TERKINI :

Saturday, November 11, 2017

Kemudahan untuk Dr Mahathir: Kenyataan JPM tidak benar?

 MALAYSIA DATELINE


Kemudahan untuk Dr Mahathir: Kenyataan JPM tidak benar?
Jabatan Perdana Menteri (JPM) pada 9 Oktober telah mengeluarkan kenyataan berkenaan kemudahan yang diberikan kepada Dr Mahathir sebagai mantan Perdana Menteri.

Menurut kenyataan tersebut, kerajaan tidak pernah menarik apa-apa kemudahan yang disediakan kepada mana-mana bekas Perdana Menteri termasuk Tun Dr Mahathir Mohamad.

JPM memaklumkan, pejabat Dr Mahathir dibekalkan dengan perjawatan yang meliputi pejabat beliau di Yayasan Kepimpinan Perdana (YKP) serta kediaman beliau di The Mines Resort City, Selangor, selaras dengan Akta Ahli Parlimen (Saraan), 1980 (Akta 237). Sebanyak 21 perjawatan diperuntukkan kepada Dr Mahathir.

Namun merujuk kepada apa yang dipaparkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamed dalam bognya Chedet berkaitan perkara di atas, fakta sebenar mengenai layanan dan kemudahan yang beliau perolehi sekarang didakwa adalah seperti berikut:

1. Dahulu disewa ruang pejabat di Yayasan Kepimpinan Perdana untuk beliau. Sewa ditamatkan dan disuruh guna pejabat kerajaan yang tidak sesuai.

2. Akta Parlimen menyebut akan kelayakan mengguna pesawat terbang kerajaan. Sekarang tidak dibenar. Sebaliknya sesiapa yang cuba memberi pinjam pesawat persendirian dilapor kepada Jabatan Perdana Menteri.

3. Secara tidak langsung tidak dibenar menggunakan rumah penginapan Kerajaan Persekutuan di London.

4. Dua pengiring motorsikal, 4 pengiring UTK yang dibekal pelepas semburan pemedih mata, telah ditarik balik walaupun mantan Perdana Menteri lain masih dibekal.

5. Beberapa kakitangan pejabat dan tukang masak ditarik balik dan diganti dengan yang lain.

6. Dr Mahathir letak jawatan di Proton, Petronas (dilucut sebagai penasihat) dan juga sebagai Canselor Universiti Teknologi Petronas. Tetapi Universiti swasta dinasihat untuk tamatkan Dr Mahathir sebagai Canselor.

7. Perbuatan seperti ini tidak pernah dilakukan kepada bekas Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman dan Tun Hussein Onn walaupun mereka tidak sokong Kerajaan-kerajaan pada masa itu.

8. Kegunaan dewan-dewan untuk Kerajaan Pusat, Negeri diperintah Barisan Nasional dan bandaraya tidak dibenar. Dewan swasta diberi amaran akan menerima padah jika disewa kepada sesiapa yang menjemput Dr Mahathir.

9. Prinsip negara demokratik ialah parti pemerintah tidak boleh guna kemudahan kerajaan untuk kepentingan parti.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...