TERKINI :

Saturday, February 18, 2017

Himpunan RUU 355 Capai 200,000 Peserta


Himpunan RUU 355 Capai 200,000 Peserta. “Lautan ungu” mula membanjiri Padang Merbok seawal 2 petang tadi dengan sebahagian besar kawasan padang itu dipenuhi peserta himpunan RUU 355 yang berpakaian ungu.

Bagaimanapun, himpunan anjuran PAS dan beberapa kumpulan Islam itu menyaksikan ada di kalangan ibu bapa yang membawa anak kecil mereka berarak ke Padang Merbok.

Himpunan RUU 355 Capai 200,000 Peserta.  Turut mencuri tumpuan ialah warga emas berkerusi roda yang ditemani ahli keluarga menyertai perhimpunan itu.

Kebanyakan peserta mula berkumpul di Masjid Jamek, Masjid Negara, Parlimen dan pusat beli-belah Sogo di Jalan Tuanku Abdul Rahman sebelum menuju ke Padang Merbok sambil dikawal Unit Amal PAS.

Tiada perarakan berlangsung, sebaliknya peserta kelihatan berjalan dengan santai secara bersendirian atau dalam kumpulan kecil.

Namun, ada yang berjalan sambil melaungkan takbir dan berzikir.

“Setiap peserta bergerak secara sendiri atau berkumpulan. Kami tidak akan berarak,” kata seorang anggota Unit Amal PAS yang berkawal di depan Masjid Jamek.

Himpunan RUU 355 Capai 200,000 Peserta

Urus setia Unit Amal Pemuda PAS menganggarkan lebih 30,000 orang menyertai himpunan itu, setakat 5 petang ini. Tinjauan FMT mendapati jalan utama menuju ke Padang Merbok mula sesak dan dikawal ketat polis.

Berdasarkan maklumat diterima FMT, lebih 1,000 bas dikerah untuk membawa peserta menyertai perhimpunan hari ini.


Peserta yang ditemui berkata, perhimpunan hari ini adalah perjuangan demi agama dan mereka mahu melihat undang-undang Islam dan Mahkamah Syariah diperkasakan di negara ini.

“Kami datang sebab nak tunjuk sokongan kami kepada pelaksaraan undang-undang Islam, malah kami sedikit pun tidak menyesal datang ke sini hari ini, biar penat dan lelah, habis wang asalkan RUU 355 berjaya,” kata Mohd Fakrul Razi dari Kedah.

“Kami datang hari ini tidak seperti perhimpunan yang lain, baik merah atau kuning kerana perjuangan kami lebih besar daripada perjuangan meraka, sebab ini perjuangan agama,” katanya seorang lagi peserta yang hanya mahu dikenali sebagai Abdul Fattah.

Bagi peserta bukan Islam pula, sokongan terhadap RUU 355 bertujuan memastikan kebaikan untuk semua rakyat tanpa mengira bangsa dan agama.

“Walaupun undang-undang ini khas untuk orang Islam, tetapi kami sokong sebab bila undang-undang ini dilaksanakan, keamanan negara terjamin.

“Kalau kami bukan Islam pun sokong undang-undang ini, kenapa tidak bagi orang Muslim? Bagi kami, himpunan hari ini bukannya himpunan agama hanya untuk orang Islam, tetapi himpunan untuk masa depan dan keamanan negara,” kata seorang peserta yang hanya mahu dikenali sebagai Subramaniam.

PAS sebelum ini menyasarkan kira-kira 300,000 orang akan menyertai himpunan hari ini bagi menunjukkan sokongan dan memperjelaskan kewajaran usul RUU persendirian bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau RUU 355 dibawakan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang bagi memperkasakan Mahkamah Syariah untuk menghukum pesalah Islam.

Himpunan RUU 355 Capai 200,000 Peserta


Satu lagi himpunan balas “Rakyat Malaysia tolak RUU Hadi” anjuran NGO dikenali sebagai Bebas turut diadakan di Taman Jaya, Petaling Jaya, ketika ini bagi menghimpun umat Islam dan bukan Islam untuk membantah RUU 355.

RUU 355 pertama kali dibentangkan di Dewan Rakyat pada 26 Mei 2016 oleh Hadi. Pada 24 November lalu, Hadi meminta Dewan Rakyat menangguhkan perbahasan RUU 355 ke sidang berikut pada Mac ini bagi membolehkan pindaan dilakukan terhadapnya RUU itu.

Himpunan RUU 355 Capai 200,000 Peserta. Antara pindaan dicadangkan ialah hukuman “penjara tidak melebihi 30 tahun atau denda tidak lebih RM100,000 atau 100 sebatan” berbanding maksimum 3 tahun penjara, denda RM5,000 dan 6 kali sebatan yang boleh dijatuhkan Mahkamah Syariah ketika ini. - fmt

Jenazah ibu MB Selangor selamat dikebumikan

Jenazah Che Tom Yahaya, 82, ibu kepada Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Klang Gate Baru kira-kira 11 pagi ini.

Allahyarham menghembuskan nafas terakhir di Hospital Pakar KPJ Damansara pada pukul 2.14 pagi ini akibat serangan angin ahmar.

Azmin berkata ibunya sebelum ini ditempatkan di Unit Rawatan Rapi hospital tersebut pada 10 Okt tahun lepas apabila mengalami serangan angin ahmar buat kali pertama.

"Pada Sabtu lepas beliau diserang angin ahmar kali kedua, kali ini serangan itu agak serius dan kritikal.

"Beliau ada rekod sakit jantung dan menjalani rawatan berkala di IJN (Institut Jantung Negara) tetapi tidak serius sehingga diserang angin ahmar," katanya kepada pemberita selepas urusan pengebumian ibunya.

Katanya, majlis tahlil akan diadakan di kediamannya malam ini selepas solat Isyak.

Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah berkenan menziarah dan menunaikan solat jenazah.

Hadir sama Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan anggota Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar.

RUU355 patutnya dititah, bukan dari MP Marang

Subky Latif

MEMPERKASA perundangan Islam termasuk menaik taraf mahkamah syariah adalah kewajipan dan kepentingan sekalian umat Islam, baik dari Istana yang menjadi ketua agama wahyu itu dan sekalian umat yang megucap dua kalimah syahadat.
       
Selagi  syahadah sekalian tidak batal, maka tanggungjawab masing-masinglah memartabatkan peraturan syariat itu. Jika sekalian tidak mengabaikan obligasi itu nescaya RUU355 yang berada di Parlimen sekarang tiada perdebatan dan prasangka buruk dalam kalangan masyrakat.
        
Justeru, generasi pertama kemerdekaan tidak peka atas perkara itu, maka menjelang perbahasan usul persendirian MP Marang di Parlimen, baru diadakan wacana membincangkan betapa perlu hal-hal berkaitan agama Islam mesti dirujuk kepada Istana sebagai kedudukannya ketua agama.
       
Kewajaran Istana atas Islam itu memang demikianlah, supaya Istana itu tidak dilihat sebagai institusi peduli pada tarikh satu Ramadan dan satu Syawal saja. Ia mestilah berdaulat dan dilihat berdaulat.
       
Kepincangan itu pertama cuai dan negara merdeka mengira Islam itu solat lima waktu dan puasa bulan Ramadan saja. Mendaulatkan Islam sebagai addin tidak menjadi iman kepada semua. Hanya PAS yang menjerit tiada apa erti kemerdekaan tanpa syariah diperkasakan.
       
Ketika menyerahkan penggubalan perlembagaan persekutuan kepada Suruhanjaya Lord Reid, memperkasa Islam tidak dijadikan agenda utama yang diprogramkan. Memadai Islam jadi agama persekutuan dengan pelaksanaannya amat longgar. Islam ditadbir dan bukan mentadbir. Justeru mahkamah syariah itu telah ada di zaman British, maka diteruskan ia seadanya.
       
Tahun 1960-an Parlimen menggubal undang-undang menyelaraskan mahkamah syariah dengan penalti yang terpakai hingga hari ini menjadikan ia mahkamah paling rendah. Bukan Islam tidak peduli sangat dengan status rendahnya itu. Padanya hudud sekadar tidak dikehendaki tetapi tidak jelas cara mana ia boleh dipertikai.
        
Hanya apabila Kelantan meluluskan enakmen syariah 11 yang pelaksanaannya mengandungi hudud, diikuti oleh Terengganu. Demi melaksanakan di negeri itu memerlukan kerjasama polis dan penjara yang di bawah kerajaan pusat, maka Perdana Menteri Mahathir memberi surat kepada Kelantan menghalang pelaksanaan kerana dikatakan, ia bercanggah dengan perlembagaan adalah tidak sah. Maka jadi modallah bagi yang menolak perundangan Islam, peraturan Islam mesti mendapat kelulusan Parlimen  sekalipun ia tidak menyentuh hak bukan Islam.
       
Hudud ditolak oleh Umno masa itu atas dalih ia hudud PAS, bukan hudud Islam. Sekarang hudud PAS tidak jadi isu lagi pada akar umbi Umno, tetapi memperkasa mahkamah syariah sudah sepayah memasukkan benang ke lubang jarum.
      
Jika PM Mahathir dulu hormati saat keputusan demokrasi Kelantan dulu, tidak RUU355 jadi pertelagahan dan dilema kepada semua.
       
Hudud kini sudah jadi barang yang dilupai oleh pemerintah. Seperti lupanya Islam baka kepada solat dan puasa. Tetapi umat yang prihatin merasai penting mahkamah syariah diperkasakan bagi mencegah menular fahaman sesat pluralisma dan liberalisma Islam.
       
Ia isu umat, tidak sekadar isu politik. Justeru umat itu tidur belaka – dari pacal yang buta huruf dan buta Quran hingga ke puncak Istana, terpaksa orang politik bertindak. Jika Raja-Raja sebagai ketua agama Islam gerakkan ia seperti Raja Melaka sebelum diusir Peringgi dulu, maka bukan sekadar mahkamah syariah tinggi dari yang lain, bahkan perundangan Islam itu sendiri perkasa dan berdaulat.
       
Jika ia dititah begitu kepada kerajaan baginda dan jika kerajaan itu peka nasihatkan ketua agama perlunya ia diperkasa lalu menyediakan rang-rangnya, tidak perlu MP Marang tampil dengan usul persendirian. – HARAKAHDAILY 18/2/2017


Tiada dua kumpulan dalam PAS - Timbalan Presiden


KUALA LUMPUR: Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menafikan wujudnya dua kumpulan yang bertentangan dalam PAS berikutan isu kerjasama dan rundingan dengan beberapa pihak sebelum ini.

"Tidak ada dua kumpulan. Ini persepsi yang sengaja dibuat oleh para wartawan," katanya ringkas menempelak beberapa soalan berbentuk provokasi oleh wartawan media arus perdana ketika sidang media di Kolej Universiti Zulkifli Muhammad (KUIZM) dekat sini hari ini.

Beliau juga turut memaklumkan bahawa apa yang dibuat sebelum ini hanya pertemuan rundingan dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dan keputusan mengenai rundingan diserahkan kepada PAS Pusat.

Beliau juga sebelum ini turut menegaskan PAS mengambil keputusan untuk tiada hubungan dengan mana-mana parti yang ada hubungan dengan DAP dan PAN.

Pendirian itu selari dengan apa yang digariskan parti dan ketegasan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang. – HARAKAHDAILY 17/2/2017

H355: Bukan sahaja solidariti tetapi ruang cari rezeki


KUALA LUMPUR: Himpunan 355 (H355) bukan sahaja memberi ruang kepada rakyat untuk menyatakan solidariti sebagai tanda sokongan penuh terhadap pindaan Akta 355 malah ia membuka ruang kepada peniaga-peniaga untuk mencari rezeki.

Tinjaun Harakah mendapati ada gerai- gerai yang menjual minuman dan makanan sudah berada di sini seawal jam 3 pagi.

Rata-rata pengunjung yang hadir mula mencari tempat dan ruangan untuk keselesaan masing-masing

Ada dalam kalangan peserta yang hadir turut bermalam di sekitar Kuala Lumpur bagi mengelakkan kesesakan lalulintas.

Sehingga jam 12.30 tengah hari, Padang Merbok semakin dipenuhi dengan kehadiran orang awam dari seluruh negara.

Hari ini telah berlangsungnya Himpunan 355, bertempat di Padang Merbok, Kuala Lumpur. Acara rasmi program akan berlangsung pada jam 2 petang sehingga jam 11 malam. - HARAKAHDAILY 18/2/2017

H355 - Sehingga jam 3.30pm dianggarkan 9000 orang sudah berada di Padang Merbok3:30pm: Mereka yang hadir dalam himpunan balas terhadap himpunan RUU355 di Taman Jaya, memulakan himpunan dengan menyanyikan lagu Negaraku. Orang ramai bertambah kepada kira-kira 120 orang.

Aktivis Azrul Mohd Khalib meminta orang ramai memberi tepukan gemuruh terhadap peserta perhimpunan di Padang Merbok kerana menunaikan hak kebebasan bersuara mereka.

"Seperti yang kita suarakan hak-hak asasi yang dijamin oleh perlembagaan, begitu juga mereka.

"Mereka mempunyai hak untuk berbuat demikian, walaupun kita tidak ada kumpulan nasyid seperti mereka," katanya.

3.00pm: Di Padang Merbok jumlah orang ramai terus bertambah, menjadikan sukar untuk berjalan di atas padang.

Kira-kira 9,000 orang dianggarkan berada di Padang Merbok sekarang.

Pengacara majlis berkata bahawa di kalangan VIP yang hadir ialah Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam (SPAD)Tan Sri Syed Hamid Albar.

Sekumpulan Sikh juga dilaporkan berkumpul di Sogo dan dijangka akan menyertai perhimpunan tersebut.

3.00pm:  Lebih daripada 7,000 orang berkumpul Padang Merbok, duduk di atas padang dan kawasan di sekitarnya.

Pusingan pertama ucapan oleh pimpinan bermula.

Ketua Penerangan Dewan Himpunan Penyokong PAS, 'Dr Balachandran G Krishnan berkata antara mereka yang takut dengan pindaan itu adalah pengendali pusat judi.

"Mereka takut mereka akan hilang keuntungan, dan hilang pelanggan mereka yang beragama Islam," katanya.

Beliau memetik al- Quran yang mengatakan bahawa tidak ada paksaan dalam agama.

Beliau menambah, pindaan kepada Akta355 tidak akan memberi kesan kepada bukan Islam, dan semua kaum akan mendapat manfaat daripada pelaksanaan undang-undang Islam.

3:00Pm: Di Taman Jaya, orang ramai mula berkumpul di "Himpunan Rakyat Tolak Usul Hadi".

Kira-kira 60 orang berlegar-legar di sekitar taman di hadapan tasik bagi menyertai himpunan balas terhadap Himpunan RUU355 anjuran PAS.

Ada yang membawa plakad mereka sendiri bagi membantah rancangan pindaan Akta 355, manakala penganjur menyerahkan plakad kepada mereka yang datang dengan tangan kosong.

Orang ramai mengambil gambar bersama-sama dengan plakad mereka sementara menunggu perhimpunan dimulakan.


Kanak-kanak tahfiz turut hadir himpunan 355

Kanak-kanak termasuk pelajar sekolah agama adalah antara mereka yang hadir dalam perhimpunan anjuran PAS bagi menyokong pindaan kepada Akta Mahkamah Syariah 1965 (Bidang Kuasa Jenayah).

Dalam catatan di Facebook semalam, Pesuruhjaya PAS Pahang, Rosli Abdul Jabar berkata penyertaan itu disebabkan mereka cintakan agama.

"Bukan pelajar-pelajar tahfiz atau pondok ataupun anak-anak bawah umur sahaja akan hadir, malahan anak-anak baru lahir dan yang masih dalam perut pun akan dibawa oleh pendukung-pendukung perjuangan Islam supaya mendidik zuriat mereka untuk cinta pada agamanya supaya ia tidak menentang agamanya bila dewasa.

"Menjadi budak-budak yang cintakan agamanya jauh lebih mulia dari jadi dewasa tapi bencikan agamanya," kata Rosli.

Rosli berkata demikian sebagai menjawab posting pengguna Facebook bernama 'Awang Al kenit' semalam yang menulis bahawa pelajar tahfiz dan remaja bawah umur akan menyertai perhimpunan tersebut.

"Esok 18/2/2017, Padang Merbok akan dipenuhi oleh pelajar tahfiz bawah umur dan manusia yang masih belum matang," katanya.

Kira-kira 30 kanak-kanak ditemui di Masjid Jamek awal hari ini dan mereka mengesahkan adalah pelajar Tahfiz berusia 9 hingga 17 tahun.

Pelajar berkenaan memberitahu Malaysiakini bahawa mereka datang dari Kuantan.

Pada jam 3 petang ini dianggar 9,000 peserta perhimpunan itu berkumpul di Padang Merbok, Kuala Lumpur dan kebanyakan mereka merupakan orang dewasa.

Mereka memberikan sokongan penuh terhadap pindaan untuk meningkatkan had hukuman Mahkamah Syariah yang kini maksimum penjara tiga tahun, denda RM5,000 dan enam sebatan.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, yang membentangkan rang undang-undang itu mahu menaikkan had baru kepada denda RM100,000, penjara 30 tahun dan 100 sebatan.

Mahfuz - Tegur Pas demi survival parti

Mahfuz Omar

POKOK SENA - Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar menegaskan, kenyataannya yang disifatkan mengkritik parti bukanlah berniat untuk mengecam, sebaliknya kerana mahu memastikan survival parti itu dalam politik negara.

"Saya bukan kecam Pas, saya menegur kerana sayangkan parti selain mahu selamatkan Kelantan agar tidak jatuh ke tangan BN pada PRU14, akibat keputusan parti yang enggan bekerjasama dengan parti pembangkang lain. Pas harus fikirkan survival parti itu dalam jangka panjang," katanya, semalam.

Menurutnya, beliau bimbang keengganan Pas untuk bersama parti pembangkang lain membentuk pakatan lebih besar (grand coalition) boleh menyebabkan  parti itu kehilangan Kelantan, termasuk menjejaskan kedudukan di Selangor apabila Pas menolak kerjasama dengan parti yang mempunyai hubungan politik dengan Amanah dan DAP.

"Mungkin Pas lupa, sebelum ini mereka boleh kerjasama dengan Semangat 46 yang terlibat menjatuhkan kerajaan Pas, selain Berjasa yang dilabel parti serpihan Pas pada 1978. Kedua-dua parti itu pernah kianati Pas, kenapa sekarang Pas tidak boleh kerjasama dengan Amanah atau parti lain," katanya.

Mahfuz berkata, Pas harus berfikiran melangkaui sentimen berpuak-puak dan mengenepikan amarah untuk kelangsungan parti itu, dan perlu bersama parti pembangkang lain menjatuhkan kerajaan kleptokrasi BN.

"Kenyataan saya harus dilihat sebagai mewakili suara ahli parti yang tidak lagi gembira dengan cara politik Pas sekarang. Ramai ahli, penyokong dan pengundi Pas tidak senang dengan pendekatan politik Pas, yang dilihat menjarakkan diri dari arus perdana politik tanahair," katanya.

Mahfuz turut menempelak kenyataan Naib Presiden Pas, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah yang menyarankan beliau keluar parti kerana sering mengkritik parti.

"Kenyataan Mohd Amar menghalau saya keluar Pas amat mengejutkan dan memperlihatkan sikap 'gedebe' beliau.

"Kenyataan itu bukan mengajak berdamai sebaliknya mencabar ahli keluar parti, yang tidak sepatutnya dilakukan," katanya.

Menurutnya, adakah Pas kini tidak lagi boleh menerima pandangan berbeza daripada ahlinya.

"Ahli yang menegur parti secara terbuka untuk kebaikan diminta keluar parti? Apakah budaya tegur menegur sudah mati dalam Pas? Janganlah bina persepsi bahawa Pas tidak boleh ditegur dan dikritik jika mentadbir negara kelak," katanya.

Mahfuz berkata, pendirian Pas itu tidak disenangi sebahagian besar ahlinya kerana menjejaskan kestabilan parti itu sendiri.

"Pimpinan Pas perlu berhati-hati buat kenyataan, jangan rosakkan lagi Pas yang kini dilanda krisis. Sudah ramai ahli beralih parti, pimpinan harus sedar perkembangan ini," katanya.

Sebaliknya, Mahfuz bertegas akan terus menyuarakan pandangannya biarpun bertentangan dengan pendirian parti.

"Saya tetap akan bawa suara akar umbi kerana masih sayangkan Pas. Sebahagian ahli berani bertindak, sebahagian tidak berani mengkritik dan ambil pendekatan senyap walaupun sebenarnya mereka kecewa," katanya.

Menurutnya, Pas tidak wajar melihat keahlian yang ramai sebagai kekuatan untuk parti itu bersendirian, sebaliknya kejayaan yang dicapai bukan sekadar kekuatan Pas sendiri.

"Pada 1990, ketika itu parti pembangkang mula merapatkan kerjasama berdepan BN dalam pakatan yang lebih padu. Gabungan dalam Pakatan Rakyat telah menyaksikan Pas, PKR dan DAP beroleh kejayaan besar," katanya.

Mahfuz berkata, sewajarnya pendekatan ini diteruskan untuk menggarap semua kekuatan dalam sebuah pakatan besar, untuk kekalkan kemenangan dan membina gabungan yang kuat.

"Pas perlu bersama dengan parti lain, yang miliki latar belakang dan asas perjuangan baharu seperti Amanah dan Bersatu supaya lebih utuh melawan BN pada PRU14," katanya.

Pokok Sena - Remaja ketagih ketum kerana mudah dapat bekalan

daun ketum

POKOK SENA - Ramai pelajar mudah terjebak dalam gejala pengambilan ketum dan dadah berikutan bahan terlarang itu mudah didapati selain dipengaruhi rakan sebaya, kata polis.

Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Mohd Rozi Jidin berkata, ini berikutan aktiviti penanaman pokok ketum secara berleluasa oleh penduduk di kawasan pedalaman menyebabkan ramai remaja terdedah dan terjebak dalam pengambilan air ketum sebelum mengambil dadah.

Tabiat itu bermula dengan minum air ketum, kemudian mencuba dadah hingga sukar membuang tabiat itu dan mengundang pelbagai kegiatan jenayah dan masalah sosial, katanya selepas merasmikan Program Remaja Berwawasan di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bukit Payung di sini hari ini.

"Melalui perjumpaan dengan pemimpin setempat terutama Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Pokok Sena baru-baru ini, isu daun ketum, dadah dan isu jenayah banyak dibangkitkan oleh golongan pemimpin kawasan terbabit," katanya.

Beliau berkata polis akan terus bekerjasama dengan pihak pengurusan sekolah bagi menjalankan program-program kesedaran mengenai bahaya daun ketum dan dadah.    

Katanya paling bahaya adalah dadah moden kerana dadah ini sangat mahal dan boleh mengundang kegiatan jenayah seperti mencuri atau meragut semata-mata untuk membeli dadah. - Bernama

Baling - ‘Ke mana peruntukan untuk kami di DUN BAYU’

'Ke mana peruntukan kami'

BALING - Penduduk Kampung Rambong Pulai, Dun Bayu mendakwa peruntukan yang sepatutnya digunakan bagi menurap jalan di kampung mereka 'dilarikan' ke kawasan lain.

Penduduk, Zakaria Yaacob, 56, berkata, peruntukan diluluskan bagi kampung itu didakwa digunakan menurap jalan di kampung lain.

"Saya dimaklumkan dana itu sudah diluluskan bagi menurap jalan beberapa tahun lalu, tetapi ada pihak memindahkan ke kawasan lain.

"Kami sekali lagi memohon kepada pihak berwajib pada 2015, namun tidak diendahkan dan tiada tindakan hingga kini," katanya di sini, semalam.

Menurutnya, jalan bagi beberapa lorong itu didakwa tidak pernah diturap tar lebih 10 tahun lalu dengan dianggarkan sepanjang 400 meter.

"Masalah kampung ini hanya diberi perhatian kerajaan di bawah Pakatan Harapan pada 2008 dengan menyalurkan batu kisaran

"Kereta tidak boleh melalui jalan ini ketika musim hujan disebabkan keadaannya yang lecah dan berselut," katanya.

Penduduk, Mohd Saufi Ramli, 50, berkata, pihak bertanggungjawab diminta tidak mendiskriminasikan kebajikan kepada rakyat.

"Jangan bila pengundi parti biru dibantu tetapi parti warna lain dibiarkan.

"Ketika pemerintahan kerajaan Pakatan Rakyat sebelum ini, setiap kampung dibantu sama rata oleh pemimpin," katanya.

Mohd Basir Osman, 52, berkata, pihak berkenaan diminta segera mengambil tindakan sebelum sesuatu tidak diingini menimpa penduduk.

"Jangan tunggu ada kemalangan baru nak turap jalan ini, saya harap pihak berkenaan menyelesaikan segera masalah kami," katanya.

Terdahulu, Setiausaha Pas Kawasan Baling, Abd Nasir Idris meninjau jalan berkenaan bersama penduduk.

Nasir berkata, kerajaan bertanggungjawab menyediakan prasarana kepada rakyat dan merupakan satu kesalahan apabila amanah berkenaan tidak dilaksanakan.

"Jika kerajaan abaikan tanggungjawab bermakna mereka bertindak zalim kepada rakyat kerana golongan ini juga membayar cukai.

"Adakah penduduk di sini perlu isi borang Umno baru tuntutan mereka dilayan? Jika begitu saya arahkan penduduk di sini mengisi borang keahlian Umno demi kebaikan mereka," katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Mukim Dun Bayu, Jhangir Khan Khatem Khan berkata, pihaknya memandang serius aduan itu dan akan menjalankan siasatan segera.

"Kita pandang serius aduan memindahkan peruntukan disalurkan ke kawasan lain.

"Keselesaan rakyat adalah keutamaan Pejabat Dun Bayu, " katanya.


Mahfuz - Maaf saya takan mengundur diri namun saya tak boleh halang Presiden

ATIRAH HASLI

17 Februari 2017

Mahfuz Omar

SHAH ALAM - "Sekiranya Presiden Pas, (Datuk Seri Abdul Hadi Awang) mahu tindakan tatatertib dikenakan ke atas saya, maka saya tidak boleh menghalangnya," demikian reaksi Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar.

Mengakui beliau bukanlah individu yang berkuasa menentang Abdul Hadi, Mahfuz berkata, keputusan Abdul Hadi sebagai ulamak besar dalam parti harus dihormati.

"Saya berjiwa besar. Apa yang ulama besar nak kata kepada saya, saya tidak akan terasa.  Apa yang saya buat (mengkritik dan menegur parti) dalam kerana saya sayangkan parti.

"Saya tidak mahu rakyat mempunyai tanggapan yang Pas adalah parti yang tidak boleh ditegur," beliau berkata demikian kepada Sinar Online, hari ini.

Sebelum ini, Abdul Hadi dilaporkan meminta Mahfuz meninggalkan parti itu jika tidak berpuas hati dengan keputusan dibuat dalam parti daripada terus mengkritik dan menyerang Pas.

[ARTIKEL BERKAITAN: Hadi minta Mahfuz tinggalkan Pas]

Beliau menjelaskan, bukan hanya Mahfuz tetapi pemimpin dalam parti perlu meninggalkan Pas sekiranya mereka tidak lagi menyokong dasar yang telah ditetapkan dalam parti itu.

Sementara itu, Mahfuz menegaskan beliau tidak akan mengundur diri dari parti hanya semata-mata diminta berbuat demikian.

Kata Mahfuz, beliau akan terus kekal dalam Pas demi mengimbangi suara dan prinsip parti dalam dunia politik tanah air.

"Beliau (Abdul Hadi) seorang ulama, beliau bolehlah bercakap tentang maruah. Siapalah saya ini untuk bercakap soal maruah. Saya hanya insan yang kerdil dalam parti.

"Kalau mereka tidak terima, saya tidak boleh buat apa-apa. Namun saya tidak akan keluar daripada Pas," katanya lagi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...