TERKINI :

Friday, December 15, 2017

Ketagihan internet di Malaysia membimbangkan

media sosial
HULU TERENGGANU - Kadar 'ketagihan' penggunaan internet penduduk Malaysia kini mencapai tahap yang membimbangkan, kata Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Jailani Johari.

Beliau yang merangkap Ahli Parlimen Hulu Terengganu berkata, ia adalah berdasarkan dapatan kajian tiga fasa yang dijalankan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) bermula 2010 hingga kini.

Katanya, fasa pertama dijalankan ke atas 725 responden, 89 peratus daripadanya menunjukkan mereka ketagih kepada internet, selain itu, 60 peratus daripada responden menunjukkan tahap-tahap keresahan dan 32 peratus daripadanya pula mengalami tahap kemurungan yang tinggi.

"Kajian SKMM ini juga dijalankan secara bersama dengan pakar akademik daripada universiti swasta tempatan, iaitu International Medical University dan Heriot-Watt University Malaysia.

"Hasil keputusan fasa pertama ini, pihak kerajaan melanjutkan kajian ke fasa kedua, membangunkan modul dan program intervensi menangani tahap keresahan dan kemurungan kalangan pengguna yang ketagih internet," katanya pada sidang media selepas merasmikan Majlis Berkhatan dan Bertindik Parlimen Hulu Terengganu.

Seramai 95 kanak-kanak lelaki dan 40 kanak-kanak perempuan bermula lima hingga 12 tahun diraikan dalam majlis yang turut dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi Multimedia dan Tugas-tugas Khas negeri merangkap Anggota Dewan Undangan Negeri Ajil, Ghazali Taib.

Menurut Jailani, bermula 2015 kerajaan mula menjalinkan kerjasama dengan Kementerian Pendidikan Malaysia dalam melatih 34 kaunselor di peringkat sekolah dalam melaksanakan modul dan program intervensi ini di sekolah terpilih di seluruh Malaysia untuk mengawal ketagihan tersebut.

"Melalui kajian pada fasa-fasa terdahulu dan keputusan positif dalam pelaksanaan modul dan program intervensi ini, kami bercadang mewujudkan Pusat Kesejahteraan Siber yang telah dikemukakan cadangan oleh SKMM. Ini masih di peringkat kajian dan insya-Allah hasilnya akan dapat diketahui kelak.

"Cadangan ini turut merangkumi pembangunan modul-modul intervensi dalam menangani isu ketagihan bermain permainan dalam talian, ketagihan melayari kandungan lucah dalam talian dan sistem sokongan keluarga," katanya.

Kata Jailani lagi, SKMM turut bekerjasama dengan beberapa pihak lain dalam melaksanakan program kesedaran awam mengenai penggunaan internet ini.

Ini termasuklah dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia melalui program Digital Dakwah, Kementerian Pendidikan Malaysia (program Pembimbing Rakan Sebaya dalam Isu Keselamatan Internet), Persatuan Pengakap Malaysia (program Kepimpinan Digital Pengakap) dan Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara melalui pembangunan modul Pendidikan Keselamatan Keluarga dan Anak dalam isu Keselamatan Internet.

Jailani turut menekankan peranan ibu bapa dalam memantau anak-anak mereka kerana mereka paling dekat dengan golongan muda muda ini iaitu daripada 30 juta jumlah penduduk Malaysia, 24.1 juta menggunakan internet untuk pelbagai akitiviti.

“Daripada 24.1 juta pengguna, 80 peratus daripadanya menggunakan kemudahan untuk melayari media sosial, dan purata penggunaannya melebihi empat jam sehari yang 76.1 peratus daripadanya adalah golongan belia iaitu berumur 20 hingga 49 tahun.

"Golongan kedua tertinggi berusia 19 tahun ke bawah iaitu 15.5 peratus dan golongan 50 tahun ke atas menggunakan internet hanya 8.4 peratus," katanya. - Bernama

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...