TERKINI :

Sunday, July 30, 2017

LAPORAN POLIS TERHADAP ZAHID HAMIDI & KETUA PENGARAH JPN

LAPORAN POLIS TERHADAP ZAHID HAMIDI & KETUA PENGARAH JPN

Lanjutan ucapan perasmian penutup Mesyuarat Agung Umno Bahagian Kelana Jaya hari ini yang dilaporkan oleh Malaysiakini, esok Isnin 31/07/2017 jam 1 tengahari di IPD Dang Wangi, saya akan buat laporan polis terhadap Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Ketua Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara keran telah membocorkan maklumat peribadi individu kepada khalayak.

Malaysiakini melaporkan seperti berikut :

Zahid, yang juga menteri dalam negeri, menunjukkan salinan kad pengenalan (IC) Mahathir, yang memaparkan namanya sebagai "Mahathir a/l Iskandar Kutty".

Sambil memegang telefon bimbit dan menunjukkannya kepada hadirin, Zahid berkata, "Ini IC biru dia dulu. Nama dia Mahathir anak lelaki Iskandar Kutty. Nombor IC biru dia […] Ini yang dihantar oleh ketua pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN)."

Bagaimana Ketua Pengarah JPN boleh sewenang-wenang memberikan maklumat peribadi Tun Dr. Mahathir kepada Zahid dan kemudiannya didedahkan oleh Zahid kepada orang ramai? Apa tujuannya?

Jika salinan kad pengenalan Tun Dr Mahathir boleh dihantar melalui telefon bimbit oleh Ketua Pengarah JPN, maka kita perlu bimbang data-data peribadi orang awam lain digunakan dan dibocorkan sewenang-wenang oleh JPN.

Tidak hairan jika daftar pemilih SPR penuh dengan keraguan jika kad pengenalan pun boleh dihantar melalui telefon semudah itu.

Zulhazmi Shariff

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...