TERKINI :

Tuesday, October 17, 2017

CARA UNTUK BAWA KERETA MASUK KE PULAU LANGKAWI..!!!


1) Untuk bawa masuk kenderaan ke Langkawi mesti melalui Jeti Kuala Perlis. Terdapat 2 buah syarikat yang mengendalikan perkhidmatan ini di situ iaitu Langkawi Feri My Roro dan Langkawi Auto Express Sdn Bhd. Harga bagi kedua-dua buah syarikat lebih kurang sama sahaja tetapi bezanya pada jadual feri tersebut.
.
Berikut adalah rujukan waktu semasa perjalanan saya & anda boleh semak harga dan jadual feri terkini ;
.
Langkawi Feri My Roro
01.00 pm Jeti Kuala Perlis - Dermaga Tanjung Lembong
10.00 am DermagaTanjung Lembong - Jeti Kuala Perlis
.
Langkawi Auto Express Sdn Bhd
11.00 am Jeti Kuala Perlis - Dermaga Tanjung Lembong
04.30 pm Dermaga Tanjung Lembong - Jeti Kuala Perlis
.
2) Tempahan perlu dibuat melalui online bagi mengelakkan tempat penuh. Dokumen yang diperlukan semasa membuat tempahan ialah:
*Salinan geran kereta
*Salinan IC pemandu/pemilik kereta
*Bilangan penumpang (termasuk pemandu)
.
3) Pastikan anda tiba di Jeti Kuala Perlis 1-2 jam lebih awal sebelum waktu berlepas. Bila sampai di jeti tersebut, terus ke pejabat syarikat yang anda pilih untuk tindakan yang selanjutnya.
.
4) Makan siap siap sebelum menaiki feri atau bawa makanan untuk dimakan di dalam feri semasa perjalanan kerana perjalanan memakan masa lebih kurang 1 jam lebih ke 2 jam. Saya pasti di dalam feri, disediakan ruang tempat duduk yang selesa serta televisyen untuk tontonan ramai.
.
5) Anda perlu menginap di Langkawi sekurang-kurangnya 48 jam atau lebih bagi mengelakkan barangan yang di bawa keluar dari Pulau Langkawi tidak dikenakan cukai oleh pihak kastam.
.
sumber : Blog siri jelajahku

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...