TERKINI :

Thursday, August 3, 2017

BETULKAH PAS LAWAN UMNO..????

1. "Carilah hujah lain untuk menentang kami. Sedangkan kita lihat 13 kali PRU, sekali sahaja PAS tak lawan Umno iaitu pada tahun 1974. PRU yang lain kita lawan BN." Demikianlah kata Idris Ahmad utk kawal kerosakan yg sedang ditanggung oleh Pas kini akibat sikap pemimpinnya yg membawa parti itu menjadi pasangan tanpa nikah Umno.

2. Kata Idris tu betul. Atas sebab itulah, dulu-dulu kami masuk Pas. Tak akan ada orang mahu masuk Pas, berkorban segala-galanya, masuk penjara, kalau bukan kerana Pas lawan Umno. Kalau tak mau lawan Umno, baik masuk Umno saja. Itu juga asas penubuhan APU, BA, Gerak, Bersih dan PR.

3. Isunya sekarang ialah, pemimpin Pas cakap lain, tapi bikin lain. Cakap lawan Umno, tapi beri oksigen kpd Umno. Setakat bergambar dgn pemimpin Umno, berpegang tangan dgn Najib dan tak serang Najib, memanglah bukan hujah yg kuat utk kata Pas tak lawan Umno.

4. Hujah yg paling kuat ialah apabila melalui muktamar, Pas putuskan muafakat politik dgn Keadilan dan DAP. Hasilnya ialah terbubarnya PR. Bertempik sorak pemimpin Umno apabila PR terbubar kerana itu petanda hapusnya ancaman terbesar kpd Umno. Penghapus ancaman itu ialah Pas.

5. Keputusan muktamar itu tidak berlaku secara spontan tetapi dimukaddimahkan dgn pelbagai aksi pemimpin utama Pas yg menjalin hubungan sulit dgn pemimpin Umno. Siapa tak tahu peranan Nasharudin Mat Isa dan Hasan Ali? Siapa tak tahu pertemuan sulit Abdul Hadi dan Abdullah Badawi? Siapa tak tahu hubungan intim bekas MA Pas dgn menteri-menteri Umno?

6. Ah, biasalah bertemu...! Tidak, itu bukan pertemuan biasa, tetapi pertemuan beragenda. Dan, agendanya ialah, Pas dan Umno mesti bergabung demi survival Melayu, dan untuk lebih Islamik, ditambah ungkapan demi masa depan Islam di negara ini. Selepas bertemu secara sulit, dan nampaknya pertemuan itu direstui, barulah terjadi pertemuan terbuka di stadium sempena Rohingya dan banyak lagi.

7. Serentak dgn semua peristiwa itu juga, terpacullah kenyataan demi kenyataan lunak terhadap Umno, timbullah slogan politik matang, Najib tak salah dalam 1MDB, campurtangan kuasa asing, termasuk MA Pas sekarang yg berkata Pas bersedia bertahaluf siyasi dgn Umno. Pada masa yg sama, kerajaan Pulau Pinang diserang, kerajaan Kelantan pula nampak semakin mesra Umno, yg semuanya itu menjadi isyarat bahawa Pas memang sudah sangat intim dgn Umno.

8. Cuma, apabila Pas nampak, kalau semua itu tak dikawal, Pas akan semakin rosak teruk, apatah lagi selepas penubuhan Amanah, bocornya mesti ditampal. Caranya ialah seperti yg Idris lakukan iaitu nafikan Pas kerjasama dgn Umno. Beritahu ahlinya, Pas nak lawan Umno, yg hakikatnya seperti menampal tanah liat pada papan perahu yg bocor.

9. Pas kini sudah bersendirian. Gagasan Sejahtera tak ada apa-apa pun, hanya nama. Dengan terpersadanya PH dgn kesatuan logo dan halatuju, Pas semakin tersudut. Apa yg Pas boleh buat kini ialah kawal ahlinya yg cuma tinggal separuh drpd jumlah asal drpd terus berlari keluar. Kecuali pentaksub, Pas dah tak terkawal lagi.

10. Satu lagi pilihan yg Pas ada ialah, halalkan hubungan sumbang Pas - Umno. Ini dilihat lebih baik bagi Pas, bagi PH, bagi rakyat dan bagi agama ini. Idris tak perlu bimbang, kalau dia rasa Pas sudah terperosok, dia boleh bersama Amanah. Dia juga tak perlu bimbang, tanpa Pas pun agama ini akan tetap terbela.

-Ustaz Zolkarnain Abidin

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...