TERKINI :

Tuesday, March 28, 2017

DAP buat kerja gila dimana tentang PINDAAN RUU355 sebelum dibahas..!!

Sejujurnya pandangan aku begini;

1. Tak usah sesiapa pun terburu2 menolak dengan tujuan nak menentang. Sebagai MP lebih baik dorang bagi ruang dan peluang untuk dengar usul dan perbahasan.

2. Kemudian nak tolak, setuju, terima atau apa, terpulang.

3. Sesiapa pun tak boleh paksa atau label yang bukan2 pada yang setuju atau menolak usul. Berhujahla bukannya melabellah! Perbezaan harus diraikan dengan perbahasan yang positif.

4. Jika DAP terburu2 menolak - persepsi negatif terhadap parti itu meningkat. Orang akan persoal, cyber UMNO akan manipulate. Eh kenapa tolak sebelum fahami isi perbahasan? Sebab undi non muslim ke? Sikap anti tanpa fahami isi kandungan menunjukkan tahap fobia melampau.

5. RUU355 undang2 dunia dan bukan selangkah ke arah pelaksanaan hudud. Tak perlu fobia seharusnya betulkan salah faham yang dibuat oleh parti tertentu. Sikap fobia dan takut tak tentu pasal oleh DAP membayangkan macam RUU355 tu hudud pula.

6. Enakmen yang sama wujud di negeri2 lain juga. Ia bukan akta baru. Ianya pindaan. Dari awal kajian tiada kekecohan kerana ia dibawah radar kerajaan tetapi secara tiba2 dibawa masuk oleh Marang sampai AJK TEKNIKAL pun jem otak mikir. Hahaha.

7. Sebenarnya jika usul ini di bawa kerajaan dari awal, semua polemik neh takan wujud. Tambahan pula yang buat kaji tu pun kerajaan. :)

AmenoWorld

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...