TERKINI :

Friday, October 27, 2017

Penoreh Getah tempatan hilang punca pendapatan sejak FELCRA guna warga asing

 Hilang punca pendapatan
PENDAPATAN penoreh tempatan di Kampung Kota Aur dalam kawasan Dun Belantik terjejas selepas punca pendapatan utama mereka diambil alih warga asing sejak tiga tahun lalu.

Seorang wakil penduduk, Mohd Mahazan Yahya, 40, berkata, penduduk hilang punca pendapatan selepas Felcra mengambil sepenuhnya warga asing bekerja.

Menurutnya, situasi berbeza apabila kira-kira 80 penoreh tempatan diterima bekerja selama ini.

“Sebelum ini orang tempatan yang bekerja. Sampai pokok getah lama ditebang dan tanam pokok baru pun orang kampung masih bekerja.

“Tapi bila pokok tu dah boleh ditoreh dalam tiga tahun lalu, Felcra ambil sepenuhnya warga asing sampai kami orang kampung hilang pekerjaan,” katanya di sini, semalam.

 
Salah satu penempatan warga asing.

Menurutnya, tiada alternatif diambil Felcra bagi mengembalikan hak pekerjaan kepada penduduk biarpun aduan telah dibuat.

“Dah banyak kali orang kampung mengadu masalah ini pada Felcra, tapi tiada perubahan. Penduduk dinafikan hak untuk bekerja.

“Saya juga ada melakukan aduan kepada Jabatan Imigresen di Putrajaya agar lakukan siasatan terhadap pekerja yang mungkin tiada permit sah. Tapi sampai sekarang tiada apa-apa dibuat,” katanya.

Hilang punca pendapatan

Penduduk, Ahmad Man, 78, berkata, pendapatannya yang selama ini bergantung kepada menoreh, terjejas selepas Felcra tidak menerimanya bekerja.

“Dah la Sik susah nak cari makan, getah tu pun rezeki utama kami. Bila jadi macam ni kami ni nak cari makan di mana?

“Pak cik memang tak suka dengan apa yang berlaku sekarang ni,” katanya.

Menurutnya, lebih janggal apabila Felcra menerima warga asing yang tidak mampu bertutur dalam bahasa Melayu sebagai pekerja, sedangkan ramai penduduk tempatan tidak diterima bekerja kerana tidak lulus sesi temu duga.

 
Mohd Tarmizi

“Pak cik ada dipanggil temu duga lebih setahun lalu, tapi tak dapat.

Tapi warga asing tak boleh cakap bahasa Melayu boleh pula bekerja,” katanya.

Ketua Angkatan Muda Keadaan Sik, Mohd Tarmizi Ishak berkata, ketiadaan peluang pekerjaan menyumbang kepada gejala tidak sihat.

“Perkara ini menjejaskan periuk nasi orang kampung.

"Golongan muda khususnya yang tidak dapat bekerja, akhirnya tertekan dan mungkin akan mencuri ataupun mengambil dadah,” katanya.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...