TERKINI :

Thursday, August 17, 2017

ELOK PKR ISTYHAR TINGGALKAN PH DAN SERTAI PIGS.

ELOK PKR ISTYHAR TINGGALKAN PAKATAN HARAPAN.

Email saya menerima kiriman kenyataan media oleh Majlis Pimpinan (MPN) Keadilan Kelantan yang menjelaskan Pengerusi Keadilan Kelantan Sdr Ab. Aziz Kadir telah hadir mesyuarat Biro Politik pusat parti itu pada 15 Ogos 2017.

Biro politik Keadilan telah mengambil maklum penjelasan diberikan Aziz berhubung "pergolakan" (kedudukan PKR Kelantan dengan kerajaan Pas) dan biro itu telah bersetuju dikekalkan sebagai pengerusi Keadilan Kelantan.

Sehubung itu juga lantikan anggota Keadilan dalam kerajaan Kelantan dikekalkan atas alasan MB Kelantan telah mengeluarkan kenyataan kerajaan Kelantan masih memerlukan kerjasama Keadilan. Itu sahaja alasannya? Ertinya Keadilan tidak mempunyai pendirian dan prinsip sendiri.

Tidak jadi masalah kalau Keadilan untuk terus bersama kerajaan Kelantan atas budibicaranya untuk kebaikan rakyat. Apa yang perlu berterus terang dan tegas. Tetapi apa yang sewelnya sebelum ini presiden Dr Wan Azizah Wan Ismail telah mengeluarkan arahan penjawat jawatan politik di kalangan ahli Keadilan dalam kerajaan Kelantan akan berakhir selepas 31 Julai. Semua dunia mengetahuinya.

Ekoran arahan itu setengah ahli Keadilan yang dilantik memegang sesuatu jawatan telah bersetuju dan tidak hadir untuk angkat sumpah. Ahli Keadilan mendapat signal yang kabur.

Persoalan macam mana ada arahan dan keputusan "klu klik" begitu oleh Keadilan. Keadilan bercakap macam orang gagap sukar untuk difahami bahasa dan ertinya. Tindakan seperti ini menjejaskan kreadibiliti Dr Wan Azizah sebagai presiden, dan menyebabkan orang hilang keyakinan keapda Keadilan.

Apabila dalam kenyataan Aziz itu mengaitkan nama presiden, sudah tentu orang akan meletakkan kesalahan dan kelemahan itu kepada Dr Wan Azizah. Apakah benar Dr Azizah yang membuat keputusan itu atau pun ada tukang sihir lain yang berlindung disebalik Wan Azizah?

Rengkas cerita, Aziz sendiri sebagai pengerusi Keadilan Kelantan tidak ada pendirian tetap dalam kes ini dan beliau sangat bergantung kepada arahan di Kuala Lumpur. Sikap seperti ini menyebabkan rakan-rakan parti dalam Pakatan Harapan hilang kepercayaan kepada Aziz khasnya dan Keadilan amnya.

Ini tidak patut berlaku kerana sebagai pemimpin Aziz harus tegas, berani dan menjaga reputasi dirinya.

Meneliti semua itu, bagi saya lebih baik kalau Keadilan mengityharkan kedudukannya sebagai rakan Pas dan bukan komponen dalam Pakatan Harapan. Sikap begitu memudahkan pihak PH membuat apa-apa keputusan dan tindakan serta ia tidak membolak balikkan perasaan pendukung PH peringkat bawah.

Pakatan juga senang untuk menyusun strategi serta membentuk jentera pilihan raya.

Berikut disiarkan kenyatan Aziz sepenuhnya: Trims.

KENYATAAN MEDIA
MPN KELANTAN
16 OGOS 2017

Saya dan wakil Majlis Pimpinan Negeri Kelantan (MPN) termasuk Ketua Angkatan Muda dan Ketua Wanita telah hadir dalam Mesyuarat Biro Politik Pusat pada 15 Ogos 2017. Biro Politik telah dimaklumkan dan diberikan penjelasan mengenai senario politik semasa di Negeri Kelantan.

Biro Politik Pusat mengambil maklum dengan maklumbalas yang telah dikemukakan oleh saya dan bersetuju dengan perkara-perkara berikut :

- Saya, Haji Ab. Aziz bin Ab. Kadir dikekalkan sebagai Pengerusi MPN Kelantan.

- Lantikan politik kepada anggota KEADILAN oleh Kerajaan Negeri Kelantan dikekalkan atas alasan Menteri Besar Negeri Kelantan telah mengeluarkan kenyataan bahawa Kerajaan Negeri Kelantan masih memerlukan kerjasama KEADILAN dalam pentadbiran Kerajaan Negeri.

Saya mengucapkan terima kasih kepada YB Presiden KEADILAN dan Biro Politik Pusat yang memberikan kepercayaan kepada saya untuk terus memimpin MPN Negeri Kelantan.

Saya bersama MPN Negeri Kelantan akan terus komited untuk memperkukuh kedudukan KEADILAN di Negeri Kelantan khususnya dalam menghadapi PRU-14.

HAJI AB AZIZ BIN AB KADIR
Pengerusi
Majlis Pimpinan Negeri Kelantan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...