TERKINI :

Friday, September 8, 2017

Jika memang impi bersama Umno, umum sajalah


Kenyataan Ketua Pemuda PAS, Muhammad Khalil Abdul Hadi semalam bahawa satu undi untuk Pakatan Harapan (HARAPAN) bermakna satu undi untuk DAP pasti membuatkan orang ramai semakin keliru membezakan antara PAS dan Umno.

Strategi memfokuskan serangan ke atas DAP dan memburuk-burukkan parti itu dengan mempergunakan isu kaum dan agama tidaklah asing kepada Umno.

Malangnya kini PAS juga turut bermain propaganda yang sama dengan mengangkat politik kebudak-budakan dan politik huru-hara.

Sehingga kita sudah sukar membezakan yang mana PAS dan yang mana Umno.

Sepertinya kini, undi untuk PAS bermakna mengundi untuk meneruskan gaya politik Umno.

Terdesaknya PAS mengikut jejak langkah Umno menyebabkan mereka mencapai apa saja propaganda yang ada lalu dilambakkan kepada umum.

Hal itu berlarutan sehingga mengatakan DAP menggerakan gerakan Kristian untuk menjadikan Malaysia negara sekular.

Suatu masa dahulu, penceramah-penceramah PAS sendiri yang mengajar bahawa sekular itu bermakna "agama suku negara suku".

Dalam erti kata lain, negara tidak lagi beragama. Nah, sekarang bagaimana pula PAS boleh mengatakan sebuah gerakan agama Kristian mahu mewujudkan sebuah negara tidak bergama seperti yang PAS fahami?

Indah khabar dari rupa

Politik menghasut api kebencian antara umat Islam dan Kristian ini merupakan politik kebudak-budakan dan politik huru-hara.

Muhammad Khalil perlu berhenti menabur janji yang hanya indah khabar dari rupa. Beliau menceritakan tentang mahu mengubah Malaysia supaya menurut kepada ideologi PAS dengan sasaranya memenangi 40 kerusi parlimen.

Sesiapa yang waras boleh nampak dengan jelas, sekiranya PAS memenangi 40 kerusi parlimen, mustahil PAS boleh membentuk kerajaan Persekutuan lantas mengubah Malaysia menjadi lebih PAS.

Pencapaian terbaik PAS memenangi 27 kerusi parlimen adalah melalui pakatan pembangkang manakala pencapaian terburuk PAS pula jika dicermati adalah sewaktu mereka mereka bertanding secara sendirian.

Bagaimanakah Muhammad Khalil membayangkan kemungkinan sedemikian? Adakah beliau sebenarnya merasakan 40 kerusi itu mencukupi mengambil kira sekali kerusi yang mungkin dimenangi Umno lantas membentuk satu gabungan Umno - PAS?

Jika tidak, maka jelas itu hanya merupakan strategi igauan di siang hari.

Kenyataan Muhammad Khalil itu juga memperkukuhkan lagi tanggapan bahawa PAS sememangnya tidak mengerti akan semangat sebuah pakatan.

Dan itulah puncanya mengapa suatu masa dahulu mereka bertindak memutuskan hubungan dengan PKR dan DAP.

PAS dan sifat ujub

Oleh kerana sifat ujub (kagum terhadap diri sendiri) kebanyakan pimpinan PAS mereka berasakan parti itu yang paling kuat, lalu mula bertindak mengikut kepala sendiri sehingga akhirnya berseteru dengan PKR dan DAP.

Jelas selama ini PAS tidak faham bahawa kebanyakan kerusi yang mereka menangi sekarang adalah hasil usaha sebagai satu pakatan pembangkang suatu masa dahulu.

Rakyat tidak kira kaum dan agama memberikan undi kepada PAS kerana mereka merasakan pakatan politik yang terbina dahulu merupakan satu pakatan yang terbaik untuk membentuk kerajaan.

Undi diberikan kerana rakyat merasakan bahawa idea yang dibawa semua parti secara gabungan itu adalah apa yang mereka perlukan. Bukannya kerana ideologi khusus mana-mana parti dalam gabungan.

Begitulah juga nanti untuk PRU ke-14. Satu undi untuk HARAPAN merupakan satu undi untuk Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), AMANAH, PKR dan DAP.

Ia sebuah pakatan politik yang benar-benar berpotensi membentuk sebuah kerajaan stabil, progresif dan bersih.

Saya menyeru kepada Muhammad Khalil supaya bermuhasabah dan membuang rasa ujub yang membarah di dalam PAS.

Selain itu berhentilah meniru-niru Umno. Jika memang sudah ada mimpi-mimpi untuk bersekedudukan dengan Umno, umumkan sajalah!

EDRY FAIZAL EDRY YUSOF ialah Ketua Pemuda DAP Subang dan anggota Jawatankuasa DAP Selangor.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...