TERKINI :

Wednesday, November 29, 2017

SIK : Pembalakan didakwa jadi punca banjir lumpur

 Pembalakan didakwa jadi punca banjir lumpur
SIK - 1000 hektar Hutan Simpan Bukit Enggang didakwa digondolkan bagi projek tanaman petai belalang dan Timber Latex Clon (TLC) menjejaskan bekalan air bersih serta penyebab banjir lumpur bagi Kampung Balong Ayam, Kampung Chong, dan Kampung Durian Burung dalam Dun Belantik.

Pembalakan tersebut dilesenkan kerajaan negeri kepada Perbadanan Menteri Besar ( MBI) dan kontraktor projek terbabit adalah Jaentique Sdn Bhd.

Aktiviti sejak awal 2016 itu dijalankan di kompartment 13,14,dan 15 seluas 500 hektar sejak manakala baki 500 hektar dibuat di kompartment 12.

Timbalan Pesuruhjaya Pas Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor berkata, Lajnah Asas Tani dan Alam Sekitar ( Latas) Pas Pusat dan Pas Kedah memandang serius aktiviti pembalakan di kompartmen 12, 13,14 dan 15 Hutan Simpan Bukit Enggang yang mengancam kelestarian alam sekitar, kehidupan manusia, sumber bekalan air, dan mengakibatkan banjir lumpur dan kerosakan ekosistem.
Advertisement

Menurutnya, beberapa kampung lain berpotensi mengalami masalah sama seperti tiga kampung terlibat banjir lumpur dan masalah bekalan air bersih.

"Kesan buruk daripada aktiviti penggondolan Bukit Enggang mula mengancam kehidupan penduduk sekitarnya.

"Latas difahamkan bahawa pembalakan tersebut berselindung di sebalik alasan pembangunan ladang hutan ganti dengan tanaman (TLC) dan pokok Albizia salah satu spesies balak cepat matang yang akan ditebang dalam tempoh beberapa tahun lagi," Katanya kepada pemberita di dalam tinjauan di Bukit Enggang hari ini.

Beliau yang juga Timbalan Pesuruhjaya Pas Kedah merangkap Pengerusi Latas berkata, kesudahan kepada penggondolan Bukit Enggang ini adalah aktiviti pembalakan yang lebih kerap dan kehilangan hutan asli selama-lamanya.

Sementara itu, Jabatan Perhutanan Negeri Kedah mengesahkan mengetahui aktiviti dijalankan di kawasan berkenaan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...