TERKINI :

Friday, September 29, 2017

Pasaipa Kedah kerap kalah sejak dua menjak nie..!!??

ANALISIS TANGGA AYAM

-KEDAH VS SARAWAK
-MENCARI KONKLUSI

Habaq siap-siap artikel ni tobat panjang sebab aku cuba cari konklusi mengapa Kedah sangat mudah tewas akhir-akhir ini. Awainya memang banyak orang jugak yang emo bila Sarawak dapat buat comeback masa 2ndhalf semalam dan dapat sumbat 4gol dalam masa 45 minit ja even Kedah dah leading 2 bijik dalam 1st half. Aku pun setuju dengan banyak pendapat yang mengatakan bahawa NA gagal bervariasi dalam taktikal permainan sebab memang dah kenyataannya macam tu. 1st Eleven team antara yang terkuat di Malaysia kalah kat tangan team yang duduk tangga kedua di dasar liga. Memang hangin 1 badan la bila jadik kes yang macam ni. Okay kat sini aku bagi sikit huraian dari perspektif tangga ayam (sebab takda pHD sains sukan) sebab apa Sarawak dapat beat Kedah semalam. Situasi yang aku katakan ni dari sudut pandang dari stadium bukannya dari live streaming TV Haram.

BAGAIMANA KEDAH BERMAIN

Awainya kita nampak memang sap sap suy la bole makan Sarawak sebab dapat leading 2 gol masa 1st half. Sebenaqnya walaupun kita dapat sumbat 2 bijik, Sarawak yang lebih dominan kat atas padang cuma depa belum dapat sentuhan penyudah. Weekness area dalam separuh masa yang pertama lebih tertumpu di kanan padang yang mana sarawak lebih gemar menggunakan sayap kanan untuk memecah masuk defensive block pasukan Kedah. Usaha mereka dalam separuh masa yang pertama kurang memberi impak untuk menewaskan Ifwat Akmal kerana Defensive Zone Kedah berjaya dikawal dengan baik oleh Zac Anderson dan rakan-rakan. Kesemua sistem berfungsi dengan baik cuma Role NO7 dan 10 kurang efektif dalam membantu jentera serangan. Baddroll Bakhtiar tidak bermain dengan baik dan posisi itu perlu ditampung oleh Syazwan Zainon kerana Syazwan lebih efektif dalam menyerang. Kedah masih dominan di Centre Area tetapi kurang mampu untuk penetrate Zone 14 pasukan Sarawak kerana Sarawak bertahan secara compact di bahagian tengah. Sarawak memaksa Kedah untuk bermain di wide area kerana kebanyakan pasukan di MSL telah mengetahui bahawa Kedah gemar menggunakan Zone Half Space untuk penetrate Zone 14 pasukan lawan. Kedah sangat aggresive pada 20 minit awal permainan dan penghasilan Gol-Gol dari pasukan Kedah kebanyakannya hadir dalam separuh masa yang pertama. Kalau hampa perasan, taktikal yang macam ni keep repeat, peat, peat, peat, peat (baca ikut macam lagu salena gomez) cumanya watak yang berada di atas padang saja yang berlainan so opponent team dah study bab ni and depa dah tau camna nak manipulate kelemahan sistem pasukan Kedah. Dalam era TCH, Kedah lebih cenderung untuk absorb pressure dari pihak lawan dalam usaha melemahkan stamina pemain pasukan lawan dan kemudiannya barulah bermula episod mendominasi permainan secara mutlak. Imbas semula Kedah di era TCH, purata penghasilan gol agak rendah berbanding di bawah kendalian NA tetapi peratusan untuk tewas dalam sesebuah perlawanan adalah  rendah kerana TCH mempunyai keseimbangan dalam strategi pasukan ketika menyerang dan juga bertahan. Awal musim 2015 Kedah banyak mencatatkan keputusan seri kerana pada masa itu TCH masih dalam fasa mengenal pasti formasi terbaik untuk pertahanan dan dalam pusingan kedua liga menampakkan peningkatan dan Kedah mula selesa dengan falsafah bolasepaknya sendiri. Ianya terbukti dengan kejayaan untuk berada di tempat ketiga liga dan muncul sebagai juara TM Piala Malaysia. Falsafah bolasepak TCH mula sebati dan menampakkan hasilnya dan dari itulah Kedah muncul sebagai kuasa besar bolasepak masakini dengan menewaskan JDT di Larkin untuk merampas trofi sumbangsih. Kedah kekal pasukan yang sukar ditewaskan walaupun tidak mampu untuk menghasilkan jumlah gol yang besar tetapi cukup untuk mengutip 3 mata penuh. Di bawah kendalian NA, Kedah bermain dengan lebih baik dalam fasa menyerang dan jumlah penghasilan gol lebih tinggi berbanding di bawah kendalian TCH tetapi jumlah gol bolos juga meningkat. Ianya seperti tiada keseimbangan dan walaupun berjaya mendapat gol awal tetapi kecenderungan untuk bolos juga agak tinggi. Mengapa ini berlaku? Kedah kurang efektif bermain menggunakan sistem 3 bek kerana sistem ini mudah dimanipulasi oleh pasukan lawan yang gemar bertahan secara compact dan akan melancarkan serangan balas pantas menggunakan sistem sayap. Dalam transisi menyerang, Kedah bertukar formasi kepada 3-2-5 dalam formasi asas 4-2-3-1. Taktikal seumpama ini digunakan untuk memberi lebih tekanan kepada pasukan lawan dalam fasa menyerang serta mengukuhkan sokongan di depth tetapi taktikal seumpama ini memerlukan pemain untuk melakukan quick transition ketika menerima serangan balas pantas. Pemain yang naik membuat overlapping harus segera turun untuk membentuk chain of 5 dalam transisi bertahan. Salah seorang pemain yang berada di posisi DM perlu mengisi slot di celah-celah pertahanan berempat untuk membentuk rantaian 5 pertahanan (chain of five). Pemain harus pantas untuk mengisi semula box asal dalam situasi ini untuk mengekalkan shape pasukan. Pemain juga harus bersedia untuk memulakan semula serangan apabila berjaya mengagalkan serangan pasukan lawan dan ini perlu dilakukan dengan built up yang bermula dari defensive third dalam pace permainan yang sederhana. Mengapa perlukan pace permainan yang sederhana? ianya adalah untuk mengekalkan stamina pemain sepanjang 90 minit permainan. Inilah yang dilakukan di era TCH dan Kedah berjaya mencipta keputusan yang baik dalam setiap perlawanan. Berbeza dengan NA kerana beliau banyak menggunakan stamina pemain pada awal permainan untuk mencari gol awal sepantas mungkin. Strategi ini berjaya dengan penghasilan jaringan yang tinggi tetapi Kedah selalu struggle untuk menamatkan perlawanan kerana pada kebiasaannya pemain akan lag of energy di awal minit separuh masa yang kedua. Apabila situasi ini berlaku, pasukan lawan menggunakan kesempatan ini untuk masuk di zonal-zonal yang kekurangan pemain dan menyebabkan pertahanan bertiga terdedah kepada ancaman. Situasi out numbered dalam fasa bertahan sering berlaku dalam separuh masa yang kedua kerana pemain-pemain yang naik untuk memberi sokongan ketika menyerang gagal untuk balik mengisi box asal dan membentuk semula shape pasukan. Apa yang jadi kat Sarawak semalam ni memang situasi out number masa bertahan. Hampa imbas balik banyak gol terhasil sebab out numbered di defensive line. Masa nak switch dari mode bertahan ke menyerang pun lani banyak kekurangan sebab pemilihan pemain yang berfungsi sebagai pivot kurang sesuai atau kurang membantu untuk menjadi penghubung diantara defensive zone dan centre area so opponent team akan ambik kesempatan di middle third sebab banyak team dah tau yg Kedah ni banyak bergantung kat Matdon di centre area so depa selalunya akan meningkatkan intensiti di centre area untuk menyukarkan Matdon untuk bergerak. Bila Akram gagal untuk membentuk rantaian dengan Matdon, so aliran bola akan tersangkut di middle third sebab tu aku prefer Amirul Hisyam untuk role NO6 sebab Amirul ni dia ada ability dalam defensive dan mampu bertindak sebagai NO8 so Matdon dapat bebas untuk bermain sebagai playmaker sebab kalau nak harap Sandro memang tak lah. Sandro ni sebenaqnya banyak merugikan taktikal team. Tugasan NO10 ni sebenaqnya adalah sebagai rantaian daripada Centre Area kepada Striker. Dalam konsep flexsible positioning yang Kedah guna lani actually memerlukan NO10 yang mempunyai gamestyle as a Free Role Player kiranya bertindak sebagai Shadow Striker (SS) kiranya 2nd Striker. Dan dalam flexsible positioning juga, NO10 saling bergantungan dengan NO8 yang bertindak lebih offensive dalam sistem pivot berkembar (Double Pivot). Bila Liridon lebih offensive so Sandro perlu lebih defensive untuk memberi sokongan di depth apabila opponent team buat clearance dan begitu juga sebaliknya. Tapi Sandro ni gagal berfungsi sebagai Free Role Player yang baik di atas padang so kita dah kehilangan satu sistem yang paling penting di atas padang. Bila NO8 dan NO10 dapat membentuk rangkaian yang baik, aliran bola untuk memasuki final third mempunyai lebih bervariasi dan apabila NO10 gagal berfungsi, kita terpaksalah guna winger untuk menyerang. Kiri takda masalah sebab Wan Kapet memang best kat zonal tu tapi sistem di kanan padang mati sebab NO7 Kedah lebih kepada Classic NO7 bukannya Modern NO7 so untuk attack di kanan padang, Kedah perlu mengharapkan Rizal Ghazali untuk naik membuat overlapping. Rizal ni lebih berfungsi sebagai Wingback so dia kena kerap naik bila serangan bermula dari kanan padang. Tugasan NO7 adalah drop deep ke Zonal Rizal bagi mengisi box yang ditinggalkan oleh Rizal tapi NO7 pasukan Kedah ni lebih cenderung kepada Inside Forward jadi box Rizal perlu di isi oleh Zac Anderson dan NO6 perlu masuk untuk isi box yang ditinggalkan Zac Anderson. Tugasan NO6 ni penting tapi tak ramai yang tau. NO6 ni berada di tengah-tengah antara midfielder dan juga defender. Dalam sistem 4-2-3-1 Kedah, role NO6 selalunya dimainkan oleh Amirul Hisyam ataupun Akram Mahinan.

BAGAIMANA KEDAH TEWAS

Dalam game semalam. Seawal permainan lagi Role NO7 dah tak berfungsi so kita dah kehilangan 1 sistem penting kat atas padang. Mujoq Ariff Farhan dapat backup area tu sebab Ariff ada ability untuk main sebagai wingback tp NO7 tak dapat nak tampung box Ariff bila Ariff naik buat overlapping. Sandro yang banyak bagi masalah kat Kedah semalam ni sebab dia lambat sangat nak release bola. Aku dok perati lama dah Sandro ni, bila bola dapat kat kaki dia dalam fasa menyerang di middle third, dia akan hold untuk tunggu Matdon mai, tapi Sarawak compact di centre area dan Sarawak main secara robust so bila bola dapat dekat Sandro, pemain-pemain Sarawak cepat untuk intercept sebelum Sandro dapat cari Matdon. Bila bola dirampas dari kaki Sandro, Akram dalam keadaan tidak bersedia so mudah buat Sarawak melepasi benteng diantara 2 pivot so backfour terdedah kepada ancaman. Yang tak kelianya lagi adalah sistem pengadilan. Nampak bias bila Sarawak lebih banyak dapat advantage even tackle depa cukup keras tapi bila player Kedah cuit sikit ja dan-dan wisel bunyi. So benda ni gangu Fluidity permainan team Kedah. Actually Sarawak tak kuat mana pun kalau nak ikutkan daripada kualiti player depa pun memang tak boleh nak beat player Kedah. Game  Sarawak tak fluid sebab player depa takda kualit yang baik dari aspek first touch tapi yang boleh buatkan depa menang semalam adalah sebab coach depa dapat study camna Kedah bermain. Konsep depa main mudah ja. Depa guna sistem targetman dan depa sebaik mungkin compact di centre area untuk tutup zone 14. Sarawak gunakan pressing yang tinggi di centre area dan depa main cukup robust. Sarawak mencetuskan situasi tegang di atas padang untuk mengganggu moral pemain Kedah. Seperti yang kita tau, Kedah akan hilang shape pasukan bila pemain gagal kawal emosi di atas pasang. 1st leg kat Darulaman lawan Sarawak ritu pun camtu gak, depa kacau mental team kita, masa tu paan Keeper. Kalau ampa ingat lagi yang paan baling botoi ayaq tu pastu bebai masuk fitting room. Game tu kita seri kot kalau tak silap. Same situation dengan apa yang terjadi semalam kat Stadium Sarawak. Cerita dia Sarawak dah study weekness pasukan Kedah so depa dah stanby untuk counter tactical team Kedah. Tapi yang membuatkan ianya lebih buruk ialah bila pengadil lebih bias untuk team Sarawak. Kedah totally kalah dalam aspek moral so game jadik kelaut. Di middle third semalam ni, berlaku 'conflict' position diantara Akram Mahinan dengan Fitri Omar. Tekadang Akram bergerak melangkaui Zonal sampai bertembung dengan Fitri. Tak salah  Akram jugak sebab Sandro tak dapat nak cover box tu bila Matdon naik create chances. Akram bukan tak bagus, Akram ni baguih tapi pairing tak kena. Akram ni dia more to offensive so bila dia perlu bertindak lebih defensive dia jadik celaru la. Amirul takpa sebab dia bole main defensive or offensive tapi akram kurang ability untuk defensive. Ingat dak Akram banyak buat Half Volley masa era TCH dulu dan pada zaman tu Akram main dengan sangat baik? kadang-kadang pemilihan pemain di sesuatu posisi tu sangat penting sebab kalau letak player salah posisi memang gameplan jadik teqaboq. Aku cakap dari perspektif aku la kn, kalau hat ada pHD sains sukan tu xtau la depa nampak cena, maybe depa nampak kok lain. Tapi tulah apa yang jadik semalam ni. Banyak sangat role yang tak fungsi kat atas padang, lag of energy masa 2ndhalf, out numbered masa bertahan dan semua yang berlaku dimanipulasikan dengan sangat baik oleh Pasukan Sarawak.

P/S: Even aku kecewa sebab Kedah tak rangkul naib juara liga atleast aku nak tengok Kedah sekali lagi layak ke Final TM Piala Malaysia. Kepada jembalang-jembalang semua (kat Sarawak pun depa mengusik) "Awak memandang saya begitu serius! mungkin ada sesuatu yang bermain di fikiran? Sarebeteyyy Kongggssiiii la sama i Boboi"

BY: Bvrd Ortega II

No comments:





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...