TERKINI :

Thursday, May 11, 2017

Tahaluf siyasi PAS dengan PKR kini sah terbatal cuma di Selangor tak ada keputusan lagi.

Majlis Syura Ulama PAS hari ini menerima usul dibawa dalam muktamar parti itu baru-baru ini bagi memutuskan bahawa tahaluf siyasi mereka dengan PKR terbatal.

Perkara itu diumumkan setiausahanya, Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh.

"Majlis Syura Ulama memutuskan bahawa dengan merujuk begitu banyak pelanggaran syarat tahaluf siyasi, maka hubungun politik telah terbatal," katanya.

Beliau berkata keputusan itu dibuat dengan merujuk kepada begitu banyak pelanggaran terhadap syarat-syarat tahaluf siyasi menurut pertimbangan hukum syarak dan akhlak Islam.

Antaranya, kata beliau, tindakan PKR tidak menyokong - malah menentang - sebahagian daripada agenda Islam dibawa PAS.

Beliau memetik usaha PAS meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 sebagai contoh tindakan PKR itu.

Katanya, PKR juga melanggar adab berkerjasama dalam politik seperti menyerang pimpinan PAS dan membuat tuduhan-tuduhan palsu yang merosakkan imej parti berkenaan.


"Khianat dalam hubungan politik dengan PAS.

"Antaranya dengan bekerjasama dengan pihak yang mahu menjatuhkan kerajaan Kelantan dan menentang PAS dalam pilihan raya kecil Sungai Besar dan Kuala Kangsar," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat PAS di Kuala Lumpur hari ini.

Antara anggota Majlis Syura Ulama PAS yang hadir hari ini ialah Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Anggota Parlimen Pasir Mas yang juga ahli jawatankuasa pusat parti itu, Nik Abduh Nik Abdul Aziz dan ketua penerangan, Nasrudin Hassan.

Bagaimanapun, mengenai isu di Selangor, Majlis Syura Ulama PAS berkata, keputusan lanjut mengenainya diserahkan kepada Jawatankuasa Kerja Pusat.

Majlis Syura Ulama menjelaskan, keputusan itu dibuat dengan merujuk kepada maslahah dan kepentingan Islam dan rakyat.

Sementara itu, ditanya sama ada pintu rundingan dengan PKR masih terbuka, Nik Muhammad Zawawi berkata, PAS sedia bertemu dengan parti itu.

"Ya, boleh berjumpa (untuk rundingan)," katanya.

Sebelum ini seorang daripada pemimpin tinggi PKR menyatakan kesanggupannya bertemu dengan PAS bagi membincangkan perancangan masa depan mereka.

Pada 9 Mei lalu Malaysiakinimelaporkan, Datuk Seri Azmin Ali sebagai berkata, beliau sanggup bertemu presiden PAS walaupun kedua-dua parti kini mempunyai perbezaan.

"Kita mesti mempunyai kerendahan hati untuk duduk dan berbincang," kata timbalan presiden PKR itu.

Sudah ubah? Persoalan di hari jadi Umno ke-71

khoo-1
PETALING JAYA: Parti politik terbesar dalam sejarah moden Malaysia hari ini menyambut ulang tahun kelahiran ke-71.

Di tengah-tengah seruan pembangkang, termasuk bekas pemimpinnya untuk menamatkan “dinasti Umno”, parti Melayu itu dijangka menayangkan kekuatan dan perpaduan pada malam sambutan ulang tahun di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Pengkritik Umno sebelum ini pernah mengatakan saf kepimpinannya tidak lagi seperti dahulu, menyifatkan parti dan pemimpinnya tidak lagi mendakap nilai yang serupa.

Benarkah Umno sudah berubah?

Sejarawan Tan Sri Khoo Kay Kim tidak percaya Umno, selepas 71 tahun, benar-benar sudah berbeza dan pemimpinnya sudah “berubah” daripada mereka yang terdahulu.

Khoo berkata perspektif pemimpin Umno tidak berubah sejak awal.

“Sejak bertahun ahli Umno terikat pada 2 faktor utama iaitu, ‘Melayu’ dan ‘Islam’,” kata Khoo.

“Selagi seorang pemimpin terus memberi keutamaan kepada 2 faktor itu, dia akan selamat.

“Onn Jaafar – pengasas Umno – cuba mengubah Umno kepada sebuah parti ‘Malaya’ tetapi ditolak orang Melayu,” kata Khoo.

Pemikir berusia 80 tahun itu bagaimanapun berkata perbezaan besar antara 2 generasi pertama pemimpin Umno dengan generasi hari ini adalah pemimpin Umno yang lampau lebih terdedah kepada idea Barat.

Kerana itu, beliau berkata Umno sebelum ini dapat berfungsi dengan “lebih baik” kerana mereka faham sistem tadbir urus dan perundangan yang diperkenalkan British berbanding pemimpin sekarang yang lebih fokus kepada masyarakat setempat.

“Satu-satunya kecacatan yang boleh berlaku adalah mereka kadang-kadang meletakkan keperluan peribadi mengatasi rakyat yang tentu sekali akan menyebabkan kejatuhan mereka. Tetapi asalkan mereka benar-benar faham apa yang rakyat mahukan mereka akan terus kekal.”

Khoo berkata pemimpin Umno mesti sedar apa yang orang Melayu mahukan sejak lebih seabad lalu, iaitu mengekalkan kedudukan Melayu dalam Umno dan memastikan pengundi akan terus menyokong parti itu.

Umno diasaskan pada 11 Mei 1946 di Johor ketika pergerakan memuncak menentang Malayan Union, usaha penjajah British menyusun semula penjajahan mereka di Tanah Melayu.

Parti itu kemudiannya bergabung dengan MCA, dan kemudian MIC untuk membentuk Perikatan, antara parti yang memperjuangkan kemerdekaan yang dicapai pada 1957.

Sejak itu, Perikatan bertukar menjadi Barisan Nasional di mana Umno – yang kini mempunyai kira-kira 3 juta ahli – sebagai tunjang, bersama-sama MCA, MIC, Gerakan, MyPPP, PBB, SUPP, PRS, LDP, PBS, PBRS, Upko dan SPDP.

Skandal 1MDB: K'jaan perlu lebih telus, kata Nazir

Kerajaan perlu lebih telus mengenai skandal 1MDB, menurut Pengerusi CIMB Group Holdings Bhd. (CIMB Group), Datuk Seri Nazir Razak.

"Ia mendapat liputan yang sangat 'menyakitkan' dalam beberapa bulan di kalangan media antarabangsa.

"Saya fikir mereka sedang cuba menyelesaikan penyusunan semula kewangan 1MDB, tetapi saya rasa kerajaan masih perlu menambah baik dari segi ketelusan keseluruhan dan memahami apa sebenarnya yang berlaku," katanya kepada program"Street Signs" oleh CNBC.

Nazir adalah adik kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan kini sedang menghadiri Persidangan WEF Asean di Kemboja.

Nazir sendiri menjadi perhatian tahun lepas selepas pendedahan mengenai beliau memindahkan AS$7 juta yang diterima dari abangnya itu kepada beberapa ahli politik.

Jelasnya, beliau percaya jumlah itu adalah sumbangan dari beberapa syarikat tempatan dan individu tertentu untuk tujuan pilihan raya umum 2013.

"Saya faham mengenai keberangan itu dan berdasarkan pengalaman lalu, saya sepatutnya tidak melakukannya.

"Saya anggap dan percaya, dengan niat baik, dana tersebut datang dari penjanaan dana politik yang sah," katanya di Instagram.

Khalid Samad persoal rasional kos projek lebuh raya DASH telan RM190 juta setiap kilometer


SHAH ALAM: Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad mempersoalkan rasional kos RM4.1 bilion yang bakal diperuntukkan bagi membina Lebuhraya Bertingkat Damansara-Shah Alam (DASH) yang menurut beliau terlalu besar bagi jajaran sepanjang 21 kilometer (km).

Wakil rakyat itu berkata, jumlah itu menunjukkan RM190 juta akan dibelanjakan bagi setiap kilometer laluan yang menghubungkan Puncak Perdana dan Penchala itu, lapor FMT.

“Pembinaan lebuh raya ini memberikan kesan yang sangat baik seperti yang telah diperjelaskan kepada umum sebelum ini. Cuma kos itu agak tinggi.

“Dalam kiraan saya sendiri dengan jumlah RM4 bilion untuk jarak 21km, akan menjadikan hampir RM190 juta setiap kilometer.

“Mungkin kos itu ada penjelasan yang kita sendiri tidak tahu,” kata beliau kepada pemberita pada pertemuan sesi taklimat bersama penduduk Villa Suria dan Projek Lintasan Kota Holdings Sdn Bhd (Prolintas) di Cahaya SPK Clubhouse, Sabtu lalu.

Dalam pada itu, Pengerusi Persatuan Penduduk Villa Suria, Jamaludin Ismail berkata, “kami sebenarnya menyuarakan permasalahan kami jika projek ini dijalankan di mana ia melibatkan kawasan perumahan kami.”

“Dari segi strukturnya terdapat tiang yang termasuk di dalam kawasan sekarang ini. Keselamatan bukan sesuatu yang kita tengok pagar dah selamat atau tidak, kami nak tengok apa perancangan keselamatan dan pemantauan daripada pihak pemaju”.

DASH merupakan lebuh raya bertingkat 6 lorong dengan 12 persimpangan yang merentasi deretan rumah dan kedai di kawasan kejiranan, menghubungkan pengguna Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) dan Sprint.

Pembinaannya dilaksanakan sebagai laluan alternatif kepada pengguna bagi mengelak kesesakan selain menjadi penghubung utama memasuki laluan ke utara dan selatan tanah air.

Ia dijangka dibuka kepada pengguna Ogos 2020.

Bagaimanapun wujud kebimbangan penduduk sekitar Shah Alam, Damansara dan Petaling Jaya sekiranya projek berkenaan bakal memberi pelbagai kesan jangka panjang kepada mereka.

Kerajaan Negeri Selangor sebelum ini memberi jaminan pandangan penduduk akan diambil kira termasuklah untuk mengubah reka bentuk jajaran demi kesejahteraan penduduk.

Sementara itu, syarikat pemaju projek, Prolintas memberi jaminan pembinaan jajaran Lebuhraya DASH akan mematuhi prosedur keselamatan ditetapkan Kerajaan Negeri sebelum ini.

Pengurus Besarnya, Latib Rasol berkata, pihaknya menjalankan kerja-kerja pemantauan di tapak lokasi secara konsisten bagi memastikan aspek keselamatan penduduk terjamin.

“Isu keselamatan tentulah menjadi keutamaan kami di samping faktor kualiti udara, gegaran dan sebarang kesan jangka panjang pembangunan lebuhraya ini,” jelas beliau.

GERAH SPRM NAK TANGKAP SIAPA DI KOTA BHARU ?

KEADILAN Kota Bharu telah mengadakan pertemuan segera dengan SPRM Kelantan pada 9 Mei 2017, sebaik sahaja Gerakan Revolusi Anti Rasuah GERAH dilancarkan oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM.

KEADILAN Kota Bharu dalam pertemuan dengan SPRM Kelantan telah menggesa supaya pihak SPRM:

(1) Memberi perhatian kepada rasuah pilihan raya
(2) Memberi fokus kepada rasuah yang dilakukan oleh pihak atasan bukan golongan bawahan.
(3) Benar benar dilihat dan dirasai keberadaannya oleh rakyat dalam usaha memerangi rasuah pilihan raya, iaitu menjadi Suruhanjaya Pencegahan, bukannya Suruhanjaya Perisikan Rasuah Malaysia.

KEADILAN Kota Bharu menyokong penuh apa yang telah dibangkitkan oleh Ahli Parlimen Sungai Petani YB Dato Johari Abdul bahawa SPRM disaran mengambil tindakan terhadap kes-kes berprofil tinggi yang melibatkan ahli politik tanpa perlu menunggu Pilihan Raya Umum ke-14.

Justeru itu KEADILAN Kota Bharu memandang pelancaran GERAH SPRM hanyalah sandiwara jika ia hanya berjaya menangkap pelaku rasuah dikalangan prebet, koperal, sarjan dan anggota penguatkuasa bawahan, sebaliknya MO1 dan mereka yang dikaitkan dengan duit rasuah 1MDB terus dibiarkan. Apalagi jika dibiarkan sahaja berbilion ringgit duit haram digunapakai untuk membeli undi dalam PRU14.

SPRM digesa mempelajari usaha yang dibuat oleh tokoh penentang rasuah daripada Brazil, Hakim Marlon Reis yang telah berjaya menggerakkan 5 juta rakyat Brazil melawan rasuah dan telah menyebabkan 700 calon pilihan raya sabit kesalahan.

SPRM di gesa untuk memastikan pilihan umum ke 14 ini bebas daripada rasuah dan pembelian undi, dengan membuat tangkapan segera kepada mereka mereka yang terlibat.

Soalan kami kepada SPRM Kelantan, menjelang pilihan raya umum ke 14 ini, GERAH SPRM nak fokus tangkap siapa?

Prebet Balai Polis Kota Bharu?
Ketua Bahagian Kota Bharu?
MO1?

Ahmad Syauqey Bin Abdul Ghani
Pengarah Pilihan Raya
KEADILAN KOTA BHARU
11 Mei 2017

👍🏽Like & Share
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=300413507030777&id=200203277051801

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...