TERKINI :

Friday, March 10, 2017

Siapa Ketua Wanita Umno Bahagian dapat dana MARA RM5 juta?


Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakub memberitahu terdapat seorang Ketua Wanita Umno Bahagian yang menerima dana pelaburan MARA yang dipanggil 'The Baron'.

Walau bagaimanapun, Ahli Majlis Tertinggi Umno itu enggan menyebut nama pemimpin wanita yang dikatakan memperoleh peruntukan di bawah MARA mencecah RM5 juta itu.

"Saya nak maklumkan, tak perlu saya namakan seorang Ketua Umno Wanita Bahagian telah mendapat dana RM 5 juta untuk perniagaan wanita tersebut," katanya ketika berucap dalam pelancaran Skim Pembiayaan Khas Wanita (DanaNita), di ibu negara semalam.

Semakan Malaysia Dateline mendapati The Baron adalah antara program pembiayaan perniagaan MARA bagi usahawan bumiputera di peringkat menengah selain Program Peruncitan, Program Smart Auto dan Kedai Hardware.

Menurut Ismail, program pinjaman khusus untuk kontraktor itu terbuka kepada semua lelaki dan perempuan.

Turut hadir, Penasihat Pembangunan Keusahawanan dan Ikhtisas, Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil yang juga Ketua Pergerakan Wanita Umno.

Selain itu, Pengerusi Sementara MARA dan Pelaburan MARA Berhad (PMB) Datuk Dr. Yusof Yacob dan juga Ketua Pengarah Mara, Datuk Ibrahim Ahmad.

Dalam majlis berkenaan juga, Ismail memberitahu Mara memperuntukkan sejumlah RM35 juta menerusi program pembangunan usahawan DanaNita bagi menggalakkan penglibatan secara aktif wanita dalam bidang perniagaan.

Tambahnya lagi, DanaNita yang dilancarkan itu bertujuan melahirkan usahawan wanita yang baharu sebagai pelapis kepada kepimpinan masa depan serta membantu usahawan sedia ada supaya lebih berdaya saing.

Bersatu perjelas kenyataan penafian Ahmad Yakob mengenai rundingan kerusi


Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) hari ini menjelaskan rundingan kerusi antara parti itu dengan Pas merujuk kepada rundingan yang dicapai dalam mesyuarat Jawatankuasa Bersama Bersatu dan Pas yang diadakan pada 2 Februari lalu.

Kenyataan mengenai kesediaan Pas untuk mengadakan rundingan kerusi dengan Bersatu adalah sebagai respon kepada soalan wartawan mengenai hubungan parti itu dengan Pas dalam sidang media yang diadakan oleh Presidennya Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Rabu lalu di ibupejabat parti itu di Petaling Jaya.

Setiausaha Agungnya Datuk Dr Shahruddin Md Salleh dalam satu kenyataan petang ini, merujuk kepada laporan yang disiarkan oleh Malaysiakini semalam, mengenai kenyataan Timbalan Mursyidul Am Pas, yang menafikan Pas bersetuju untuk mengadakan rundingan pembahagian kerusi dengan Bersatu.

"Malaysiakini dalam laporan yang disiarkan semalam memetik kenyataan Datuk Ahmad Yakob.

"Adalah dijelaskan bahawa kenyataan Tan Sri Muhyiddin adalah merujuk kepada persetujuan Pas untuk mengadakan rundingan kerusi dengan PPBM yang telah dicapai dalam mesyuarat Jawatankuasa Bersama PPBM dan Pas yang berlangsung pada 2 Februari 2017.

"Kedua-dua pihak telah bersetuju untuk mengadakan perbincangan susulan mengenainya.

"PPBM juga mengambil maklum mengenai keputusan Jawatankuasa Kerja Pas Pusat pada 17 Februari 2017 bahawa parti itu bersedia untuk meneruskan rundingan dengan PPBM.

"Malah, sepertimana yang dilaporkan oleh media, Jawatankuasa Perundingan Pas Pusat telah diwujudkan untuk meneliti pemuafakatan dengan PPBM.

"PPBM sentiasa menyambut baik sebarang usaha untuk mewujudkan persefahaman dan pemuafakatan antara parti-parti pembangkang dalam menghadapi Pilihanraya Umum ke-14.

"Perundingan kerusi antara parti-parti pembangkang adalah satu proses yang penting untuk memastikan pertandingan satu lawan satu menentang Barisan Nasional dapat dicapai.

"Justeru, kesediaan mana-mana parti pembangkang untuk berunding adalah amat dialu-alukan," ujarnya.

Sebagai rekod Muhyiddin dalam sidang media yang diadakan pada 8 Mac itu telah membuat kenyataan mengenai kesediaan Pas untuk mengadakan rundingan kerusi dengan Bersatu.

Kenyataan ini dibuat sebagai respon kepada soalan wartawan mengenai hubungan parti itu  dengan Pas.

Nik Abduh dakwa Najib warisi rasuah era Mahathir


Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz (Pas-Pasir Mas) mendakwa Perdana Menteri terpaksa menanggung masalah pembaziran wang negara, rasuah dan politik wang yang merupakan 'kesakitan lama' diwarisi sejak zaman pentadbiran Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Menurut Ketua Pemuda Pas itu, kenikmatan ketika negara dikurniakan kemewahan pada era 1990-an tidak disyukuri, sebaliknya segala kegiatan tidak bermoral itu tumbuh begitu cepat dengan politik wang begitu berleluasa dan akhirnya merosakkan negara.

Beliau ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong XV, Sultan Muhammad V pada sidang Dewan Rakyat semalam menyifatkan segala masalah itu terus 'membengkak' selepas peralihan pentadbiran kepada Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Seterusnya, jelas beliau, 'kesakitan lama' tersebut kemudiannya perlu ditanggung Datuk Seri Najib Razak pada masa ini.

"Kita mewah di zaman Dr. Mahathir dan kita bermasalah di zaman Pak Lah (Abdullah) dan hari ini kita terus bermasalah di zaman Yang Berhormat Pekan (Najib)," ujarnya.

Sehubungan itu, Nik Abduh yang pernah mengaku matlamat utama Pas bukan meruntuhkan Umno tetapi mengukuhkan ummah pada Seminar Pemikiran Datuk Dr Haron Din, 25 Februari lalu menyeru supaya mengambil penyelesaian mengikut Islam.

"Kita terpaksa menanggung kesakitan lama, maka janganlah semasa kita berdepan tempoh yang susah ini, kita ambil jalan penyelesaian yang Allah tidak mahukan," ujarnya lagi.

Cawangan PAS kawasan AHMAD YAKOB dibubar dan diganti dengan cawangan AMANAH

Ahmad Yakob malu besar di Kg Laut 

KHABAR KELANTAN

Cikgu Rahim istyhar perang terbuka dengan Pas.
Sekiranya Ahmad Yakob tidak mengamalkan "sunnah" politik Najib Razak, politik tidak bermaruah dan tidak ada air muka, serta jika beliau berpegang kepada saksiah Islam yang dilaung-laungkan pasti apa yang berlaku di Kampung Laut, Kelantan malam tadi sudah cukup untuk beliau berfikir banyak kali dan mengambil keputusan berihat dari berpolitik.

Ini kerana peristiwa semalam cukup memalu dan mengaibkannya sebagai MB dan juga Pesuruhjaya Pas Negeri Kelantan.

Malam tadi sebuah cawangan Pas menjadi korban gara-gara sikap dan stail politik Ahmad yang tidak profesional atau bersikap lembu kenyang. Cawangan Pas Kampung Laut merupakan antara cawangan Pas tertua dalam kawasan itu telah selamat dibubarkan. Paling memalu dan mengaibkan cawangan itu diganti dengan cawangan Parti Amanah Negara.

Nordin serah borang keahlian Amanah kepada Husam.
Pembubaran cawangan Pas yang berusia lebih 60 tahun itu memberi pukulan maut kepada Ahmad bukan sahaja untuknya secara peribadi tetapi kepada seluruh Pas Kelantan. Pembubaran itu menggambarkan Ahmad tidak popular.

Dalam suasana Amanah digambarkan sebagai parti serpihan yang nyawanya tidak sampai tiga bulan, atau lebih nakal lagi ada menyifatkan Amanah cacat sejak dari telor lagi, kini berkembang pesat sehingga dapat merobohkan kubu Pas di Pasir Pekan yang dikuasai Menteri Besar.

Cawangan Pas Kampung Laut itu berada dalam kawasan diwakili oleh Ahmad sebagai Adun dan juga sebagai Yang diPertua Pas jajahan Tumpat. Ini bermakna pembubaran itu memberi gambaran bahawa orang di keliling rumah Ahmad sendiri sudah hilang kepercayaan kepadanya.

Kenapa ia dinilai begitu kerana, Ahmad ialah Pesuruhjaya Pas Negeri Kelantan, dia juga merangkap timbalan Mursyidul Pas Malaysia. Apabila terdapat ahli memperotesnya, sampai cawangan Pas yang dianggap tertua di situ dibubarkan ia sesuatu mengaibkan. Ahmad seharus berasa malu dengan apa yang terjadi malam tadi. Ia memberi pukulan berat kepadanya atas sifat sebagai pemimpin parti agama yang dikultuskan sebagai Ustaz Dato' Menteri Besar.

Menyedihkan juga semalam maruah beliau sebagai orang bergelar Ustaz juga ditelanjangkan tanpa kompromi lagi. Apa didedahkan semalam mengenai kelemahan daya kepimpinnya, menggambarkan beliau seorang MB tidak tahu mengenai hal ehwal pentadbiran dan boleh diperkotak katikkan begitu sahaja. Lebih buruk lagi beliau "diselawatkan" sebagai seorang yang berbohong. Bohong merupakan salah satu daripada tiga tanda utama orang munafik yang mana perkara ini diarifi oleh beliau.

Cerita mengenai kelemahan Ahmad itu menunjukkan beliau bukan pewaris kepimpinan yang ditinggalkan oleh arwah Nik Abdul Aziz Nik Mat kepadanya yang dibuat secara tektikal. Harapan orang ramai beliau akan menjadi mata rantai penyambung perjuangan, saksiah dan profesionalisme politik Nik Aziz meleset sama sekali.

Namun seperti dikatakan awal tadi kerana Ahmad mula selesa dengan berpolitik seperti Najib beliau sedikit pun tidak malu dengan apa yang berlaku. Tidak mempdulikan apa orang kata dan berlaku ke atas dirinya. Mungkin Ahmad tidak berasa apa-apa dengan peristiwa malam tadi, dia masih boleh bangun pagi ini terus menggeliat dan mengilas kain palikat kemudian seperti biasa termangu di jendela sambil tersenyum mengingati beberapa permohonan balak dan lombong yang belum diluluskan lagi?

Dari kaca mata pemerhati politik perobohan cawangan Pas Kampung Laut itu sekaligus diganti dengan cawangan Amanah memberi markah tinggi kepada Amanah Kelantan. Sudah tentu ia akan menyemarakkan lagi semangat pendokong parti berkenaan dan menambahkan keyakinan yang Amanah boleh menjadi penyalin kepada Pas di Kelantan dalam masa terdekat.

Paling memberi kesan atas apa yang berlaku, apabila ketua Pas cawangan Kampung Laut itu, Nordin Adam telah memimpin Pas disitu lebih 35 tahun. Paling mengejutkan juga dia adalah rakan Ahmad Yakob sendiri, mengadakan usrah bersama dan merancang membangun Pas. Bahkan dialah yang menjadi pemangking kepada politik Ahmad Yakob di Pasir Pekan selama ini. Apabila seorang sahabat baik berpaling tadah dari sahabatnya tentu berlaku sesuatu yang tidak boleh dimaafi lagi terjadi.

Seperti mana kata Wan Abdul Rahim Wan Abdullah ketika berucap mengalu-alukan kemasukan Nordin ke dalam Amanah, tempat yang diduduki Ahmad sebagai Adun Pasir Pekan hari ini pun adalah hasil pemgorbanan Nordin Adam yang sedia memberi laluan kepada Ahmad Yakob.

"Kerusi Pasir Pekan, pernah ditawarkan kepada Nordin, tetapi beliau (Nordin) sedia memberi lalu kepada Ustaz Mat untuk bertanding kerana menghormatinya," begitulah kira-kira ucap Wan Rahim yang pernah menjadi Setiasauha Badan Perhubungan Pas dan salah seorang bertanggungjawab untuk memilih calon Pas.

Sebaliknya pengorbanan Nordin itu tidak dibalas dengan sepatutnya oleh Ahmad Yakob. Pengorbanan dan persahabatan Nordin tidak dinilai langsung apabila Ahmad seperti berbohong dengan Nordin dan tidak mempedulikan nasib rakyat Kampung Laut.

Perubahan hati Nordin dan penghijrahan sebahagian besar ahli jawatankuasa Pas cawangan Kampung Laut ialah kerana sikap politilk Ahmad sendiri yang jauh sangka dari jangka. Ia bermula dengan isu pengambilan tanah di kampung berkenaan untuk dibangunkan projek Kampung Warisan. Pengambilan tanah dengan tidak telus dan dianggap telah menganiayakan penduduk terlibat yang sudah lama bermukim di situ, sangat mengecewakan Nordin.

Dakwa Nordin, MB itu bukan sahaja tidak berbincang sebelum melancarkan projek berkenaan yang dilihat lebih kepada soal komersial daripada untuk membangun kampung berkenaan untuk kesenangan dan kemajuan penduduk, tetapi berdolak dalik dalam memberi jawaban dan jaminan menyelesaikan pengambilan tanah itu dengan baik. Inilah menimbulkan kemarahan penduduk dan mengecewakan Nordin sebagai ketua Pas cawangan.

Menurut Nordin ketika berucap sebelum menyerahkan borang keahliannya dalam Amanah, suatu masa Ahmad memberi tahu proses pengambilan tanah untuk projek itu semua diurus dengan baik mengikut prosuder ditetapkan. Bagaimana pun apabila disemak ternyata ia bohong. Apa paling mengecewakan Nordin ialah Ahmad enggan berjumpa dengannya untuk menyelesaikan dengan baik walaupun beberapa kali diminta untuk berjumpa.

Nordin sebagai ketua Pas cawan menjadi tempat mengadu beliau memahami masalah penduduk terlibat dan implikasi daripada projek berkenaan. Justeru beliau cuba mencari penyelesaian cara baik, namun usahanya sia-sia menyebabkan beliau merasakan dia dipermainkan dan tidak dihargai.

Bertolak dari itulah akhirnya beliau hilang kepercayaan kepada kepimpinan Ahmad Yakob sebagai wakil rakyat dan juga MB. Klimeksnya beliau bersama 100 orang ahli Pas membuat keputusan untuk membubarkan cawangan Pas berkenaan dan beliau malam tadi mengistyharkan keluar Pas dan menggantikan cawangan Pas di Kampung Laut dengan cawangan Amanah.

Upacara penyerahan borang pennyertaan dalam Amanah dilakukan malam tadi sempena ceramah yang diadakan di kampung berkenaan. Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Amanah Kelantan, Wan Abdul Rahim Wan Abdullah dan Mohammad Hussein hadir menyaksikan penyertaan borang oleh Nordin yang diserahkan kepada Naib Presiden Amanah Husam Musa. Turut sama hadir ialah Ketua Amanah Tumpat Wan Johari Wan Omar, dan Setiausaha Khir Zuhri.

Peristiwa malam tadi akan diremehkan oleh parti agama. Namun ia adalah sejarah yang memberi signifikan kepada Amanah Tumpat khasnya dan Amanah Kelantan amnya. Ia tambah menyuntikan semangat dan keyakinan rakyat untuk bersama Amanah. Apa yang Amanah lakukan menerusi berbagai pelan kebajikannya menampakkan parti itu lebih ikhlas dan serius membantu rakyat berbanding Pas yang memegang kerajaan sudah lebih 26 tahun tetapi mengabaikan kepentingan rakyat.

Turut hadir sama dalam majlis malam tadi ialah Nordin Salleh atau dikenali Paksu Nordin, seorang politik veteran yang kini bergiat cergas semula dalam politik dengan memimpin PPBM bahagian Tumpat. Pak Su Nordin boleh dianggap antara pakar politik Kelantan yang tidak kurang hebatnya dengan Wan Rahim.

Sudah tentu dengan kehadiran Paksu Nordin yang merupakan bekas wakil rakyat Sungai Pinang dalam jajahan Tumpat memberi impak yang besar kepada Pas. Barang kali kalau benar gambaran diberikan oleh Wan Rahim ketika berucap mengalu-alukan kemasukan Nordin Salleh, kerjasama PPBM dengan Amanah hari ini, persis kerjasama Pas dengan Semangat 46 diawal tahun 1990 lalu untuk menghadapi UBN Kelantan sehingga UBN jatuh.

Jika semangat itu berkesan sudah pasti kerajaan Kelantan dibawah Pas hari ini akan mengulangi sejarah malang dan sedih kerajaan BN pimpinan Muhammad Yaacob pada tahun 1990. Ramai orang bercanda, mana-mana parti dibawah pimpinan orang bernama "Mat Yakob" di Kelantan akan berakhir dengan ketewasan?

Kerajaan UBN pimpinan Muhammad Yaacob tumbang tahun 1978 setelah 12 tahun memerintah Kelantan, tidak mustahil kerajaan Pas peninggalan Nik Aziz kepada Ahmad Yakob akan tersungkur setelah empat tahun Ahmad mengambil alih. Dalam tempoh empat tahun pelbagai kecelaruan berlaku dalam pentadbiran Kelantan yang menimbulkan kebencian rakyat kepada Pas.

Apa yang paling merujakan saya malam tadi ialah sikap dan pendirian baharu diambil oleh Wan Rahim. Sebelum ini beliau masih rezeb pendirian terhadap Pas di mana masih berharap parti lamanya itu akan bersama gabungan pembangkang untuk mempertahankan kerajaan Kelantan.

Beberapa kali beliau ada menyebut kepada saya, kewujudan Amanah di Kelantan tidak diharap ia akan menjadi Berjasa pada tahun 1978, yang ikut membantu Umno menjatuhkan kerajaan Kelantan.

"Ana tidak mahu Amanah jadi seperti Berjasa, kita mahu Amanah jadi pembantu Pas mempertahankan kerajaan Tokguru," begitulah katanya kepada saya suatu hari bersungguh.

Wan Rahim masih mahu mempertahankan kerajaan Pas peninggalan Nik Aziz yang dibina bersama walaupun tindakannya menubuh Amanah dimarahi sehingga beliau dicaci maki oleh bebudak yang masih hanyir dalam politik. Namun malam tadi beliau telah menyatakan sikapnya yang sebenarnya yang saya percaya ia bertukar kerana kecewa dengan sikap ego dan agah pemimpin Pas Kelantan dewasa ini yang angkuh sombong tidak mahu menerima kewujudan Amanah apa lagi menganggap Amanah sebagai pengkhianat.

Semalam bolehlah disifatkan Wan Rahim telah mengistyharkan perang terbuka dengan Pas. Katanya, Amanah bersama PBBM dan gabungan Harapan Rakyat, bukan sahaja berusaha untuk menumbangkan kerajaan BN merampas Putraja, tetapi kita juga akan berusaha untuk menumbangkan kerajaan Pas Kelantan dam merampas Kota Darulnaim.

Sikap baharu Wan Rahim itu sudah pasti akan meladumkan lagi semangat ahli parti pembangkang kecuali Pas dan menyeronokkan seluruh rakyat yang kini sudah benar-benar kecewa dan muak dengan aksi dan perangai pemimpin kerajaan peninggalan Nik Aziz yang dikepalai Ahmad Yakob, Mohd Amar Nik Abdullah dan lain-lain itu.

Apa yang berlaku di Kampung Laut semalam adalah peletakan batu asas oleh Amanah untuk merampaskan Kelantan dan membuka lembaran politik baharu di negeri Tok Janggut itu. [wm.kl.12:16 t/hari 10/03/17]

MSO

Debat: Dr Mahathir lantik Nazri jadi tuan rumah


PETALING JAYA: Tun Dr Mahathir Mohamad nampaknya tidak berpatah balik daripada cabaran debat yang dibuatnya kepada Datuk Seri Nazri Aziz, selepas ia disambut ahli Majlis Tertinggi Umno itu.

Malah, pasukannya kini sedang mengaturkan agar debat terbuka itu dibuat di Padang Rengas, iaitu kawasan Parlimen Nazri sendiri.

"Dr Mahathir mengalu-alukan kesediaan Nazri untuk berdebat dengannya berkaitan isu-isu negara," kata seorang pembantu bekas perdana menteri itu kepada FMT.

"Aturan sedang dibuat agar debat itu dibuat di Padang Rengas, Perak, apabila Dr Mahathir dijadualkan berkunjung ke sana."

Kata pembantu itu lagi, butiran debat akan dihantar ke pejabat Nazri sedikit masa lagi untuk pengesahan.

Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) itu bakal ke Padang Rengas pada 25 Mac ini bagi menghadiri program di sana.

Terdahulu, Dr Mahathir mencabar Nazri untuk berdebat isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB), skandal Bumiputera Malaysia Finance (BMF), dan wang RM2.6 bilion dalam akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Dalam responnya kepada FMT, Nazri menyatakan kesediaannya apabila pulang ke Malaysia daripada lawatan kerja di Berlin, Jerman, Isnin ini.

"Baik, saya setuju. Saya pulang 13 Mac, jadi beliau sudah boleh buat persediaan," kata menteri pelancongan dan kebudayaan itu.

Perbualan mengenai skandal BMF hidup kembali selepas Agensi Perisikan Pusat AS mendedahkan dokumen yang mengaitkan pentadbiran Dr Mahathir kepada kerugian AS$1 bilion pada 1980an.

Sementara itu, tahun lepas, Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali membersihkan Najib daripada sebarang salahlaku berkenaan deposit RM2.6 bilion, dan berkata beliau berpuas hati wang itu merupakan derma peribadi daripada keluarga diraja Arab Saudi.

Nazri sebelum ini mencabar Dr Mahathir supaya bertanding menentangnya di Padang Rengas pada pilihan raya umum akan datang.

Dr Mahathir kemudian mencabar semula Nazri bertanding menentangnya di kerusi Parlimen Langkawi. Sejak itu bekas perdana menteri itu berkata beliau tidak akan bertanding dalam pilihan raya.

Dr Mahathir dilantik ketua penaja PPBM bahagian Langkawi bulan lepas.


Virus-free. www.avg.com

AMANAH : BAPAK PERASUAH" MASIH BERKELIARAN

Kenyataan Media
www.amanah.org.my

1. Parti Amanah Negara *(Amanah)* mengucapkan syabas dan tahniah kepada SPRM Johor kerana berjaya menahan seorang  Exco Kerajaan Negeri Johor beberapa hari yang lalu kerana disyaki terlibat dalam isu Rasuah Hartanah .

2. Ketua Pesuruhjaya SPRM dan Pengarah SPRM Johor seharusnya diberikan penghargaan oleh rakyat kerana menunjukkan komitmen yang tinggi untuk mengheret petualang negara dan rakyat ini ke muka pengadilan.

3. Namun begitu, rakyat khususnya di negeri Johor kini mempersoalkan bagaimana mungkin seorang Exco Kerajaan Negeri yang disyaki  berani melakukan Rasuah Hartanah tanpa restu dan keizinan daripada *"bapak perasuah"* atau _"godfather"_ yang cuba berselidung dengan imej yang kononnya bersih.

4. Pentadbiran Menteri Besar Johor di bawah Datuk Khalid Nordin mesti bertanggungjawab sepenuhnya di atas isu Rasuah Hartanah kerana Menteri Besar adalah Pengerusi  Portfolio Hasil Bumi, Pentadbiran, Kewangan dan Perancangan Pambangunan Negeri Johor dalam kabinet Kerajaan Negeri Johor.

5. Kita sebagai rakyat negeri Johor akan berdiri teguh di atas ketegasan pihak SPRM untuk terus memburu *"bapak perasuah"* dan konco-konconya walaupun mungkin mereka ini akan bergayut di pagar istana untuk mencari simpati.

6. Rakyat juga akan menyanjung tinggi titah Tuanku Sultan Ibrahim Iskandar yang telah memberikan perkenan kepada SPRM membanteras gejala rasuah dalam pentadbiran kerajaan negeri Johor.

*#AmanahDemiNegara*

*SALAHUDDIN HAJI AYUB*
Timbalan Presiden
Parti Amanah Negara (Amanah)
10 Mac 2017

Kami selamatkan NGO Umno daripada makan Maggi, kata PAS

Muhammad-Sanusi_kp1m_600
PETALING JAYA: PAS yang menyertai flotilla membantu penduduk Rohingya di Myanmar membidas laporan media yang menurutnya memperkecilkan penglibatan PAS sebaliknya hanya cuba menonjolkan sebuah pertubuhan berkait Umno dalam misi bantuan itu.

Ahli Jawatankuasa Pusat PAS, Muhammad Sanusi Md Nor mempertikaikan laporan sebuah akhbar tempatan yang menurutnya tidak menunjukkan situasi sebenar, tetapi hanya menampilkan peranan Kelab Putera 1Malaysia (KP1M) “seolah-olah tiada apa-apa selain usaha berterusan pihak KP1M”.

“Saya rasa ini adalah kerja pemberitaan yang memalukan KP1M, lebih memalukan lagi jika KP1M sendiri yang meminta demikian,” kata Sanusi merujuk laporan Harian Metro pada Isnin berkenaan sebuah program kem pelarian di Sittwe, ibu negeri wilayah Rakhine (Arakan) di Myanmar.

Sanusi berkata dengan merujuk sukarelawan PAS sekadar “turut serta” dalam program itu dan “tidak sepatah pun menyebut PAS dan aktiviti PAS”, ia seolah-olah menunjukkan program itu disusun KP1M.

“Kenapa mereka mengatakan ekor itu adalah kepala? Kenapa perlu dihilangkan PAS dalam pemberitaan dalam situasi sebenar yang sama-sama diketahui?

“Kenapa perlu ada sikap tidak jujur seperti itu dalam misi kemanusiaan atau sebetulnya mereka sudah diresapi sifat ganas ‘Myanmarism’,” soalnya.

Misi “Food Flotilla For Myanmar” yang membawa sebanyak 2,200 tan makanan dan perubatan berlepas dari Malaysia pada 4 Feb lalu, dalam upacara dirasmikan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan yang turut dihadiri pemimpin kanan PAS.

Selain KP1M dan PAS, ia juga disertai Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) melibatkan lebih 200 sukarelawan, menyahut seruan membantu penduduk Islam Rohingya yang diusir penduduk setempat.

Maggi dalam hotel

Sanusi berkata PAS memainkan peranan penting dalam misi itu, malah menceritakan insiden pada Isnin ketika ahli parti itu menyelamatkan sukarelawan KP1M yang gagal meneruskan perjalanan ke Maundaw, sebuah daerah di Sittwe.

“Mereka hanya makan maggi kerana tiada restoran makanan halal di Sittwe,” kata Sanusi.

Katanya, sukarelawan PAS kemudian mempelawa KP1M “melihat sendiri program-program yang telah kami aturkan”.

“Setidak-tidaknya mereka akan dapat menjamah nasi yang telah kami pesan di sana nanti. Itulah cerita sebenar,” tambahnya.

Mahasiswa PH desak Idris Jusuh dedah jumlah sebenar pensyarah diberhentikan

Mahasiswa Pakatan Harapan
Datuk Seri Idris Jusuh digesa menjelaskan jumlah sebenar pemberhentian perkhidmatan disebabkan potongan Bajet 2017oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) terhadap 2,000 pensyarah dan profesor di beberapa universti awam negara.

Mahasiswa Pakatan Harapan yang merangkumi Mahasiswa Keadilan Malaysia, Mahasiswa Amanah, dan DAP Varsity dalam satu kenyataan mengecam sikap KPT yang seolah-olah berbangga menyatakan bahawa hanya 2,000 pensyarah yang telah diberhentikan dan bukanlah 6,000 seperti yang didakwa oleh Presiden Kongres Persatuan Akademik Malaysia (MAAC), Prof Datuk Dr Mohd Idrus Mohd Masirin.

Awal minggu ini,negara dikejutkan dengan satu pendedahan yang dibuat di dalam surat khabar Berita Harian. Kongres Persatuan Akademik Malaysia dalam satu temu bual bersama Berita Harian mendedahkan bahawa 6,000 orang pensyarah telah dihentikan perkhidmatan disebabkan pemotongan bajet pendidikan tinggi dalam Bajet 2017 yang diumumkan oleh keajaan.

Justeru itu, Mahasiswa Pakatan Harapan yang merangkumi Mahasiswa Keadilan Malaysia, Mahasiswa AMANAH, dan DAP Varsity ingin menzahirkan kekecewaan kami terhadap pendedahan yang dibuat sekaligus mengesahkan bahawasanya Universiti Awam (UA) benar-benar terjejas teruk akibat pemotongan bajet ini!

"Apa yang lebih kami kesali di peringkat Mahasiswa Pakatan Harapan ialah respon Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) dalam menangani isu ini. Sebaik sahaja pendedahan ini dibuat, satu kenyataan balas telah dikeluarkan oleh pihak KPT. Kami dengan ini mengecam sikap KPT yang seolah-olah berbangga menyatakan bahawa HANYA 2,000 pensyarah yang telah diberhentikan dan bukanlah 6,000 seperti yang didakwa oleh

Presiden Kongres Persatuan Akademik Malaysia (MAAC), Prof Datuk Dr Mohd Idrus Mohd Masirin mendedahkan sejumlah 6,000 pensyarah telah ditamatkan kontrak dan diberhentikan. Bagaimanapun KPT dalam kenyataan balas oleh Idris menjelaskan ia hanya membabitkan 2,000 orang sahaja.

“Mahasiswa Pakatan Harapan ingin mengingatkan KPT dan Kerajaan Malaysia secara umumnya bahawa kehilangan 2,000 posisi pekerjaan adalah suatu jumlah yang amat besar, yang mana ianya lebih kurang 1/3 dari jumlah posisi pekerjaan yang telah dimansuhkan ketika krisis kewangan Malaysia Airlines pada bulan Jun 2015 yang lalu. Hal ini hakikatnya telah menimbulkan kemarahan orang ramai.

“Jika pemberhentian perkhidmatan 2,000 pensyarah ini dianggap sebagai suatu perkara yang amat kecil bagi KPT, Mahasiswa Pakatan Harapan dengan ini mendesak Datuk Seri Idris Jusuh sebagai Menteri untuk mendedahkan dengan segera kepada rakyat secara umumnya dan mahasiswa secara khasnya jumlah sebenar pensyarah yang telah diberhentikan dari tahun 2014 hingga awal tahun 2017,” ujarnya dalam kenyataan hari ini.

Kenyataan menyebut pendedahan tersebut harus merangkumi angka-angka peratusan punca kepada berlakunya perkara ini bukan sekadar menyatakan jumlah 2,000 ini termasuklah para pensyarah yang pencen, tidak mencapai KPI dan dihentikan perkhidmatan.

Jawapan yang diberikan oleh pihak KPT dalam kenyataan sebelum ini , dakwa Mahasiswa Pakatan Harapan seolah-olah melepaskan batuk di tangga.
Hal ini adalah fundamental dan penting kerana kepelbagaian punca kepada pemberhentian 2,000 pensyarah yang telah dinyatakan oleh Kementerian Pendidikan Tinggi gagal diakses dan diperiksa dengan lebih teliti oleh mahasiswa dan masyarakat umum oleh kerana impotensi Kerajaan dalam menyediakan maklumat-maklumat terperinci berkenaan dengan perkara tersebut.

Disiarkan kenyataan penuh Mahasiswa Pakatan Harapan:

Satu persoalan yang hangat diperkatakan masyarakat dan harus diperjelaskan oleh KPT adalah sama ada pemberhentian 2,000 pensyarah ini adalah disebabkan oleh kekangan wang dari pihak Universiti Awam seperti yang telah dinyatakan oleh Naib Canselor Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) Prof Datuk Dr Musa Ahmad pada 8hb Mac 2017 yang lalu.

Mahasiswa Pakatan Harapan juga menggesa Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) untuk menjelaskan rasional Kementerian dan Kerajaan Malaysia membelanjakan RM52juta dana Pendidikan negara dalam pembinaan bangunan Oxford Centre for Islamic Studies (OCIS) di United Kingdom dan RM12juta lagi untuk auditoriumnya sebagaimana didedahkan sekitar Oktober tahun llalu.

Jika RM62juta itu boleh digunakan untuk mengekalkan sebilangan daripada 2,000 pensyarah yang telah diberhentikan ini! Mengikut kiraan kasar kami berdasarkan jadual gaji pensyarah dari Universiti Tun Hussein Onn RM 62juta yang telah dibelanjakan di United Kingdom itu boleh menampung gaji lebih kurang 1,000 pensyarah selama setahun dengan anggaran setiap pensyarah dibayar sebanyak RM5,000 sebulan.


Gaji purata 1 pensyarah Sebulan RM5,000
Gaji purata 1 pensyarah Setahun RM60,000
Gaji purata 1,000 pensyarah Setahun RM60,000,000

Justeru itu, KPT perlu segera memberikan penjelasan sebab-sebab mereka membelanjakan RM 62juta ini di United Kingdom walaupun diketahui bahawa jumlah ini boleh digunakan untuk mengekalkan lebih kurang 1,000 ataupun setengah dari jumlah keseluruhan pensyarah Universiti Awam yang telah diberhentikan sejak tahun lalu!

Mahasiswa Pakatan Harapan juga ingin menimbulkan satu persoalan kepada Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh, adakah Datuk Seri masih menganggap pemotongan dana pendidikan tinggi negara sebagai suatu langkah yang positif untuk sektor ini?

Eksperimen beliau untuk menekan Universiti Awam dalam meningkatkan dana tabung wakaf masing-masing sebagai sumber penjanaan alternatif nampaknya telah gagal, dan golongan pensyarah-pensyarah pula yang nampaknya telah dijadikan bahan korban kepoada pemotongan dana pendidikan Universiti Awam dalam bajet negara tahun 2017.

Kami di peringkat Mahasiswa Pakatan Harapan dengan ini menyatakan azam kami untuk terus memperjuangkan isu ini sehingga peruntukkan pendidikan khususnya pendidikan tinggi! Kami menuntut dan mendesak supaya semua soalan kami sebagai mahasiswa dapat dijawab oleh Datuk Seri Idris Jusuh. Sekiranya dalam tempoh satu minggu dari sekarang tiada respon yang diberikan oleh Datuk Seri dan pihak KPT, kami beranggapan bahawa sememangnya Kerajaan Barisan Nasional tidak serius dalam isu dan kepentingan pendidikan dan pembangunan insan.

Usul seleweng hartanah bumiputera ditolak, Adun DAP dihalau keluar dewan

Yeo (kanan) diarah keluar dewan setelah usul tergemparnya ditolak speaker. Foto Roketkini

Hanya kerana mempersoalkan kenyataan bercanggah Menteri Besar Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berhubung skandal hartanah negeri, seorang Adun DAP diarahkan keluar dari Dewan Undangan Negeri (Dun) Johor semalam.

Adun Pekan Nanas, Yeo Tung Siong diminta keluar apabila Speaker Dun, Tan Sri Mohamad Aziz menolak usul tergempar yang meminta Khaled menjelaskan kenyataan bercanggahnya mengenai pelepasan status lot bumiputera di negeri itu.

Sedangkan, usul tergempar itu adalah mengikut peraturan mesyuarat Majlis-majlis Mesyuarat 32(8).

Tung Siong ketika dihubungi Roketkini berkata, sidang itu sepatutnya digunakan Khaled bagi menjelaskan skandal itu secara terperinci kepada semua wakil rakyat yang mungkin keliru dengan isu tersebut.

Menurutnya, Khaled baru-baru ini memberitahu media hanya 3,000 unit rumah bumiputera yang ditukar status ke lot antarabangsa sejak 2013.

Namun, berdasarkan jawapan bertulis Khaled kepada Adun Bukit Batu, Jimmy Puah pada April tahun lalu, sebanyak 4,503 unit yang mengalami pelepasan status.

"Kerana itu, wakil-wakil rakyat pembangkang jadi keliru dengan kenyataannya. Bagaimana pula jumlah rumah yang ditukar status itu berkurang sedangkan hampir setahun sudah berlalu?" katanya.

Penolong Setiausaha Organisasi DAP Johor itu menambah, reaksi kerajaan negeri Johor yang terlalu pasif dalam menangani penyelewengan kuota bumiputera terbabit turut menimbulkan persoalan di kalangan Adun.

"Isu ini telah mencemarkan integriti dan ketelusan kerajaan negeri, justeru perlu dipulihkan secepat mungkin.

"Tapi dalam kes ini, Khaled tidak pun mengambil langkah yang drastik. Malah, (beliau) berkata serahkan saja siasatan kepada SPRM," ujarnya.

Wakil pembangkang Dun Johor sebelum ini juga telah mengemukakan usul supaya kerajaan negeri menubuhkan jawatankuasa terpilih bagi menyiasat kes rasuah hartanah itu, namun ditolak speaker.

Umno bergelumang tahi, rakyat bangkit tumbangkan BN di Johor dlam PRU14


Belum pun habis rasa terkejut orang ramai mengenai tangkapan anak lelaki dan pegawai khas seorang Exco Johor daripada UMNO bersama beberapa yang lain untuk penyiasatan berkaitan penyelewengan premium tanah dan penukaran status rumah-rumah kediaman untuk Bumiputera kepada bukan Bumiputera, kini seorang lagi pemimpin UMNO direman berkaitan penipuan tawaran rumah mampu milik.

Kali ini seorang Ketua Pemuda UMNO bahagian bersama teman wanitanya direman selama tiga hari mulai semalam kerana dipercayai terbabit dalam penipuan tawaran memiliki Rumah Mampu Milik Johor atau RMMJ.

Dilaporkan empat mangsa telah membuat aduan ditipu dengan nilai kerugian berjumlah RM120,000 sejak tahun lalu.

Siapakah Ketua Pemuda UMNO bahagian berkenaan?

Walaupun tidak disebut namanya, tetapi sudah menjadi perbualan di dalam UMNO bahawa beliau adalah pemimpin pemuda di sebuah bahagian yang mana Ketua Bahagiannya adalah sekutu paling rapat dengan Menteri Besar Johor, Khaled Nordin.

Dalam konteks Johor di mana UMNO dan BN hanya kekurangan 10 kerusi Dewan Undangan Negeri saja lagi berbanding pembangkang, tangkapan demi tangkapan ini secara tidak langsung bukan saja memperlihatkan betapa “kotornya” imej pemimpin-pemimpin UMNO, malah pasti akan memberi kesan kepada kepimpinan kerajaan negeri untuk mempertahankan kuasanya.

Rasuah, penyelewengan, penipuan dan bertindak curang demi mendapatkan wang seolah-olah sudah menjadi mainan harian bagi mereka.

Jika sebelum ini SPRM ada menyebut bahawa 54 peratus kakitangan kerajaan terpalit dengan rasuah, berapa peratuskah pula melibatkan orang politik dan anggota pentadbiran kerajaan?

Adakah ia lebih parah atau rasuah di kalangan anggota pentadbiran dan kakitangan awam sama saja sedang membarah?

Bagi rakyat Johor, sudah tentu mereka memerhati dengan teliti semua perkembanhan ini dan menjadikannya sebagai pedoman dalam membuat pilihan di peti-peti undi.

Selain Johor sendiri berdepan pelbagai masalah tersendiri kesan pemecatan Muhyiddin Yassin di mana ramai ahli UMNO menyertai Bersatu, apa yang berlaku kebelakangan pastinya merupakan bonus tambahan kepada mudahnya lagi UMNO dan BN dapat ditumbangkan di negeri itu.

Berbanding negeri-negeri lain yang masih dikuasai BN, Johor sehingga ini nampaknya paling mudah akan bertukar teraju pemerintahan selepas PRU 14 akan datang kerana isu-isu yang menyakitkan hati rakyat sentiasa saja ada dan silih berganti menjadi perbualan.

>> Komentar bebas penulis politik, Shahbudin Husin I 10 Mac 2017.

MP Pas bersyukur, Pas kini sudah kendur

 Datuk Mahfuz Omar bersyukur Pas kini sudah kendur.
Ahli parlimen Pas bersyukur dengan sikap parti itu yang semakin kendur dalam perundingan mereka dengan parti-parti pembangkang di negara ini.

Datuk Mahfuz Omar dalam kenyataannya kepada Malaysia Dateline berkata, kesediaan Pas untuk berunding bagi pembahagian kerusi dengan Bersatu lambang sikap itu.

"Saya bersyukur kerana Pas sudah kendur dalam sikap keras tidak mahu berunding dengan parti yang ada hubungan dengan DAP dan Amanah serta keras tidak mahu berunding dengan Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Kesediaan Pas berunding dengan Bersatu bermakna Pas kini sedia berunding dengan parti pimpinan Tun dan parti yang menjalinkan hubungan rasmi dengan DAP dan Amanah," kata Mahfuz, ahli parlimen Pokok Sena itu.

Bagi Mahfuz, sikap Pas ini adalah menunjukkan satu sikap politik matang.

"Bagi saya, ini adalah anak tangga untuk Pas kembali kepada Pakatan Harapan bersama Bersatu, PKR, Amanah dan DAP," kata bekas naib presiden Pas itu.

Sebelum ini, pemimpin Pas menegaskan, partinya tidak akan berunding dengan mana-mana pihak yang mengadakan hubungan dengan DAP dan Amanah.

Pemimpinnya juga berkata, Pas sekali-kali tidak akan menjalinkan kerjasama dengan Tun Dr. Mahathir Mohamad kerana menyedari bekas Perdana Menteri itu tidak akan pernah berubah sikap.

Namun pada 8 Mac lalu, Presiden Bersatu Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Pas kini bersedia berunding dengan partinya berhubung pembahagian kerusi bagi pilihan raya umum akan datang

"Jika sebelum ini tiada sebarang hubungan bersama-sama Pas namun, kini mereka (Pas) telah menjemput kami untuk berbincang mengenai pembahagian kerusi bagi menghadapi pilihan raya umum," katanya kepada pemberita di ibu pejabat Bersatu di Kuala Lumpur 8 Mac lalu, lapor Bernama.

Namun, Menteri Besar Kelantan yang juga Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Ahmad Yakob menafikan dakwaan parti itu bersetuju berunding mengagih kerusi pilihan raya umum dengan Bersatu.

Beliau berkata, pihaknya tidak menerima sebarang maklumat atau arahan pun mengenai perkara itu.

Dalam masa yang sama beliau menegaskan keputusan untuk mengagih kerusi adalah hak mutlak Pesuruhjaya Pas negeri.

“Tidak ada, setakat ini kita tidak ada maklumat bahawa Pas ajak PPBM untuk pengagihan kerusi.

“Kita cuma diberi laluan untuk bersama atas pentas menyatakan perjuangan masing-masing,” katanya.

Naib Presiden Pas, Idris Ahmad tidak tahu menahu dakwaan Bersatu itu kerana belum ada tarikh ditetapkan.

“Belum ada tarikh ditetapkan, untuk tarikh itu kita tidak tahu," katanya.

PESANAN PEGUAM APABILA PDRM MULA MENJANA PENDAPATAN DENGAN MENYERAH SAMAN LAMA

POLIS DIRAJA MALAYSIA MULA MENJANA PENDAPATAN

Sebenarnya sudah beberapa bulan lepas lagi Polis DiRaja Malaysia (PDRM) khususnya Cawangan Trafik memulakan proses menjana pendapatan. Ramai yang mesej dan ada yang telefon secara terus bertanyakan apakah tindakan yang boleh kita sebagai pengguna jalanraya lakukan.

Pada 5 Januari 2017 aku tulis suatu artikel bertajuk "POLIS BUAT ROADBLOCK ATAU TAHAN TEPI JALAN DAN MINTA SIGN SAMAN-SAMAN LAMA - APA NAK BUAT?". Tulisan aku tu menerangkan apa yang perlu dilakukan jika kita ditahan oleh pegawai polis dan kemudiannya menyerahkan saman-saman lama. Ketika tulisan itu dikeluarkan, aku tidak menerima sebarang bukti bahawa Polis melakukan perkara tersebut.

Baru-baru ini seorang sahabat rapat aku menerima nasib yang sama. Dia telah ditahan di suatu sekatan jalanraya oleh Polis dan kemudiannya Polis mengeluarkan saman-saman lama yang ada antaranya bagi kesalahan pada tahun 2003.

Gila apa polis sekarang kesalahan tahun 2003 pun dikeluarkan semula. Nampaknya Polis bersungguh-sungguh mahu menyelesaikan saman-saman tertunggak yang mereka ada.

Ok hari ini aku nak umumkan.

Jika ada kawan-kawan yang baca tulisan ini menerima nasib yang sama, jangan takut dan jangan risau. Jika ditahan di sekatan jalanraya dan dimaklumkan oleh pegawai polis bahawa anda mempunyai saman-saman tertunggak, mintak polis keluarkan saman tersebut. Jika ada saman dan diminta terima saman dan tandatangan, ambil saman tersebut dan tandatangan saman-saman yang diserahkan.

Baca dengan teliti saman yang diserahkan. Setiap saman mesti ada jenis kesalahan, waktu kesalahan dilakukan, bila kesalahan dilakukan dan yang paling penting bila dan mahkamah mana yang anda perlu hadiri. Saman tersebut juga akan ada tawaran kompaun.

Ikut aku, jangan bayar tawaran kompaun. Tawaran kompaun tu dibuat semata-mata hendak mudahkan kerja polis. Polis tak perlu pergi mahkamah bila anda bayar kompaun. Jangan bayar kompaun sebaliknya pergi ke mahkamah. Kalau nak bayar kompaun jugak, itu terpulang lah tapi aku bagi cadangan untuk selamatkan duit yang tak berapa ada tu. Daripada bayar kompaun RM150 baik guna duit tu beli beras dan barang keperluan lain.

Macamana nanti pergi mahkamah kena bayar denda tinggi? Pergi mahkamah jangan mengaku salah jadi tak perlu bayar denda. Denda hanya wajib bayar kalau mengaku salah. Kalau tak mengaku salah nanti kena naik mahkamah 2-3 kali pulak, lagi banyak belanja. Jawapannya.... Kalau hak sendiri pun rasa susah nak pertahan dan biar orang pijak kepala dengan mudah lepas tu nak merungut, baik jangan jadi orang.

Kalau nak bantuan guaman, nak tahu macamana nak buat kalau bicara tanpa peguam? Boleh hubungi aku. InsyaAllah aku cuba bantu bersama kawan-kawan peguam lain yang lapang.

Kenapa perlu lawan dan tak bayar saman? Dah buat salah bayar saja la... Siapa kata kita buat salah? Dah terbukti ke kita buat salah? Saman bukan bukti kita buat salah. Polis dakwa kita buat salah, polis perlu buktikan. Bukan saman ja terus ambik duit kita.

Owhhh awak nak ajar orang langgar undang-undang la ni?? Ini bukan nak ajar orang langgar undang-undang, tapi nak ajar pihak berkuasa juga untuk ikut undang-undang. Jangan atas nama nak laksana undang-undang, pihak berkuasa boleh buat suka hati tak ikut undang-undang.

Aku buka khidmat guaman percuma kepada sesiapa yang menerima saman-saman lama untuk tahun 2010 ke bawah dan kes disebut di Mahkamah Kuala Lumpur, aku akan bantu lawan di Mahkamah. Yang penting kena berani dan luangkan masa untuk hadir di Mahkamah sepanjang proses mahkamah.

Kalau itu pun tak mau lagi. Malas nak cakap dah la.....

Kalau selepas PRU14, Umno/BN bukan lagi parti pemerintah, aku akan cadangkan semua saman-saman lama tahun 2010 ke bawah dimansuhkan. Kalau nak boleh undi aku.

Sekian. Ini serius bukan cobaan.

Zulhazmi Shariff
10 MAC 2017

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...