TERKINI :

Thursday, August 3, 2017

Mnenyerahkan warkah rakyat kepada DYMM YDP Agong berkenaan pencabulan Perlembagaan.Berkunjung ke Istana Negara untuk menyerahkan warkah rakyat kepada DYMM YDP Agong..serahan diterima oleh Datuk Paduka Maharaja Lela Istana Negara Mej. Jen (B) Datuk Mamat Ariffin Abdullah..alhamdulillah..

Tujuan Warkah ini diserahkan kepada DYMM YDP AGONG adalah untuk membawa ke perhatian Tuanku YDPA, akan perkara-perkara berikut :

1. Isu pelantikan semula kedua-dua jawatan kehakiman yang diumumkan Pejabat Perdana Menteri pada 7.7.17 adalah mencabuli Perlembagaan.

2. Mana-mana jawatan Ketua Hakim Negara mahupun Presiden Mahkamah Rayuan tidak dibenarkan dilanjutkan selepas penjawat itu mencapai umur 66 tahun, dan 6 bulan.

3. Memandangkan pelantikan semula itu, menurut Perlembagaan adalah dibuat oleh Tuanku YDPA (di atas nasihat Perdana Menteri), maka Tuanku lah, yang berhak untuk menampilkan perkara ini untuk diputuskan oleh Mahkamah sebelum ianya berkuatkuasa.

4. Pelanjutan semula jawatan Ketua Hakim Negara itu yang disandang oleh YAA MD RAUS SHARIF, akan mula kuatkuasa dalam dua hari lagi iaitu pada 4.8.17.

5. Sekiranya perkara ini tidak ditangani segera, ianya akan mewujudkan satu KRISIS KEHAKIMAN kerana kesemua perbicaraan ataupun keputusan selepas 4.8.17 akan menjadi TIDAK SAH. Juga, sistem pentadbiran kehakiman yang juga dikendalikan oleh Ketua Hakim Negara akan menjadi CACAT disebabkan bukan diuruskan oleh hakim yang sah di sisi perlembagaan.

6. Di bawah Perkara 130, cuma Tuanku YDPA yang boleh buat RUJUKAN permasalahan perlembagaan untuk ditentukan oleh Mahkamah Persekutuan.

7. Ini adalah untuk menjamin Tuanku YDPA dapat memelihara keluhuran perlembagaan Malaysia daripada dicemari, demi kepentingan dan kesejahteraan NEGARA dan RAKYAT TUANKU.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...