TERKINI :

Sunday, January 15, 2017

LAGI-LAGI CHINA, APA LAGI MAHU DISERAH SELEPAS INI?

Shahbudin Husin,

Kebergantungan negara di bawah pimpinan Najib Razak kepada China nampaknya seperti tidak berpenghujung.

Jika sebelum ini tanah Bandar Malaysia, keretapi laju, keretapi pantai timur, projek perumahan, kapal peronda, pelabuhan dan macam-macam lagi diserahkan secara mendadak kepada syarikat-syarikat negara China, kini cara mencegah jenayah dan menjaga sempadan pun kita mahu bergantung dengan China juga.

Sempena lawatan Zahid Hamidi ke China, dilaporkan antara yang dipersetuju ialah mahu belajar bagaimana menurunkan kadar jenayah dan memohon diajar cara mengawal sempadan daripada negara tersebut.

Kenapa dengan China dan apakah  benar-benar tiada negara lain yang punya kemampuan dan teknologi seperti itu?

Mengapa juga, hanya setelah 60 tahun memerintah negara,  kita tiba-tiba mahu belajar dan diajar mengenainya?

Selama ini, pemimpin-pemimpin yang diberi kuasa menjaga negara ini, apa kerja mereka?

Selain itu, apa lagi selepas in yang bakal diserahkan atau mahu diletakkan pergantungan kepada?

Adakah segala-galanya di Malaysia ini mahu diChinakan?

Tetapi, kenapa orang Cina di negara sendiri dimusuhi oleh UMNO, BN dan kerajaan sehingga kesetiaan mereka sering dipertikaikan dan mereka dianggap salah dan dilabel melakukan tsunami Cina serta ditanya, "apa lagi Cina mahu?" jika tidak bersama dengan kerajaan? 

Seorang kawan Cina pernah berkata, jadi Cina China lagi untung daripada jadi Cina Malaysia.

Aduhhh....(SH 15/01/2017).

Ingatkan DAP yang akan MENCHINAKAN NEGARA MALAYSIA, tapi BN yang laksanakannya..

MENCHINAKAN NEGARA MALAYSIA - DARI UTARA KE PANTAI TIMUR SEMENANJUNG TANAH MELAYU

PROLOG:

30 juta rakyat Malaysia dihimpit kesusahan untuk hidup dengan pelbagai tekanan cukai dan harga makanan serta kediaman yang mencanak naik. Kejatuhan ekonomi dan keadaan perniagaan yang mencabar menyebabkan 40, 000 telah dibuang kerja. Peniaga kecil Bumiputera paling terkesan kerana tidak mempunyai pendapatan tetap.

Kerajaan kleptokrasi berbangga kerana permintaan terhadap pemberian belas ikhsan BR1M untuk membolehkan rakyat hidup telah bertambah. Jumlah maksimum yang diterima ialah RM100 sebulan dan penerima BR1M meningkat setiap tahun. 7 juta atau 23% dari rakyat Malaysia menerima BR1M. Ini bukti kemiskinan telah melanda rakyat Malaysia.

GEMPAR:

1. Isu penjualan tanah di Dataran Lang untuk pembinaan condo mewah yang akan dibangunkan oleh kontractor China hanyalah sebahagian dari projek menjadikan Langkawi sebagai ‘Monaco of the East’ yang tentunya lebih hebat dari Singapura yang juga mahu menjadi ‘Monaco of the East’. Apakah yang akan terjadi kepada 99 buah pulau-pulau Langkawi Geopark, dengan gunung ganang berumur 550 juta tahun di Langkawi yang tentunya adalah khazanah yang sangat tinggi nilainya? Akan tergadaikah jua?

2. RM43 billion off-shore trading port (atau military port?) di Melaka dikenali sebagai Melaka Gateway akan menggantikan Singapura sebagai pelabuhan dagang utama di Asia Tenggara. Pelabuhan ini nanti mengesahkan hak dan tuntutan negara China ke atas seluruh laluan Selat Melaka.

3. RM100 billion Bandar Malaysia a.k.a Bandar China adalah bandar bawah tanah terbesar di dunia. Bandar Malaysia / Bandar China ini akan melengkapkan laluan sutera koridor China antara Asia Tenggara dengan Asia Timur, Asia Barat dan Asia Selatan. Dibina di atas tanah 486 acres yang dulunya adalah Sg Besi Airport, tanah ini adalah milik China sepenuhnya.

4. RM100 billion Forest City di atas lautan yang ditambak di Johor Bahru adalah bandar buatan China yang menakutkan masyarakat dunia kerana gahnya pembangunan di situ. Dengan menempatkan hampir sejuta rakyat China dan Singapura, Forest City bakal menjadi Shenzhen ke 2.

5. RM55 billion pinjaman dari China untuk membina Laluan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) akan membawa lebih ramai orang China ke Malaysia. Sebidang tanah bernilai RM5.85 bilion juga akan terjual dan berpindah milik kepada China untuk membolehkan pembinaan ECRL.

6. RM1.58 billion Pembangunan pelabuhan mega membesarkan Pelabuhan Kuantan mengiktiraf penguasaan China terhadap Laut China Selatan yang ingin dikuasainya selama ini. Apatah lagi telah terbina struktur-struktur kepunyaan China di Pulau Spratly di Laut China Selatan.

EPILOG

Lengkap sudah kehadiran dan penguasaan China di Malaysia. Ini akan memudahkan 1.4 billion penduduk China mempunyai penempatan baru sebagai alternatif untuk berpindah ke sebuah negara kaya yang dulu dikenali sebagai Tanah Melayu.

Aduhai PAS.. Masa jemput kata nak pie dan akan hantar wakil, bila majlis buat depa ponteng

Pas bukan hina Mahathir saja malam tadi, tetapi seluruh pembangkang

15 Januari 2017 | BORHAN AHMAD


Pihak penganjur menyiapkan kerusi untuk Naib Presiden Pas, Iskandar Samad, namun ia tinggal kosong.

Tindakan para pemimpin Pas tidak hadir dalam majlis pelancaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) malam tadi disifatkan sebagai menipu dan menghina bukan sahaja kepada Tun Dr Mahathir Mohamad dan ahli partinya tetapi juga pembangkang keseluruhannya.

Terimalah realiti Pas tidak akan meninggalkan Najib, kata Zaid Ibrahim kepada pembangkang.

"Bagi saya ketidakhadiran mereka selepas janji nak hadir adalah satu penghinaan bukan saja kepada Tun Mahathir yang kata mereka hadir dalam ucapannya, tetapi juga kepada pembangkang keseluruhannya, "kata bekas menteri, Datuk Zaid Ibrahim.

Namun Zaid tidak terkejut apabila seorang pun pemimpin Pas tidak hadir dalam majlis itu.

"Saya tidak terkejut bila Pas tak hadir semalam kerana jelas mereka sayang benar kepada Najib. Mungkin ramai lagi ahli Pas tak faham bahawa pemimpin mereka terikat dengan Najib," kata Zaid kepada Malaysia Dateline.

Ketika memberikan ucapan perasmian malam tadi, Tun Dr Mahathir telah mengumumkan kedatangan Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan naib presidennya, Datuk Iskandar Samad ke majlis.

Namun kedua-duanya terbukti tidak hadir ke majlis pelancaran Bersatu di Stadium Melawati, Shah Alam itu. Kerusi yang ditulis nama Datuk Iskandar Samad tinggal kosong.

Dalam ucapannya, Mahathir mengalu-alukan kedatangan pemimpin Pas tanpa menyedari mereka tidak datang sebenarnya.

Malaysia Dateline difahamkan, wakil Pas sudah berjanji akan hadir ke majlis pelancaran itu sehingga nama mereka diumumkan oleh Mahathir dalam ucapannya.

Namun, mesyuarat Jawatankuasa Pas Pusat tengahari semalam dipercayai membuat keputusan agar kedua-duanya tidak menyertai majlis Bersatu itu.

Bagi Zaid, ini bukan kali pertama Tun Mahathir dihina oleh Pas, bahkan sebelum ini, Naib Presiden Pas, Datuk Mohamad Amar Abdullah dan Ketua Pemuda Pas Kelantan, Ahmad Fadzli Shaari juga menghina Mahathir apabila berkata mereka sedia bekerjasama dengan Bersatu tetapi tidak dengan Mahathir.

Bagi beliau, ucapan Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk terus memujuk Pas malam tadi hanya harapan semata-mata.

"Ini hanya 'wishful thinking' sahaja. Terimalah realiti,"kata Zaid mengulas ucapan itu.

Bagi beliau, apapun jumlah pengundi Melayu yang hilang kerana Pas, sudah cukup dan boleh di 'top up' melalui gabungan Bersatu dan Amanah.

"Tetapi kalau tiada keyakinan susahlah," kata Zaid.

"Apa guna kita buat majlis pelancaran besar-besaran jika masih tak yakin. Jika kita yakin, dan Amanah pun yakin, saya pun yakin ia boleh diatasi. Gabungan Bersatu dan Amanah ini boleh.

"Dua atau tiga penjuru, saya yakin kita boleh jatuhkan Najib," kata bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri itu.

Harapan untuk heret Pas sudah berakhir, kata Sayuti Omar.Dalam pada itu, penulis Mohd Sayuti Omar membuat kesimpulan, tanpa kehadiran pemimpin Pas ia menunjukkan bahawa harapan untuk mengheret sama parti agama itu dalam pakatan Harapan sudah berakhir.

"Dengan apa yang berlaku malam ini maka semakin jelas dan boleh disahkan yang Pas akan bersendirian untuk menghadapi Piraum akan datang ataupun kalau ia mencari regu, regunya ialah Umno," tulis Sayuti melalui akaun Facebooknya.

"Makanya mulai malam ini semua pihak pembangkang jangan menanti dan mengharapkan Pas lagi. Reda dan lepas Pas dengan cara politiknya sendiri. Hak asasi berpolitik kena dihormati," katanya lagi.

Bagi beliau, parti-parti Pakatan Harapan harus yakin untuk membina kekuatan sesama mereka bagi menghadapi UBN dalam PRU akan datang.

"Melihat kepada kepaduan ditunjukkan malam ini (tadi) pakatan baharu ini dapat merealisasikan harapan rakyat untuk menumbangkan UBN," tegasnya.

50 terima darjah kebesaran sempena keputeraan Sultan Kedah

ALOR SETAR: Raja Muda Kedah, Tan Sri Tunku Sallehuddin Sultan Badlishah, mendahului senarai 50 penerima darjah kebesaran negeri sempena Hari Keputeraan ke-89 Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah, hari ini.

Tunku Sallehuddin akan menerima Darjah Kerabat D.K. (Kedah) pada istiadat pengurniaan yang akan diadakan di Istana Anak Bukit, dekat sini, hari ini. Manakala Raja Puan Muda Kedah pula menerima Darjah Seri Setia Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah (SHMS) yang membawa gelaran Datuk Seri DiRaja. Turut menerima Darjah SHMS ialah Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah.

Tiga kerabat diraja menerima penganugerahan Darjah Orang Besar Empat iaitu Tunku Laksamana Kedah, Tan Sri Tunku Abdul Hamid Thani Sultan Badlishah yang membawa gelaran Tunku Bendahara Kedah; Tunku Panglima Besar Kedah, Tan Sri Tunku Intan Safinaz Tuanku Abdul Halim membawa gelaran Tunku Temenggong Kedah dan Datuk Tengku Sarafudin Badlishah Tunku Sallehuddin membawa gelaran Tunku Laksamana Kedah.

Seorang lagi kerabat diraja iaitu Tunku Sakinah Sultan Badlishah pula menerima Darjah Seri Paduka Mahkota Kedah (SPMK) yang membawa gelaran sebagai Datuk Seri. Setiausaha Kerajaan Negeri Kedah, Datuk Bakar Din dan Ahli Parlimen Baling, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim, masing-masing menerima Datuk Paduka Seri Setia Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah (DHMS) yang membawa gelaran Datuk Paduka.

Empat individu menerima Darjah Orang Besar Enam Belas iaitu Mufti Kedah, Datuk Syeikh Muhamad Baderudin Ahmad yang membawa gelaran Datuk Murshid Diraja; bekas Penolong Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Ismail Hamid (Datuk Panglima Jaya); bekas Ketua Pengarah Penjara, Datuk Mohd Omar Mohamed (Datuk Indera Setia) dan bekas Datuk Bandar Alor Setar, Datuk Yusuf Nayan (Datuk Lela Bakti).

Selain itu, Darjah Gemilang Seri Mahkota Kedah Yang Amat Dihormati (DGMK) yang membawa gelaran Datuk Wira diberikan kepada enam individu iaitu Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Othman Aziz dan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah (EXCO), Datuk Dr Ku Abd Rahman Ku Ismail. Turut dianugerahi DGMK ialah Pegawai Kewangan Negeri Kedah, Datuk Mohd Fuzi Mohaidin; Ketua UMNO Bahagian Kuala Kedah, Datuk Abdullah Hasnan Kamaruddin; Pengerusi Lembaga Rayuan Negeri Kedah, Datuk Ahmad Zakiuddin Harun dan Ahli Lembaga Pengarah Syarikat Air Darul Aman Sdn Bhd (SADA), Datuk Bashirudin Abdul Jamil.

Empat individu pula menerima Darjah Orang Besar Tiga Puluh Dua antaranya Juruiring kepada Sultan Kedah, Datuk Tunku Aziz Bendahara Tunku Nong Jiwa yang membawa gelaran Datuk Johan Jasa.

Darjah Datuk Paduka Mahkota Kedah (DPMK) yang membawa gelaran Datuk dianugerahkan kepada Hakim Mahkamah Tinggi 1, Datuk Hashim Hamzah dan Asistan Ketua Staf Sumber Manusia, Mej Jen Datuk Jalaluddin Abd Manan. Darjah Datuk Setia Diraja Kedah (DSDK) yang turut membawa gelaran Datuk dianugerahkan kepada 25 individu termasuk Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pantai Merdeka, Ali Yahaya; ADUN Kupang, Harun Abdul Aziz dan Ahli Dewan Negara, Senator Shahanim Mohd Yusoff.

Turut menerima DSDK antaranya Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan), Ammar Shaikh Mahmood Naim; Pegawai Daerah Kota Setar, Muhammad Helwi Harun; Ketua Setiausaha Sulit Menteri Besar Kedah, Armishah Siraj; Pengurus Besar Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA), Fouzi Ali. Ketua Pengarah Unit Khas Strategik Jabatan Perdana Menteri, Datuk Rostam Affendi Salleh; Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Malaysia, Datuk Ahmad Shapawi Ismail; Ketua Pengarah Perpustakaan Negara Malaysia, Nafisah Ahmad; Timbalan Naib Canselor Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, Prof Dr Tengku Mohd Tengku Sambak Ali@Tengku Sembok dan Pengetua Pondok Remaja Inabah, Mohd Zuki Shafie.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/234667?m=1

Umno hanya tunggu masa untuk 'ditalkinkan': Muhyiddin

Muhyiddin berucap pada perasmian Mesyuarat Perwakilan Pergerakan Pemuda Umno Bahagian Petaling Jaya Utara 2015, Ahad. - Foto Bernama

SHAH ALAM - "Umno hanya tunggu masa untuk ditalkinkan sahaja," demikian ujar Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menurutnya, budaya politik dalam parti itulah yang merosakkan parti rumpun Melayu itu.

"Sebenarnya, Umno sedang berada di hujung nyawa. Roh dan jiwa perjuangan Umno yang memberi nafas kepada parti itu telah lama berkubur.

"Yang ada hanyalah jasad Umno yang layu, lemah dan longlai. Umno takkan pulih lagi dari sakitnya yang tenat. Hanya tunggu masa untuk ditalkinkan sahaja," katanya ketika berucap pada Majlis Pelancaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), di Stadium Malawati, di sini, hari ini.

Berbeza dengan Umno, menurutnya lagi, perjuangan Bersatu adalah bukan untuk kepentingan individu tetapi sebuah wadah politik baharu untuk orang Melayu, masyarakat pribumi dan rakyat Malaysia.

Jelasnya, Bersatu memperjuangkan keadilan sosial dan keadilan ekonomi.

"Kita berjuang untuk mengagih kekayaan negara secara adil dan saksama tanpa mengira kaum dan agama serta mendokong prinsip bahawa setiap rakyat berhak untuk mendapatkan pendidikan yang berkualiti dan sempurna.

"Semua ini bukan sekadar pernyataan dasar atau harapan parti, tetapi matlamat perjuangan yang termaktub secara jelas di dalam Perlembagaan. Jadi, selagi Bersatu wujud, inilah yang menjadi landasan perjuangan parti kita," katanya lagi

Katanya, Bersatu juga bukanlah serpihan mana-mana parti dan perasmian parti itu satu permulaan dan perjalanan masih jauh.

"Masih banyak ranjau, duri dan liku yang mesti kita tempuh. Akan ada ribut, taufan, ombak dan gelombang besar yang perlu kita redah.

"Tak kurang juga fitnah dan adu domba yang cuba memecahkan kesatuan kita. Yang irihati dengan pencapaian kita," katanya.

Selepas sunyi seketika fb Ulamak Pas disebabkan isu mesej sex, tapi malam tadi timbul status "Kuda Hitam Masih Kuat"

Kuda-kuda hitam saya masih kuat, kata ulamak Pas

15 Januari 2017 | ARIF ATAN


Mokhtar Senik di sisi kereta Mercedes miliknya yang juga pernah dimuat naik di Facebook pada Disember 2015.

Mengakui tindakannya sengaja mahu 'cucuk rusuk orang', Ketua Dewan Ulama Pas Pahang memuat naik dua foto kereta mewah yang digelarnya sebagai 'kuda-kuda hitam' di akaun Facebook miliknya semalam.

Dalam status yang turut mengandungi beberapa kesalahan ejaan itu, Ustaz Mokhtar Senik menyifatkan kedua-dua kenderaan tersebut masih dalam keadaan elok walaupun digunakan untuk banyak program parti melibatkan perjalanan yang jauh.

"Selesai sudah perasmian serentak Mesyuarat Agung cawangan2 Kawasaj(n) Tan(m)bun. Esok mesyuarat Pas Pusat Pulak. ptg tadi sebelum ke Perak Mesyuarat Lajnah Dakwah Pusat. Alhamdulillah kuda2 hitam saya masih kuat," dipetik daripada kenyataannya.

Beliau yang juga Ahli Jawatankuasa Pas Pusat itu pada masa sama mengaitkan dengan nikmat Allah tetapi pada ayat terakhir memberitahu kenyataannya itu mahu 'menguji'.

"Nikmat yg Allah beri adalah untuk agama Allah. Status nak test," tulisnya dalam status yang dimuat naik pukul 12.59 tengah malam, 14 Januari itu.

Mendapat hampir 290 'like' setakat awal pagi hari ini, Mokhtar dalam satu komentarnya mengaku sengaja memuat naik status berkenaan.

"saje je post status cucuk rusuk org. nak tgok melompat ke tak?" ujarnya lagi yang menggunakan nama 'Mokhtar Dup' (Dewan Ulamak Pas) bagi media sosial itu.

Ini bukan kali pertama Mokhtar menayangkan kedua-dua kereta import itu. Pada 17 Disember 2015, pemimpin Pas yang pernah ditahan ISA selama tiga tahun selepas terbabit dengan kumpulan Al-Maunah itu juga memuat naik kisah kedua-dua 'kuda hitam' yang sama yang dikatakannya masuk bengkel.

Dalam hal berkaitan, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada September tahun lalu seperti diceritakan Ketua Penerangan parti itu, Nasrudin Hassan didakwa pernah mengingatkan supaya membaca al-Quran dan jangan hanya membaca Facebook.


Satu lagi kereta mewah dimiliki Mokhtar.

Ayaq di Kg. Pida 7 dah lama alami masalah.. SADA & MAT BASHAH LENA kaaa?

tlong viral sat..pkul 2-am duk tgu ayaq paip x kluaq2 apa crita..dh dua tiga dh...mati la rakyat org kmpung mcm ni...larat nk bjaga2 ari2..mlm ni xda langsung siap cabut paip trus...abis nk kncing..nk berak..mandi..bsuh baju.. pkai apa??blah kmpung2... aku ni daerah kubang pasu..kmpung pida 7 lama, jln sanglang 06100 kodiang kedah..geng SADA buat apa pon xtahu...

mkn tahun dh masalah ni xselesai2.. sejak dlm mgu ni mmg btambh serius xdak ayaq langsung...tlong viral sat kwn2...sbb sahabat kt kmpung ni mmg x tahan sgt dh..depa yg x pnah merasa x pa la...ni bukti paip ayaq aku cabut trus mmg xda ayaq lngsung...

Ishak...

ADAKAH TUN M BAKAL CIPTA SEJARAH SEKALI LAGI..?

TUN M BAKAL CIPTA SEJARAH SEKALI LAGI...
Shahbudin Husin,

Malam ini berlangsung majlis pelancaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia di Stadium Melawati, Shah Alam.

Berdasarkan kehadiran yang menyaksikan stadium hampir penuh dan semangat yang ditunjukkan oleh ahli-ahli Bersatu menyambut dan meraikan wujudnya parti baru itu, tidak diragui lagi Tun Mahathir Mohamad kini sedang berada di landasan yang betul untuk mencipta satu lagi sejarah dengan menjadikan dua parti yang ditubuhkannya berjaya menjadi kerajaan.

UMNO yang ada sekarang adalah parti yang ditubuhkan oleh beliau pada 1988 dengan ia kekal cemerlang di bawah kepimpinannya sebelum berundur pada 2003 dan kini melalui Bersatu dan Pakatan Harapan, Insya Allah, Tun Mahathir juga mampu menendang UMNO dan BN yang sudah menjadi parti serta kerajaan yang kleptokrasi di bawah pimpinan Najib Razak. (SH 14/01/2017).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...