkan kelayakan keistimewaan dan tanpa niat jahat.

Jumaat lalu, Najib mengeluarkan kenyataan bertajuk “Mahathir’s latest U-turn demonstrates his RCI panic” (Pusingan-U terkini Mahathir didorong rasa khuatir pada Suruhanjaya Siasatan Diraja – RCI) .

Najib berkata Dr Mahathir “obses” untuk “menyelamatkan legasi keluarganya” dan menjadikan anaknya, Datuk Seri Mukhriz, perdana menteri.

Mukhriz berkata beliau sangat kecewa apabila Najib sebagai seorang yang memegang jawatan tertinggi di Malaysia boleh merendahkan dirinya dengan kenyataan itu.

“Pada pendapat saya, ini adalah contoh paling jelas gangguan dan tekanan yang melanggar undang-undang ke atas perjalanan perbicaraan mahkamah,” katanya.

Prof Agus Belasah Pentaksub Tegar PAS

http://s3media.freemalaysiatoday.com/wp-content/uploads/2017/04/agus-pas-1.jpg
Sudah dua hari saya marahkan pentotok tegar PAS. Saya sudah terlalu kasar dan gunakan perkataan ‘saya benci’ dengan puak ini. Itulah gambaran kemarahan saya.

Kenapa marah? Kerana apabila saya menulis meminta kerajaan negeri memperhatikan keselesaan dan keselamatan rakyat sempena Hari Raya, mereka ini menasihati pula saya supaya tidak mengkritik kerajaan negeri. 

Saya tidak mengkritik pun, saya cuma menegur dan memperingatkan kerajaan negeri supaya beri perhatian kepada masalah air, jalan dan sampah. Buatkan rakyat negeri bangga dengan negeri dan kerajaan mereka. Tidak ada soal politik pun.

Malangnya, pentaksub tegar ini menganggap teguran saya kepada kerajaan negeri sebagai satu kesalahan yang bertentangan dengan agama. Mereka mengatakan kerajaan tidak boleh dikritik; kerajaan hanya boleh ditegur secara berhemah. Bagi memperkuatkan hujah, diselitlah hadis-hadis berkaitan.

Saya tanya balik pentotok ini? Apakah kerajaan negeri maksum sehingga tidak boleh dikritik? Jika kerajaan negeri tidak boleh dikritik, apakah PAS tidak mengkritik kerajaan BN semasa kempen PRU 1999, 2008 dan 2013 ketika PAS berada dalam pakatan BA dan PR?

Mereka menjawab pertanyaan saya dengan menyatakan kerajaan negeri tidak boleh dikritik kerana kerajaan negeri adalah kerajaan Islam. Bagi mereka, tidak mempertahankan kerajaan negeri akan menerima balasan Allah nanti.

Inilah yang saya tegur. Apa kaitan mempertahankan kerajaan negeri dengan meminta kerajaan negeri menjaga kebajikan rakyatnya? Tanpa menjawab pun pertanyaan saya, alih-alih saya pula yang dimarah oleh pentaksub tegar ini.

Mereka dakwa puila saya hanya berani tegur kerajaan negeri. Mengapa tidak kritik kerajaan pusat yang rasuah dan lainnya. Mereka juga suruh saya balik Kelantan dan buat sama baiki air dan kutip sampah. jangan sekadar hanya bercakap dan mengkritik, kata mereka.

Apakah bangangnya pentaksub ini? Saya tegur kerajaan negeri untuk keselesaan rakyat yang hendak beraya, biarlah saya selesaikan hal ini dahulu. Mengapa pula perlu dikaitkan dengan kerajaan pusat? Lain saya tulis, lain mereka bahas.

Inilah yang menyebabkan saya marah dengan pentaksub ini. Bagi saya puak ini adalah perosak agama, imej parti dan pemecah belah masyarakat.

Saya tidak bermaksud menujukan tulisan ini kepada kawan-kawan saya dalam PAS dan penyokong PAS kerana saya tahu pemikiran kita tidak sebegitu.

Saya menulis ini untuk menunjukkan kemarahan saya kepada pentaksub tegar ini yang sememangnya bangang tahap gaban, tetapi perasan lebai dan cerdik.

Jika saya jumpa pentaksub sebegini, saya akan bawa mereka ke pakar psikiatri untuk mendapat rawatan jiwa sebelum terus merosakkan keharmonian bangsa dan negara ini.

Mohammad Agus Yusoff

ZAHID DAN HISHAMMUDDIN SAHKAN KUASA POLITIK UMNO PERLU DITAMATKAN.

https://coconuts.co/wp-content/uploads/2016/11/najibzahidhishamuddin.jpg
1. Hari ini Naib Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein riuh dalam ucapan perasmian Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian dengan mengugut akan melondehkan serta mendedahkan keburukan Tun Mahathir (Tun M) dalam tempoh 22 tahun beliau sebagai Perdana Menteri dan Presiden Umno jika Tun M terus menyerang Najib dan kerajaan Umno Barisan Nasional sekarang.

2. Mereka membangkitkan kesalahan lampau Tun M ekoran kebimbangan Umno dengan pakatan politik Tun M dan Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI) bersama rakan parti pembangkang dari DAP dan Amanah yang mampu menghilangkan kuasa politik UmnoBN.Rakyat sedang melihat pakatan politik baru Tun M dan DSAI serta pimpinan Pakatan Harapan (PH) sebagai suatu pengorbanan besar demi rakyat dan negara dengan mengenepikan perbezaan dan permusuhan politik masa lampau.

3. Sejarah telah membuktikan apabila negara dalam bahaya yang amat sangat dan rakyat begitu terancam, maka akan ada negarawan dan pihak yang bertentangan akan bersatu dan bersama berjuang menetang musuh besar negara dan rakyat sebagaimana yang berlaku antara Hamas dan Fatah apabila bersatu menentang Israel Zionis.Begitu juga di Indonesia berlaku banyak pihak yang bertentangan akhirnya bersatu menentang regim Suharto dan melakukan reformasi untuk Indonesia yang lebih demokratik.

DULU HANG 'SAPU' KAMI DIAM..LA NI PELUANG KAMI NAK 'SAPU' HANG PUN KENA DIAM.

4.Tun M dan DSAI serta pimpinan utama PH adalah negarawan ulung. Mereka mampu mengenepikan perbezaan pendapat dan permusuhan politik mereka demi untuk menyelamatkan rakyat dan negara daripada kebobrokan regim MO1,Isteri MO1,Jho Taek Low dan UmnoBN.Kenyataan Zahid,Hishammudin dan pimpinan kanan UmnoBN yang mahukan Tun M 'menjaga mulut ' serta mendiamkan diri dari terus menyerang Najib dan kerajaan UmnoBN kerana menurut mereka Tun M sendiri sepanjang 22 tahun sebagai Perdana Menteri juga melakukan banyak kesilapan.Tetapi pimpinan Umno dan kerajaan pada waktu itu menutup demi menghormati dan melindungi Tun M.

5. Mereka mendakwa jika dahulu mereka boleh menutup kesalahan Tun M sewajarnya Tun M juga menutup kesalahan Najib dan kerajaan sekarang.Bagi saya ini bermakna mereka mengesahkan segala dakwaan pembangkang terhadap penyelewengan Najib dan kerajaan sekarang.Kenyataan yang mereka keluarkan sedemikian menunjukan budaya UmnoBN ialah menjadikan kewajipan untuk mereka 'menipu rakyat' dengan menutup dan melindungi kesalahan boss (ketua) kerana mereka akan sama-sama mendapat habuan.Budaya terkini UmnoBN ialah "kalau dulu hang buat,la ni bagi peluang untuk kami buat pulak" apabila kesalahan Tun M yang mereka lindungi sebelum ini menjadi lesen untuk menghalalkan kejahatan dan dosa jenayah yang mereka lakukan sekarang.

6. Rakyat perlu bangkit membuat perubahan untuk tidak membiarkan UmnoBN berterusan memerintah Malaysia tercinta.Kuasa politik UmnoBN mesti ditamatkan dan budaya baru politik Malaysia mesti dibentuk segera.Tiada keperluan untuk mana-mana pemimpin negara yang melakukan kejahatan dan jenayah perlu dilindungi.Politik 'bodek boss' mesti dihentikan dan tindakan mesti diambil walaupun seseorang itu masih berkuasa untuk menghalang keburukan dan kerosakan yang lebih dahsyat pada negara dan rakyat.Saya berpendapat bahawa apa yang disuarakan oleh Tun M sekarang adalah kerana beliau tidak mahu budaya dizamannya berulang dengan pemimpin kanan dan rakyat menjadi 'yes man' dan patuh membuta tuli.Bagi saya rakyat tidak harus berterusan menjadi mangsa pemimpin sepanjang zaman dengan budaya "masa hang 'sapu' kami boleh diam,sekarang zaman kami nak 'sapu' hang pun kena duk diam lah".

Kuasa Rakyat merubah masa depan negara..Reformasi membina semula Malaysia tercinta.

#BersamaTamatkanKuasaUmnoBn
#MertabatkanKuasaRakyat
#SelamatkanMalaysia
#RakyatHakimNegara
#KakiBodekPerosakNegara

Dato' Hj Mahfuz Hj Omar
Ahli Parlimen Pokok Sena
2pm Kuala Lumpur
9 Julai 2017/15 Syawal 1438H

Kemungkinan beban cukai naik, perancangan ekonomi Pemandu gagal?


A KADIR JASIN 9 JULAI 2017


Perancangan ekonomi Pemandu gagal?
PEMBATALAN cadangan memasukkan 60 jenis makanan ke dalam senarai cukai barang dan perkhidmatan (GST) adalah petunjuk kepada suasana yang tidak menentu dalam dasar dan prestasi percukaian kerajaan.

Di satu pihak kerajaan memerlukan pendapatan baru atau tambahan bagi menampung perbelanjaan yang meningkat dan mengimbangi kejatuhan hasil daripada sesetengah sumber.

Bagi yang kurang arif mengenai masalah fiskal dan kewangan yang sedang dihadapi oleh kerajaan sekarang, satu cara mudah bagi memahaminya adalah dengan melihat betapa cergasnya pihak-pihak penguatkuasaan seperti polis, Jabatan Pengangkutan Jalan dan majlis tempatan membuat operasi serta mengeluarkan saman dan kompaun.

Manakala daripada sudut perbelanjaan pula, rakyat jelata boleh melihat atau merasa sendiri dengan meneliti potongan peruntukan untuk sektor kemasyarakatan utama seperti kesihatan dan pendidikan.


Mereka tentu telah melihat atau merasa bagaimana hospital dan klinik kesihatan kerajaan mengawal pemberian ubat dan pengurangan drastik bilangan biasiswa pengajian tinggi oleh agensi-agensi pendidikan.

Keadaan ini diburukkan lagi oleh ketirisan yang berpunca daripada ketidakcekapan, salah guna kuasa dan rasuah.

Hal ini dilaporkan secara terperinci dan meluas oleh Ketua Juruaudit Negara dalam laporan tahunannya.

Di sini ada satu ironi yang hebat. Majoriti kakitangan awam dan agensi separuh kerajaan adalah Melayu dan beragama Islam. Tetapi daripada siasatan, tangkapan dan pertuduhan oleh Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM), kita mendapat gambaran mengenai betapa korupnya perkhidmatan awam dan penggerak politik kita.

Berbalik kepada cadangan mengenakan GST ke atas 60 jenis bahan makanan yang dibatalkan itu, ia adalah keputusan politik.

Kerajaan memerlukan wang dan mengarah pihak-pihak yang memungut cukai supaya mencari sumber baharu.

Tetapi pada masa yang sama, kerajaan mengakui sebarang tambahan kepada senarai GST akan membebankan lagi pengguna dan ini tidak baik untuk politik.

Kita kena faham iaitu pegawai-pegawai kerajaan yang ditugaskan mencari dan memungut hasil seperti Ketua Pengarah Kastam, (Datuk Indera) Subromaniam Tholasy, tidak peduli sama ada tindakan mereka membebankan rakyat jelata atau tidak.

Tugas mereka adalah mencadangkan dan melaksanakan pungutan hasil, khususnya cukai, bagi pihak kerajaan.

Lagi banyak cukai yang dikutip, lagi baik buat mereka. Itulah petunjuk utama prestasi (KPI) mereka.

Bagi mereka, lagi banyak hasil yang dipungut, lagi tinggilah KPI mereka dan lagi cerahlah peluang kenaikan pangkat.

Kebajikan rakyat jelata bukan masalah mereka. Itu tanggungjawab kerajaan.

Di pihak kerajaan pula, aspek kebajikan mempunyai ciri-ciri selektif. Manakala di satu pihak matlamat fiskal kerajaan adalah memungut sebanyak mungkin hasil, di pihak yang lain pula ia perlu memikirkan apa yang akan berlaku di peti undi.

Dengan Pilihan Raya Umum (PRU) semakin hampir dan persaingan bertambah hebat, aspek kedua dasar fiskal iaitu kebajikan rakyat jelata menjadi sangat penting.

Tindakan murah hati kerajaan menjelang PRU seperti bonus, sagu hati dan bayaran khas akan membebankan lagi kewangan negara yang sudah pun kritikal.

Jadi kita bolehlah menjangkakan iaitu walaupun senarai barang dan perkhidmatan yang kena GST tidak diperluas sekarang, ia mungkin laksanakan selepas PRU atau kerajaan memperkenalkan cukai baharu seperti Cukai Pelancongan.

Ini membawa kita kepada persoalan apakah fungsi kerajaan dalam situasi yang mencabar sekarang. Dalam pemikiran ekonomi, tugas kerajaan mudah saja.

Dalam suasana ekonomi baik, tugas kerajaan adalah memudahkan sektor perniagaan berkembang dan daripada pertumbuhan ekonomi ia mengutip hasil yang lebih banyak.

Manakala dalam suasana ekonomi yang lembap seperti sekarang, tugas kerajaan adalah membantu semua pihak yang menderita, khususnya golongan miskin dan yang berpendapatan rendah.

Maksudnya kerajaan buat duit masa ekonomi baik dan simpan sebahagiannya untuk masa ekonomi buruk. Kerajaan tidak boleh sekali-kali boros dan membazir apatah lagi berjoli. Wallahuaklam.

Pemuda Amanah dan NGO buat laporan polis isu karbon kredit dan ecobit

KOTA BHARU - Pemuda Amanah Kelantan, DAP, Bersatu dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Bumi dan Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) membuat laporan polis berhubung penglibatan kerajaan negeri melalui syarikat Climate Protector Sdn Bhd yang menjalankan perniagaan karbon kredit.

Ketua Pemuda Amanah negeri, Hazmi Hassan berkata, pihaknya terpanggil membuat laporan setelah melihat projek berkenaan yang dijalankan oleh sebuah syarikat yang bukan sahaja tidak berdaftar di bawah Bank Negara malah disenarai hitam.

“Kita mahu Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyiasat secara telus terhadap tindakan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob yang menandatangani perjanjian melalui syarikat itu namun kini mengambil sikap' berdiam diri' selepas pendedahan dibuat sebelum ini.

“Seharusnya perkara ini dibawa ke mahkamah memandangkan ia bukan isu remeh dan kami telah memeriksa bahawa syarikat terbabit merupakan syarikat yang hanya ada nama namun tidak wujud,”katanya.

Hazmi berkata, isu itu merupakan kecuaian yang amat besar dilakukan pimpinan kerajaan negeri, memandangkan MB dan kerajaan negeri sendiri tidak menyiasat dan melakukan kesilapan dalam urus tadbir di negeri ini.

Seramai 30 pimpinan termasuk ahli Bersatu, Amanah, DAP, Bumi dan SAMM hadir membuat laporan terbabit di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Bharu di Pengkalan Chepa di sini hari ini.

Sementara itu, wakil DAP Mohd Fauzi Mohd Azmi, berkata, kerajaan negeri harus menarik balik projek berkenaan dan perlu menyerahkan perkara ini kepada pihak polis memandangkan isu ini terlalu serius yang boleh menyebabkan kerugian ekoran pelaburan yang dilakukan juga amat meragukan.

“Hal ini harus disiasat hingga ke akar umbi kerana memandangkan ia melibatkan urus tadbir kerajaan negeri yang mudah terpedaya dan terlibat dengan syarikat yang diragui. MB juga begitu mudah meluluskan kawasan satu juta ekar tanah dan projek ini juga telah mempengaruhi orang ramai untuk melabur.

“Adakan syarikat terbabit benar-benar melindungi alam sekitar melalui projek yang dijalankan atau hanya mahukan wang?,”katanya.

Sebelum ini, kerajaan negeri menafikan pernah mengeluarkan arahan meminta berkenaan atau mana-mana pihak mengutip wang untuk melaksanakan projek karbon kredit.

Dalam kenyataan itu Menteri Besar Ahmad Yakob berkata, dakwaan tersebut tidak benar dan berharap mana-mana pihak yang membuat apa jua bayaran agar membuat laporan polis supaya siasatan dapat dijalankan oleh pihak berwajib.

Ekoran itu, pihak kerajaan negeri telah memanggil wakil syarikat itu dan mereka telah memberikan pembentangan. Apa sahaja dakwaan yang wujud kepada syarikat itu, mereka akan buat penjelasan dalam masa terdekat.

Lanjutan Ketua Hakim Tidak Berperlembagaan, Amanah Akan Failkan Semakan Kehakiman

1. Pengumuman terdesak Datuk Seri Najib Razk akan pelantikan Tan Sri Raus Sharif lewat malam sebagai "hakim tambahan" untuk kekal sebagai Ketua Hakim Negara dan juga Presiden Mahkamah Rayuan masing-masing untuk tempoh tiga tahun dan dua tahun lagi tidak pernah berlaku dan tidak berperlembagaan dan telah mengheret Malaysia sekali lagi ke dalam krisis Perlembagaan baru.

2. Tindakan Najib jelas tidak mengendahkan Perlembagaan Persekutuan. Ini kerana, menurut laporan, pelantikan itu dibuat di bawah perkara 122 ( 1A ) Perlembagaan Persekutuan ( "PP" ) dan ini menyebabkan pelantikan Tan Sri Raus adalah bercanggah dgn Perkara 125 ( 1 ) PP, sepertimana menurut pendapat mantan Ketua Hakim Negara, Tun Abdul Hamid Muhammad.

3. Tun Hamid secara terbuka menyatakan bahawa lanjutan selanjutnya kepada Ketua Hakim Negara Md Raus Sharif selepas 66 tahun dan enam bulan adalah tidak berperlembagaan. Tun Hamid juga menegaskan bahawa lanjutan perkhidmatan melepasi tempoh 66 tahun dan enam bulan boleh menjejaskan kebebasan badan kehakiman.

4. Malah presiden Majlis Peguam Malaysia, George Varughese melahirkan kebimbangan bahawa lantikan perpanjangan Ketua Hakim Negara bukan sahaja tidak berperlembagaan tetapi secara tidak adil juga memungkiri pejabat Ketua Hakim Negara Tan Sri Raus dalam kontroversi, serta meletakkan ancaman kepada institusi Ketua Hakim Negara dan memberi kesan di sana bahawa tidak ada orang lain dalam badan kehakiman yang boleh mengambil jawatan itu.

5. Najib cuba untuk berselindung di bwh Perkara 122 ( 1A ) bagi mewajarkan pelantikan Tan Sri Raus. Ironinya, semua maklum bahawa sebelum ini kerajaan sudahpun melanjutkan pelantikan Tan Sri Raus sebagai Ketua Hakim Negara setelah umur beliau mencecah 66 tahun dan lanjutan itu hampir tamat tempoh, dan sekali lagi beliau dilanjutkan perkhidmatan.

6. Tambahan lagi, kerajaan juga menyebut pelantikan Tan Sri Raus bagi tempoh 3 tahun lagi dibuat di bawah Perkara 122 ( 1A ) sedangkan Perkara 122 ( 1A ) hanya memperuntukan kuasa Yang Di-pertuan Agung (YDPA) melantik hakim tambahan Mahkamah Persekutuan. Perdana Menteri juga seolah-olah merampas kuasa legislatif dengan meminda Perlembagaan Persekutuan secara arbitrari.

7. Justeru, selepas mengambil kira beberapa perkara penting dalam memastikan kesucian dan keluhuran Perlembagaan negara ini terus dipertahankan, Parti Amanah Negara (AMANAH) akan memfailkan semakan kehakiman bagi mencabar keputusan lanjutan perlantikan kuasa tertinggi kehakiman larut malam.

Salahuddin Hj Ayub
Timbalan Presiden AMANAH

9 Julai 2017

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...