TERKINI :

Wednesday, March 1, 2017

Kelantan kalah kes di mahkamah dua hari berturut-turut

01 Mac 2017 | BORHAN AHMAD

Husam mempertikaikan adakah kerajaan negeri Kelantan yang ada mampu mentadbir negeri itu selepas kalah di mahkamah dua hari berturut-turut.

Adakah kerajaan negeri Kelantan mampu mentadbir negeri itu dengan sempurna atau tidak kini menjadi persoalan selepas kalah kes mereka di mahkamah untuk dua hari berturut-turut.

Semalam, anak syarikat kerajaan negeri, Baldah kalah dalam kes saman projek Lebuhraya Rakyat manakala hari ini mahkamah yang sama membenarkan permohonan peniaga pasar besar Pasir Puteh menghalang perpindahan mereka ke pasar baru.

Menurut bekas exco kerajaan negeri Kelantan, Datuk Husam Musa, Kerajaan Kelantan masih goyang kaki dengan kekalahan dua kes di mahkamah.

"Samada kepimpinan Kerajaan Kelantan kini mampu mentadbir Kelantan dengan sempurna, boleh dinilai melalui kes-kes Mahkamah yang sedang berjalan kini," kata Husam yang kini penasihat Amanah Kelantan dalam satu kenyataannya.

Semalam, Hakim Mahkamah Tinggi Kota Bharu membuat keputusan menyebelahi Dae Hang Guru dalam samannya ke atas anak syarikat kerajaan negeri - Baldah.

Penamatan kontrak sepihak yang dibuat oleh kerajaan megeri melalui Baldah diputuskan oleh mahkamah sebagai melanggar kontrak atas ikatan yang sah dan telah termetrai.

Jumlah bayaran pampasan akan ditaksirkan oleh timbalan pendaftar Mahkamah Tinggi Kota Bharu kemudian.

Hari ini, Mahkamah Tinggi yang sama membenarkan permohonan peniaga-peniaga Pasar Besar Pasir Puteh menghalang arahan berpindah ke pasar baru yang tidak memuaskan hati mereka.

Pendengaran penuh akan berlaku pada 26 Mac 2017 ini.

Selain kedua-dua kes itu, menurut Husam, ada banyak lagi kes lain yang sedang menunggu perbicaraan di mahkamah.

Antara permohonan 348 peneroka Felcra Bukit Tandak terhadap kerajaan negeri.

Selain itu, kerajaan negeri atau Pas negeri juga terlibat dengan saman berikut:

a. Saman ke atas Kijang Kuari
b. Saman balas ke atas Kompleks Perkayuan Kelantan (KPK)
c. Saman ke atas dua pimpinan Pas berkait sebidang tanah di Rantau Panjang
d. Saman oleh Encik Ya’akob bin Awang ke atas Baldah dan pengurusnya
e. Saman Orang Asli ke atas Kerajaan Negeri dan beberapa agensi

"Sepanjang saya di mahkamah, saya tidak melihat adanya mana-mana pimpinan Kerajaan Negeri memantau perbicaran kes-kes terbabit," kata Husam.

Bagi beliau, tindakan ini agak berbeza dari zaman Datuk Nik Aziz Nik Mat menjadi menteri besar dahulu.

"Apa punca banyaknya kes-kes di bawa ke mahkamah? Kecekapan Kerajaan Negeri atau kelemahannya?" soal Husam dalam kenyataan itu.

DIA CABAR ORANG DEBAT, BILA ORANG SAHUT DIA PULAK MENIKUS..!!

PUAK WALAUN TERUS TABUR FITNAH DALAM ISU YANG CLEAR KEPADA DR ROZAIMI SEMATA-MATA NAK JAGA IMEJ ULAMA MEREKA TERLAJAK CABAR

1. Khairuddin Audi Q7 kata, sokong aryuyu adalah wajib kerana dlm aryuyu itu ada hukuman sebat 100 kali yg merupakan sebahagian drpd hukum hudud.

2. Dia cabar mana-mana pihak yg kata sokong aryuyu itu tidak wajib utk berdebat dengannya. Cabaran Khairuddin disahut oleh Rozaime, AJK Fatwa Perlis. Rozaime meminta penetapan lokasi, masa dan prosedurnya diusahakan segera.

3. Kata Rozaime, dia bersedia utk berdebat kerana mungkin dia boleh belajar sesuatu yg dia tak tahu tentang aryuyu itu drpd Khairuddin. Rozaime tulis penerimaan cabaran itu dlm status di FBnya.

4. Tiba-tiba ada pentaksub Pas buat cerita bohong, kononnya Rozaime yg mencabar Khairuddin, padahal pihak yg mencabar adalah Khairuddin. Rozaime hanya menyahut cabaran. Pentaksub Pas fitnah Rozaime.

5. Sama macam pentaksub Pas fitnah Husam kononnya Husam ganggu majlis ceramah Pas, padahal Husam dijemput oleh KP Pas melalui status dlm FBnya. Apabila Husam penuhi jemputan, Husam pula yg difitnah. Buat sepanduk pun fitnah kononnya Husam lari, tiba-tiba Husam muncul.

6. Bilalah agaknya pentaksub Pas nak berhenti buat fitnah. Sedap sungguh pentaksub makan sup sayur fitnah. Lepas satu, satu lagi fitnah dibuat. Daripada pentaksub buat fitnah, lebih elok pentaksub aturkan supaya debat Khairuddin - Rozaime menjadi nyata.

7. Barulah pentaksub boleh tengok siapa yg akan kena sekeh.

Ustaz Zolkharnain Abidin
Santan, Perlis.
27 Feb 2017.
CnP

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...