TERKINI :

Sunday, November 19, 2017

NIK AMAR AKUI MEMANG HASRAT PAS UNTUK HANCURKAN KUBU HUSAM

Di dalam ceramah Nik Amar yg terbaru bagi mengulas isu kemenangan Pas di dalam kes Injuksi terhadap Wisma Tok Guru, beliau sebut di dalam kaedah politik. bila kita berlawan dgn musuh, kita hendaklah musnahkan atau tawan kubu musuh. 

Maksud beliau, Pas bersungguh2 mahu mengambil Wisma Tok Guru adalah kerana itu 'kubu' Amanah, khususnya musuh tradisinya iaitu Husam.  Maka, kubu mesti ditawan.

Aku setuju dengan kaedah bahawa berdepan dengan musuh, kita mesti berusaha sedaya upaya musnahkan kubu atau tawan kubu musuh.

Soalannya,   Kenapa 'kubu' Husam atau Amanah saja yg kamu bersungguh2?  Bagaimana dengan kubu Umno/Bn?  Kamu berusahakah untuk menawannya jauh sekali untuk memusnahkannya?  Bahkan sebaliknya, aku melihat kubu Umno pun Pas telah baiki sedikit demi sedikit.  Kubu Umno yg hampir runtuh telah dibaiki sedikit demi sedikit oleh Pas.

Lojikkah pada akal kita Pas mahu runtuhkan atau tawan kubu Umno dengan cara Pas redho Umno perintah beberapa negeri selain dari 4 atau 5 negeri sahaja yg Pas mahu perintah?  Lojikkah Pas bersungguh2 mahu runtuhkan atau tawan kubu Umno dengan hanya sasarkan 40 Kerusi Parlimen?  Lojikkah Pas mahu jatuhkan Umno dengan bertindak 'berkecuali' apabila Bajet yg menyiksa rakyat itu dibentangkan? Alasan Pas, kita tak sanggup lawan Umno kesemua negeri maka kita hanya mahu 4 atau 5 negeri sahaja, selebihnya kita serah kepada Umno.  Itu sahaja alasan Pas? 

Mengapa tidak berhempas pulas melawan Umno sebagaimana Pas berhempas pulas mahu 'menawan' kubu Husam?  Bahkan sanggup keluarkan duit lebih dari setengah juta untuk tujuan itu?  Sanggup keluar masuk mahkamah kerana mahu 'tawan' kubu Husam?  Bayangkan duit sejumlah lebih setengah Juta itu kalau dibina rumah2 mangsa banjir, berapa buah rumah telah dapat dibina untuk rakyat?  Tetapi Pas sanggup lakukan apa saja asalkan 'kubu' Husam dapat ditawan.  Kubu Umno, Pas kena bertaawun.

Semakin jelas perjuangan Pas memang ke laut.  Tidak tahu beza mana satu musuh yang nyata.  Benarlah bak kata Dr Hassan Ali, selagi ada Almarhum Tok Guru Nik Aziz,  usah harap Pas dan Umno boleh bekerjasama. 

Tapi aku yakin, Husam boleh hidup dan terus berjuang untuk rakyat walaupun tiada berkubu. 

WFAUZDIN NS

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...