TERKINI :

Friday, April 14, 2017

Zahid tidak berani melawan, jika diminta tidak tidak bertanding pun beliau akan diam

Sejak petang semalam (12 April 2017), penyokong-penyokong Zahid Hamidi kelihatan aktif berhubung sesama sendiri untuk bertukar pandangan tentang kesan perlantikan Hishammuddin Hussein sebagai Menteri Tugas-Tugas Khas terhadap masa depan "boss" mereka.

Kecewa, resah dan marah bercampur-baur dalam diri setiap mereka. Jika dulu mereka gembira serta hati kembang tak terkata bila Zahid Hamidi dilantik Timbalan Perdana Menteri, kini perasaan sebaliknya pula mula dirasa.

Hakikatnya, siapa pun dapat merasa perlantikan Hishammuddin itu menunjukkan ada yang mula tak kena. Sebelum ini, mereka yang dilantik menjadi Menteri Tugas-Tugas Khas, terakhirnya ialah Daim Zainuddin, itu saja jawatan yang disandangnya, tetapi Hishammuddin diberikan jawatan itu di ketika masih dan dikekalkan sebagai Menteri Pertahanan.

Nak dikata Najib Razak tidak cukup pembantu, beliau sudah pun ada seorang Timbalan Perdana Menteri, sembilan menteri dan dua timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri – suatu angka paling besar dalam sejarah yang pernah mengelilingi mana-mana Perdana Menteri.

Jadi, kewajaran meletakkan Hishammuddin yang diketahui umum sedang bersaing kuasa dengan Zahid Hamidi, memang menimbulkan banyak teka-teki, spekulasi dan prasangka.

Kata Hishammuddin, pelantikannya kerana ada banyak kerja, terutama untuk meringankan beban Perdana Menteri, tetapi dalam masa yang sama beliau belum lagi mengetahui apa tugas khusus yang akan diberikan kepadanya untuk dilaksana.

"Kami proaktif, work in progress dan kalau ada tugas dan keperluan baru yang perlu dihadapi, maka penyesuaian dari segi portfolio dan tanggungjawab boleh dilakukan atas budi bicara dan kuasa Perdana Menteri.

"Ia adalah keputusan Perdana Menteri," kata Hishammuddin sambil menambah, beliau akan berbincang dengan Najib kemudian mengenai tugas-tugas khusus untuknya itu.

Seorang penyokong Zahid Hamidi lantas menyindir jawapan Hishammuddin – dilantik kerana ada banyak kerja atau untuk mengerja?

Logiknya juga, jika beban Perdana Menteri yang mahu diringankan, apakah selama ini keberadaan Zahid Hamidi sebagai Timbalan Perdana Menteri, disertai sembilan menteri dan dua timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri, masih tidak cukup berupaya dalam membantu serta meringankan kerja Najib?

Atau Najib tidak cukup mempercayai semua mereka itu sehingga Hishammuddin, sepupunya sendiri juga yang lebih dipercayai untuk sama-sama berada di Jabatan Perdana Menteri?

Dalam hal ini, ramai yang ternanti-nanti langkah serta persiapan Zahid Hamidi seterusnya, selain pernyataan awal beliau yang dilaporkan menyokong terhadap perlantikan yang dibuat oleh Najib itu.

Apakah Zahid Hamidi akan bertindak balas, berdiam diri atau reda dirinya dipencenkan begitu saja oleh Najib apabila tiba masanya nanti?

Atau mungkin Zahid akan diberikan sesuatu jawatan lain sebagai ganjaran setelah tempatnya diambil alih oleh Hishammuddin?

Dari satu segi, Zahid Hamidi di mata Najib adalah "budaknya" saja. Zahid mula bekerja dengan Najib sebagai Setiausaha Politik selepas pilihanraya 1986 dan kemudian menjadi Ketua Penerangan Pemuda UMNO Malaysia sepanjang Najib menjadi Ketua Pemuda UMNO.

Zahid Hamidi adalah antara yang memainkan peranan utama menaikkan karier politik Najib sehingga berjaya menjadi Perdana Menteri.

Apabila Zahid Hamidi dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri menggantikan Muhyiddin Yassin, di mata Najib beliau tetap "budaknya", walaupun sudah sama-sam bergelar "Yang Amat Berhormat".

Zahid Hamidi tahu banyak rahsia Najib dan Najib juga tahu banyak rahsia Zahid Hamidi. Tetapi, kawalan kuasa berada sepenuhnya di tangan Najib.

Dengan yang demikian, Najib tahu bahawa Zahid Hamidi tidak akan berani melawan atau berkata apa-apa, biar diperlaku apa sekali pun, termasuk jika diminta bersara atau tidak bertanding lagi dalam PRU 14 akan datang.

Meskipun jelas bahawa perlantikan Hishammuddin dengan memberinya dua portfolio menteri, Menteri Pertahanan dan Menteri Tugas-Tugas Khas adalah bertujuan melonjakkan sepupunya dan mengenepikan Zahid Hamidi, tetapi tiada apa yang boleh diharapkan sesuatu yang luar biasa akan dilakukan oleh Ahli Parlimen Bagan Datuk itu.

Percayalah, Zahid Hamidi tidak akan melawan apa-apa.

Zahid Hamidi sendiri sebelum ini sudah berulangkali menyatakan tetap taat setia apabila dirinya tidak lagi menjadi pemimpin utama, malah akan memberi sokongan kepada calon pengganti sebagaimana beliau disokong sebelumnya.

Kecuali jika UMNO dan BN kalah pilihanraya, perancangan Najib untuk meletakkan Hishammuddin menggantikan Zahid Hamidi, tiada siapa dapat menghalangnya.

Pada fikiran Najib, yang lebih utama di sebalik pelbagai kemelut berterusan menghimpitnya, adalah dirinya sendiri. Soal negara, ekonomi, kedudukan mata wang dan lain-lain barangkali adalah prioriti di pertengahan, kalau pun tidak di belakang sekali.

Yang dipercayai untuk menyelamatkan dirinya, masa depan keluarga, aset dan segala kekayaannya sudah tentu sepupu dan dari darah dagingnya sendiri, bukannya Zahid Hamidi.

>> Komentar bebas penulis politik prolifik, Shahbudin Husin I 14 April 2017

Tak tahu Nasharuddin terima duit 1MDB, serah kepada pihak berkuasa bertindak

KUALA LUMPUR: Bekas Timbalan Presiden Pas, Datuk Dr Nasharudin Mat Isa tiada kaitan lagi dengan parti itu seperti didakwa Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli.

Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, malah parti juga tidak tahu sama ada benar atau tidak Nasharudin menerima dana daripada 1MDB.

"Bagi kita, Nasharudin sudah tiada kena-mengena dengan Pas. Beliau hanya ahli biasa dan bukan pimpinan Pas, jadi kalau nak kaitkan dengan Pas, ini satu tuduhan palsu.

"Sebab realitinya, Nasharudin sudah tidak bersama dalam program Pas sejak 2015 lagi. Sama ada benar atau tidak beliau terima dana 1MDB, itu urusan peribadi beliau," katanya kepada Sinar Harian.

Mengulas lanjut, Tuan Ibrahim berkata, Pas juga tidak pernah menerima sebarang dana daripada Nasharudin.

"Pejabat Pas tak pernah terima sumbangan daripada beliau, sama ada secara peribadi atau kepada parti. Beliau juga tidak pernah pergi ke Pejabat Pas.

"Malah, saya sendiri secara peribadi tak pernah jumpa Nasharudin sejak beliau tidak lagi memegang jawatan dalam Pas," katanya.

Semalam, Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan dalam satu kenyataan berkata, parti hanya menerima sumbangan tetap bulanan Nasharudin sebagai Ahli Parlimen Bachok yang berakhir pada 2013.

Menurut beliau, Nasharudin juga tidak pernah memegang jawatan dalam Pas sejak 2011 dan setelah ditamatkan sebagai Ahli Majlis Syura Ulamak Pas.

Dalam pada itu, Takiyuddin berkata, Pas menyerahkan perkara Akuan Bersumpah Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli berkaitan dakwaan Nasharudin menerima dana daripada 1MDB kepada pihak berkuasa untuk tindakan mengikut undang-undang.

"Namun, Pas berpandangan ia kekal berstatus dengar cakap (hearsay) selagi individu yang dikatakan memberitahu 'maklumat' ini kepada beliau mengesahkannya.

Ketua Penerangan Pas, Nasrudin Hassan, ketika memberi reaksinya kelmarin, menyindir Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli berhubung dakwaan beliau mengenai bekas pemimpin Pas, Dr Nasharudin Mat Isa menerima dana 1MDB daripada akaun Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Dalam nada berseloroh tetapi penuh sindiran, Nasrudin berkata, jangkaan beliau mengenai Rafizi ternyata meleset, apabila melalui pendedahan itu, Rafizi bukanlah sepertimana yang digambarkan.

"Ermmm, saya jangkakan ia seorang strategis, rupanya beliau dah 'out of service' (perkhidmatan tergendala)," katanya yang dipetik melalui akaun Facebooknya.

Imej Pas tercalar teruk, Nasharudin boleh saman Rafizi bersihkan namanya kata AMANAH

KUALA LUMPUR: Imej Pas akan tercalar selagi bekas Timbalan Presiden Pas, Datuk Nasharudin Mat Isa, yang masih menganggotai parti Islam itu, tidak tampil membersihkan namanya selepas didakwa menerima dana berkait 1MDB, kata seorang bekas pemimpin Pas.

Salahuddin Ayub, kini Timbalan Presiden AMANAH, berkata pendedahan Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli mengenai Nasharudin itu bukan tuduhan biasa, tetapi menggunakan akuan berkanun yang menurutnya mempunyai kesan besar dari segi perundangan.

"Oleh kerana Rafizi gunakan akuan bersumpah yang ditandatanganinya semalam, maknanya ia bukan tuduhan biasa.

"Oleh kerana kita ini orang politik, setelah apa berlaku ini memberi kesan kepada parti yang kita berada ketika itu, kecuali kita dapat tampil dan bersihkan nama kita.

"Saya harap Nasharudin tampil dan jelaskan. Itu bukan satu pertuduhan seperti di ceramah tetapi pendedahan yang berdasarkan nilai perundangan. Maka ia terpulang kepada Nasharudin untuk tampil ke depan bersihkan nama," katanya kepada FMT.

Akuan berkanun yang ditandatangani Rafizi semalam mendakwa Nasharudin, yang kini mengetuai Gerakan Kesederhanaan Global (GMM) tajaan Putrajaya, menerima sejumlah wang yang didakwa berasal dari SRC International, anak syarikat 1MDB yang menjadi fokus kontroversi sejak 2 tahun.

Rafizi, berdasarkan percakapannya dengan seorang bekas pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), mendakwa dana tersebut pada awalnya disalurkan ke akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, dan kemudian, sejumlah wang disalurkan kepada peguam tertentu sebelum sampai ke akaun Nasharudin.

Rafizi berkata perkara itu turut diketahui Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas, Khairuddin Aman Razali.

Salahuddin berkata, Nasharudin boleh melantik peguam bertindak terhadap Rafizi jika merasakan imej dan kredebilitinya tercabar dengan pendedahan itu.

Manakala SPRM, katanya, perlu siasat dan mengambil tindakan sewajarnya mengikut nilai perundangan yang ada.

Jambatan PAS-Umno

Sementara itu, seorang lagi pemimpin AMANAH, Datuk Raja Bahrin Shah menyelar tindakan Pas yang menjarakkan diri daripada Nasharudin selepas Rafizi mendakwa beliau menerima dana berkait 1MDB.

Katanya, Nasharudin ketika dalam Pas suatu ketika dulu merupakan jambatan antara Pas dan Umno.

"Untuk mereka mengatakan Nasharudin tidak mempunyai kaitan dengan Pas, itu tidak benar.

"Sedangkan dia memainkan peranan penting dalam kerajaan ketika dalam kepimpinan Pas… sehingga sekarang main peranan penting antara 2 parti itu," katanya.

Nasharudin yang tewas dalam pertandingan jawatan timbalan presiden kepada Mohamad Sabu pada 2011, kekal sebagai ahli Pas walaupun tidak aktif dalam kepimpinan tertinggi parti.

Beliau pada satu ketika didakwa giat berunding usaha mewujudkan kerajaan perpaduan Umno dan Pas, yang menerima kecaman Mursyidul Am Pas ketika itu, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

"Kita tidak pecat tapi kalau ia melibatkan kesalahan undang-undang, SPRM dan Bank Negara, pihak berwajib boleh mulakan siasatan," kata Naib Presiden Pas, Idris Ahmad, yang bagaimanapun berkata Pas tidak ada kena mengena dengan Nasharudin.

Najib berulangkali nafi mengambil dana berkait 1MDB sebanyak AS$700 juta seperti didedahkanThe Wall Street Journal pada 2015. Sebaliknya, beliau mendakwa ia derma dari Kerajaan Arab Saudi untuk membantu kempen pilihan raya Barisan Nasional pada 2013.

Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali juga membersihkan nama Perdana Menteri daripada sebarang salah laku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...