TERKINI :

Wednesday, June 28, 2017

ANTARA KEROSAKAN 'YANG DIGAMBARKAN' DAN 'KEROSAKAN YANG PASTI', ANDA PILIH YANG MANA?

BismillahirRahmanirRahim

1. Media arus perdana dan UMNOBN mengambarkan bahawa negara ini akan hancur sekiranya PH menang dalam PRU14 dan memerintah Malaysia.

2. Negara Kristian, tindas Melayu, agama Islam dipinggirkan, Cina akan kuasai negara, kemiskinan merata, pendidikan terabai, keselamatan makin langgar dan macam² lagi dakwaan dihembur oleh media perdana dan UMNOBN, lebih rancak lagi apabila Pas pun kadang² mengunakan hujah gambaran yang sama, Pas kadang² jadi pembangkang, kadang² jadi 'penyokong', nang bo ti nang, koi bo ti koi- kata kawan² Tiong hwa.

3. Ada juga ahli agama pula membaca kaedah "menolak mafsadah (kerosakan) lebih diutamakan dari melaksanakan masaleh (kebaikan)", lalu diulas kaedah tersebut dengan kerosakan yang 'bakal' berlaku sekiranya PH menang !, sebijik hujah mereka macam media UMNOBN kata.

4. Lebih ganas lagi, ada yang mendakwa 'kalau PH menang, Israel akan kuasai Malaysia kerana DAP dibiayai oleh Israel', ini satu lagi 'kerosakan yang digambarkan' oleh bekas DAP yang hanya berada di beranda DAP satu ketika dahulu. Lalu, ada beberapa 'lebai' bertaraf pemimpin pun percaya dan turut menyebarkan sama gambaran 'kerosakan' yang direka cipta itu.

5. Adapun yang PASTI, skandal 1MDB, RM susut nilai dengan teruk, hutang negara meningkat dengan mendadak, pemborosan yang dilakukan oleh first lady yang 'menyamar', campur tangan dalam institusi kehakiman, rasuah yang membarah, politik wang yang berakar dalam UMNO, rating IPT yang makin menjunam, nama baik negara dipermainkan, saman DoJ, institusi parlimen yang tidak bebas, kerugian Tabung Haji, kerugian FGV, dan lagi dan lagi ... Itu adalah kerosakan yang pasti, ia memang berlaku 'betul²' di depan mata kepala rakyat Malaysia.

6. Antara kerosakan yang ilusi dan kerosakan yang pasti, rakyat Malaysia seharusnya menolak kerosakan yang pasti, dan ia dilakukan oleh UMNOBN, tiada pilihan ketiga untuk rakyat.

Ustaz Ridzwan bin Abu Bakar Al-Hafiz
Pengarah Komunikasi Negeri Kedah
Parti Amanah Negara

MACAM MANA BOLEH SAMPAI 70 RIBU ORANG MASUK SERI PERDANA??

Ini cerita yang sangat kelakar. Kunjungan rumah terbuka Seri Perdana kononnya mencecah 70,000 orang.

Pelawat memasuki Seri Perdana dengan dua lorong imbasan keselamatan yang disediakan. Mari kita kira secara matematik.

Katakan seorang pelawat mengambil masa selamat 5 saat seorang untuk diimbas:

Jika 70,000 orang x 5 saat = 350,000 saat.

350,000 saat ÷ 60 saat = 5833.33 minit

5833.33 minit ÷ 60 minit = 97.22 jam

97.22 jam ÷ 2 mesin pengimbas = 48.61 jam setiap mesin pengimbas digunakan untuk memeriksa 35,000 pelawat.

Rumah terbuka Najib Razak cuma 6 jam iaitu bermula jam 10 pagi hingga 4 petang. Macam mana Najib kata boleh ada 70,000 pelawat?

Menggunakan kaedah matematik yang sama untuk tempoh 6 jam:

6 jam x 60 minit x 60 saat ÷ 5 saat seorang x 2 mesin pengimbas =  8,640 pengunjung untuk rumah terbuka.

Ini bermakna untuk 70,000 orang, setiap 5 saat seorang memerlukan lebih kurang 16 mesin pengimbas untuk 6 jam.

Credit to Zulimran Nasution Abdullah Omar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...