TERKINI :

Saturday, October 14, 2017

HADI : MAYAT PENGHINA ISLAM LAYAK DIBERI ANJING MAKAN

PETIKAN KULIAH JUMAAT AYAH CHIK

MAYAT PENGHINA ISLAM LAYAK DIBERI ANJING MAKAN

Akan berlaku di akhir zaman, mereka yang mengaku Islam menyeleweng dari ajaran Islam yang sebenar. Antaranya orang Islam yang menolak hukum Islam. Bagi mereka, cukup dengan mengikut Islam pada bab sembahyang puasa sahaja. Soal pemerintahan, Islam tak relevan. Tak wajib tegakkan pemerintahan Islam. Kalau buat juga nanti jadi huru-hara negara.

Kata mereka lagi, nak memerintah kena pakai peraturan yang akal manusia buat, tak boleh pakai yang tuhan sebut dalam al-Quran. Seolah-olah tuhan ni tak pandai. Padahal tuhan yang cipta semua alam ini. Dia tahu seditil-ditil perkara. Firman Allah:

أَلَا يَعْلَمُ مَنْ خَلَقَ وَهُوَ اللَّطِيفُ الْخَبِيرُ
Tidakkah Allah yang menciptakan sekalian makhluk itu mengetahui (segala-galanya)? Sedang Ia Maha Halus urusan PentadbiranNya, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya!
[Al-Mulk:14]

Ada yang sampai hina pula peraturan yang tuhan tetapkan. Mengucap dua kalimah syahadah, tapi hina ketetapan tuhan. Nak buat macam mana orang sebegini?

Sebahagian ulama-ulama yang keras berpendapat, orang jenis ini kalau mereka mati, bagi makan kepada anjing sahaja mayat mereka! Bukan tanam, tapi layak bagi anjing sahaja mayatnya. Kalau yang terang-terang kafir ini kita tanam juga mereka di jirat, di tanah perkuburan mereka. Tapi kalau ada mengaku Islam tapi hina Islam, ada pendapat kata sampai boleh bagi makan anjing sahaja.

Tapi oleh kerana dia jahil, kita maafkan dia atas kejahilan itu. Dan kita perlu tegur dan sedarkan dia sebelum dia mati. Kerana selepas mati, Nabi SAW sendiri pun tidak dapat menolong mereka.

22 Muharram 1439
13 Oktober 2017

Alang Ibn Shukrimun

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...