TERKINI :

Saturday, April 22, 2017

Pakatan semakin mendapat tempat di hati rakyat Kelantan, kata Prof Agus

Prof Agus Yusof melihat Amanah dan Bersatu semakin diterima rakyat Kelantan dan perlu bergerak ke Kelantan selatan pula.Prof Agus Yusof melihat Amanah dan Bersatu semakin diterima rakyat Kelantan dan perlu bergerak ke Kelantan selatan pula.

Amanah dan Bersatu semakin mendapat tempat di hati rakyat Kelantan, khususnya di kalangan pengundi muda (21-40 tahun), kata pengkaji politik Universiti Kebangsaan Malaysia, Profesor Datuk Dr Mohamad Agus Yusof.

Bagaimanapun, katanya, kepimpinan kedua-dua parti itu kurang padu manakala ceramahnya banyak, tetapi penceramahnya orang yang sama dan hanya tertumpu di kawasan bandar sahaja.

"Bersatu dan Amanah perlu melakukan banyak lagi kerja untuk mendekati rakyat Kelantan secara lebih menyeluruh kerana setakat ini aktivitinya hanya tertumpu di Kelantan Utara sahaja," kata Agus.

Sehubungan dengan itu, Agus, saintis politik yang berasal dari Kelantan itu berkata, Umno lebih berpeluang untuk merampas kembali negeri Kelantan itu dari Pas.

"Pertanyaan saya cuma satu, setelah menang di Kelantan, siapakah Menteri Besar Umno tersebut?" kata Agus dalam satu tulisan di akaun Facebooknya.

Menurut beliau, sekiranya diadakan pilihan raya sekarang, Pas yakin mereka akan kekal memerintah Kelantan.

Umno juga yakin sekiranya berlaku pertandingan tiga penjuru, mereka yang akan menang.

"Amanah dan Bersatu juga mendakwa mereka boleh mencabar kekuatan Pas dan Umno, hatta jika Umno dan Pas berkerjasama sekali pun dalam PRU akan datang.

"Begitulah politik, semua parti yakin akan menang," katanya.

Agus akui Pas mempunyai sokongan akar umbi yang teguh.

"Penyokong tegarnya kekal dengan Pas atas alasan Pas adalah parti agama.

"Begitupun, saya dapati ceramah Pas sudah semakin kurang diminati kerana penceramahnya tidak mampu memberikan gagasan baru untuk memerintah Kelantan ke depan," katanya.

Katanya, Umno masih sepi dengan kegiatan ceramah, tetapi mempunyai banyak program berfokus.

"Seperti Pas, Umno juga mempunyai penyokong tegar dan jentera akar umbi yang kuat," katanya.

Menurut beliau, bagi anak Kelantan yang tinggal di Lembah Kelang pula, mereka pengundi rasional yang memerhati kepada calon dan isu.

"Penyokong tegar setiap parti sekitar 20% sahaja menjadikan 40% pengundi luar Kelantan ini adalah pengundi atas pagar," katanya.

Persoalannya, parti manakah yang akan menang dalam pilihan raya umum nanti?

"Dengan mengambil kira perpecahan Umno dan Pas sehingga lahirnya Bersatu dan Amanah, jika berlaku pertandingan tiga penjuru, data yang ada menunjukkan Umno lebih mempunyai kelebihan.

"Betul, rakyat kecewa dan marah berat dengan beberapa isu Umno, khususnya berkaitan dengan kenaikan harga minyak dan kos sara hidup serta rasuah yang sering dilaporkan di dada akhbar," katanya.

Tetapi dalam konteks Kelantan, Agus memberikan tiga faktor utama yang tetap memberi kelebihan kepada Umno untuk menang.

(i) kegagalan kerajaan Pas mengatasi masalah rakyat dan membangunkan Kelantan menyebabkan rakyat mahukan perubahan kerajaan. 

(ii) pemimpin tempatan Umno lebih peka dengan masalah dan isu rakyat. 

(iii) parti dan kewangan Umno lebih kukuh untuk memujuk rakyat dalam kempen pilihan raya.

PAS pula, katanya, perlu mengubah pendekatan kempen dan ceramahnya jika mahu kembali mendapat tempat di hati rakyat.

"Isu-isu rakyat perlu dijawab secara berhemah dan berfakta, bukan setakat apa yang PAS lakukan sekarang. Dalam politik, Pas perlu berpijak di alam nyata," katanya

Siapa yang rasuah dan merompak harta rakyat, Lim Guan Eng atau Najib Razak? – Mejar (B) Zaidi Ahmad

Firman Allah SWT (Maksudnya:) "Wahai orang-orang yg beriman hendaklah kamu jadi orang-orang yg selalu menegakkan (kebenaran) kerana Allah, menjadi saksi dengan adil. Dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. Berlaku adillah, kerana adil itu lebih dekat kepada taqwa. Dan bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan."– (Al Ma'idah Ayat 8)

APAKAH MAKNA RASUAH?

Kamus Oxford mentakrifkan rasuah (bribe) sebagai: "Sesuatu yg ditawarkan dengan tujuan untuk mempengaruhi seseorang untuk membuat keputusan yg menyebelahi pemberi".

KES RASUAH DR KHIR TOYO

Bekas Menteri Besar Selangor Dr Khir Toyo telah dijatuhkan hukuman penjara dan hartanah dirampas setelah didapati bersalah atas kesalahan rasuah mengikut Seksyen 165 Kanun Kesiksaan.

Khir didakwa mendapatkan untuk diri dan isterinya dua lot tanah dan sebuah rumah di No 8 & 10, Jalan Suasa 7/1L, daripada Pengarah Ditamas Sdn. Bhd, Shamsuddin Hayroni pada harga RM3.5 juta (pada tahun 2007) sedangkan ia dibeli oleh Ditamas pada 23 Disember 2004 dengan harga RM6.5 juta.

Dalam penghakimannya, hakim Mokhtarudin menurut laporan Malaysiakini menyatakan; "Berdasarkan kenyataan saksi pendakwaan kedua, Shamsudin yang juga Pengarah Urusan Roniaga Sdn. Bhd. beliau (Shamsudin) mengenali rapat tertuduh dan mempunyai hubungan perniagaan dengannya sebab pernah membuat permohonan untuk membangunkan projek perumahan."

"Maka, mahkamah mendapati tertuduh menyalahgunakan kedudukan beliau (dalam kes ini) dan saya putuskan hukuman penjara 12 bulan mulai hari ini dikenakan." Kata beliau.

Berikut pula kenyataan bekas Peguam Negara TS Gani Patail yg disiarkan akhbar Sinar Harian: "Keterangan yg telah dikemukakan oleh pihak pendakwaan terhadap Khir Toyo dan hasil penelitian keterangan atau bukti oleh Hakim iaitu dari peringkat Mahkamah Tinggi sehinggalah ke peringkat Mahkamah Rayuan, telah memutuskan bahawa harga pasaran bukanlah kayu pengukur dalam menentukan pengertian pembalasan yg mencukupi (sufficient consideration) di bawah Seksyen 165 Kanun Keseksaan."

"Memandangkan Shamsuddin telah menggunakan wang beliau sejumlah RM6.5 juta untuk membeli rumah tersebut dari pemilik asal, maka Shamsuddin pada awalnya bersedia untuk menjual hartanah tersebut kepada Khir Toyo pada harga RM5 juta hingga RM5.5 juta. Namun tidak dipersetujui oleh Khir Toyo. Selanjutnya Khir Toyo menyatakan beliau akan membeli pada harga RM3.5 juta sahaja. Keterangan Shamsuddin di mahkamah menunjukkan beliau telah bersetuju dengan harga itu kerana bimbang urusan perniagaan beliau dengan PKNS akan terjejas sekiranya tidak bersetuju. Keterangan ini menyangkal wujudnya "willing buyer willing seller".

http://www.sinarharian.com.my/…/peguam-negara-jawab-kenyata…

HUBUNGAN PERNIAGAAN ELEMEN UTAMA RASUAH

Dalam kes Khir Toyo jelas sebagaimana disebutkan oleh hakim bahawa pemberi bersetuju menjual banglonya dibawah harga beli asal (sehingga mengakibatkan kerugian berjuta-juta ringgit kepada pemberi) kerana mengharapkan projek perumahannya dengan kerajaan Selangor yang diterajui oleh Dr Khir tidak akan terjejas.

Jadi berhubung dengan tuduhan rasuah keatas Lim Guan Eng persoalan yang patut ditanya ialah "Adakah Cik Phang Li Koon mempunyai apa-apa hubungan perniagaan dengan kerajaan negeri Pulau Pinang ketika beliau menjual rumah beliau kepada Lim?

HJ ZAIDI BIN AHMAD 
Bekas Mejar TUDM 
017-4164728

Exco gelojoh terpaksa mendarat cemas, Bala tersangkut di pucuk buluh, sindir Husam

KUALA LUMPUR: Kegelojohan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kelantan, Datuk Ab Fattah Mahmood menyerang Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Salor, Datuk Husam Musa dalam isu penutupan premis perniagaan pada waktu Maghrib akhirnya mengundang malu.

Semalam, Ab Fattah cuba membetulkan semula kenyataan asalnya dengan berkata peraturan menutup sekejap premis perniagaan hanya terpakai kepada peniaga Muslim di pasar-pasar malam sahaja.

Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kelantan, Datuk Ab Fattah Mahmood

Malah Husam dalam satu kenyataan hari ini menegaskan tiada sebarang percanggahan antara kenyataan beliau pada 17 April lalu yang mempertikaikan penguatkuasaan menutup kedai sewaktu Maghrib kepada semua, termasuk peniaga bukan Islam.

"Selari – tidak perlu menutup perniagaan bagi peniaga bukan Muslim. Bermakna saya betul dan Fattah terkhilaf. Kerana itu beliau terpaksa membuat pembetulan demi pembetulan. Pagi ini, sekali lagi beliau memanggil sidang akhbar membetulkan kenyataan beliau sendiri…," ujar Husam.

Husam yang juga Penasihat AMANAH Kelantan menambah, Ab Fattah 'secara tersirat' mengakui kenyataan pertama beliau menyebut peniaga bukan Muslim perlu menutup perniagaan di waktu Maghrib.

Sehubungan itu, Husam hairan dengan tuduhan Ab Fattah bahawa orang lain terkeliru dengan kenyataan beliau sebelum ini sedangkan kenyataan 'pembetulan' itu dikeluarkan selepas ditegur.

Malah tambah Husam, seorang lagi Exco Kerajaan Kelantan, Datuk Anuar Tan turut membuat kenyataan bahawa Ab Fattah tidak berniat berkata demikian.

"Jika Datuk Fattah tidak berniat demikian, kenapa saya perlu diserang oleh Fattah atas kenyataan saya? Kononnya saya sudah lupa dasar yang saya pernah sokong. Seperti kenyataan beliau yang disiarkan oleh Malaysiakini di bawah tajuk 'Husam pun dulu sokong henti niaga sempena Maghrib', disiar pada 18 April.

"Sinar Harian, pada 19 April, menyiarkan di bawah tajuk berita 'Hanya pasar malam sahaja' dengan Fattah berkata, pasar malam di negeri ini hampir 100 peratus dimonopoli masyarakat Islam.

"Jika sudah tahu pasar malam di Kelantan disertai 100% orang Islam, apa perlu lagi kenyataan 'termasuk peniaga bukan Islam'? Siapa keliru?" soal Husam yang juga Naib Presiden AMANAH yang baharu.

Menurut Husam, peraturan memberhentikan perniagaan pada waktu Maghrib itu diperkenalkan sebelum beliau menjadi Exco apabila Menteri Besar Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat memulakan langkah turun sendiri mengimamkan solat bersama peniaga di Pasar Malam Padang Bas, Kota Bharu.

"Bila Almarhum Tuan Guru Nik Aziz sebagai Menteri Besar memperkenalkan peraturan ini, ia telah dibincang terlebih dahulu dalam parti dan kerajaan.
"Dalam isu sebegini, pandangan bekas Exco Kerajaan Tempatan pertama Kerajaan Tok Guru, yang juga seorang peguam dan bekas Penasihat Undang-Undang Negeri iaitu Allahyarham Datuk Halim Muhamad telah dijadikan landasan.

"Beliau telah memberi pandangan bahawa peraturan seperti ini, hendaklah bersifat 'advisory' atau 'galakan', dan bukan bersifat undang-undang atau legal," jelas Husam.

Sehubungan itu beliau mempertikaikan kenyataan Ab Fattah bahawa tindakan undang-undang akan dikenakan kepada peniaga yang ingkar termasuk menarik lesen perniagaan.

Tambah Husam, selama ini peraturan itu dikuatkuasakan dengan cara 'nasihat' dan 'galakan' apabila pihak berkuasa kerajaan tempatan menyediakan tempat solat yang selesa, tempat berwuduk dan bekalan air.

Malah seorang petugas memaklumkan ketibaan azan dan waktu Maghrib dengan menggunakan pembesar suara bergerak dan imam khas sekali sekala.

"Selagi bersifat galakan ia suatu yang baik. Itu sebab saya menyokongnya. Tetapi tidak untuk dikuatkuasakan sebagai undang-undang ke atas peniaga bukan Islam.

"Ia tidak pernah dikuatkuasakan secara undang-undang. Tidak pernah ada ugutan atau pengumuman lesen peniaga yang tidak berbuat demikian akan ditarik.

"Itu sebabnya kenyataan Fattah mengejutkan saya. Itu sebab saya menegur," jelas beliau.

Husam berkata, kini akhirnya Ab Fattah membuat pusingan U hingga "para penyerang termasuk Bala dari Pahang, tersangkut di atas pucuk buluh, kerana Fattah mendarat cemas".

Datuk S Balasubramaniam ialah Ketua Dewan Penyokong Pas berasal daripada Pahang.

"Flying hours belum cukup. Jauh bezanya kebijaksanaan Tok Guru Nik Aziz dan kegelojohan Datuk Fattah," ujar Husam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...