TERKINI :

Sunday, October 15, 2017

MTUC: Batal dasar benar sektor perbuatan guna 100% pekerja asing

 j-solomon
PETALING JAYA: Kongres Kesatuan Sekeja Malaysia (MTUC) menggesa Kabinet membatalkan keputusan melonggarkan syarat yang membenarkan sektor pembuatan mengambil 100 peratus pekerja asing.

Setiausaha Agungnya, J Solomon berkata, dasar terbaharu itu adalah sesuatu yang mengejutkan dan 1 keputusan yang tidak wajar sama sekali.

Katanya, MTUC berpandangan kenyataan Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Mohamed baru-baru ini menunjukkan kerajaan bergerak ke belakang dalam usaha mengurangkan kebergantungan ke atas pekerja-pekerja asing.

“Sepatutnya kerajaan harus terus memperketatkan pengambilan pekerja-pekerja asing bagi mengurangkan kebergantungan ke atas mereka buat selama-lamanya,” kata beliau dalam kenyataan hari ini.

Nur Jazlan sebelum ini dilaporkan berkata, kerajaan sedang mempertimbangkan membenarkan pengambilan 100% pekerja asing oleh syarikat yang menjalankan aktiviti eksport bagi segmen pengeluaran supaya mereka dapat memenuhi permintaan semasa dan masa depan.

Solomon berkata sebelum ini kerajaan pernah mengumumkan dasar mengurangkan pengimportan pekerja-pekerja asing secara berperingkat-peringkat.

“Jadi, mengapa secara tiba-tiba perlu ada satu dasar khusus bagi sektor pembuatan dengan membenarkan sektor pembuatan mengambil pekerja asing 100 peratus.”

Langkah itu menurut beliau, bukan sahaja memberi1 isyarat tidak baik dalam pasaran kerja dan penggunaan pekerja tempatan dengan maksium yang boleh.

Kata beliau, dasar terbaharu ini akan terus menafikan hak dan peluang rakyat tempatan untuk mendapatkan kerja pada kadar upah yang adil dan sewajarnya serta berkualiti bagi menyara kehidupan mereka.

“Utamakan penggunaan pekerja-pekerja tempatan. Kongres Kesatuan Sekeja Malaysia mahu kerajaan juga dengan segera memperkenalkan gaji minum RM1,800 kepada pekerja-pekerja di negara ini,” kata beliau.

Solomon menambah, MTUC berpendirian daripada terus menambah pengambilan pekerja asing hanya akan memenuhi tuntutan pihak-pihak tertentu yang mahu mendapatkan keuntungan, kerajaan harus memberi tumpuan bagi menyediakan pekerjaan kepada penduduk tempatan.

“Kerajaan telah menolak untuk melibatkan rakan-rakan sosial untuk mempersiapkan masa depan kerja kerana perniagaan membawa pekerja asing menguntungkan pihak tertentu.

“Bagaimanapun masih belum terlambat,” kata beliau sambil kerajaan agar lebih bertanggungjawab untuk membawa bersama penglibatan yang bermakna dengan rakan kongsi sosial dalam menyediakan pekerja Malaysia untuk membina dasar yang lebih komprehensif demi masa depan pekerja-pekerja tempatan selari dengan Revolusi Perindustrian 4.0.

Dalam kenyataannya semalam, Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) memohon kerajaan mempertimbangkan cadangan pengambilan 100% pekerja asing dalam sektor pembuatan.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Ahmad Yazid Othman berkata, ini kerana cadangan itu dilihat tidak praktikal dan bakal memberi kesan seperti pengurangan tenaga kerja mahir dalam negara, terutama di sektor berkenaan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...