TERKINI :

Saturday, September 16, 2017

NAJIB CUBA MANIPULASI, SALAHKAN PEMBANGKANG TIDAK AMALKAN DEMOKRASI

Kenyataan Media | 14 September 2017

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak tanpa rasa segan dan silu telah menulis satu artikel bertajuk 'Malaysia Amal Demokrasi Tulen' yang disiarkan di laman blognya baru-baru ini.

Dalam tulisannya itu dengan bangga beliau memperincikan mengenai amalan demokrasi yang kononnya terkuat dan paling lama di seluruh rantau Asia Tenggara.

Malah Najib Razak juga turut menyalahkan pihak pembangkang pula yang tidak menghormati tradisi demokrasi negara dan mengungkit bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir yang menjadi pemimpin paling lama memerintah sebagai tidak demokrasi berbanding semasa pemerintahannya ketika ini.

1. Apa yang boleh dilihat pada hari ini, Malaysia di bawah pentadbiran Najib Razak jelas masih tidak mengamalkan sikap demokrasi. Jika Malaysia sebuah negara demokrasi maka rakyat tidak akan takut untuk mengkritik dan mempersoalkan penyelewengan secara terbuka melalui media massa tanpa halangan.

Sebelum ini terdapat portal berita telah ditutup gara-gara menyiarkan berita yang mempersoalkan mengenai skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Selain itu, akhbar Suara Keadilan juga telah ditarik permit jualannya dan jikalau benar-benar demokrasi, tiada sebab untuk menyekat akhbar ini sehingga kini.

Selain itu, berapa ramai pemimpin pembangkang yang telah ditangkap dan dilokap kerana bersuara mengenai segala penyelewengan dan kebobrokan pentadbiran Umno BN?

2. Rakyat tidak mendapatkan hak dan kebebasan seperti yang dijanjikan dalam sebuah demokrasi. Kebebasan untuk berhimpun dan berucap yang dijamin Perlembagaan juga sepatutnya tidak harus dinafikan oleh mereka yang merasa terancam dengan kebebasan berkenaan.

Sebagai Contoh, debat Menteri Pelancongan dan Kebudayaan, Dato’ Seri Mohamad Nazri dan Tun Mahathir yang terpaksa dibatalkan. Beberapa kali perdebatan itu dibatalkan atas alasan tidak masuk akal iaitu kerana faktor keselamatan.

3. Najib Razak juga sanggup melumpuhkan siasatan ke atas 1MDB dan juga kes wang RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadinya sendiri. Tindak-tanduk ini sememangnya menyebabkan demokrasi kini telah mati.

4. Malah, kemiskinan yang terjadi di negara ini adalah kerana pemerintahan yang rakus dan korup. Namun hal terpenting, rakyat tidak semuanya miskin tetapi demokrasi di Malaysia lah yang paling miskin.

5. Adakah dengan tindakan yang dilakukan Najib Razak ini boleh dianggap sebagai rekod yang kekal bersih, seiring kebebasan yang diberikan kepada rakyat untuk menyuarakan pandangan mereka di bawah pentadbiran kerajaan semasa?

6. Justeru, walaupun secara dasarnya negara Malaysia telah 60 tahun merdeka namun ianya belum cukup selagi mana demokrasi di dalam negara tidak diamalkan dengan betul.

YB Dato' Johari Abdul
Ahli Parlimen Sungai Petani
Parti KEADILAN Rakyat

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...