TERKINI :

Saturday, July 8, 2017

ISU CARBON CREDIT & ECOBIT, MB KELANTAN BOLEH BANTU SELAMAT ORANG AWAM.

MB KELANTAN BOLEH BANTU SELAMAT ORANG AWAM.

Inisiatif Husam Musa mendedahkan projek Musang Ngenge, kerajaan Kelantan Carbon Credit yang telah meluluskan 1 juta ekar hutan simpanan kekal kepada Cilmate Protectors Sdn Bdh telah membongkar suatu jenayah bertaraf 1MDB yang pada masa ini sedang meratah orang awam yang ghairah untuk kaya.

Syarikat Climate Protectors Sdn Bhd yang menanda tangani perjanjian dengan kerajaan Kelantan itu rupanya terlibat dengan skim cepat kaya menerusi intenert yang menggunakan EcoBit. Skim berkenaan telah menggunakan projek Carbon Credit itu sebagai modal atau aset untuk mengabui mana awam yang melabur dalam skim berkenaan.

Dalam masa dua minggu sahaja, skim cepat kaya itu berjaya mengumpul RM17 juta. Para pelaburnya bukan sahaja dari Malaysia, tetapi di seluruh dunia, termasuk juga di kalangan pegawai kerajaan di Kelantan sendiri. Bayangkan kalau tanpa pendedahan Husam berapa banyak orang terlibat dan berapa banyak dana haram dikumpul.

Justeru MB Kelantan Ahmad Yakob tidak perlu marah dan terkilan dengan tindakan Husam. Walaupun sakit dan menyentuh kredibiliti kerajaanya namun ia masih membawa kebaikan. Orang ramai dapat dielakkan dari terus tertipu dengan kelicitan pengendali skim berkenaan. Sepatutnya Ahmad berterima kasih kepada Husam kalau tidak dimulut pun di dalam hati.

Sehubungan itu Ahmad Yakob bukan sahaja setakat meminta orang yang tertipu dengan skim EcoBit itu buat laporan polis, tetapi tindakan tegas perlu diambil dengan membatalkan segera perjanjian tersebut. Beliau harus membuat kenyataan terbuka dan tegas membatalkan perjanjian berkenaan serta merta.

Tindakan itu akan menyedarkan orang ramai dan juga mengejutkan pengendali skim berkenaan yang juga dipercayai pemegang saham terbesar dalam Climate Proctectors.

Sama-sama kita bergerak menghapuskan jenayah cyiber kerana ia merugikan rakyat dan negara. Dan sama-sama kita membuat pahala. Trims.

Mohd Sayuti Omar

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...