TERKINI :

Tuesday, January 3, 2017

APA PERLU DILAKUKAN OLEH PAKATAN HARAPAN JIKA DIPILIH MENGGANTIKAN BN.

APA PERLU DILAKUKAN OLEH PAKATAN HARAPAN JIKA DIPILIH MENGGANTIKAN BN.

a) Pilih seorang Perdana Menteri yang diyakini BERSIH dan BERWIBAWA oleh semua.

Seorang Perdana Menteri hendaklah tidak pernah mempunyai sebarang isu besar sebelum ini. Tidak hanya boleh dilihat bersih oleh orang sendiri tetapi oleh seluruh masyarakat. Mudahnya bukan dari kalangan yang pernah ada di dalam Jemaah Menteri Najib.

b) Pilih Ahli Jemaah Menteri yang diyakini BERSIH dan BERWIBAWA.

Ahli Jemaah Menteri bukan hanya pelengkap Kerajaan tetapi adalah pasukan yang akan mentadbir Kerajaan. Kerajaan bukan ditadbir oleh Perdana Menteri bersendiri tetapi oleh seluruh Jemaah Menteri. Perdana Menteri hanya mengetuai Jemaah Menteri tetapi semua keputusan dalam pentadbiran hendaklah melalui persetujuan seluruh Jemaah Menteri. Gaya pentadbiran BN iaitu Perdana Menteri berkuasa penuh dan Ahli Jemaah Menteri hanya pengikut hendaklah dibuang. Pemusatan kuasa kepada seorang manusia berjawatan PM akan mengakibatkan kerosakan yang sama dengan BN.

c) Kecilkan bilangan Ahli Jemaah Menteri.

Sekarang Malaysia ada 25 Kementerian dengan 35 orang Menteri dan 34 Timbalan Menteri. Ini suatu angka yang gila. PH perlu kecilkan Jemaah Menteri. Gabungkan beberapa kementerian dan mansuhkan beberapa kementerian. Kementerian Wilayah Persekutuan contohnya adalah tidak perlu. Dengan pengecilan Jemaah Menteri, Malaysia akan dapat menjimatkan kos gaji Menteri, gaji Timbalan Menteri, Gaji pegawai-pegawai lantikan dan segala perbelanjaan mengurus yang berkaitan.

d) Kurangkan agensi-agensi Kerajaan yang bertindih.

Sekarang di bawah BN terdapat pelbagai agensi Kerajaan yang ditubuhkan yang adakalanya bertindih kuasa malah ada yang tidak perlu. SPAD dan JPJ boleh disatukan. JASA boleh dimansuhkan. Banyak lagi agensi lain tapi sekadar nak sebut antaranya.

e) Lantikan jawatan penting atas merit.

Jawatan penting negara seperti Peguam Negara, Pesuruhjaya SPRM, Ketua Setiausaha Negara, Ketua Polis Negara, Gabenor Bank Negara, Pengerusi SPR antaranya mesti dilihat semula. Perlantikan ke jawatan ini hendaklah di atas merit bukan atas faktor politik. Perlantikan Duta ke negara asing juga harus di nilai semula.

f) Kaji semula undang-undang negara.

Malaysia adalah antara negara yang mempunyai ribuan akta dan undang-undang kecil. Ada akta yang pengamal undang-undang sendiri pun tidak pernah dengar. Akta-akta yangt mencengkam rakyat harus dikaji semula, dipinda, diubah suai atau pun dimansuhkan terus.

Aku bagi setakat ini dulu. Kita bincang la...

TERUS BERUBAH TERUS BERJUANG

APABILA ULAMA KERAJAAN BERCAKAP BERDASARKAN EMOSI BUKAN ILMU

INILAH ULAMA YANG ADIL DAN SEIMBANG....
Shahbudin Husin

Berbanding Mufti Perak, Harussani Zakaria, Mufti Pahang, Dr Abdul Rahman Osman atau Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dr. Asyraf Wajdi Dasuki, kenyataan oleh Timbalan Mufti Kedah, Sheikh Marwazi  Dziyauddin berhubung dana haji dan kaitannya dengan amalan yang mabrur di sisi Tuhan, terlihat lebih adil, seimbang dan boleh diterima ramai.

Dalam penjelasannya berhubung bidasan Tun Mahathir Mohamad bahawa mereka yang ditaja hajinya melalui dana 1MDB mungkin kurang mabrur, Sheikh Marwazi berkata, antara asas utama dalam ibadah haji ialah mesti bersumberkan dana yang halal kerana jika sumber dananya tidak halal, dikhuatiri amalan rukun Islam kelima itu tidak diterima oleh Tuhan.

Kata beliau, sekiranya wang daripada dana 1MDB  merupakan pelaburan yang patuh syariah, ibadah bagi orang yang melaksanakan haji akan diterima oleh Allah.

"Memang kita dituntut dan diwajibkan melaksanakan ibadah dengan menggunakan harta yang halal dan bersih.

"Kalau dalam masalah 1MDB, saya tak pasti duit itu macam mana. Kalau duitnya duit pelaburan dan patuh syariah seperti pelaburan-pelaburan lain, mudah-mudahan kita berharap kerja haji itu akan diterima.

"Tetapi, kalau sumber kewangannya tidak halal, sudah tentu Allah akan tolak. Jadi, sumber halal atau tidak 1MDB itu, kita tak tahu," tegasnya lagi.

Sejuk hati apabila masih ada ulama yang seperti ini. Rasa selamat dan sejuk dunia dibuatnya.

Berbanding hujah Harussani yang mengatakan Tun Mahathir bukan Tuhan, Dr Abdul Rahman juga memberitahu perkara itu adalah hanya urusan Tuhan, sementara Dr Asyraf Wajdi menempelak bekas Perdana Menteri itu yang dianggapnya berlagak seperti Tuhan, pandangan Sheikh Marwazi ternyata lebih rasional.

Cuma, halalkah sumber dana 1MDB itu sedangkan kita semua sudah didedahkan macam-macam hal melalui media mengenai pelaburan dan bagaimana dananya diperolehi sebelum ini?

Sebab itu, Tabung Haji yang menguruskan ibadah haji sentiasa dipastikan melakukan pelaburan yang benar-benar halal dan suci serta ada jawatankuasa syariah yang memandu dan memantaunya.

Bayangkan, adakah umat Islam negara ini, termasuk pemimpin-pemimpin UMNO dan mufti,  sedia menyimpan dan pergi haji melalui Tabung Haji jika diketahui ada unsur-unsur tidak halal dan meragukan dalam simpanan, pelaburan dan pengurusan kewangannya?

Lagi pula, syarat haji ialah mampu dan bukan menjadi kewajipan kerajaan untuk menjadikan rakyatnya bergelar haji melalui tajaan percuma jika mereka sendiri masih belum berkemampuan.

Tanggungjawab kerajaan kepada rakyat ialah mengurus dan memperbaiki kehidupan seperti perumahan, pendidikan, perubatan, keperluan asas dan seribu satu perkara lain yang sentiasa memerlukan penambahbaikan daripada semasa ke semasa.

Mengapa menghantar orang ke Mekah yang menjadi keutamaan Najib Razak?

Akhirnya, semoga Sheikh Marwazi terus berani bercakap benar dan tidak seperti ulama-ulama lain yang berpilih-pilih bila mahu bersuara dan bila pula lebih selesa hanya mendiamkan diri.

Harapnya juga agar Sheikh Marwazi tidak tersekat kedudukannya atau tiba-tiba terhalang daripada memegang jawatan yang lebih tinggi selepas ini. (SH 03/01/2017).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...